Keresés

Másolt DVD-k

2004. december 11., szombat 20:05
Senki nem szapulja szerzői jogvédő szervezetet, olyan-amilyen igen hasonló sok más intézmény szinvonalához nálunk, sőt megkockáztatom, hogy van amibben jobbak.
Az viszont tény, hogy a flat-rate célja, hogy aki lemásol/letölt valamit legalább valami bevételt biztosítson - sokszor több bevételt, mint az a 100 példány amit az eredeti lemezből esetleg el lehet adni - és természetesen abből az állam profitál ha tetszik ha nem. Egyszer az ÁFA-n keresztül, egyszer az adathordozóra kivetett díjból. És természetesen a flat rate is adóköteles...
Amúgy biztos lehetsze benne, hogy jó pár szerző illetve az őt esetleg képviselő kiadó nem feltétlenül lát pénzt ebből. (főleg függetlenek illetve kisebbek ezeket tessék szépen megvenni!)
Itt arról van szó, hogy valamilyen bevétel mindenképpen biztosítva legyen.
Az artisjus tulajdonosi köre illetve működési formája utánanézhető a megfelelő nyilvántartásokban.

Abban kétségkívül igazad van, hogy felesleges a lényeg ismerete nélkül bármiről is vitázni, legjobb tudomásom szerint itt mindenki kultúráltan, habzássegítő szerek szájbavétele nélkül szólt hozzá a témához.
Ne is vitázzunk, mert nincs értelme én nem az artisjusban dolgozom - de van némi közöm a szerzői jogok témaköréhez a szoftver oldalon -, ráadásul azt mondom aki teheti vegye meg az eredetit, aki nem az legalább ne reklámozza, hogy mit csinál.
Amikor valaki fizet viszont a letöltésekért, az legyen vele tisztában, hogy ezzel arra ösztönzi a szerver tulajdonosokat, hogy üzletszerűen folytassanak kalóz tevékenységet, melynek semmilyen "magasztos" célja nincs (persze a tuladonos gyakran kitalál valamilyen jól hangzó indokot); egyszerű pénzéhes emberek gyarapodását szolgálja akik semmit sem tettek le az asztalra a termék megszületéséhez.
Szinten idevágó gondolat, hogy azért azok a gyerekek akik ezeket a szervereket futtatják sejtik, hogy egyszer meg fognak bukni, és mind a mobilszolgáltatók, mind ők pontos híváslistával tudnak szolgálni ha akarnak. Márpedig ha valakinek ott van a torkán a kés akkor bizony akar ilyet adni. FTP hasonlóképpen; IP címek logoltak, fájlhozzáférések logoltak, IP cím alapján visszakereshető a szolgáltató, majd az megmondja, hogy melyik előfizetőhöz volt éppen hozzárendelve a cím az adott időpontban.

Mindenesetre a másik oldalról nézve mint fizető vevő én vérlázítónak tartom pl. a teljes értékű dvd kiadványokon a továbbléphetetlen reklámokat, vagy pl. az újkeletű anti-piracy reklámokat, melyeket kizárólag az lát aki... fizet a termékért. Magyar viszonyok közt nem is keveset, de igen izmos árak vannak itt világviszonylatban is. Soha senki más nem látja ezeket a reklámokat, csak a helyet foglalnák egy kalóz "kiadványon". És persze az se a javára szól némely kiadványnak mikor házilag kell nyomtatni új borítót hozzá és tokot is kell venni... mert az eredeti rosszabb minőségű, mint a barkács verzió. Vagy egy 15 ezer forintos kiadványról kiderül, hogy képhibás, és akinek nem tetszik vegyen belőle új verziót, igaz már csak 10 ezerért.
De ezek már mind más témakörök.
0
2004. december 11., szombat 16:58
Derceto: már meg ne haragudj, de hogy te "nem szereted a szőkéket" vagy "nem szereted a focistákat" az legyen a te bajod.

