Keresés

Másolt DVD-k

2004. április 9., péntek 5:09
Szerintem nincs itt félreinformálás. A letöltést én most nem keverném ide, mert az egy más dolog, az tényleg "nem büntethető" (viszont a feltöltés, az nagyon is). Szerintem Xpress sem a letöltésre gondolt. A saját lemezedet lemásolhatod magadnak. A látszólagos ellentmondás ott van, hogy a védelmet ehhez nem törheted fel (már ahol ez tilos). Ez kb. olyan, mintha lenne egy palack vized. A vizet bármikor megihatod, senki nem tiltja meg, de nem nyithatod ki a palackot. Fura nem? A tartalmat felhasználhatod, de a tartalmat körülvevő védelemhez nem nyúlhatsz. Végül is van egy pici hiba abban, amit Xpress írt, mert a tiltás nem a tartalom felhasználására, hanem a védelem feltörésére vonatkozott.
A havertól kölcsönkapott DVD lemásolása sem magáncélú felhasználás szerintem. Neked azért nem, mert nem a tiéd az eredeti, a havernak meg azért, mert nem magának másolja. Ebből egyenesen következik az, amit Xpress írt, vagyis a másolat mellett ott kell lennie az eredeti példánynak.

Gondolom nem tiltakoztál az ellen, hogy az írható médiákra szerzői jogdíjat vessenek ki. Én sem. De akkor ha már fizettem valamiért és a törvény engedélyezi számomra akkor kaphassak valamit azért a pénzért.
Ez nem egészen így működik. Gondolom senkit sem lep meg, hogy az eladott írható médiák zöme nem "biztonsági" másolatokhoz vagy személyes adatok tárolására kerül felhasználásra, hanem bizony közvetlenül vagy közvetetten (letöltés) illegális másolatok tárolására fog szolgálni. Ezen a kiadók buknak X összeget, ami persze töredéke annak az összegnek, amit akkor kapnánk, ha minden másoló megveszi az eredetit (reálisan gondolkodva). Ennek az X összegnek egy részét kompenzálják az írható médiák árába belekalkulált díjjal. Ha valaki azt hiszi, hogy ez a díj őt bármire feljogosítja, az hatalmasat téved. Ezért a díjért cserébe nem jár semmi, ugyanúgy tilos a lemezre (nem magáncélra) jogvédett anyagot másolni, mint díj nélkül. Az írtózatos méreteket öltött másolás leginkább az írható médiáknál csapódik le, ezért itt a legésszerűbb bevezetni a kompenzációt a (pontosan nem is, de nagyságrendileg kimutatható, létező, tényként kezelt) veszteségekért.

Amit nekem írtál: persze igazad van, én is csak azt írtam, hogy amennyiben a törvény lehetővé teszi a kiadónak a magáncélú felhasználás korlátozását, akkor a kiadó ezzel a jogával élhet. Amerikában sajnos elég durva túlkapások vannak (DMCA, töltögető kisiskolások bírságolása, stb...), de ha csak ilyen eszközökkel tudják visszaszorítani a (valóban döbbenetes méreteket öltött) másolást, akkor ezeket alkalmazzák.
0
2004. április 9., péntek 0:48
Xpress: elnézést a megfogalmazásért, de sokadszor veszem észre, hogy szándékosan félreinformálod a fórumot.
Másolatot készíteni magáncélra szabad. Ez az ún. magáncélú felhasználás igen tág teret biztosít. Például azt is, hogy a netről letöltsél mp3-at, Divx-et, DVD-R-t, stb. A másolásvédelem feltörésében igazad van, de csak abban az esetben ha te magad töröd fel. Ha a netről letöltesz egy DVD5-re átkódolt filmet az számodra jogszerű, mivel a másolásvédelmet nem te törted fel hanem az aki feltöltötte a netre. Szerintem is nagyon fontos, hogy betartsuk a törvényeket, de az is fontos, hogy ne riogassuk a népet azzal ami nem törvénysértő. Gondolom nem tiltakoztál az ellen, hogy az írható médiákra szerzői jogdíjat vessenek ki. Én sem. De akkor ha már fizettem valamiért és a törvény engedélyezi számomra akkor kaphassak valamit azért a pénzért.
(Zárójelben jegyzem meg, hogy szinte nincs másolt DVD-m és nem a magam szemszögéből írom amit írok. De ha egyszer valamit lehet akkor ne írjuk azt rá, hogy nem lehet.)

