Keresés

Ha Külföldről rendelek DVD-t megkapom-e és megéri-e?

2005. április 23., szombat 1:45
"531. § (1) Folyószámla-szerződéssel a felek meghatározott jogviszonyból származó kölcsönös pénzköveteléseiknek egységes számlán való elszámolására vállalnak kötelezettséget."

A meghatározott jogviszony bank esetében speciálisan a bankszámlaszerződés létrejötte. Szerintem. :))
0
2005. április 23., szombat 1:34
Hmm. Érdekes fordulatok. :) Angel: azért kértem, hogy világosíts fel, mert mindent nyilván én sem tudhatok, sőt előfordulhat, hogy valamit rosszul tudok, vagy pontatlanul. Még úgy is, hogy már majd egy évtizede egy bankban dolgozom. :) Mindenesetre most már hétfőn én is lemegyek az okos emberekhez, és átbeszélem velük mindezt, mert már tényleg tisztán akarom látni, hogy mi az, amit te tudtál jól, mi az, amit én, és mi az, amit big cat. :))
0
2005. április 23., szombat 1:29
nos, akkor vitatkozz a ptk-val:

2. A bankszámla- és a betétszerződés
529. § (1) Bankszámlaszerződéssel a pénzintézet kötelezettséget vállal arra, hogy a vele szerződő fél (számlatulajdonos) rendelkezésére álló pénzeszközöket kezeli és nyilvántartja, azok terhére a szabályszerű kifizetési és átutalási megbízásokat teljesíti, a számlatulajdonost a számla javára és terhére írt összegekről, valamint a számla egyenlegéről értesíti.
(2) A pénzintézet a számlára befolyó pénzeszközöket használhatja.
(3) A számlakövetelés kimerülése a bankszámlaszerződést nem szünteti meg.
530. § Betétszerződés alapján a pénzintézet köteles a szerződő fél által lekötött pénzeszközök után kamatot fizetni és a betét összegét a szerződés szerint visszafizetni.

3. A folyószámla-szerződés
531. § (1) Folyószámla-szerződéssel a felek meghatározott jogviszonyból származó kölcsönös pénzköveteléseiknek egységes számlán való elszámolására vállalnak kötelezettséget.
(2) A felek a folyószámlán levő egyes követeléseikkel nem rendelkezhetnek; rendelkezési joguk a folyószámla egyenlegére nézve áll fenn. Végrehajtás alá vonni csak a folyószámlának a végrehajtás foganatosításakor fennálló egyenlegét lehet.
(3) A folyószámlára kerülő egyes követelések elévülése az egyenleg elévülésének kezdő időpontjával veszi kezdetét.
532. § (1) Az egyenleget, illetőleg az annak alapjául szolgáló tartozásokat és követeléseket a felek a közléstől számított tizenöt napon belül írásban kifogásolhatják.
(2) Ha a felek az egyenleget nem kifogásolták, illetőleg a kifogásolt tételekben megegyeztek, vagy a kifogás tárgyában a bíróság határozatot hozott, az egyes követelések megszűnnek, és helyükbe a folyószámla-egyenleg lép.

a distinkció - miért is nem a megkülönböztetés szót használjuk? - tehát létezik.

