Keresés

Star Wars

2007. szeptember 1., szombat 17:04
Látom, de engem nem zavar. Megveszem magamnak belőle azt, ami még a rajongási küszöbömbe belefér, a többit meg meghagyom másoknak. Én így szelektálok. Más műfajból hozott példa, a Depeche Mode nagy kedvencem, de amikor egy-egy slágerhez 6-8 féle mixet kurbliztak össze, azt mondtam, oké, ez legyen más gyűjteményébe, nekem bőven elég volt az album is. Emiatt azonban nem haragudtam Gahan-ékre, jól tették, ha még ebből is pénzt tudtak csinálni. A rajongás sokmindent elbír, ezt jól látta meg Lucas, amikor lecsapott a "babagyári" jogokra, meg fellendítette a modellipart. Nekem sosem volt SW figurám, meg űrhajóm sem, de akinek ez kell, hát istenem, nem vagyunk egyformák!
Na bocs, de most tényleg mennem kell, később szívesen folytatom veled.
most posts by TM
0
2007. szeptember 1., szombat 17:00
AZ ERŐ LEGYEN VELED!
0
2007. szeptember 1., szombat 16:58
Egyébként meg az egy dolog, hogy SZERINTED melyik milm mennyit ér, s ez valóban a fórumba illő téma, mert erről lehet vitázni, érvelni. Azzal viszont sajnos nem lehet mit kezdeni, amikor kategorikusan kijelented valakiről, hogy SEMMIT nem tett le az asztalra, mert ez így fals. Nem ismerlek, csak annyit tapasztaltam meg felőled, hogy kissé pongyolán fogalmazol, na de sebaj, ezen igazán nem fogunk összeveszni. :-)
Na megyek, vár a család, szép délutánt neked!
most posts by TM
0
2007. szeptember 1., szombat 16:55
Azért mert nem tartom olyan nagyra mint a sok millió elvakult SW-os még szeretem és elismerem filmes és egyéb tetteit. Az egész írásom kezdetén csak mosolyogtam egyet az újabb filmzenei válogatáson ami már nem tudom hanyadik a SW cím alatt. Épp csak ez nem tettszik, hogy ennek már semmi köze Ahoz amit írtál Te is, hogy miből és milyen módon lett Nagy film a SW. Ez nem tettszik, a pénz pénz pénz mindenből még többet elv. Te is látod miből indult és mi lett majd mivé fajult ez az egész. Nem ?!
0
2007. szeptember 1., szombat 16:47
Nem lehet rendezőket összehasonlítani olyasvalakivel, aki a filmipar más területén ért el kimagasló eredményeket, ennyi. Nem vagyok elvakult SW rajongó, tévedés, az a hajó már elment. De nem köpöm képen az embert, aki korábban sokmindent letett az asztalra. Épp ezért nem szidom Spielberget sem, pedig az ő karriere is nem igazán most van a zeniten. Egyébként meg Lucas neve mára a Disneyvel vetekszik, azzal a Disneyvel, akit szintén sokan fikáznak ma már, elfeledve hogy azért rengeteg mindent adott ő is a mozitörténelemnek. Ez van, amikor az emberből intézmény lesz, elfelejtik, mi is volt a kezdet, és a mai - kétségkívül nagyipari - működésből ítélik meg a kinduláskor szerzett érdemeket.
most posts by TM
0
2007. szeptember 1., szombat 16:37
Látom Te sem bírod elviselni ha nem Te vagy a központ. Ismerem Lucas és Spielberg pályafutását is. Tudom kitől ered a THX és mit jelent. Hallottam a LucasArtsról és még az Indiana filmekről is. Nem Szeretem fényezni magam csak épp elmondtam nagy körítés nélkül, hogy Lucas sztem mekkora zseni. Szerinted azon lovagolok, h mit csinál ez a két direktor egymás közt? Van-e köztük féltékenység vagy hasonló versenyszellem. Nem, és ezek szerint nem is értettél meg. Írtam, hogy Lucas és Spielberg a tengernél diskurálták meg késöbbi  karrierjükre nagy hatással bíró terveiket(S:Harmadik típusú..., L:SW) és tudom melyikük kit ajánlott a másiknak. Mesélhetnék én is az Amblinról, vagy akár Disneylandről is ha akarnék. De nem erről írtam és nem állt szándékomban senkit sem kioktatni. Ez a fórum nem erről szól. Szval értelmetlen órákig írnod számomra kiselőadást mert fogalmad sincs ki v mi vagyok és mennyire ismerek bizonyos dolgokat. Számomra Lucas nem ér fel kortásaival. Legyen Coppola vagy Scorsese. Ami a SW-t illeti akár tetszik neked akár nem nálam nem lesz soha elvakult rajongással bíró film. Én már az utolsó írásommal lezártam ezt a dolgot, de ha kedved van még okoskodni legyen, én ráérek.
