Keresés

A legjobb sci-fi filmek

2003. október 4., szombat 17:01
nálam a Star Wars nem sci-fi. Ha az lenne, akkor ott lenne a lista első három helyén a klasszikus trológia :)
0
2003. október 4., szombat 17:01
" baj csak ott kezdődött, hogy a megjelent "közönség" csillagok háborúja, és egyéb baromságok fanjaiból került ki"

pfúj.. alantas, undorító emberek! hogy is szívhatsz velük egy levegőt?
0
2003. október 4., szombat 16:45
béla:

"A kedvenceim az utópisztikus sci-fik. A sci-fi az ember eredetét, létezésének értelmét célját vizsgálja. Vagy ami, talán még még érdekesebb, a jövőbeli, már érzelmileg is átalakult ember, drámáját, küzdelmét jeleníti meg."

ezt nem egy filmen belülül gondoltam megvalósulni, hanem csak felsorolás, amik általában a jó scifik jellemzői számomra............................
0
2003. október 4., szombat 16:16
luke

abban egyetértünk, hogy science-fiction a tudományokon és a fikción alapszik, hisz benne van a nevében is. :) de van itt egy ellentmondás:

"A kedvenceim az utópisztikus sci-fik. A sci-fi az ember eredetét, létezésének értelmét célját vizsgálja. Vagy ami, talán még még érdekesebb, a jövőbeli, már érzelmileg is átalakult ember, drámáját, küzdelmét jeleníti meg."

az utópiák az identitásukat elvesztett vagy éppen megtalált emberekről, gépekrőll stb. szólnak, mint a blade runner, a különvélemény vagy a legújabb a mátrix-őrület és sor nagyon hosszú, ezekből filmekből van több. természetesen több is a szemét közülük.

sc-fik, amik az ember létezésének az értelmét vizsgálják? teljesen más műfaj, más kérdést keres. egy film ugrik be: 2001.

szóbal identitás és létértelem, két külön dolog.
0
2003. október 4., szombat 15:43
Idén olvastam valahol, hogy az idei Magyarországi sci-fi találkozóra meghívtak egy nemzetközileg ií elismert science fiction írót, és egyéb szakembereket. A baj csak ott kezdődött, hogy a megjelent "közönség" csillagok háborúja, és egyéb baromságok fanjaiból került ki. Érthető hogy a tervezett előadás meghiúsult, mert  teljes érdektelenségbe fulladt. Valószínű hogy az volt a baj, hogy nem Yodáról, meg Lucas bácsi kitalált agyszüleményeiről beszéltek, hanem igazi sci-firől.Tudományos fantasztikus irodalomról. Az igazi sci-fi sztem is komoly témát boncolgat. A kedvenceim az utópisztikus sci-fik. A sci fi az ember eredetét, létezésének értelmét célját vizsgálja. Vagy ami, talán még még érdekesebb, a jövőbeli, már érzelmileg is átalakult ember, drámáját, küzdelmét jeleníti meg.
0
2003. október 4., szombat 15:06
Eddig senki sem említette a Dark city-t. Pedig itt a helye.
0
2003. október 4., szombat 13:45
Ha már műfaji keveredésekről beszélünk, ennyi erővel a Drágám a kölykök összementek vagy a Marslakó a mostohám is sci-fi-nek számít. Nemdebár?
0
2003. október 4., szombat 12:31
Végre egy jó topic! Nekem a science-fiction a kedvenc műfajom, a fantasy-ről nekem hókusz-pókusz varázslók, trollok (vagy mik), manók, tündék meg ilynennek jutnak eszembe. A sci-fi és a fantasy két teljesen különálló műfaj, a Star Wars pedig kifejezetten SCI-FI meg kalandfilm, dráma, akciófilm, családifilm, mesefilm; a Star Wars egy rendkívül összetett műfajú film mármint a IV-V-VI.-ról beszélek az új trilógiának kicsit más a hangulata, stílusa.

