Előre is elnézést kérek mindenkitől, ígérem utoljára láttok tőlem ilyen jellegű hozzászólást, de Luke barátunk irományaira és eddigi tevékenységére szeretnék röviden reagálni.
"Nekem Te ne mondd meg, hogy mit, és hogy hol folytassak! Nem én kezdtem, te regáltál hozzászólásomra, én írtam rá, majd megint te, és most degragáló módon viselkedve engem járatsz le.
e l o h s a"
Hadd kezdjem azzal, hogy nem vagyok olyasféle, aki leül a fórumok elé és órákig olvasgatja. Egyszerűen azért, mert nincs rá időm, másrészt jobb szeretem IRL élni a dolgokat. De ezt a filmes fórumot szeretem, mert sok értelmes emberrel ismerkedtem meg itt, és jó hallani a véleményüket egy-egy filmről. Vitázni, személyeskedni nem szokásom. De Luke-nak most elmondanám mit gondolok rövid kis szösszenetünkről.
Először is. Te nemcsak megalapozatlan ostobaságokat állítottál a hozzászólásodban (azzal kapcsolatban, hogy mit tartanak markukban a zsidók, mely megjegyzéseddel szóbeli előítéleteidnek adtál hangot, mégha te nem is így hívnád), amire elsőként válaszoltam, hanem történelmi objektivítást és valószínüleg ismeretek mellőzve egyenlőségjelet tettél olyan események közé, amelyek között relációs viszony sem állhat fent. Ez utóbbit tekintem súlyosabbnak. Vedd tudomásul ugyanis, hogy ezen eseményeknek a résztvevői még ma is élnek és viselik annak következményeit.
Másodszor, ugyanezen okokból megsértettél egy bizonyos társadalmi csoportot.
Joggal várható el tehát, hogy erre, és mert a fórum márcsak ilyen, valaki reagálni fog és az orrod alá dörögli a tudatlanságodat. És ha valakinek hiányosak az ismeretei, vagy rosszul értelmezi őket, de tények ellenében sem hajlandó ezen változtatni, sőt mi több, kijelenti, hogy környezete reagálása közönyös számára azt úgy mondják köznyelven: buta ember.
Sokat olvasgattam tőled, nem azért mert akartam, egyszerűen azért, mert ott voltál, bár ezek többsége pöttyökben és más gyerekes badarságokban nyilvánultak meg - így nem tudom, hogy valójában milyen is lehetsz. De ez éppen elég volt. Egy közösséghez tartozni ugyanis, Luke, azt jelenti, hogy a közösség normáihoz valamelyest alkalmazkodsz, azaz nem tekinted közönyösnek annak reakcióit a te akcióidra.
Tudod, sokszor próbáltad beállítani magadat úgy, mintha áldozat lennél... volt egy ilyen megszólalásod, hogy: "és már megint én vagyok a hülye", vagy hasonló. Akkor már eszembe jutott, de nem akartam rá időt pazarolni, de most azért megmondom: nagy különbség van aközött, hogy valakit hülyének néznek és, hogy valaki hülyét csinál magából. Azzal a gyerekes, durcás és pökhendi viselkedéssel ugyanis, amivel te a vélt vagy valós sérelmeidet lereagálod, az egyetlen dolog amit elérhetsz, hogy tényleg hülyét csinálsz magadból. Nem rossz szándékból mondom, tényleg. De amikor semmibe veszed a közösségi normákat, és pontocskázol, meg többszöri kultúrált kérés ellenére is destruktívan szólasz fel egy témában, akkor ezzel a közösség (még hacsak virtuális is) peremére sodrod magad. Utána meg fel vagy háborodva, ha úgy is kezelnek. Ennek mi értelme? Semmi, csak legfeljebb az, hogy aki nem ismer személyesen és nem tudja valójában milyen vagy, az a közösség bohócának fog tartani.
Ezen lehet változtatni, aki a közösségi normákat tiszteletben tartja, azt a többiek is tisztelik madj. Ne haragudj azért, mert ezt elmondtam neked. Én nem szeretek feleslegesen beszélni, de megmondom őszintén, vagy egy határ. Rossz vitapartner vagyok, vagy legalábbis, ha velem óhajtasz kikezdeni, rosszal kezdesz. Én ugyanis nem fogok vitázni, fölöslegesen ide-oda válaszolgatni. Ez viszont most itt jól esett, és részemről ennyi volt. A többit rád bízom.
Üdv.