0
2007. szeptember 1., szombat 16:16
Folyamatosan szajkózod az ostobaságaidat és a féligazságokat, de lásd kivel van dolgod, türelmesen válaszolok. :-)

Ha Lucasból valaki ismert rendezőt csinált az semmiképp sem Spielberg volt, hanem Coppola, aki a hóna alá nyúlt a tehetséges fiatal rendezőnek és pénzelte az első két moziját, a THX 1138-at és az American Graffitit. Ezután a Universal mégsem látott fantáziát az űrháborús zagyvalékban, ami végül a Fox stúdiónál landolt. Ezidáig Spielbergnek nem sok köze volt a dologhoz. Annál inkább annak a rakat tehetséges filmesnek, akik mindezt  tető alá hozták: a trükkmesterek, a technikusok, makettesek, vágók, (csak néhány ismert név: Gilbert Taylor, Richard Chew, Marcia Lucas, Rick Baker, Stewart Freeborn, Ben Burtt, John Dykstra, Phil Tippett).  John Williams zeneszerzőt Spielberg ajánlotta Lucasnak, de kábé ennyi. A forgatásba Lucas a Graffitis pénzét fektette bele, persze további pénzeket is felhajtott, hiszen a költségvetés ennél jóval nagyobb volt. A film aztán sokkal nagyobbat durrant, mint valaki is várta volna, és gyakorlatilag ezzel eldőlt Lucas sorsa is. Akkor kijelentette, hogy nem akar többet rendezni, így aztán "röpke" 22 év ki is esett a rendezői pályafutásából, melyet az új trilógia készítésékor indukált újra, a Baljós árnyakkal. Most ne menjünk bele abba, hogy mennyi mindenben más a két trilógia, hiszen ebben a pénzen és a marketingen kívül lehetne citálni a technikai fejlődést, a politikai korszakot, a szórakoztatóipar tökélyre fejlődését etc.
Mondjuk inkább azt, hogy A Sith-ek bosszújával néminemű pislákolást mutatott Lucas atekintetben, hogy talán még nem felejtett el teljesen rendezni...
DE!
Semmiképpen sem elvitatható tény, hogy a filmtechnikában olyan hatalmas eredményeket ért el, melyek korszakalkotónak számítanak, és ezekkel a vívmányokkal nem csupán saját későbbi műveit fényezte, csiszolgatta, hanem sikerfilmek és kevésbé sikeres filmek hosszú sorát tette tökéletesebbé az általa (az ő irányítása alatt) kifejlesztett trükktechnikai cég, és/vagy a THX hangrendszer. Elismerésre méltó a számítógépes vonulat - LucasArts - s a procuderi működése sem elhanyagolható színfolt az életrajzán. Saját filmjein és néhány kedves történeteken kívül(Őslények országa, Labirintus, Howard a kacsa, Willow) Lucas neve produceri minőségben megtalálható a Mishima (Paul Schrader), a Tucker (Coppola), Powaqqatsi (Godfrey Reggio) és nem utolsósorban az Akira Kurosawa által rendezett Árnyéklovas stáblistáján is.
Még valami! Ugyan tessék már leemelni Spielberg egyik legnagyobb sikerének, az Indiana Jonesnak díszdobozát a polcról, és fordítsuk a gerinc felőli oldalára! Milyen logó is van rajta? Valami Lucasfilm Ltd.? Ugye ugye?! Lucas szállította a filmtörténet egyik legremekebb trilógiájának sztoriját IS, emellett pedig mindhárom rész executive producere is volt. Ennyit arról, hogy ki kit tett naggyá.