Az én kedvenc sci-fi filmeim (lehet, hogy hiányos de sok sci-fit még nem láttam):
Star Wars Episode I The Phantom Menace (1999)
Star Wars Episode II Attack of the Clones (2002)
Star Wars Episode IV A New Hope (1977, 1997)
Star Wars Episode V The Empire Strikes Back (1980, 1997)
Star Wars Episode IV Return of the Jedi (1983, 1997)
Star Trek The Motion Picture (1979)
Star Trek Generations (1994)
Star Trek Firts Contact (1996)
The Planet of the Apes (1968)
Beneath of the Planet of the Apes (1970)
Close Encounters of the Third Kind (1977)
Jurassic Park (1993)
The Fifth Element (1997)
12 Monkeys (1995)
Gattaca (1997)
The Matrix (1999)
Blade Runner (1982)
Contact (1997)
0
2003. október 4., szombat 12:20
nem egyoldalú hiszen tényleg jó kis filmek ezek .érdekes hogy a hat star wars fim ből kettő II,és az V. -et is feltünteted amelyek a sötét erők elöre nyomolását mutatja be.szerintem is ezek a legjobbak.az episod II.nél a végén amikor Bail Organa,meg a palpatine szenátor nézi a roham osztagosok menetelését  az egy vizuális orgia a számomra szinte érzem az erő és a hatalom iránti vágyat.
0
2003. október 4., szombat 12:09
Csodálkozom, milyen kevesen említették meg eddig a Star Wars-t. Nálam mondjuk ez a csúcs, különösen az Episode V. Igenis hogy sci-fi, az űroperát valaki kitalálta (nem tudom miért), a fantasy nálam inkább röpködő emberekkel és kissé átalakított földi állatokkal telerakott filmeket jelent. De hát kinek mi...

1. SW Episode V.
2. SW Episode VI.
3. SW Episode II.
4. Starship Troopers
5. The last Starfighter

...A lista eleje kicsit egyoldalú?
0
2003. október 4., szombat 11:10
Teljesen mindegy minek hívjuk a Star Wars szériát (a műfajok nyilván keveredhetnek) lehetne akár fantasy-kaland-űreposz-mese is, vagy bármi egyéb. Néha a sci-fi jelző csak annyit jelent, hogy űrhajó van a filmben. :) Az Event Horizon szerintem legalább annyira horror is, mint science fiction.
A Truman Showról viszont nem jutott volna eszembe, hogy sci-fi (bár bele lehet magyarázni).
Az időutazásos filmeket is ebbe a kategóriába szokták sorolni. A Visssza a jövőbe trilógiára sem úgy szoktam tekinteni, mint sci-fi, igaz e mellett is lehet érvelni. Végül is nem ez a lényeg.
0
2003. október 4., szombat 9:43
tényleg nem kötözködni akarok (ezt már senki nem fogja elhinni nekem:)), de:

1, alien 2 című film nincs: van viszont aliens
2, az empire strikes back szerintem nem sci-fi, hanem inkább fantasy, vagy nem is tudom ki fogalmazta meg: űropera :)
0
2003. október 4., szombat 9:30
Ja és über alles :kszénnnia lááz.:)))
0
2003. október 4., szombat 9:26
all time/hóhér

5.pitch black
4.alien 2.
3.alien 3.
2.terminator 2.
1.the empire strikes back.
0.adventure of PIRX captain. :)
0
2003. október 4., szombat 8:52
hoppá, kis kieg: clarke regénye a film forgatókönyvéből készült, s nem fordítva.
0
2003. október 4., szombat 8:25
uhh

a Thing!! (majdnem elfelejtettem) :))
0
2003. október 4., szombat 8:21
1, 2001 Space Odyssey
2, Planet of the Apes
3, Alien
4, Aliens
5, Terminator
6, Terminator 2
7, Event Horizon

0
2003. október 4., szombat 1:13
cut+paste a múltból:

1. the thing [a dolog]

john carpenter legjobb filmje egyben a legjobb science fiction történet, amelyet valaha láttam. rendkívül sok szempontból kiemelkedő és elgondolkodtató alkotás, amely egyedülálló splatter jelentekkel is teletüzdelt. a címszereplő egy olyan idegen lény, amely bármely szerves anyagot képes maradéktalanul utánozni, illetve legjobb tulajdonásait felhasználva egy masszív, közel legyőzhetetlen létformát kialakítani, amely járványszerűen terjedhet szét akár az egész univerzumban. az űr ismeretlenjétől rettegő ember rémálmait láthatjuk viszont. ráadásul a 2o-s évek száraz eredetijével szemben carpenter egy agatha christiet meghazudtoló krimit is beleszőtt nagyszerű sztorijába. bob rottin speciális effektusai felejthetetlenek.

