Keresés

Star Wars

2004. november 4., csütörtök 8:01
a héten lesz az EPIII trailer bemutatója (moziban a the incredibles előtt, továbbá a starwars.com-on bizonyos júzereknek, s rá öt percre bárhol máshol :). szemeket hegyezni!
0
2004. szeptember 13., hétfő 16:21
2005 májusába szeretnék utazni.. időgép? valakinek? :)
0
2004. szeptember 13., hétfő 14:21
A legjobbakat kihagytam :)

Vader lekötözve, Sidious mellette:
http://www.munk.nildram.co.uk/jimstarwars/bonus/PDVD_090.jpg
http://www.munk.nildram.co.uk/jimstarwars/bonus/PDVD_091.jpg

Én is örülök az egyezésnek! Ennek így kell lennie.
0
2004. szeptember 13., hétfő 14:14
külsőre tök ugyanolyan, mint a régi. :] szerencsére.
0
2004. szeptember 13., hétfő 14:12
EP3-as Vader:

http://www.munk.nildram.co.uk/jimstarwars/bonus/PDVD_084.jpg
http://www.munk.nildram.co.uk/jimstarwars/bonus/PDVD_087.jpg
http://www.munk.nildram.co.uk/jimstarwars/bonus/PDVD_088.jpg
http://www.munk.nildram.co.uk/jimstarwars/bonus/PDVD_089.jpg
0
2004. szeptember 3., péntek 17:33
kedves brad, ezt a témát már hatszor kiveséztük: lucas üzleti megfontolásból csak néhány nagyobb ország szinkronját engedélyezte
0
2004. szeptember 3., péntek 15:49
A szinkron luxus a DVD-k hez????
0
2004. augusztus 25., szerda 1:17
Végül is itt a lényeg:
"..Amúgy tényleg...nem tök mindegy mennyi filmet csinált? Nem ez minősít valakit..."
Ezzel egyetértek.
Amit leírtam azért tettem, mert Lucas nagyon ügyesen felmagasztalta magát és gondoskodott, hogy neve több helyen legyen mint amitben érdeme volt.

De most ha valakit ennyi fejtegetés nem győz meg, akkor marhára nem is erőltetem mert felesleges.
Én maximum vitatkozni szeretek, de nem veszekedni.
Ezért zárjuk le a témát, mert úgyse jutunk düllőre és virtuális jobb kezem mindenkinek ;)
0
2004. augusztus 24., kedd 12:40
"Te szakavatottnak mondod magad, de valójában Lucasáltal kiadott infórmációkból gazdálkodsz. Ez asztán a tuti biztos forrás!"

Kedves glad! Honnan veszed ezt áruld már el? Nem olvastad miket írtam a forrásaimról? Lehet, hogy nekem a sorok közti olvasás nem megy (kac-kac) de neked a sima sem.

"Ez is egy kicsit félrevezető, mert úgy gondolná az ember, hogy 5 évig nap mint nap görnyedt a papír felett pedig ”csak” az történt, hogy a forgatás előtt 5 évvel vetődött fel az ötlet és 5 év múlva lett belőle kész anyag, de ez természetesnek mondható. "

Bizonyítékod? Én több forrásra is hivatkozhatok/hivatkozom, de csak feltételezel megintcsak. Feltételezés feltételezés hátán az írásod. Ezzel pedig nem is akarok vitatkozni.

"jóval több munka részt vállalt mint az általam tippelt kb 10%" "alkotó munka 1%"

döntsd el akkor mi a tipped :D

MOD & Lada meg leírták a többit helyettem is..
0
2004. augusztus 24., kedd 10:39
"Nem volt semmilyen kényszere, hogy a SW V-nek 1,5 éven belül meg kellet lennie."

De igen! A Fox szerződésben az volt, hogy ha két éven belül nem forgatja le a folytatást, minden jövőbeli StarWars film joga a Foxra száll! Persze motiválta  a bevétel is, de az is érthető, hogy nem akarta, hogy a Fox kaparintsa meg a StarWars jogait.

