Teljesen egyetértek veled. Szerintem itt arra a alapproblémára jutottunk vissza, hogy más a jog és más az erkölcs. Szólhat a törvény akárhogy, az emberek zöménél nem ez, hanem a saját belső morális és erkölcsi hozzáállása fogja meghatározni azt, hogy megveszi, letölti, másolja vagy eladja. A börtönnel való fenyegetéssel, precedes perekkel szerintem az emberek 1-2%-át lehet elriasztani, a többséget nem befolyásolja, mert kevesen helyezik a törvény saját erkölcsi rendjük fölé. Ha a letöltés és a vásárlás között kell döntenem, én sem az alapján döntök, hogy mit mond a törvény. Én azért vásárolok inkább, mert én így látom helyesnek.
Általában mondhatjuk azt, hogy még a letöltés is rossz, a saját célra másolás is rossz, elítélendő, ami ezek felett van az meg méginkább, de szerintem mindenki tud saját példát mondani arra, amikor olyan dologról van szó, ami nem beszerezhető, nem hozzáférhető, nem ismert, stb... Tehát száz százalékban nem mondhatjuk, hogy minden ilyen tevékenység erkölcsileg elítélendő. Sajnos a törvény erkölcsi hozzáállásra nem alapozhat, mert az kibúvót jelent az igazi kalózoknak és notorius letöltőknek.
Én alapvetően egyetértek a törvényi szigorítással, tudják csak az emberek, hogy a másolással, letöltéssel törvényt sértenek, de a megfélemlítéssel, börtönnel nem értek egyet, pont az erkölcsi "kivételek" miatt, és itt had említsem a saját példámat. Nálam pár ázsiai filmen kívül nincs letöltött mozifilm. Van viszont jellemzően 20-30 giga letöltött anime a wichesteren. Miért? Mert másképp azt sem tudom eldönteni, hogy tetszik-e, érdemes-e megvennem DVD-n (mert ha érdemes én bizony meg is veszem). TV-ben, moziban nem tudom megnézni, kölcsönzőből nem tudom kivenni, ismerőstől nem tudom kölcsönkérni. Amerikában, ahol ez a nagy szankcionálás folyik, ott ez nem okoz gondot, mert ott elérhető. De itt nem. Egyébként most már megnézés után általában törlöm a videókat, mert már régen nem győzőm kírni CD-re őket.
Ezzel együtt én tudom és vállalom azt, hogy nem helyes amit teszek, nem törvényes, nincs rá jogom. Ezzel együtt élek, vállalom a következményeit is, és szerintem ez lenne mindenkinél a helyes hozzáállás. Igenis tudatosuljon mindenkiben, hogy mi helytelen és mi nem, de ne azért ne másoljon, mert börtönnel fenyegetik. Az ideális az lenne, ha tényleg mindenki csak annyit másolna/töltene amennyit a lehetőségei indokolttá tesznek, és akkor nem lenne szükség még másolásvédelemre sem, mert a valós veszteség elhanyagolható lenne. Ez az, amit törvényekkel, fenyegetésekkel nem lehet megoldani, olyan, mint holtnak a csók. Ezt csak és kizárólag neveléssel lehetne orvosolni, amire sajnos egyre kevesebb gondot fordítanak manapság az emberek, a magyar mentalitást meg ne is említsük (lopni, csalni, hazudni). A jelenlegi helyzet sajnos eléggé erdulvult, rengetegen visszaélnek a lehetőségeikkel (főleg az internetre gondolok), és erre a másik oldalról is durva lépéseket tesznek, csak a megoldához nem jutunk közelebb, ha egyátalán van megoldás. A fenyegetőzénsek meg semmi hasznuk, legfeljebb annyi, hogy egy egyre szélesebb szakadék keletkezik a kiadók és a közönség között.