Sticius Forcius: én nem hiszek semmit (nem is nagyob vagyok tájékozott), csak mintha olvastam volna a srácot aki a szerverteremben volt és azt mondta, hogy egy héten belül visszahozták a lefoglalt gépeket mivel amúgy is csak egy 20Gb-os vinyó volt rajta. Egyébként jogi értelemben ők nem kalózszerverek voltak csak tárhelyszolgáltatók. Tehát ha nem tudják bizonyítani, hogy ők töltötték fel a jogsértő anyagot (márpedig nem ők töltötték fel) akkor ennyi erővel az uw.hu vagy az srv.hu teljes gárdáját a sittre lehetne vágni, mert nálunk is sok-sok terrabyte warez cucc van fent.
0
2004. december 11., szombat 16:23
kinga: nem akarom elrontani az almod, de nem adtak vissza semmit, az igazsagugyi szakertoi velemeny januarban keszul el, a sracok addig bent gugolnak, es utana se valoszinu hogy kijonnek, mert biztos nem az lesz a szakertoi velemenyben, hogy 16 terrabyte nulla volt a vinyokon...

de te hidd csak azt, hogy a rendorseg es a tobbi szervezet is huje
0
2004. december 11., szombat 15:41
Mindenki a saját egyéni morális/erkölcsi hozzáállása alapján dönti el, hogy
- vásárol/letölt/lemásol és erre milyen jogalapot/kifogást talál
- hogyan ítél meg másokat

Senkinél nem fog a rendőrség kopogtatni, mert saját célra lemásolt ezt vagy azt, szóval mindenki értelmezze úgy a törvényt, ahogy neki jólesik. Én biztos nem az alapján ítélek meg valakit, hogy a törvény szerint bűnös, vagy sem, hanem a tettei alapján. Így aztán semmi értelmét nem látom a vita jogi részének. Annak viszont örülök, hogy a nagyobb kalózhálózatokat felszámolják.
0
2004. december 11., szombat 14:54
Tulio!
Az Arisjus (Magyar szerzői jogvédi iroda EGYESÜLET) szerinted mióta van állami kézben? És az oda befiztetett jogdíjak (matrica, nyilvános sugárzás stb.) szerinted mióta mennek az állam zsebébe?

Nem ártana előbb tájékozódni, mielőtt valaki habzó szájjal szapulja (és itt nem elsősorban Rád gondolok) a helyi jogvédő szervezeteket.

Amúgy az Artisjus a befizetett jogdíjakat(pl. a mobiltelefonok csengőhangjai után is) a "tulajdonosai" tehát a szerzők között osztja szét. Ez az egyesület funkciója.
0
2004. december 11., szombat 14:53
Na, így jutunk el a legális másolástól a "nem ítélem el őket"-ig. Remélem azért sem ítél el senkit senkit, mert 130-al megy az autópályán, mert csokit vesz a boltban vagy mert bérlettel utazik a metrón. Nincs erkölcsi-morális elítélhetősége a másolásnak mivel törvény adta jogom. Ha jobban megéri másolni akkor bárki másolhatja, ugyanolyan morális alapon, mint hogy ha olcsóbb egy film az MM-ben, mint az Electroworldben akkor ott veszed meg.
0
2004. december 11., szombat 14:43
Gigamaster dvd-r kerül ennyibe.a nagy bevásárló központokban is kapható igaz ott
ARTIJUS hologramos ,cd tokos formában 499 ft-ért.
MÁS:
szerintem nem érdemes filmet másolni,kockásodás,képminőségromlás,extra hiány miatt stb,stb.nem éri meg.kb 1000-1200ft ért irt filmet venni.Bár az eredetinek igy ilyen áraknál is nagy a értékvesztése de még mindig tovább tartanak mint az irt dvd-k.Amelyeknél ugye hamar bekövetkezik a adatvesztés.föleg a princo vagy amit 43 ft-os lemezekre irnak.én saját kamerás felvételeimet is csak a minőségü lemezre irom.
DE:
megértem azokat akik igy jutnak 1-1 filmhez hiszen a kiadók mostani árképzése sem vevő barát ,föleg a pár évvel ezelötti ár a csillagos eget verte.Tudom nem mindenki teheti meg hogy havi 30-40 e ft-ért filmeket vegyen de minden féle képp átkell gondolni azt,hogy milyen réteget gazdagit az aki piacon, irt lemezeket vesz.
És ugye az sem elhanyagolható amit az XPRESS már több tucatszor leirt:kis piac,csak ugy tud fenn tartani szinkronokat a lemezeken ha eredeti kiadásokat veszed meg.ha más képpen nem megy, meg kell várni a árengedményeket vagy az akciókat.
A otthoni másolásokról meg hadd ne szóljak.:(
0
2004. december 11., szombat 13:23
Milyen lemez kerül 43 Ft-ba?
0
2004. december 11., szombat 12:57
A topicot nem olvastam végig,de ez pont ugyan olyan vita mint a politika beszélhetünk róla de változni nem fog. Mindenki eldöntheti ebben a demokratikus :) államban ki mit szeretne.Nekem szerencsémre egy db irtam van azt is vettem pedig van dvd irom,mindenkinek más az erkölcsi rátája.Az irt dvd nem véletlenül annyiba kerül amennyi,dehát nem vagyunk egyformák.Az üres lemez költsége 43 ft plussz tok 40 ft, aki nem tudná ezért olyan amilyen.
0
2004. december 11., szombat 12:57
A topicot nem olvastam végig,de ez pont ugyan olyan vita mint a politika beszélhetünk róla de változni nem fog. Mindenki eldöntheti ebben a demokratikus :) államban ki mit szeretne.Nekem szerencsémre egy db irtam van azt is vettem pedig van dvd irom,mindenkinek más az erkölcsi rátája.Az irt dvd nem véletlenül annyiba kerül amennyi,dehát nem vagyunk egyformák.Az üres lemez költsége 43 ft plussz tok 40 ft, aki nem tudná ezért olyan amilyen.
0
2004. december 11., szombat 9:57
J, és még annyit akartam, hogy SMSWebre SMS-t küldeni nem bűncselekmény. Ha mondjuk megvolna az összes tel szám amiről SMS-t küldtek az semmit nem jelent. Csak az bizonyító erejű, hogy az én IP-mel le is töltöttek olyat tartalmat ami jogsértő. Ha csak azt tudják, hogy elküldtem egyet az nem jelenti azt, hogy le is töltöttem valamit hiszen ezeken az oldalakon a belépéshez is fizetni kell. Fizettem, beléptem, megnéztem, eljöttem, csókolom.
0
2004. december 11., szombat 9:54
Amiről én tudok az nem egy-két hete volt hanem egy hónapja. Három nagy warez FTP-t próbáltak felszámolni, de tudomásom szerint a lefoglalt szervereket már visszadták mert nem találtak rajtuk semmit és hamarosan folytatják is. Mint említettem ezek FTP szerverek voltak ahová nem SMS-t kellett küldeni hanem csekken fizetni (akár álnéven is persze).
Az SMSWebet nagy szolgáltatók nyújtják. Azok közül még nem hallottam, hogy bármit is lefoglaltak volna.
0
2004. december 11., szombat 2:37
ehhez kepest nem is olyan regen (1-2 hete) eleg szepen letartoztattak ugy 15 sracot, foleg egyetemistakat es lefoglaltak egy halom gepet
2 srac meg mindig bent van