Amúgy tényleg...nem tök mindegy mennyi filmet csinált? Nem ez minősít valakit... Kubrick sem két évente csinált filmeket. Viszont ha csinált, akkor tudta az ember, hogy érdemes leülni és megnézni, mert valami különlegeset láthat.
0
2004. augusztus 24., kedd 9:26
"Szóval minden jel arra mutatott, hogy nem munka undora volt (vagy családi okok) hanem nem ment neki a folytatás, mert alkotó válságban volt."

A 'minden jel':
1980 Star Wars V. (E.-producer, történet)
1981 Indiana Jones I. (író, E.-producer)
1983 Star Wars VI. (E.-producer, történet)
1984 Indiana Jones II. (író, E.-producer)

De ha jól akarod érezni magad, akkor neked maradjon G.L. 77' után alkotói válságban.
De marhára hidegen hagyja az ilyen azt, aki kedveli azokat az alkotásokat, ahol a neve felbukkan.
0
2004. augusztus 24., kedd 4:06
Bocs! Még utoljára egy dolog és nem idegelem tovább a kedves fórumozókat ezzel a témával.

Calzone a munka egy részének átadását családi okokkal és idegösszeroppanással indokolta. Ezenfelül azt állította, hogy jóval több munka részt vállalt mint az általam tippelt kb 10%.

Én nem mondom, hogy nincs ezeknek valamennyi valóság alapja, de az tény hogy ez az indok jobban hangzik a közvéleménynek, mint az alkotói válság.

Nos ha valaki idegösszeroppanást kap egy film készítésénél, akkor az tuti nem fog rövid időn belül bármekkora részben bevállalni egy másikat.
Ha úgy lenne ahogy itt állítottátok, akkor valóban teljesen leállt volna a témáról.

Ezzel szemben a Lucas ltd. megalapítás után, mint egy megszállott dolgozott, DE mint üzlet ember.
A SW IV alatt Lucas már újra fogalmazta a filmes promóció fogalmát és a pénzügyeket is új irányba vezette. A SW V.-VI alatt mint üzlet ember szerzet nagy nevet magának pénzügyi körökben és Wall street-i bankárokat meghazudtoló tempóban dolgozott.
Így tenne valaki akinek idegösszeroppanása van és családi problémái?

De ez még semmi!
Mondhatnánk akkor, hogy na és? Az üzleti részt Ő vitte, a rendezést-írást átadta másnak, hogy jobban koncentrálhasson a marketingre.
Valójában a Lucas ltd miután hírnevet szerzet magának a SW IV sikerével már más (idegen) munkákban is aktívan részt vett!

Szóval minden jel arra mutatott, hogy nem munka undora volt (vagy családi okok) hanem nem ment neki a folytatás, mert alkotó válságban volt.
De hát van ilyen? Nekem még így se ment volna, de tömjénezni se kell Lucast.
Az üzleti részt vitte tovább lelkesen és az alkotást átadta másnak miközben ügyelt rá hogy a neve továbbra is ott csillogjon a SW egén.

+1

„…5 évig szenvedet az SW storyjának kiagyalásával, majd a forgatókönyv megírásával. Nem volt profi író.… Nyilvánvaló, hogy mástól kért segítséget”
Ez is egy kicsit félrevezető, mert úgy gondolná az ember, hogy 5 évig nap mint nap görnyedt a papír felett pedig ”csak” az történt, hogy a forgatás előtt 5 évvel vetődött fel az ötlet és 5 év múlva lett belőle kész anyag, de ez természetesnek mondható.
Umberto Eco 30 évig tologatta a Rózsa neve jegyzeteit mire megírta, de ettől még nem gyenge író.
0
2004. augusztus 23., hétfő 19:34
Most nem egy Lucas elleni hadjáratott inditok. Itt csak leírok néhány olyan dolgot amit kevesen ismernek és mint látszik kevesen fogadják el, de ha kinyitod a szemed, akkor látod, hogy az is sántit amit leírtál.