2. alien [nyolcadik utas: a halál]

ridley scott filmjében ismét az űr sötét oldala a főszereplő. dan o'bannon története h.r.giger rémes vízióiban testet öltve az űr legfélelmetesebb lakójává tette az idegent, aki civilizációkat képes rombadönteni tökéletes ösztönei révén. a filmben csak az ember maga könyörtelenebb, hisz a profit reményében képes feláldozni saját fajtársait. könyörtelen konszernek uralta világot sem szeretnénk, de ez még eljöhet.

3. 2oo1: a space odyssey [2oo1: űrodisszea]

artur c. clarke zseniális regényéből stanley kubrick csinált művészfilmet, amely végre [s talán egyedülálló módon] megadja az űrnek járó tiszteletet tökéletes kivitelezésében. kubrick lassú történetében az ember eredetére kapunk néhány dänikeni megoldást, habár vele ellentétben sok-sok dolog nem részesül fölösleges - és nem ritkán áltudományos - magyarázatban, így a nyitva hagyott kérdésekre bármikor válaszolhatunk - így őrzi meg a film aktualitását. HAL [IBM-t kapunk, ha egyet odébb vándorolunk az abc-ben] a mesterséges intelligencia olyan szintjét képviseli, amely az emberi bizonytalanság miatt kiszűrné az emberi tényezőt. félelmetes.

4. the terminator [a halálosztó]

arnold schwarzenegger brutális gyilkológépet alakít james cameron kultfilmjében. a jövő olyannyira kilátástalan, hogy a világuralomra törő számítógép az emberiség írmagját is ki szeretné írtani, annyira haszontalannak tartja [míg a mátrix című filmben hasznot húz belőle]. a tökéletes destrukció érdekében egy professzionális gyilkológépet küld vissza az időben, hogy az emberiség egyetlen reményét, egy jövendőbeli vezetőt eltüntesse, még a születése előtt. az időutazás veszélyes területe a sci-finek, de a filmből adódó néhány logikai bukfencet nagyszerű akciókkal és kitűnő hangulattal kompenzálják.

5. truman show [a truman show]

peter weir médiaszatírája pofátlan és nem túl távoli jövőt tár elénk, amelyben egy világméretű show tudatlan főszereplőjét gátlástalanul kihasználja, a rendező pedig istenkomplexusban szenved, ez pedig a médiabirodalom megzakkanásához vezet. a big brother jellegű műsorokat elnézve egy ilyen, minden kompromisszumtól mentes, irányító média nem is elképzelhetetlen.

6. blade runner [szárnyas fejvadász]

a halálosztóban vagy a 2oo1-ben megismert M.I. ki akarja írtani az embert, a szárnyas fejvadász replikánsai [emberszabású androidjai] viszont be szeretnének illeszkedni az emberek közé, hisz maguk is úgy tudják: emberek. philip k. dick regénye alapján készült kultfilm arról a félelemről mesél, hogy az ember nem tudhatja, mennyire eredeti a világ, amiben létezik [a'la mátrix], illetve saját maga, hisz az android és ember közötti különbség észrevehetetlen. külön dícséret illeti 2o29 los angelesét, amely modern babilonként ábrázolja a jövő nagyvárosát. elképzelhető.

7. close encounters from the third kind [harmadik típusú találkozások]

a hidegháborús, ellenséget kereső években a földönkívüliek mindig pusztító szándékkal érkeztek földünkre [pl. a világok harca], addig spielberg klasszikusában barátként. s hogy az ember-idegen kapcsolatot még közvetlenebbé tegye, a kapcsolatot egy egyszerű kispolgárral veszik fel, akiből aztán a kormány minden intézkedése ellenére hős lesz. a szürkületi zónára jellemző félelmetes előjelek ellenére spielberg mozija rendkívül pozitív hangvételű.

