Keresés

Star Wars

2003. december 18., csütörtök 8:29
Tyű, de cool, és kijózanító is! Mennyit tanulhatnék a nagyon szimaptikus ismerőseidtől.
A nagyvilág véleményéről csak annyit, hogy "széles az az út, amely a pusztulásra visz, és sokan járnak rajta, és keskeny az az út, amely a megmentésre, és kevesen járnak rajta." Jaj, Lada már megint bölcselkedik. :)
Szóval, a töriben mennyi esemény volt már, ami azt bizonyítja, hogy az emberek többsége rosszul voksolt.
Különben nemrég volt egy film, mely 11 Oscart kapott, és vezeti a box office-t, valami hajó katasztrófájáról szólt. Ez azt jelenti, hogy ez a valaha készült legjobb film?
Én megértem, hogy sokan szeretik a Matrixot meg a GyU-t, csak az a zavaró, hogy ha ezek a filmek vannak kritizálva az csak sértés és gyalázat lehet, ellenben a SW-ba divat, sőt szükségszerű belerúgni.
Talán nem illeszkedek bele ebbe a világba, lehet, de én jó pár percig összenéztem az öcsémmel, mikor kijöttünk a Gyűrű Szövetségéről, hogy ez az egész mennyire felfújt lufi volt. De hangsúlyozom, én így gondolom, és ezentúl megpróbálom ezt a témát hanyagolni.

stack! Nagyon elvágtad a Yoda mondta-szálat. Most akkor mindenféle hülyeséget hordtam össze? Ne érts félre, nem arra vágyom, hogy igazat adj, hanem szeretnék segíteni a saját véleményemmel, nehogy lemaradj valami jóról. Asszem logikusan felépítettem meglátásomat.
Lucas előre tudta-téma: Véget nem érő szócsatákat lehetne erről folytatni (akárcsak az ep1-es szenátusában), de valójában kit érdekel? Az egész legyen egységes. Tőlem Lucas ide-oda is ugrálhatott az időben egy DeLorien-nal, hogy kialakítsa történetét, NEM ÉRDEKEL. Csak az érdekel, hogy ha az egész történetet az elejétől a végéig szeretném megnézni, akkor minden lényeges pont passzoljon. Talán igazad lehet abban, hogy nem volt az egész nagyvonalakban sem előre kitalálva, sőt Lucas nem egyszer nyilatkozta, hogy hagyta, hogy a történet vezesse a tovább-mesélésben (pl. Luke miért rontson neki Vadernek az ep6-ban), vagyis nem mindenvolt meg előre, de ez semmit sem von le az egész saga nagyszerűségéből és Lucas hozzáértéséből. Márpedig úgy érzem az erőfeszítések erre irányulnának.
Ja, Jó reggelt!
0
2003. december 18., csütörtök 7:54
"De az elsővel az a gondom, hogy Yoda többször is említi hogy a sötét oldal miatt nem tud "előre tekinteni", minden ködös még elötte is..."
Ez érdekesen jött ki, mivel ezzel pont arra adtál választ, hogy Yoda miért dönthetett úgy, hogy nem hagyja a két jedit meghalni, mivel a jövő amúgy is ködös. Én az 'előretekintett' kifejezéssel nem arra akartam utalni, hogy használta az Erőt, hanem inkább az adott helyzetben levő logikus gondolkozásra.
Úgy is fogalmazhatnék, hogy Yoda megkérdezte magától: "Vagy Dooku, vagy a két jedi? De ha Dooku, az még nem old meg mindent, viszont két remek jedi elpusztul, ráadásul a nagy rejtély (ki a sith-vezér), még mindig titok. És mi van, ha Anakin tényleg a kiválasztott."
0
2003. december 18., csütörtök 7:23
"Anakin was a good friend.
When I first knew him, your father was
already a great pilot. But I was amazed how
strongly the Force was with him.  I took it
upon myself to train him as a Jedi.  I
thought that I could instruct him just as
well as Yoda.  I was wrong.  My pride has
had terrible consequences for the galaxy."
0
2003. december 18., csütörtök 7:19
Rossz oldalról közelítesz. A poén nem az, hogy Qui Gon miért nem tűnt el, hanem hogy Obi-Wan és Yoda miért tűnik el. Az ep4-es Halálcsillagos trükkig ugyanis még egy Jedi sem csinált ilyet...