"...csomó fotó van arról, hogy ott áll a forgatáson ő is a kamera mögött, vagy épp a színészekkel konzultál egy-egy jelenetről..."
Mint mondtam az széles körben közismert, hogy Lucas a marketing nagymestere.
A SW kapcsolatban publikált anyagok 99,99% marketing szempontok alapján Lucason keresztül adták ki. Nem is volt ez nehéz mivel ő volt az téma alpvető információs forrása.
Beállított képek, másodrendezői státusz ezek mind marketing eszközök, aminek sokan bedölnek.
Te szakavatottnak mondod magad, de valójában Lucasáltal kiadott infórmációkból gazdálkodsz. Ez asztán a tuti biztos forrás!
Ha Lucast akarod megérteni akkor tanulj meg olvasni a sorok között.

Természetesen nem várható el, hogy évente rukkoljon elő filmekkel valaki, de Lucas Cameronhoz se hasonlítanám. Nézd csak meg a filmjeit:
Abyss, Titanic, Terminator 1-2, Aliens, True lies
Ez azért már több mint amit Lucas letett az asztalra.

Nem volt semmilyen kényszere, hogy a SW V-nek 1,5 éven belül meg kellet lennie.
A SW IV-nél kockáztatott, de nagyot nyert, ha igazán akarta volna várhatot volna többet a forgatással. A SW IV sikere ezt megadta neki.
Az igazán jó rendezők és írók művészek és egy művész ha van ihlete akkor nincs az a helyzet, hogy kiadja a kezéből (ilyen nagy aránnyal) a munkát.
A SW V-VI lényegében a vezetést tartotta meg, de a művészeti munka nagy részét átadta.

"..Nyilvánvaló, hogy mástól kért segítséget, profi forgatókönyvírótól..."
Érdekes a SW I-II nem kért ilyen mértékű(!) segitséget mint a SW V-VI.-nél.
Miért nem ha ez ilyen nyilván való?

Amúgy értelmetlenek tartom ezt a győzködést, mert nekem aztán tök mindegy, hogy mit hiszel el vagy mit nem.
Részemről a téma lezárva.
0
2004. augusztus 23., hétfő 11:41
Na jó, még egy utolsó, szerintem meggyőző adalék a témához:
Lucas ha jól emlékszem 5 évig szenvedt az SW storyjának kiagyalásával, majd a forgatókönyv megírásával. Nem volt profi író. A mai napig nem az, és ez csúnyán meglátszik az új filmeken, de ez más tészta. A Birodalom forgatókönyvének viszont egy-másfél éven belül el kellett készülnie,  mire elkezdődött a forgatás. Nyilvánvaló, hogy mástól kért segítséget, profi forgatókönyvírótól.
A második rendezésről meg annyit, hogy csomó fotó van arról, hogy ott áll a forgatáson ő is a kamera mögött, vagy épp a színészekkel konzultál egy-egy jelenetről.
0
2004. augusztus 23., hétfő 11:35
"Te a Cinema kiadványra hívatkozol ami ki tudja mi alapján készül "

Tulajdonképpen a Cinema csak kiadta azt a könyvet, tehát a Cinema név itt most nem hiszem hogy számít. A fickó a könyv végén felsorolt irodalomjegyzék alapján elég sok forrásból dolgozott, pl akkoriban kiadott könyvekből.

De nemcsak ez az egyetlen forrás. Net, interjúk, írások tömkelege.
Elég pl. megnézni az interjút, amit Leonard Maltin csinált Lucasszal. Ott néha Lucas elkottyintja, hogy milyen tortúrán ment keresztül.
Na részemről a témát lezártam.
0
2004. augusztus 23., hétfő 11:31
"Az tény hogy miután hosszú ideig nem alkotott, letagadni se lehetett az alkotói válságot"

Erősen vitatható ezen kijelentésed is. Szerintem ha egy művész sokáig nem alkot, az nem jelenti, hogy alkotói válságban van. Szerintem pl. James Cameron sincs alkotói válságban.
0
2004. augusztus 23., hétfő 11:29
"Mit gondolsz minek tudható be ez a hosszú hallgatás és munka nélküli időszak ha nem az amit leírtam?"

glad: belemagyarázni, feltételezni bármit lehet. Te azt hiszem meg is teszed. Nem hallottam az általad említett dokumentumfilmről úgyan és nem emlékszem, hogy láttam volna, de azt hiszem eleget olvastam a témában arról az elmúlt egy évtized alatt, hogy legyen némi reális képem a dolgokról.