8. metropolis

fritz lang klasszikusában az ember egy óriási gépezet működő részeként tevékenykedik egészen odáig, míg egy mesterséges lény létrehozásával felborul a rendszer. nem titok, hogy a német rendező filmjének megalkotásában new yorki látogatása volt a legnagyobb hatással.

9. gattaca

már megszületett az első klónozott bárány, andrew nicol [a truman show írója] filmjében az ember olyan szintjen tudja szabályozni születését, hogy a világon hemzsegnek a tökéletes, de lelketlen emberek. a természet mindig győz filozófiát hangsúlyozza, hogy egy természetes körülmények között született, hibáktól hemzsegő, de elszánt ember győzedelmeskedik a tökéletes rendszeren.

1o. a majmok bolygója

ez a klasszikus scifi szintén egy elferdült jövőt ábrázol, amelyben az ember és állat szerepet cserél. társadalomkritika és fajgyűlölet sajátos szemszögből.
0
2003. október 4., szombat 1:07
Komolyan ajánlom minden sci-fi rajongó/kedvelő figyelmébe:

Ghost in the Shell

Senkit ne tévesszen meg, hogy rajzfilmről van szó. Az egyik legjobb sci-fi film ami valaha készült.
0
2003. október 4., szombat 0:54
Nagyjából tetszik a lista, de van még pár nagy kedvencem a sci-fi hőskorából...

Metropolis (mint az első robotos film, 1927)
Majmok bolygója (1968)
Logan futása (1976)
Fahrenheit 451 (1966)
Close encounters of the third... (Harmadik tip. tal., 1977)
ET (1982)
Az Idő Urai (1982)
1984 (1984) :) Ilyen alapon persze a Mechnaikus narancs és a Dr. Strangelove is ide kerülhetett volna...
Brazil (1985)

Személyes kedvencem egyébként a Majmok bolygója és a Logan futása. Tipikusan a Majmok bolygója az egyetlen olyan alkotás, ahol azt merem mondani a Boullet remekbeszabott regényének elolvasása után, hogy ebben az esetben a filmadaptáció felülmúlja a könyvet. Egyébként is Charlton Heston... :)
A Logan futása viszont könyvben izgisebb, és pár olyan jelenet kimaradt belőle, ami gondolom a film korának technikai készültségét meghaladta volna. Szeretnék látni egy remake-t, nem olyat, mint a Majmok bolygója vagy az Időgép esetében, hanem valami igazán eredetit, a könyvhöz kicsit közelebb álllót. Ennek ellenére itt meg Michael York rulez! :))

Egyébként listáért érdemes ide fordulni:

http://www.scifi-movies.com/
0
2003. október 4., szombat 0:44
Szerintem ezek a legjobbak:

Star Trek - A mozifilm
Alien - A bolygó neve halál
Sid 6.7 - A tökéletes gyilkos
Blade Runner
Hegylakó
E.T.
0
2003. október 4., szombat 0:22
Tapasztalataim szerint nagyon kevés olyan ember van, aki ne szeretne legalább egy-két sci-fi filmet. Más műfajokat (pl. horror, western) hamarabb elintéznek azzal, hogy "nem szeretem, nem érdekel".
Sok website-on lehet ugyan műfaj szerint keresni, de akkor mindenféle szir-szar szokott kijönni (sokszor a műfaj sem igazán stimmel és itt sem fog mindig).
Távolabbi cél ezzel a topic-kal az lenne, hogy valamilyen áttekintést nyújtson a science fiction fronton (pl. elfeledett gyöngyszemek a "klasszikus" 50-es évekből) és adjon útmutatást azoknak, akik még nem láttak mindent. Újabban, mintha egyre kevesebb jó sci-fi menne a mozikban. Persze lehetne "best of" listákat is közölni. Kezdem egy tizes listával, amelyben a sorrend lényegtelen (tele lesz kakukktojással):

2001: A Space Odyssey
Alien
Gattaca
Starship Troopers
Time Machine (1960)
Total Recall
Twelve Monkeys
Blade Runner
STAR TREK
Forbidden Planet
stb.

0