Már miért közelítenék a rossz oldalról? Elfelejted, hogy a Star Wars volt az első rész, nem pedig ezek. Ugye még te sem hiszed, hogy Lucasnak kristálytiszta koncepciója volt az egész sagára?
0
2003. december 18., csütörtök 7:08
Én is ott utáltam meg az egészet. Na végre, jön egy kis eksön, erre rávágnak a meditáló béka fejére....
Ez egyszerűen hiba, mert a néző azt akarja látni, ahogy a backstreet boy aprítja a tuskeneket, nem pedig az elmélkedő jediket.
0
2003. december 18., csütörtök 2:18
"...Az a 10 perc ami ezután van a filmben (mészárlás+vallomás Padmenak) olyan hatású, melyhez az összes Matrix meg Gyűrűk Ura rész sem érhet fel..."

Ehm, ehm. Ez az ominózus rész huszonkét ismerősőm közül húsznál heves hastáji vigyor-rángást váltott ki, a másik kettő pedig kínjában elkezdte visszabüfizni a kiporciózott patikuki adagját. Második nézésre számomra is egyértelművé vált, hogy én is a visszabüfizősök táborába tartozom. Ez az én vélemémnyem.
A nagyvilágé pedig az, hogy a két SW prequel stabilan 60% körüli értékeléssel bír, a Gyűrűk ura pedig átlagban 98%-os. Persze ötmilliárd légy is tévedhet néha, csak mégsem... ya know.
0
2003. december 18., csütörtök 2:02
"Ez 2 dolgot érint: 1. Yoda előre tekintett, mivel Dooku elkapásával még nincs vége a sötét oldal terjedésének, hiszen a fő sith még mindig ismeretlen. Ez nem ér meg két remek jedit.
2. Bízott Anakinban, hogy ő a kiválasztott, aki egyensúlyt hoz az Erőben, és ezért inkább megmenti. Pedig az ep1-ben ezt még nem nagyon akarta elfogadni."

A második résszel nem vitatkozom, mert végül is lehet benne valami. De az elsővel az a gondom, hogy Yoda többször is említi hogy a sötét oldal miatt nem tud "előre tekinteni", minden ködös még elötte is...
0
2003. december 17., szerda 21:07
"Az a 10 perc ami ezután van a filmben (mészárlás+vallomás Padmenak) olyan hatású, melyhez az összes Matrix meg Gyűrűk Ura rész sem érhet fel"

mondjuk a mészárlásból nem sokat látunk... de ezzel együtt van valami abban amit írsz. nagyon jó rész ez a filmben. más kérdés, hogy nagyon kevesen értenek vele egyet :)
0
2003. december 17., szerda 16:24
Kemény szavak. Nem akarok Lucassal vitatkozni, végülis ez az Ő univerzuma, de én inkább a Jó oldal erejében (és Yodának) hiszek.
Az eltűnés szerintem is egy Jedi trükk, ami nem általánosan ismert.
Lada, igazad van, hogy Anakin megérezte anyja szenvedését és azért ment akkor oda.
Ha már a Mátrixot említjük, akkor szerintem ott a harmadik rész hasonlóan félresikerült, mint a STAR WARS előzmények.  A Gyűrűk Ura pedig számomra kb. egy kaliberű az eredeti STAR WARS-szal, de vannak ennek a filmnek is gyenge pillanatai. Azért a toplistámon közvetlenül a klasszikus SW trilógia után a helye.
0
2003. december 17., szerda 15:21
"Én elhiszem Yodának, hogy a sötét oldal nem erősebb. Miért lenne?"