Persze ez itt mind csak vihar a biliben, miközben a két zseni immár vagy negyven éve szoros barátságban van egymással, és kisebb dolguk is nagyobb annál, hogy azon polémiázzanak, hogy melyikük a nagyobb, a jobb, a tehetségesebb. Nincs két egyforma ember, ők sem azok, ha csak nem abban egyeznek, hogy mindketten szép ívű pályát futottak be, ki ki ott, ahol és amiben a legrátermettebbnek bizonyult, ám ez a két pálya több helyen is keresztezte egymást, mint ahogyan most is, amikor is az Indiana Jones negyedik kalandját készítik közösen.
S hogy még egy adalékot szolgáltassak a "Mátrix jobb, vagy a Star Wars"-hoz hasonló buta Lucas-Spielberg ellentétkreációhoz, bemásolom Spielberg 90-es évek elején publikált saját szavait, melyben pályatársát és barátját méltatja:

"George Lucasnak vannak ismerőseim közül a legjobb játékszerei, ezért is töltöm annyi időmet nála.
Ebből persze már előre megsejthettem volna valamit, amikor először futottunk össze egy főiskolás fesztiválon. Akkoriban a THX 1138 még csak egy rövidfilm címe volt, nem pedig egy rendszámtábla felirata az American Graffitiben vagy egy hipermodern, világszerte ismert mozi-hangrendszer neve. A rövidfilm az emberiség lehetséges jövőjének vízióját mutatta be - komor volt és pesszimista, de ezzel együtt zseniális munka. Határtalan féltékenységet keltett bennem. Akkoriban tizennyolc éves voltam, hátam mögött tizenöt rövidfilmmel, ám ezt a kis remekművet valamennyinél százszorta jobbnak éreztem. Onnantól többé már nem John Fordot, Walt Disneyt, Frank Caprát, Federico Fellinit, David Leant, Alfred Hitchcockot vagy Michael Curtizt tekintettem példaképemnek. Helyettük találtam magamnak egy olyan ideált, aki korban közelebb állt hozzám, akivel akár meg is ismerkedhettem, versenyezhettem, vagy akitől ihletet kaphattam.
Most, huszonhárom évvel később, még mindig tőle kapom a buzdítást. George a mai napig jobb nálam. Ráadásul úgy, hogy jó ideje nem is rendez már! Ugyanis nincs rá szüksége. Csakúgy, mint mindannyiunk jóságos nagybácsija, Walt Disney esetében történt, George ötletei mára egész galaxissá terebélyesedtek. Benne is megvan az a ritka tehetség, amivel minden munkatársából képes a legjobbat kihozni. Én már csak tudom. Velem is mindent megtett ennek érdekében 1981-ben, amikor Az elveszett frigyláda fosztogatói-t csináltam. Az volt az első eset, hogy közösen hoztunk létre egy filmet, és én elszántam magam, hogy történjen bármi, ez nem lehet kárára tizennégy éves barátságunknak. Büszkeségemet félretéve léptem hát be George világába, George álmaiba, és megtettem minden tőlem telhetőt, hogy megfeleljek elvárásainak. A 80-as évek során végig igyekeztem a tőle tanultakat szem előtt tartani. "Ne akard a világ legjobb filmjét megcsinálni", tanácsolta a Frigyláda előkészületei alatt. "Csak próbáld meg világosan elmondani a történetet. Gondolj rá úgy, mint egy B-filmre!" Utolsó három munkám, a Meztelenek és bolondok, a Harmadik típusú találkozások és A cápa mind több, mint 130 nap alatt készült el. George a Frigyládára 85 napot adott nekem - pedig a produkció mérete meghaladta előbb említett filmjeimét -, én pedig rájöttem, mi az az egyetlen dolog, amivel túlszárnyalhatom elképzeléseit. A forgatást végül sikerült 73 nap alatt lezavarnom, nagyon kevés próbával, és kevés kivágott anyaggal. Egyszerűen és világosan elmondtam a történetet.