Derceto: az alkotó jogai is korlátozottak hiszen csak addig terjednek amíg nem ütköznek az adott ország törvényeivel. Ezért lehet az, hogy nálunk legális letölteni egy Divx filmet a netről míg más országokban ezt büntetik. Ugyancsak az európai törvények megengedőbbek az amerikai törvényeknél. Egy filmstúdió ezek ellen nem sokat tehet, maximum azt, hogy ha úgy érzi, hogy a jogai jelentősen csorbultak kivonul az adott ország piacáról. Persze jelen esetben nem eszik ilyen forrón a kását.
0
2004. április 8., csütörtök 22:33
Alapvetően arról van szó, hogy adott egy filmstúdió, aki korlátlanul rendelkezik egy film jogaival (egyben a film alkotóinak szerzői jogait, érdekeit is képviseli). Joga van meghatározni, hogy a filmjével mások mit kezdenek, kikötheti, hogy az általa kiadott DVD-t milyen célra lehet felhasználni (általában: otthoni, nem nyilvános LEJÁTSZÁSRA). Amikor az ember megvesz egy lemezt, elfogadja ezeket a feltételeket, és ehhez még aláírni sem kell semmit, mert ott vannak a törvények, amelyek mindig, mindenkire érvényesek. De nem a törvényeket kell hibáztatni, mert azok pontosan annyira szigorúak, amennyire a stúdió az adott film esetében megkívánja. Momentán a stúdió nem járul hozzá, hogy az ő beleegyezése nélkül te otthon az ő lemezéről feliratos másolatot készíts. Ehhez joga van. Ha készítesz valamilyen szellemi terméket, a törvények a te számodra is biztosítanak lehetőséget arra, hogy tetszésed szerint rendelkezz vele.
Vásárlóként dönthetsz úgy, hogy akkor ez a termék nem jó, és nem veszed meg. Szerencsére senkit sem kényszerítenek arra, hogy akarata ellenére filmeket vásároljon. Tudom, ez elcsépelten hangzik, de ez van. Természetesen a vásárlónak is vannak érdekei és jogai (megfelelő törvényi háttérrel), adott esetben a biztonsági másolat készítésére, de csakis összhangban az "ellenoldali" törvénnyel. Tehát ha a törvény szükségessé teszi a kiadó hozzájárulását a biztonsági másolathoz, akkor a kiadónál van a döntés joga.

Az sem igaz, hogy egy kalap alá veszik a másolókat a gyilkosokkal. A lent említett téka is "megússza" pár százezres büntivel és a készlet elkobzásával, ami azért nem egy kategória azzal, amit gyilkosságért lehet kapni.
0
2004. április 8., csütörtök 22:15
Márminthogy egy DVD vagy CD másoló nagyobb büntetést kap mint egy rablógyilkos?? Öhh... ez nem túlzás kicsikét? :))
0
2004. április 8., csütörtök 21:17
Láttátok a híradót? tpk nem ebben a tékában jártál véletlenül? :)))
0
2004. április 8., csütörtök 20:23
Hát igen... Nehéz téma ez, hiszen mi van akkor, ha kénytelen vagy megvenni külföldről valamit, mert itthon nem adták ki? Viszont esetleg magyar felirat nincs rajta, ezért "kénytelen" vagy készíteni egy írott verziót, amire felrakod a magyar feliratot. Akkor most vigyenek börtönbe? Egyébként sem vagyok híve annak, hogy CD vagy DVD másolót egy kalap alá vesznek rablógyilkosokkal, sőt esetenként nagyobb büntetést kapnak, mint amazok! Azért tudni kellene különbséget tenni...
0
2004. április 8., csütörtök 12:23
Szívesen meghajolok az elött akinek az otthoni DVD-CD VHS gyűjteményében egyetlen egy másolat sincs vagy a számítógépén egy megveszekedett mp3-at sem lehet találni.
Ezt szerintem mindenki maga döntse el és válalja a következményeit. Én nem nevezném csalónak vagy lopósnak azt aki másolt DVD-ket vagy CD-ket tart. Az már más ha valaki ezzel kereskedik...
RENGETEG  jó film van amit hazai forgalomban nem lehet megkapni, csak kalózkiadványon, és sajna eléggé korekt másolatokat készítenek már szinkron hangal együtt. Pld: Az olasz meló / Van olyan gyári kiadvány ami meg sem közelíti ezt a hangminőséget. / Magyarországon magyar szinkron nélkül ki sem adnék filmeket! Ráadásul ilyen brutális árakon.
Azt hiszem én már azt is lopásnak hívnám amit a kiadók egy DVD lemezért elkérnek. A külföldi lemezeken kétszer ennyi extra van és a  DTS hangsáv is alapfelszereltség, az ár pedi a fele a hazai áraknak.
Szóval mindenki döntse el maga hogy mi éri meg neki és mennyiért!
0
2004. április 8., csütörtök 12:01
Nem szeretnék beleavatkozni a vitába, de azért elmondanám pár szóban a véleményem. A másolás magáncélokra legfeljebb akkor legális, ha a másolat valóban a biztonsági másolat funkcióját tölti be, tehát a másolt film mellett ott áll a polcon a legális, megvásárolt eredeti változat is.
A biztonsági másolat is egyébként több országban csak akkor elfogadható, ha a lemez, amiről készült a másolat nem volt eredetileg másolásvédett. A másolásvédelem feltörése ugyanis már törvénysértésnek számít.
Én megértem, hogy sokan - főleg a hazai életszínvonal mellett - irreálisnak tartják a DVD/CD/szoftver árakat, de irreális áruk van a Mercedeseknek és az aranynak is. Ez legfeljebb arra lehetne érv, hogy az ember miéet vesz DVD helyett VHS-t, vagy VCD-t, de nem arra, hogy miért másol.
Ha házi eszközökkel tökéletes minőségben lehetne dollárt másolni, akkor az elfogadható (persze szigorúan magán-használatra - én vennék belőle házat, kocsit, repülőt)?
A DVD/CD másolás (a valódi biztonsági másolás kivételével) egészen egyszerűen lopás. Más (szellemi) termékének eltulajdonítása.
Mielőtt valaki azt hinné, hogy ezt csak azért mondom, mert DVD-t árusítunk, az téved. Soha nem volt egyetlen másolt CD-m, vagy DVD-m sem, pedig én sem tudok megvenni mindent, amit szeretnék.
0
2004. április 8., csütörtök 11:33
magáncélokra a másolás teljesen legális. a kereskedelmi jelleggel (vagyis, ha azért másolsz, hogy a másolatot eladd) történő másolás az, ami büntetendő.
0
2004. április 7., szerda 23:56
Teljesen igazat adok neked   derceto   .  Ez bűncselekmény. ( még ha nem is főbenjáró ). És én nem vagyok büszke rá, de Istenem, ez legyen a legnagyobb bűn az életemben.
0
2004. április 7., szerda 23:30
Az olyan lemezt aminek indokolatlanul magas ára van ,vagy kevésbé tetszett de a gyüjteményben jól mutat általában megírom MAGAMNAK.

