Keresés

Módosítani kéne a PAL szabványon!

2004. december 10., péntek 2:40
Ez csak szőrszálhasogatás, a SECAM is tulajdonképpen a PAL egy változata, csak a színkódolásban különböznek. DVD-nél nincs is a kettő megkülönböztetve, mivel digitális formátum és a színeket komponensekre bontva tárolja.

Mellesleg már nekünk is van HDTV szabványunk, ami majdnem ugyanaz, mint az amerikai (720p, 1080i), csak 60Hz helyett 50Hz. Egy fickó azt hiszem az Antenna Hungáriától a minap azt nyilatkozta, hogy a most kiépülő digitális műsorszóró rendszer már támogatja a HDTV-t.
0
2004. december 10., péntek 0:12
Nem akartam belekötni, csak talán mégsem foglalkoztál eleget a témával. ;-)
0
2004. december 10., péntek 0:09
nos én láttam már francia filmet, és ott 25 kép/mp volt, vagyis mint a PAL szabványnál. ezek szerint a SECAM is 25 fps. de hiába kötöttél bele: a lényeg a 25 kép/mp-en van, hiszen azért kell a hangot nyújtani (NTSC-nél ugyanis 23.976 van).
0
2004. december 9., csütörtök 21:59
"Európában mindenhol a PAL-t használják."

Leszámítva azt a pár kis lélekszámú települést (mint pl. Franciaország, Görögország, Bulgária, Oroszország) ahol nem PAL hanem SECAM rendszer van.
0
2004. december 9., csütörtök 19:16
elég sokat foglalkoztam ezzel a témával. sztem egy szabvány azért szabvány, hogy ne módosítsák. Európában mindenhol a PAL-t használják. sztem jó. a hangot pedig nem úgy nyújtják ki, hogy a hangmagasságot változtatják, hanem egy egész más eljárással. és nyugodj bele: te abból nem fogsz észrevenni semmit.
0
2004. május 21., péntek 1:31
Akkor meg az NTSC-sek lennének gondban. Egyébként egy vetítőgépnek nem gond plusz-minusz 1 fps, nyugodtan vetíthetnek moziban 25 fps-sel, és még észre sem veszed. Az egyre nagyobb ütemben terjedő digitális kijelzőknél (LCD, DLP, plazma) már teljesen irreleváns az fps (már technológiai szempontból), ahogy kiszorulnak a CRT-k egyre kisebb jelentőséggel bír a dolog.
0
2004. május 20., csütörtök 21:19
Az mind szép és jó amit a PAL szabványról mond mindenki, de szerintem egyszerűbb lenne 25 fps-el rögzíteni a filmeket és vetíteni a mozikban...
0
2004. május 20., csütörtök 3:43
Ez az 50 hz valóban az elektromos hálózat miatt alakult ki annak idején, de ma már ez ettől teljesen független. Ez már régen nem jelent problémát.

A fejlettebb szabvány még csak jön, tehát tudtommal nincs még végleges európai HDTV szabvány. Az egyetlen műholdas HD csatortna az euro1080 például 50hz-en sugároz.

A probléma az, hogy ezek a mostani jó kis PAL tévék még sokáig itt lesznek, és a leendő formátumoknak, lejátszóknak valamilyen szinten kompatibilisnek kell lenniük ezekkel a készülékekkel, tehát én gyanítom, hogy a jövőbeni szabvány is 50hz-es lesz (vagy 100, ilyet is rebesgettek), ha máshol nem a műsorszórásban. Én abban reménykedek, hogy a HD-lemez szabvány majd egyaránt támogatja az 50 és a 60 hz-es módokat, és akkor az európai kiadók is kihozhatnak 24-es vagy 60-as lemezeket.
0
2004. május 20., csütörtök 1:59
Kedves Derceto!