Azóta figyelem, ahogy George másokat is hozzám hasonlóan irányít. Kalifornia északi részén felépített egy fantasztikus komplexumot, ahonnan tovább folytatja az oktatás és a szórakoztatás határainak tágítását. Sőt, ami azt illeti, e két területet gyakran egymással is ötvözi. A Lucasfilm három részlege mindig emlékezetembe idézi azt a számtalan újítást, ami innen indult világhódító útjára. A THX számomra azt jelenti, "a közönség figyel", és manapság valóban mindenki egyre nagyobb figyelmet szentel a hangnak. Az Industrial Light and Magic a speciális effektudsokat új magasságokba röpítette, lehetővé téve az addig elképzelhetetlent. A LucasArts Learning legfrissebb bizonyítéka annak, hogy a szórakoztatóipar technológiai áttörései milyen remekül alkalmazhatók akorszerű oktatásban.
A Lucasfilm tevékenységével ma már lépten-nyomon találkozhatunk. Egyszerre gyakorol hatást szemünkre, fülünkre és a bennünk lakozó germekre. George sosem habozik másokat bevonni az alkotómunkába, s az eredményekért az egész világ hálás neki.
Két évtizede próbálom már megfejteni George zsenialitásának titkát. Úgy kutattam utána, mintha valami archeológiai lelet lett volna - George Lucas jövendőmondó üveggömbje. Sok évi töprengés után még mindig csak egy lehetséges válasszal szolgálhatok: egy napon valamiféle vakító fehér villanásban megpillantotta maga előtt a jövőt, és az utóbbi húsz évet annak szentelte, hogy nekünk is megmutassa azt."
most posts by TM
0
2007. szeptember 1., szombat 12:54
Ő egy zseni, ez tény és valahol mélyen Lucas is az. Nem vitázni szerettem volna csak tényleg érdekelne hány ember vásárol csak a név miat különféle termékeket. Érted? Egy ideje úgy érzem, túlságosan nagy a körülötte levő aura és ezáltal könnyedén tehet meg bármit. Örülnék, ha még sok olyan mozi születne mint a klasszik trilógia. De sajnos, bármenyire szeretem az utóbbi évek SW dolgai nagyon más képet adnak.
0
2007. szeptember 1., szombat 12:38
És John Williams-röl mi a véleményed?,mert eredetileg az új ,kiadás elött álló filmzene csomag-ról indultunk ki.:)
0
2007. szeptember 1., szombat 12:27
És nem a fejemmel van a baj,csak én nem tartom olyan nagy egyéniségnek mint sokan mások. Tisztelem azért amit anno képes volt a semmiből összehozni(az is az eredeti első film) tényleg egyedülálló de a túlkapások és az utóbbi 3 film erősen elgondolkodtatott mekkora hatalmas valaki is ő. És tényleg miből ered az a nagy misztikum ami körüllengi. Tudtommal a jobb epizódok nem az ő rendezése által születtek meg...ennyi. És többmillió újabb és újabb kütyük csak elviszik az eredeti szeretni való ötlettől az átlag embereket, és csak az lebeg a előttük, hogy minden kell ami SW logo alatt fut még ha százával áll már a polcon ezer verzióban. Igen nagyon jó üzletpolitika áll a háttérben.
0
2007. szeptember 1., szombat 12:21
Pedig ez sajnos így van és filmes szemszögből a régi trilógián kívül sikerült összerakni az új effektorgiáját meg az általad említett technikai dolgokat. Attól még rendezőként nem termelt és igen a pénzhez ért. Nem szégyen, hogy Spielberg tette naggyá, maximum belátni nehéz. Én is szeretem a SW-t de akkor is sznobizmussá vállt ami körülötte zajlik. Túlbecsült és agyonajnározott.
0
2007. szeptember 1., szombat 12:08
Hát, ha neked a Star Wars "semmi", akkor komoly baj van a fejedben. Kiépült egy hatalmas iparág, mely egyes egyedül Lucasnak, s a víziójának, meg az ügyes üzleti húzásainak köszönhető. Azt senki sem állította, hogy valaha is akárcsak századannyira jó rendező lesz, mint Bergman, vagy Hitchcock, Kubrick, de a közepes képességét magasan ellensúlyozta a produceri tevékenységével, és olyan további "semmik" asztalra lerakásával, mint például a Lucasfilm, a Skywalker Sound, az ILM, és még hadd ne soroljam tovább. Nem kell úgy beállítani, mint egy kis félszeg paprikajancsit, akiből az isteni Spielberg csinált valakit, hiszen ez a dolgok hiányos ismeretére valló buta megjegyzés.
most posts by TM
0
2007. szeptember 1., szombat 11:31
Nem is tudott mit letenni az a baj. Kortársa Spielberg az ellenpélda. Ő is maradhatott volna a régi filmjei babérjain, mégis tett le sokkal nívósabb dolgokat. Lucas pedig csak a SW-ból él. Felmerül a kérdés, hogy tényleg olyan nayg rendező-é vagy csak szerencséje volt anno a tengerparton amikor Spielberg rávette a SW projekt beindítására.
