SPOILER
http://www.mozinet.hu/display.php?tablename=dvd&dvd_id=400
"...különösen elszomorító, hogy a Végzet Hegyénél túlerőltetve Frodó és Gollam sorsának hasonlóságát a gyűrűhordozó ártatlansága fel lett áldozva a teatralitás oltárán, jelentősen meghamisítva ezzel a Jó és Rossz párviadalának végkimenetelét."
Nos erről nekem más a véleményem. Frodó akarata az utolsó pillanatban végleg megtörik, amikor nem dobja a gyűrűt a tűzbe. Már itt átlépett a határon, innentől kezdve maximálisan a gyűrű hatása alatt van, és alatta is marad, amíg a gyűrű el nem pusztul, akár az ujján van, akár nincs. A könyv nem ír arról, hogy Frodó mit csinált Gollam örömtánca közben, ezért feltételezzük, hogy a kezét szorongatva fetrengett a földön. Ennél sokkal hihetőbb a moziváltozat, mely szerint a gyűrű iránti vágya erősebb a fájdalmánál, és nem nézi tétlenül, hogy Gollam elveszi az Ő gyűrűjét. Ami szintén tetszett ebben a jelenetben, hogy amikor Frodó a sziklán kapaszkodik, még mindig erősen vonzza a gyűrű, minden addiginál erősebben, és nincs sok híja, hogy utánaugorjon, de végül mégis képes lemondani róla, és Samu kezét válaszja. Ezzel a gyűrűnek is elvész az ereje (legalábbis részben), és végleg elnyeli a tűz. Gollam nem volt éppen ügyetlen, ezért filmen kissé erőltetettnek hatott volna, ha hírtelen magától lepottyan.
Az, hogy az extra lemez fapados az ebben az esetben szerintem semmit sem számít. Szerintem nincs senki, aki az extrák miatt venné meg a moziváltozatot.