másodszor: nos, ha jogász vagy, maradjunk annyiban, hogy elsősorban a jogszabályok definiálnak fogalmakat. hívhatod te folyószámla szerződésnek vagy akár incifinci szerződésecskének, ha a tartalma szerint bankszámlaszerződés, akkor az bankszámlaszerződés lesz. ha nem így lenne, akkor a felesleges lenne a ptk-ban szabályozni az egészet, okos jogászok definiálgathaták a szerződésekben a fogalmakat. érdekes gondolat...
0
2005. április 23., szombat 0:35
Nos, ha jogász vagy, akkor maradjunk annyiban, hogy a distinkció nem létezik, legalábbis abban az értelemben, ahogy te interpretálod, a bank által vezetett bankszámla az folyószámla, amin a banszámlaszerződésból származó kötelezetségeket és jogosultságokat tartják nyilván. Óriási baklövés volt idekeverni a munkabért, meg a többi az ezen jogviszony szempontjából irreleváns jogviszonyt, mintha azokból származó követeléseket és jogokat tartanának nyilván a banszámlán. Termsézetesen erről szó sincs. Az, hogy a bért ide utalják, nem jelenti azt, hogy a bérköveteleésemmel a bankkal szemben léphetnék föl.  A pacta sunt servanda ide tartozik, mivel a bankszámlaszerződések definiálnak fogalmakat, és azok a jog erejével bírnak a felek között, pl. azt, hopgy mi a "folyószámla" az adott jogviszonyban. vagy a folyószámla-hitelkeret. Ami ugye elég érdekes lenne, ha nem is lenne folyószámla.
0
2005. április 23., szombat 0:06
Én is jogász vagyok, ráadásul közgazdász is - nem tudom, mit értesz az alatt, hogy pénzügyes, de valszeg én is az vagyok. Üdv. Kolléga! (:
Nem szívesen megyek bele ebbe a vitába, főleg mert belekeversz olyat (pacta sunt servanda), ami aztán sehogy sem kavarodik ide. De. A Ptk-val nehéz vitatkozni, nézd meg pl. az elévülés szabályait, aztán próbálj magyar bíróság előtt arra hivatkozni, hogy amit a bank neked vezet, az folyószámla. Az általam említett "distinkció" létezik, maradjunk ennyiben.
Viszont a jogi-szakmai viták nem tartoznak egy online dvd bolt fórumára, úgyhogy részemről a vita valszeg le van zárva, főleg mert így neten a büdös életben meg nem győzi egymást két jogász a maga igazáról.
Biztosíthatlak róla, nekem is van némi fogalmam arról, amiről beszélek, különben nem venném a fáradságot, hogy ennyi mindent begépeljek...:)
0
2005. április 22., péntek 23:53
Ne törd magad, annyira nem érdekel, de meglepődnék, ha nem a weblapon is található adatokat kapnád.
0
2005. április 22., péntek 23:37
"én szívesen vitatkozom bármikor bárkivel"

Vettem észre ;)
0
2005. április 22., péntek 23:30
jó fej vagy, de nem én pörögtem fel. amúgy meg én egy másik alapszabályhoz tartom magam: azt hiszem el, amit látok. ne vedd magadra, de honnan tudjam, hogy kivel vitatkozom, és miért kéne elhinnem bármit is amit valaki egy fórumon állít? főleg akkor, ha el sem hajlandó tisztességesen elolvasni azt, amit én írok be... egyrészt nem igazán a saját álláspontomat, hanem egy adatot írtam be, két egymástól független - és egymással nagyságrendileg megegyező - forrás alapján. másrészt pedig nem is a konkrét szám volt érdekes, hanem az, hogy abszolút félreértelmezted az általam korábban írtakat, ráadásul az eredeti vita nem számokról, hanem arányokról szólt. ha pedig visszanézed, hogy miket is írtam korábban, akkor azt is láthatod, hogy amikor ezt a bizonyos adatot beírtam, éppen a korábbi álláspontomon változtattam - ennyit az egyszer leírtak bármi áron való megvédéséről...
de tudod mit? hétfőn felhívom a raiffeisent, megkérdezem tőlük, és bármi lesz az eredmény, be fogom ide írni