Idézetek az ep2 dvd audio-kommentárjából:

http://www.episode-x.com/episode3/lucassays/reasonsforanakinsturn.shtml

...We're cementing his determination to become the most powerful Jedi. The only way you can really do that is to go to the Dark Side because the Dark Side is more powerful. If you want the ultimate power you really have to go to the stronger side which is the Dark Side, but ultimately it would be your undoing. ...
0
2003. december 17., szerda 15:12
"De most már kíváncsi vagyok, mi a "magyarázat" arra, hogy Qui Gonn nem tűnt el. Bizti még nem volt eléggé koros..."

Rossz oldalról közelítesz. A poén nem az, hogy Qui Gon miért nem tűnt el, hanem hogy Obi-Wan és Yoda miért tűnik el. Az ep4-es Halálcsillagos trükkig ugyanis még egy Jedi sem csinált ilyet...
0
2003. december 17., szerda 15:01
A blue-screen makett cuccok eszméletlenek voltak! Szerintem akkor láthatjuk a legrealisztikusabb ilyen megoldást, amikor a kamera rásvenkel Dexter büféjére. Abban viszont igazad van, hogy a szimplán festett hátterek néhol nem igazán sikerültek. Pl abban a jelenetben, amikor Obi-Wan a Geonosisról hívja Anakint. Ott elég gyengus háttérfestményt láthatunk. Az eredeti trilógiában is volt pár ilyen, dehát nem lehet minden tökéletes.

Lada: A Matrixot és a GYU-t én kihagynám ebből az egészből. Matrix bejövős, de a GYU nagyon nem. Ennek ellenére nem hiszem, hogy hasonlítgatni kellene hozzá akármit is :) Sértheti mások érzéseit...
0
2003. december 17., szerda 14:56
De most már kíváncsi vagyok, mi a "magyarázat" arra, hogy Qui Gonn nem tűnt el. Bizti még nem volt eléggé koros...
0
2003. december 17., szerda 14:51
Ohhh! A nagy rajongásom közepette még nem is figyeltem fel erre az alapvető sorozatra :) Nem akármilyen "vérvonal" :))
0
2003. december 17., szerda 14:42
Nem én akarom mondani, hanem Yoda mondta. De próbálkozásnak nem volt rossz...
0
2003. december 17., szerda 14:40
"De Shmi?"
Nem rossz kérdés, de 100%, hogy valamit elfelejtettél, ami megmagyarázza, hogy miért akkor ér oda Anakin.
Már a film elején Anakin közli Obi1-al, hogy MOSTANÁBAN rosszul alszik az anyja miatt. De itt még nem tudja leírni miért, csak annyit mond Obi1-nak, hogy nem tudja miért álmodik róla. A következő input az, amikor már látja is, hogy az anyja szenved, sőt közelebb is van hozzá (Naboo-Tatooine). Mondja is Padmenak ezután, hogy oda kell mennie, segíteni neki. Nem nehéz rájönni, azért egyre erősebb ez a késztetés benne és egyre erősebbek az álmok is, mert az anyja haldoklik, a végét járja. Ha már meghalt volna vége lenne az álmoknak, tudja ő is. Ez logikus. Larsék már lemondtak róla, de Anakin nem, mivel tudja, hogy él.
A kiválasztott-tól egyáltalán nem meglepő, hogy így megérez dolgokat.
Az a 10 perc ami ezután van a filmben (mészárlás+vallomás Padmenak) olyan hatású, melyhez az összes Matrix meg Gyűrűk Ura rész sem érhet fel, persze ha együtt élsz a karakterrel. Na jó, ideírom: ez az én véleményem. :)