Hé, én nem ítélek el senkit, aki másol magának. Csak ne próbálja nekem megindokolni, hogy a másolás miért elfogadható és jogos. Törvénytelen és kész. El kell fogadni, fel kell vállalni. Nem kell rá büszkének lenni, de mentegetőzni is teljesen fölösleges. A kifogásokkal csak magát áltatja az ember.
0
2004. április 7., szerda 23:04
Hello mindenkinek!

Nekem is vannak írott lemezeim.( jóval több mint eredeti )
Ennek elsősorban anyagi okai vannak. Bármilyen DVD -t le tudnék írni magamnak.
Azokat a filmeket amelyek nagyon tetszenek csak és kizárólag eredetiben veszem meg.
Az olyan lemezt aminek indokolatlanul magas ára van ,vagy kevésbé tetszett de a gyüjteményben jól mutat
általában megírom MAGAMNAK. Kiszámoltam, hogy mennyibe van nekem egy DVD, ( jobb minőségű ) lemezzel, tokkal ,
fotópapírra nyomtatott eredeti borítóval stb.. 1860 FT. Nekem eddig nem akadtak problémáim az ilyen lemezek lejátszásánál.
( JVC XV-N33 ). Azt, aki ebből húz hasznot vagy ilyennel kereskedik, én is elítélem.
Az egyik haveromhoz nemrég látogatott el a szoftverrendőrség , olcsón megúszta csak 10 lemezt vittek el tőle.
A másik ismerősöm viszont nem járt ekkora szerencsével , megvágták 600 e forint -tal és a telefonjától elkezdve szinte
mindenét lefoglalták. Én nem kockáztatok , de megmondom őszintén soha nem jutott eszembe ,hogy ilyennel üzleteljek.
0
2004. április 7., szerda 22:24
Tyll: melyik MM-ben láttad a Gyilkos bolygót és mennyiért?
0
2004. április 7., szerda 11:32
Torrente: sajnos a CD-k, DVD-k kisker ára a nettó 3-4000 EUR-os nyugati átlagfizetéshez van viszonyítva (azzal senki sem törődik, hogy a keleti blokkban ennek a tizede az átlag), ahhoz még a 10-20 EUR-ba kerülő cuccok is elenyészőek... mégis másolják őket, még ott is!!! :(((
0
2004. április 6., kedd 23:20
Azért az is vicces, hogy mostmár 2 DVD-t lehet venni 1 CD árából.