a rendorsegnek megvan az osszes telefonszam is amirol sms erkezett az elmult 1 evben...
0
2004. december 11., szombat 0:25
Nem. Hallottam már valakitől aki hallotta valakitől, hogy az ismerőse lebukott SMSWebbel. Akkora nagy üzlet ez a mobilszolgáltatóknak és a szerverfenntartóknak, hogy nem abajgat senki senkit. Néha ha már nagyon nyüszögnek a jogvédők akkor -nagy-nagy elnézéskérések közepette- törölnek egy oldalt. Ennyi. Azért persze nem árt óvatosnak lenni, de szerintem az a bizonyos tégla hamarabb esik a fejedre, mintsem lebukjál egy ilyennel, mint letöltő.
De meg kell mondani, hogy ez már illegális dolog és az bizony csúnya dolog.
0
2004. december 11., szombat 0:17
Hát akkor ez elég veszélyes dolog nem?
0
2004. december 10., péntek 23:08
Persze utólag nem mondja meg senki. Ha viszont logolják az SMSWebet vagy a fizetős FTP szervert, bukik a dolog és kiderül, hogy letöltötted akkor helló.
0
2004. december 10., péntek 23:02
Ha meg kiírom CD-re a fizetősről letöltött filmet és a gépről letöltöm, arról úgy sem mondja meg senki, hogy honnan származik. Akár lehetne ingyenesről is.
0
2004. december 10., péntek 18:56
Ez azért van, mert a filmeknek zenéknek az egyik terjesztési módja a nyilvános sugárzás, melyet te amúgy is felvehettél volna, ha képes vagy egész nap arra vadászni, hogy valamelyik adón elkapd a kedvenc műsorodat.
Szoftvernek ilyan terjesztési módja nálunk sose volt - külöföldön voltak rá nem túl sikeres kísérletek, pl. ha jól emlékszem NBC adásaiból megfelelő dekóderrel, így szoftverre a nyilvános terjesztés nem vonatkozik.
Természetesen az már egy más kérdés, hogy nem valószínű, hogy új filmeket bárki adásba adna, de ez más dolog, mert pl. PPV adók igen csak nálunk ilyen nincs és nem is lesz még jó néhány évig/évtizedig.
Amúgy a beépített flat rate az adathordozók árába az állam zsebébe megy, míg ha jogilag tiltanák a letöltéseket, akkor igen jelentős bevételtől elesne mind az állam, mind az állami kézben lévő szerzői "jogvédő" iroda és annak csatolt vállalkozásai.