0
2007. szeptember 1., szombat 11:19
Nagy szüksége nem volt arra,hogy mást is letegyen,és sztem ezeket a bőröket addig húzogatják,amig van ár igény,én mindenesetre örülök ennek a közeljövöben megjelenő kiadásnak.
0
2007. szeptember 1., szombat 10:58
Semmi baj a SW-al, csak épp Lucas mást nem tett le azóta. És valljuk be az új trilógia messze elmarad a régitől. És sajnos manapság igazi fan alig van hanem csupa sznob azért is szeretni kell, még ha a könyökünkön jön is ki emberkék. És ezt bizonyítja a sokmillió SW cucc 30 év alatt...
0
2007. szeptember 1., szombat 10:37
Ez olyan mint a Győzike Show. Mindenki utálja és sosem nézi, mégis mindenki tud róla :)
0
2007. augusztus 31., péntek 23:17
Filmzeneileg viszont Shore a minimálisra csökkentette a különbséget, szerencsére én mindkettőt szeretem, s jót mosolygok mindig, amikor jönnek a Lucasfikázó beírások, hogy már megint kiadnak valami hozzá kapcsolódó terméket.
1. Tessék utánacsinálni, olyan "intézményt" alkotni a szinte egyetlen filmötlettel, ami 30 éven át csak fialja a manit, mert van rá kereslet folyamatosan!
2. Ha nem tetszik, nem kötelező megvenni, majd mások megteszik, tetszik, nem tetszik! :-)
most posts by TM
0
2007. augusztus 31., péntek 23:11
Az is igaz, hogy 25 év előnye van a SW-nak.;-)
0
2007. augusztus 31., péntek 22:30
Sőt!
0
2007. augusztus 31., péntek 16:04
Kezdem úgy érezni Lukács úrnak elfolyt a pénze(amit nehezen képzelnék el amúgy) mert a Star Warsról már több tucat bőrt sikerült lenyúzni...
0
2007. augusztus 31., péntek 15:02
A hír IGAZ.
Az ára hozzávetőlegesen 80 USA dollár lesz.
Úgy látszik, rájöttek végre, hogy a Star Wars-rajongók is vannak annyian, mint a Lord of the Rings-filmeké.
0
2007. augusztus 31., péntek 14:54
Szia!

Tudtommal magyar hang csak a Sith-ek bosszúján van, a többi csak felirattal jött ki. A külföldi rendelésben tudok segíteni, ha utalsz előre és Budapesten át tudom adni a rendelésed.
0
2007. augusztus 31., péntek 14:50
Sziasztok!

Honnan lehetne megrendelni a Star Wars Összes kiadványt lehetőleg magyar hanggal DVD-n???
Aki tud segíteni írjon leyen szíves,nekem nincs bankkarim tehát ha valaki olyan írna aki kintről megtudja rendelni várom az írományokat!
És egy nagyon fontos dolog!
Apámnak megvan még ezer év régről a Star Wars zenéje szalagon(tudjátok orsós magnó) vagy 2 óra biztos van a terjedelme,nincs ez meg valakinek???Na ugye ez olyan jól fel lett téve ez a kérdés,hogy ámulok.Vagy nem tudja valaki honnan tudok valami ilyen magnót szerezni bedigizni ezt az anyagot????
Üdv.: Pres
0
2007. augusztus 31., péntek 14:08
Ez valami poén?
:-)
0
2007. augusztus 31., péntek 13:24
Állitolag novemberben kijön a Sony BMG-töl The Music of Star Wars: 30th Anniversary Collection.Azt irják róla,hogy ez a klasszikus trilógia zenéjét tartalmazza majd,és az eredeti LP csomagolást kapják meg a boritók.A szett tartalma 8cd,ebböl 2 bonus cd,irnak még exclusive poszterekről is a csomagban.
0