0
2005. április 22., péntek 23:16
Én kb egy éve használom, vagy 50e ft értékű kerti és barkács szerszámot meg gépet szedtem már össze smart pontokból:)))
0
2005. április 22., péntek 23:13
Tényleg nem nagyaon akarok beleszólni, mert OFF, de a banki folyószámla az egy bankszámla, méghozzá a legeleterjedtebb, sé az általad említett distinkció jogilag egyáltalán nem létezik. (Jogász vagyok, ráadásul pénzügyes is, szóval van fogalmam arról miről beszélek.) A banki szerződéses megahatározások jogi erővel bírnak, pacta sunt servanda. tehát nem csak valamiféle szlengről van szó, hanem jogról, jogi erővel bíró meghatározásokról. A banki folyószámlán, vagy bankszámlán egytelen jogviszonyból, a banki szálaszerződésből álló követeléseket és jóváírásokat tartanak nyilván. Ez folyószámla a Ptk generális meghatározása szerint is. Irreleváns, hogy a jóváírások (amiket te a banktól követelsz) és a követelések )amiket a bank tőled követel) miylen ebből a szempontból másodlagos jogviszoynból származnak.

Az internet elekronikus virtuális terminaéljain valóban szimpla döntés kérdése mit fogadnak el. Mo-on iylen virtuális POS terminált több bank, pl, az OTP, az Intereuropa és a CIB is kínál.
0
2005. április 22., péntek 23:00
kösz a tippet, közben megnéztem a honlapon is, és tényleg jónak tűnik.
0
2005. április 22., péntek 22:59
Nem akarom ezt tovább eszkalálni, csak annyit a weblapok ajánlatainak megbízhatóságáról, hogy nekem 4 féle dombornyomott kártyám van a Raiffesentől (+1 Maestro, hogy Ausztriában is tudjak vásárolni hipermarketekben), és azok között amiket felsoroltál egyik sem szerepel. Gondolom ennyire akkurátus a többi bank honlapja is az elérhető kártyák tekintetében. De egyébként nem lényeges, nem kell felpörgetni magad, ha te is ragaszkodsz a interentes fórumok alapszabáylához, azza, hoyg amit egyszer leírtunk, azt bármi áron védjük, akkor ám legyen neked, Mo-on csak 82 fajta dombornyomott kártya van. az mindeneseter furcsa, hogy én és a feleségem 3 banktól majd 13%-nak birtokában vagyunk, de elygen neked, nekem tökmindegy.
0
2005. április 22., péntek 22:51
Hát nekem az üzletkötő kb könyörgött, hogy itt írjam alá, csak épp ahitelkeret lett 7x akkora. Kell hozzá munkáltói, de egyébként semmi különös.
0
2005. április 22., péntek 21:41
"A folyószámla nem is a bankszámla egyik alfaja, hanem egyszerűen teljesen más.
Kérlek világosíts fel. :)"

Szívesen, ha nem veszed tolakodásnak/kioktatásnak.
Tehát. A Polgári törvénykönyv szerint a folyószámla egy olyan számla, amelyen egyetlen jogviszonyból származó követeléseket/jóváírásokat kezelnek. Ezért pl. a Főgáz által a neveden vezetett számla folyószámla, ugyanis azon csakis a Főgáz és a közötted fennálló - gáz szolgáltatására irányuló - közmű szerződésből eredő követeléseket számolják el. Ezzel ellentétben a bankszámlán egyáltalán nem csak egyetlen jogviszonyból származó követelések/jóváírások jelennek meg: ide utalhatják a munkabéred, adhatsz csoportos beszedési megbízást, egyszerűen csak tárolhatod rajta a pénzed, stb., stb. Ezért a bankszámla igen messze áll a folyószámlától. Viszont valaki régen az OTPnél elnevezte a bankszámlát folyószámlának, s azóta is ez a helytelen megnevezés az uralkodó - még bankban dolgozó, szakmájukat értő emberek is "folyószámláznak". Egyébként jogi szempontból van nagyon lényeges különbség a bankszámla és a folyószámla között: a folyószámlának csak és kizárólag a mindenkori egyenlege vonható végrehajtás alá, míg a bankszámlán az egyes követelések is külön-külön.

"Elvileg nyugodtan lehetne fizetni electronic kártyával. Pusztán engedélyezés/döntés kérdése. Nem feltétlenül a csak a kibocsátó banké. Dönthet úgy pl a VISA is, hogy nem lehet. Mint ahogy döntött is. De nem a domborság miatt. Inkább azért, ami a kártya mögött van, illetve ennek a kockázata miatt.
Mindenesetre röviden: Mo-n igaz, hogy nem lehet."