Abban viszont egyetértek, hogy a sötét oldal egyáltalán nem erősebb. Mondja is Yoda Luke-nak, hogy csak egy igazán felkészült jedi-lovag képes legyőzni Vadert, akivel ott van az Erő.
0
2003. december 17., szerda 14:22
Hmm... Ahol tudok segítek. :)
Szóval "Size matters not". Aha, tehát, ha Luke fullra lemegy alfába az Erőben, akkor akár a Halálcsillagot az Erővel felpörgeti és ellöki egy másik messzi-messzi galaxisba. Ezt akartad mondani? :)
Nyilván vannak korlátok, szabályok még az SW-galaxisban is. Te kevered Yodát és azokat, akik használják az Erőt, egy ilyen Mindenható istenségekkel. Már eleve ott baki lenne, hogy akkor a jediknek minek fénykard, ha az Erő által olyan dolgokat is képesek megtenni, amihez csak teher lenne a neonszerszám.
Még mielőtt Lucas bármilyen magyarázatot adott volna (amúgy ilyenről nem is tudok) erre, hogy Yoda mit erőlködik, hiszen nem ezt tanítja Luke-nak, tehát, nekem mi jött le már első nézésre ebből a jelenetből, leírom:
Amikor Yoda az ep5-ben kiemeli Luke X-szárnyúját, semmi, de semmi nem zavarja, és nem kellett neki az idővel és az ilyenkor fellépő gravitációs erővel egyszerre versenyezni. A Dagobán halálos nyugalomban tudta bemutatni, hogy mire képes egy jedi, ha engedi az Erőt áramlani magában.
Ezzel szemben a Geonosison egy kemény sith-lovag társaságában (aki egy pillanatra vissza is néz az eredményre, ha esetleg még szükséges beavatkozni), gyorsan kellett cselekednie, ergo váratlanul érte az eset, de még így is sikerült neki az, hogy engedje az Erőt áramlani magában, nyilván nem olyan szinten, mint a Dagobán. Ezért az eredmény is kevésbé volt látványos.

Amúgy érdekes ebben a jelenetben, hogy Yoda ezzel a tettével a jedi-rend szabálya ellen is "vétett", ugyanis mi volt a feladata? Az, hogy elkapja Dookut. Obi1 Anakinnak azt ordítja, miután kiesik Padme a vadászgépből, hogy ez a kötelességük. Yoda mégis inkább a két jedit mentette meg (holott ő is tudta mi a kötelessége), ahelyett, hogy Dookut elkapta volna, és ezzel a háborúnak is vége lett volna.
Ez 2 dolgot érint: 1. Yoda előre tekintett, mivel Dooku elkapásával még nincs vége a sötét oldal terjedésének, hiszen a fő sith még mindig ismeretlen. Ez nem ér meg két remek jedit.
2. Bízott Anakinban, hogy ő a kiválasztott, aki egyensúlyt hoz az Erőben, és ezért inkább megmenti. Pedig az ep1-ben ezt még nem nagyon akarta elfogadni.
De ettől érdekes az egész.
Hangsúlyozom, ehhez nem kellett Lucas. Mégis találtam benne logikát.

A másik két  comment egyéni probléma.
0
2003. december 17., szerda 13:41
Én elhiszem Yodának, hogy a sötét oldal nem erősebb. Miért lenne?
A darabokban lévő C3PO poénjai a Birodalomban jók voltak.  Ez szerintem össze sem hasonlítható Jar-Jar ostoba idétlenkedéseivel.
Yodával van az Erő. Ezért teljesen hiteles volt, hogy a halált is tudja uralni valamennyire, és meg tudja várni Luke-ot. De Shmi?
Anakin Yippííííííí kiáltása nem értem miért lenne gond bárkinek is.
Azért az egyéni ízléstől függetlenül is vannak némileg objektív kritériumok arra, hogy valami jó-e vagy sem. Az új részekben kétségtelenül túl sok a hiteltelen, bugyuta és giccses elem. És sajnos ezek sokat ártanak a STAR WARS hírnevének.
0
2003. december 17., szerda 10:13
Yoda azt is mondja az ep5-ben, hogy a Sötét oldal nem erősebb. Pedig mindenki tudja, hogy de...

Jar-Jar és C3PO az ep1-2-ben? És mit művel C3PO az ep5-ben? Ugyanígy darabokban idétlenkedik, csak ott Chewbacca hátán.

Hülyeség, hogy Shmi pont akkor hal meg, amikor Anakin megérkezik - de hát Yoda is pont így időzített az ep6-ban - akkor azt is elfogadta mindenki:)

Szokták még emlegetni (itt most valamiért kimaradt), hogy mekkora baromság már, hogy a kis Ani "Yippííííííí"-zik. De amikor Han "Juhééééééé"-zott és Lando "Jiháááááá"-zott, az teljesen rendben volt...
0
2003. december 17., szerda 8:41
Ha jól emlékszem, a Birodalomban azt mondja Yoda, hogy "Size matters not". Akkor itt miért szakad meg az oszlop emelgetésében?