Egyébként a DVD másolás kategórikus tiltásával én sem értek egyet, pl. az ominózus Shrek-et le is copyztam magamnak, mert a közepe kitöredezett az ócska tok miatt. Most akkor törvénysértő lettem???
0
2004. április 6., kedd 22:26
Mivel az xpress-nél most egyik sincs: a MM-ban jelenleg 3600-ért kapható a Die Hard 1 és 2, külön-külön, mindkettő a duplalemezes DTS hangsávos extra változat.
0
2004. április 6., kedd 21:11
A hulkot, és a Katonák voltunk című filmet szerintem azért árazták le ilyen
drasztikusan, mert meg akartak szabadulni a felesleges készletektől.
Bár mintha a Warner kezdene észhez térni, és egy két kiadványt 1990, illetve
2990 ft-os áron árul.Legalábbis akciósan a MM ezeket láttam 2001 űrodüsszeia,
Gyilkos bolygó,Interjú a vámpírral,Vasmadarak,Amerikai pszichó, Szemtől szemben, Godzilla stb.
0
2004. április 6., kedd 17:21
Most biztos nem fogok újat mondani, de ha minden DVD annyiba kerülne, mint most a MM-ban a HULK vagy a Katonák voltunk (1990 Ft), akkor ezzel a kiadók egy csapásra kinyírhatnák az összes másolót - mármint akik ezzel üzletszerűen foglalkoznak. Szerintem a hazai fizetésekhez képest ettől az ártól drágábban adni a filmeket szemétség, max a k.nagy premierfilmek lehetnének 3000 Ft körül. Így egy csapásra iszonyúan megugrana a DVD forgalom, a kiadók örülnének és a darabár-veszteséget bőven pótolná a volumen. Bár nálam okosabb emberek erre nyilván készítettek ilyen-olyan marketing modelleket, de azért hátha egyikük olvassa ezt a fórumot és levon egy-két következtetést.
T
0
2004. április 6., kedd 16:36
persze,hogy illegális...nemcsak fogyasztóvédelmi per lehetne belőle,de annyi forgalmazói jogdíjas balhé is lehetne az ilyen boltnak,mint a szemét...csinálja pult alatt,ha már ennyire hülye,de ne nyíltan..ki tudja ki sétál be oda
0
2004. április 6., kedd 16:11
Ugyanis gondolom ezek a"kiadványok" még viszonylag jól is néznek ki. Anyuka bemegy, megveszi a gyereknek a Nemo-t, és fogalma sincs, hogy valami kalóz szemetet vásárolt. Szerintem az ilyen üzletek tulajdonosait kéne jól megbüntetni.

Na igen, pontosan ezen akadtam fenn én is. Ezért érdekelt volna, h illegális-e a dolog, mert tényleg gusztustalan, egy újabb mód a laikus emberek kihasználására. :(
0
2004. április 6., kedd 11:38
Na ez a tragédia!
Ugyanis gondolom ezek a"kiadványok" még viszonylag jól is néznek ki. Anyuka bemegy, megveszi a gyereknek a Nemo-t, és fogalma sincs, hogy valami kalóz szemetet vásárolt. Szerintem az ilyen üzletek tulajdonosait kéne jól megbüntetni.

Én személy szerint semmi kivetnivalót nem találok a CD-k DVD-k SW-k másolásában, amíg az saját célra történik, ÉN csinálom (vagy esetleg egy haverom szivességből) és NEM veszem a másolatokat.
Valószínűleg írott DVD-m is csak azért nincs, mert a lejátszóm nem támogatja az írott lemezeket. Bár az is igaz, egy eredeti DVD sokkal jobban mutat egy másoltnál.

De amikor valaki ezeket a másolt lemezeket árusítja, akkor fordul fel a gyomrom.
Az ilyen üzleteket miért nem zárják be?

Egyetértek  Daemiaen hozzászólásával, hogy egy igényes kiadású új filmért nyugodtan kérjenek el sok pénzt.
Olyan ez, mint az autóipar. Bőrkormánnyal, fabetéttel, CD váltóval persze hogy többe kerül egy kocsi. De egy Suzukit ne akarjanak már Volvo áron adni!
És persze ott vannak a kifutó modellek, amiket illik olcsóbban adni, nem beszélve a raktáron maradt régi cuccokról.
0
2004. április 2., péntek 21:27
Asszem a Margit körút. Lényeg, h a villamossal a Jászainál szállj le, és a McDonalds-szal ellentétes oldalon gyalogolj vissza a Nyugati felé. [lehet, h közelebb is van ez utóbbihoz, nem néztem...]
Ennél pontosabban nem tudom körülírni. :)
0
2004. április 2., péntek 20:46
Szia!

Meg tudnád nekem adni a pontos címet légyszi!
0
2004. április 2., péntek 20:27
Szia!

Meg tudnád nekem adni a pontos címet légyszi!
0
2004. április 2., péntek 18:49
(ja, és 5 rongyért árulták a filmeket)
0