Én azt gondolom, hogy egy elektronikus kártya esetében nem dönthet, mert ott a mágnescsík hordozza az információtartalmat - ez az egész lényege. A mágnescsíkot pedig nem lehet a kártya fizikai mivolta nélkül lehúzni. De lehet, hogy tévedek.

Egyébként az intelligens/chip kártya úgyis leváltja az egész rendszert nemsoká.

Különben örülök, hogy bár nem értünk egyet, mégis kulturáltan tudunk eszmecserélni. ((:
0
2005. április 22., péntek 13:35
2. Oh, tényleg, létezik nem dombor hitelkártya, csak el is felejtettem, mert az nálam az übergagyi termék kategória, ami látni sem szeretek. :)

OK. :)
0
2005. április 22., péntek 3:29
most csak röviden, mert korán kelek, és kissé nehéz kibogarászni, mire reagálsz, ráadásul van, amihez a feleségem jobban ért:

1.(az utolsó) "a miért is nem igaz" nem neked szólt. ettől még nem értek veled egyet, de bővebben később
2."és mióta elkezdték szórni a hitelkártyákat, amik viszont eleve dombornyomottak" bár itt nem mondasz ellen, de ekkora bugot ne hagyjunk már benne, messze nem minden hitelkártya dombornyomott, a korábban kifejtettek miatt hitelesnek tűnő forrás szerint a bankok jelenleg 33 db elektronikus hitelkártyát kínálnak
3. "az ujjadat rajta végighúzva érzékeled a "nyomást", az nem jelenti azt, hogy egy kártya dombornyomott" sztem ez sem neked szólt. úgy tűnt, nem mindenki van tisztában a "dombornyomott" jelentésével

a többit majd este
0
2005. április 22., péntek 2:09
Tényleg rendes az ipse! ;-))
Manapság pedig nem divat az ilyesmi!!
0
2005. április 22., péntek 1:41
"A debit kártya nem folyószámlához van kötve, hanem bankszámlához. ... A folyószámla kifejezés csak a hülye OTP szlogenjei miatt lett a bankszámla kifejezés szinonimája..."

Egyfelől bocs, tényleg nem csak folyószámlához van csatolva, de nem is azt írtam, hanem azt, hogy "jobbára folyószámlához van kötve". Másfelől az OTP szlogenjeit nem ismerem, és nem mondanám, hogy a bankszámla = folyószámla, de ettől a folyószámla még bankszámla. Mint a rovar vs. bogár. A folyószámlát a szolgáltatásai miatt hívják kifejezetten így, ettől jól elkülöníthető minden más számlától. És ahogy valaki említette volt, jó ideje a folyószámlához automatikusan adnak bankkártyát, ami jó esetben lehet akár dombornyomott is. Bár nem ez a jellemző.

"A folyószámla nem is a bankszámla egyik alfaja, hanem egyszerűen teljesen más."
Kérlek világosíts fel. :)

"hasonlóan egyszerű a hozzájutás is"
Nem, újra fognak minősíteni, az eddigi hitelkereted is változhat.

"az ujjadat rajta végighúzva érzékeled a "nyomást", az nem jelenti azt, hogy egy kártya dombornyomott"
??

"klasszikus OTPs debit kártyája van "
Valóban. Az electronic.

"Magyarországon igényelhető dombornyomott kártyák többsége hitelkártya"
Amúgy lehet, mivel a csak Mo-n használható kártyák kivonása, kihalása óta inkább az elektronikusak terjedtek el, és mióta elkezdték szórni a hitelkártyákat, amik viszont eleve dombornyomottak, azóta azok lazán többsége kerülhettek.