Ettől függetlenül, bármilyen anyagi haszonszerzéssel ha kapcsolatba hozható a sugárzási tevékenység onnantól BTK kategória, tehát ha vki fizet bármi ilyen tevékenységért, az ugyanúgy büntethető és büntetendő mint az aki elköveti.

A kérdéses 24 óra és annak többszörösei "trial version" hivatkozás jogilag érvénytelen mind nálunk, mind külföldön emiatt ne "aggódjon" senki se.

A DMCA-nak vannak kivételes esetei amik leginkább kutatásra és archiválásra vonatkoznak, de ezek a "mezei felhasználót" nem érintik, ilyen pl. egy szoftver más adathordozóra történő átvitele, a technologiailag elavult platformok szoftvereinek archiválása és védelmi mechanizmusok kiiktathatósága stb.
De ez már egy más történet.
0
2004. december 10., péntek 16:25
Arnold: ha jól tudom ez is valami külföldi jogszabály (itthon nem érvényes). Ettől függetlenül minden warez oldalon kint van (gondolom a látogatók megnyugtatására mert másra nem jó.)

Field: a jogszabályokat sokszor én sem értem, de ha valamit engednek akkor érdemes élni vele. Szerintem hülyeség engedni, hogy egy kikölcsönzött filmet lemásoljak magamnak. De szerintem az is hülyeség, hogy az NBC-ről felvett Joey sorozatot sem másolhatom át másnak. De ha már az a hülyeség működik, hogy kollektív bűnösség elve alapján mindenki szerzői jogdíjat fizet a megvett üres CD-k és DVD-k után akkor működjön a másolhatóság is még ha csak magáncélra is.
0
2004. december 10., péntek 15:29
Őszintén szólva én nem értem, miért legális zenét és filmet letölteni és másolni, és miért nem legális szoftvereket és játékokat. Végül is mindegyik kategóriának van szerzői jogi vonzata, ha jól tudom.

Józan paraszti ésszel úgy gondolnám, hogy ha a már megvásárolt filmemről otthon magamnak csinálok biztonsági másolatot, vagy rokonnak, barátnak pusziért lemásolom, az nem bűncselekmény. De bűncselekmény, ha mindezért az anyagköltségen (üres adathordozó) túl anyagi ellenszolgáltatást kérek, bármilyen keveset is. Szerintem. De a jogszabályokat nem én csinálom. Szerencsére.
0
2004. december 10., péntek 14:15
Na ez így korrekt, ahogy leírtad. Viszont, én olyan is hallottam, hogy ha letöltesz pl. egy  filmet, és azt 24 órán belül törlöd(ergó nem tárolod), akkor sem követsz el bűncselekményt. Ebből mi igaz?
0
2004. december 10., péntek 12:08
Én utánamentem, plusz rákérdeztem ügyvédnél. Nem szeretem ami pl. itt is folyik, hogy kalózkodásról beszélnek, abban a hitben hagyva mindenkit, hogy másolni bűncselekmény. Nyilván a forgalmazók és Robi érdeke is az, hogy ne másoljon senki még a törvény adta keretek között sem. De ha valamit lehet akkor azt lehet.

Az ingyenes warez site-ok nem legálisak. Letölteni onnan valamit nem bűncselekmény. Létrehozni ilyen oldalt és illegális tartalommal megtölteni viszont az. De emiatt ne neked -a letöltőnek- fájjon a fejed. Hangsúlyoznám, hogy az eddig elhangzottak kifejezetten hang és képanyagra (zene, film) igaz. Szoftvereket, játékokat, stb. letölteni, másolni soha nem legális.
0
2004. december 10., péntek 11:54
legálisan=legálisak

elgépeltem...
0
2004. december 10., péntek 11:44
Eszerint, az ingyenesen működő warez site-ok legálisan. Egyébként, itt mindenkinek jogi diplomája van? Mert nagyon vágjátok a témát...
0
2004. december 10., péntek 10:58
A smiley lemaradt ---> :)
0