Még hogy van benne logika...
0
2003. december 17., szerda 8:35
Én is újraélesztést kértem a hetes pontnál, de szerintem nem azért, amiért te is...
0
2003. december 17., szerda 8:33
Kifelejtetted, hogy Dooku meg Yoda padawanja volt. Szóval így néz ki a lánc: Yoda - Dooku - Qui-Gonn - OB1 - Anakin. Hát nem röhej?
0
2003. december 17., szerda 8:18
Érdekes, én egyáltalán nem vagyok kíváncsi ilyen Han-féle karakterekre az új részekben, mert úgy gondolom ez egy teljesen más világ, ami a trilógia előtt játszódik. Nagyon kilógna. Han pl. a trilógiában alakította ki szimpatikusságát.
Dooku-t én mennyire másképp látom.
Már egyszer írtam egy helyen arról, hogy szerintem mekkora húzás volt Dooku:

"Egy karakter felépítése (és ebből következik egy másik karakter) jól érzékelteti, mennyire átgondolt volt ez a film: Dooku!
Figyeld meg! Miközben olvasod a pontokat közben állj meg és gondolkodj, építsd be a gondolataidba, ne rohanj végig rajta!!! (mint egy terápia, hehe)

1. Kezdő felirat: valami Dooku gróf csillagrendszereket állít maga mellé és ki akar szakadni a Köztársaság kötelékéből. Jó, na és? :)
2. Kiderül, hogy ő egy volt jedi, aki politikai úton jár tovább. Mace Windu jól ismeri. Hmm. O.k.
3. (itt ugrunk, mivel a filmben is nyomozás folyik) Végre látjuk magát Dookut. Heh! Egy öregember-kinézetű arc. Talán azért nem jedi már, mert a politikában nincs szükség olyan tréningre, mint a jedi-életben? Mit árthat ez az ürge?
4. Obi1-nal való beszélgetésből kiderül, hogy ő volt Qui-gon mestere!!! Jujj!!! Itt már elgondolkozik az ember. Mit tud ez a pali??? Ráadásul mikről tud???
5. Halál nyugodt mikor Mace Windu megérkezik a jedikkel. De mi még mindig nem tudjuk mire képes!
6. (Lefordulunk a székről) Obi1-t (aki az ep1-ben rendesen eldádázta a Sith Lordot) 1 perc alatt !!!elegánsan!!! megalázza és a !!!kiválasztottat!!! is a helyére rakja. Nem semmi!!!
7. (újraélesztést kérünk) Minden idők legtapasztaltabb és majdnem a legjobb (Anakin az ep3-ban még mutatni fog) harcosát megtornáztatja!!!!!!!!!
8. (Itt már sokkot kapunk) Mesterének szólítja Darth Sidioust!!!
Kérdem én: ha Dooku ilyen erős, mit tud Sidious???

Én így éltem meg ennek a (két) karakternek a jelenlétét a vásznon."

Még hogy nincs benne logika.
0
2003. december 17., szerda 7:22
Fogalmam sincs, mikor láttam először a Star Warst, valszeg még óvodás lehettem, de mindhárom részt többször is láttam moziban.
Azt nem mondtam, hogy semmi sincs az új részekben, ami tetszene, pl. Darth Maul egész para volt, amíg meg nem mutatták, milyen törpe, és Jar-Jar játékidejét átcsoportosíthatták volna hozzá, de inkább a trükkök tetszettek. Pl. a klónokban a blue-screen és a makett kompzoitok nagyon működtek. A CG áradat viszont gyomorrontást okozott.
0
2003. december 17., szerda 2:25
Ezeket pl. én is így látom! Talán ezeket a néhol nem odaillő csatás poénokat nem kellett volna beletenni (főleg Jar Jar). Végre egy konszolidáltabb vélemény. Köszi Delphijos!
0