"miért is nem igaz"
Szerintem elmondtam. Azért nem igaz, mert ez helyi jellegzetesség. Elvileg nyugodtan lehetne fizetni electronic kártyával. Pusztán engedélyezés/döntés kérdése. Nem feltétlenül a csak a kibocsátó banké. Dönthet úgy pl a VISA is, hogy nem lehet. Mint ahogy döntött is. De nem a domborság miatt. Inkább azért, ami a kártya mögött van, illetve ennek a kockázata miatt.
Mindenesetre röviden: Mo-n igaz, hogy nem lehet.
0
2005. április 21., csütörtök 19:29
Ezer köszönet NiCE-nak!! Nagyon rendes,nekem is már többször segített.
0
2005. április 21., csütörtök 16:45
:-)))))

Mail ment!!
0
2005. április 21., csütörtök 16:40
Szia!

Én tudok segíteni, itt a fórumon pár emberkének már rendeltem filmet.
0
2005. április 21., csütörtök 16:39
komolyan mondom, néha mintha a falnak beszélnék:( én szívesen vitatkozom bármikor bárkivel, de annyit talán elvárhatok, hogy ha valaki reagál a hozzászólásomra, akkor azt el is olvassa!

1. "Szóval akkro az eredetileg általad jelzettnél azért jóval több kártya van, inkább 200 körüli."
nem, nincs. én csak a DOMBORNYOMOTT kártyák számát írtam be először (40/42), a következő hozzászólásban viszont - a tiedre reagálva - az ÖSSZES kártyák számát próbáltam nagyjából szemléltetni. DOMBORNYOMOTT-ból a jelzett forrás szerint - amit a bankok honlapja megerősített - Mo-n 82 fajta létezik.
2. "Én a saját bankomnál, a R.-nél is többet számoltam 28-nál. Ne feledd, hogy ott pl. Visa vagy MC kártyából mindjárt a sima lakossági debit kártyák között 2-2 szint van."
nem feledem, de kíváncsi lennék, honnan szedtél össze 28-nál több kártyát, már ha egy bankra, azaz a Raiffeisenre gondolunk. ugyanis:
Visa Electron
Visa Classic
MasterCard Standard
Visa Gold
PVSK Cirrus/Maestro
PVSK MasterCard
Raiffeisen Oxigén
HVG-Raiffeisen
Aegon-Raiffeisen hitelkártya
Pannon-Raiffeisen hitelkártya
ezeket találtam a honlapjukon, plussz a bankkartya.hu-n van még 4 db, amit a honlapon nem találtam, ez összesen 14. és akkor most megint az ÖSSZES kártyáról beszélünk, és nem csak a DOMBORNYOMOTT-akról, amikről eredetileg a történet szólt...

a (nagyjából) pontos szám pedig azért nem lényegtelen, mert a vita eredetileg arról szólt, hogy a DOMBORNYOMOTT kártyákon belül a credit vagy a debit kártya az elterjedtett, nem pedig arról, hogy mekkora a választék a különböző kártyákból
0
2005. április 21., csütörtök 16:39
és hasonlóan egyszerű a hozzájutás is?
0
2005. április 21., csütörtök 16:09
Nagyon OFF, de érdemes megfontolnod, hogy a T-Mobil hitelkártyádat Shellre cseréld. A kondicíók azonsoak, de kapsz SMART pontokat, amiből a kártyadíj is simán megtérül.
0
2005. április 21., csütörtök 16:03
Szóval akkro az eredetileg általad jelzettnél azért jóval több kártya van, inkább 200 körüli.

Egyébként a prémium és privat banking szolgáltatásokban valóban jóval több kártyát kínálnak, minta sima lakosságiban.

Én a saját bankomnál, a R.-nél is többet számoltam 28-nál. Ne feledd, hogy ott pl. Visa vagy MC kártyából mindjárt a sima lakossági debit kártyák között 2-2 szint van.

De valójában lényegtelen a pontos a szám, a lényeg, hogy a legkülönbözőbb feltételekkel, 100-as nagyságrendű választék áll rendelkezésre
0