"Lucas munkája a v-IV pedig annyiból állt, hogy elédobtak egy majdnem kész anyagot " "az alkotó munka 1%"

Ez egy sületlenség, nem tudok más mondani. Honnan veszed ezt? Csak megismételném, ami M.O.D. mondott: idegösszeroppanást kapott, ráment a házassága és majdnem a pénze is az első filmre! Azt hiszem érthető, hogy nem akart mindennel ő vesződni a többi film idején. Lehet, hogy erről mélyen hallgat és mára már szépít, de akkor is így volt.

"Ha valaki tud olvasni a sorok között és kicsit otthon van a témában az nagyon is tudja, hogy az esetek 90%-ban mint jelent a "második rendező" kifejezés :)"

Mesél akkor el!
0
2004. augusztus 23., hétfő 0:10
"...Ő maga is, hogy a VI sikere korlátlan alkotói szabadségot adott neki...."
Bocs javitás:
természetesen: "...hogy a IV sikere ..."
0
2004. augusztus 22., vasárnap 23:46
Sajnálom, hogy nem láttad az elöbb említett dokfilmet. Biztos érdekesnek találtad volna, mert sok-sok év után egy új G.Lucast ismerhettél volna meg.

Mint ahogy írtam ezek nem saját véleményem hanem Lucas (!) mondta.
Sajnos nehéz kibogozni az igazságot a sok publikált anyag között, mert Lucas a marketing mestere így egy idő után sok forrásnak már nem is hittem.
Ezt a dok.filmet is csak azért fogadtam el, mert Lucas saját magára tekintve negatív vallomástokat tett hosszú idő után, szóval nem érdek film volt.

Az hogy mikor éget ki....? Hát vitatható.
Az tény hogy miután hosszú ideig nem alkotott, letagadni se lehetett az alkotói válságot.
Most már csak azon lehet vitatkozni, hogy mikor is volt ez a válság.
Három nagyszerű film után?
Vagy az első után amikor az alkotómunka 90% átadja másnak?
A "családi gondok" még megmagyarázhatják, hogy valaki átadja a rendezést (bár vérbeli rendező sose csinál ilyet ha még nem éget ki.), de a fogatókönyv írás azért nem ment volna a család kárára.
Pont azt hangoztata Ő maga is, hogy a VI sikere korlátlan alkotói szabadségot adott neki.
Akkor a fő fázisokba miért vont be másokat? Miért nem az egyéb piszkos munka lett az ővüké?

Amúgy ahogy mondtam nem akarom elvitatni a SWIV sikerét tőle, de sokan túlmagasztolják Lucast.
Lucas saját bevallása szerint is inkább üzlet ember mint rendező.
0
2004. augusztus 22., vasárnap 23:13
Az valóban igaz, hogy a StarWars után kiégettnek érezte magát. Ezt aláírom, mert valóban ezt mondta. De nem a NewHope után, hanem a Jedi utáni időszakra értette!! SWI csak azoknak maradt el a várakozástól, akik csillagrombolót meg halálcsillagot vártak. Persze nem tökéletes a film, de nem is olína rossz, ahogy azt sokan próbálják beállítani. Elmaradt a várakozástól? Lásd feljebb. Ez egy dolog. Nekem tetszett, és még sokan másoknak is. Lucas mindig is kiállt az EPI mellett, és ezt mindig le is nyilatkozza.
0
2004. augusztus 22., vasárnap 22:57
Most ez nem ügyes adagolás akar lenni csak mindegyikünk hívatkozik a saját forrására.
Te a Cinema kiadványra hívatkozol ami ki tudja mi alapján készül Én meg egy dokfilmre ami erről szólt és sok év után Lucas tet benne néhány őszinte vallomást.

De nézzük a tényeket.
Azt írod: "...idegösszeomlást kapott Lucas, és a feleségével is megromlott a kapcsolata..."
Ez akár lehet a IV is, de akkor igen csak sok rendezői család menne tönkre DE(!) nem magyarázat a késöbbi hosszú halgatára és film mentes évekre!!!
A másik (és mielött vita lenne ezt is Lucas és a főszereplők mondták) nem magyrázható az se, hogy az első újabb önálónak mondható munkája a SWI igen csak elmaradt a várakozástól. Hangsúlyozom ezt Lucas is elismerte és azt mondta, de majd a II....

Tények, tények, tények....
0
2004. augusztus 22., vasárnap 22:45
Szerintem nem igazán vagy tájékozott ez ügyben. Említett Calzone egy bizonyos Cinema könyvet, ami a StarWars filmek keletkezésével foglalkozik (mellesleg ez az egyetlen értékelhető kiadványa annak a szennylapnak). Szerintem olvasd el, és akkor képben leszel.

Egyébként az EPIV forgatás közben idegösszeomlást kapott Lucas, és a feleségével is megromlott a kapcsolata. Ezt nem akarta átélni újból, ezért is szerződtetett új rendezőt az Empire-hez és a Jedi-hez. Persze mindvégig kezében tartotta a szálakat... Ügyesen próbálod adagolni a saját teóriádat, melyből én azt olvasom ki, hogy szerinted Lucasnak nem sok köze volt az 5-6 részekhez. Szerintem hatalmas tévedésben vagy :)
0
2004. augusztus 22., vasárnap 22:00
Akkor tényleg eltér a véleményünk.

Nos az általam korábban emlegetett dokumentum filmben pont maga Lucas mondott ellen. nekem pont az volt a bajom a régi Lucas dokfilmekkel, hogy csöpögött a marketingtől és szépítésekkel volt teli.

Lucas munkája a v-IV pedig annyiból állt, hogy elédobtak egy majdnem kész anyagot és ahogy mi a fórumon is sokszor igazgata véleményt mondott, magyarán felrakta az i-re a pontott, de ez az alkotó munka 1%, nem több.
Könnyebb már egy kész anyagot kiszínezni, megvágni. Persze a más szemlélet jót tesz a fogató könyvnek.

Ha valaki tud olvasni a sorok között és kicsit otthon van a témában az nagyon is tudja, hogy az esetek 90%-ban mint jelent a "második rendező" kifejezés :)
A nevét adta, hozzá és ott volt a fogatások nagyrészénél, de mint egy megfigyelő.

Elgondolkodtál már azon, ha a IV sikere után ekkora volt az alkotó kedv akkor ugyan miért adta ki a kezéből a fogatóköny írás és rendezés akér kisrészét is?
Nos azért mert kiürült és nem is élvezte annyira.
Mit gondolsz minek tudható be ez a hosszú hallgatás és munka nélküli időszak ha nem az amit leírtam?

Mielött még vita lenne ezt nem most találtam ki hanem Lucas mondta el a dokfilmben.
0
2004. augusztus 19., csütörtök 21:17
A filmsorozat alatt TV sorozatot értek természetesen :)
0
2004. augusztus 19., csütörtök 21:15
"ELSŐ ENGEDÉLYEZETT ,VALÓBAN EREDETI FOLYTATÁSA"

Nem kell mindent elhinni. Ennek csak a folytatás része igaz. Az lesz az eredeti, amit majd filmre visznek. Amúgy meg el kell adni a könyveket, amely jó hangzatos szöveggel könnyebben megy.

Ami a filmek világát illeti, szerintem nem lesz több rész. Filmsorozatot terveznek 2006 táján. Lucas mással szeretne foglalkozni az EPIII után.
0