Teljes joggal szedted ízekre pongyola megfogalmazásomat, bár a lényeget illetően csak az utolsó mondatod vigasztalt meg kissé, miszerint jön a fejlettebb szabvány. Ami, ugye, 24 fps (vagy 30, vagy 60 - ha jól tudom). De az elektromos hálózatunk ugyanúgy 50 Hz fog maradni, tehát a probléma, hogy a 24-et illesszük a 25-höz, ugyanúgy megmarad. Márpedig ha akkor meg tudják majd oldani a szabvány készítők, miért nem tudják megoldani most is? Hiszen ez csak tényleg elhatározás kérdése, mert én otthon a gagyi szerkesztő programommal is tudok 24 fps-os Projektet csinálni, csak azt "Custom"-nek hívják, és nem PAL-nak vagy NTSC-nek.

Ne vedd provokatívnak értetlenségemet, de úgy néz ki, hogy komolyan el kell kezdenem foglalkozni videoszerkesztéssel, és mindenhol, ahol lehet, csipegetem fel a tudást. Ezt az NTSC-s frame duplikációt -triplázást pl. egyáltalán nem tudtam. Már megérte.

Üdv: preferenc
0
2004. május 19., szerda 11:30
újabban azért rendelek inkább R1-es DVD-ket, mert azok nincsenek felgyorsítva.

Ez egy teljesen jogos indok. Sokan meg azért vesznek inkább PAL DVD-ket, mert azoknak 20%-kal nagyobb a felbontásuk.

Ugye 4 % gyorsulás hang-pitchet is jelent

Ma már nem, mert a legtöbb film esetében a gyorsulással együtt csökkentik ugyanennyivel a hangmagasságot is. Persze ez sem tökéletes.

Képzeljétek el ezt egy kimondottan zenés filmnél, esetleg koncertnél stb.

A fal-nál megoldották (kis minőségromlás árán), a koncerteket pedig általában nem filmre veszik, ezért nem is gyorsítással konvertálják PAL-ra. Persze sok zenés film van, amit gyorsítanak.

de a DVD-knél már olyan frame rate-et használunk, amilyet akarunk!

Sajnos nem, a DVD-n is csak NTSC és PAL szabvány között választhatunk.

Most már minden DVD-TV tud NTSC-t, akkor miért nem maradnak a filmjeink NTSC formátumúak?
Maradnak? A PAL filmek (jobb esetben) sohasem voltak NTSC formátumúak, hanem közvetlenül filmről, vagy nagyfelbontású HD-szalagról készülnek.

A DVD lejátszómon van olyan opció, hogy az NTSC filmeket milyen kimenettel játssza le, és beállítható a PAL 60 Hz is.

A PAL 60 Hz nem igazi szabvány, tulajdonképpen NTSC, csak a színjel-frekvencia egyezik meg a PAL-lal. Az meg DVD-nél nem számít, csak a felbontás/fps. Igen, sok TV (de nem minden TV!) tudja az NTSC-t fogadni, de attól még mindig a PAL marad a hivatalos szabvány.

S hogy nem beszélek hülyeségeket, és a gyorsítás - gondolom - megvan, bizonyítja, hogy a PAL filmek rövidebbek, mint az NTSC filmek

Természetesen, ez köztudott dolog. Itt az Xpress-en is többször felmerült.

NTSC szabványban a mp-enkénti 24 képből 30 fps-t csinálnak, tehát BIZTOSAN megoldható lenne a 25 is!

Természetesen megoldható. Gyorsítással. NTSC-nél minden második képkockát dupláznak, a többit pedig háromszorozzák, így lesz 60 hz. Mivel folyamatosan váltogat 2 és 3 között, ezért láthatóan szaggatottabb a mozgás, mint gyorsított PAL esetében. 24-ről 25-re másodpercenként 1 képkockát kellene duplázni, ami gyakorlatban azt jelenti, hogy másodpercenként egyszer megakad a kép, ez pedig nagyon zavaró (tapasztalat)! Jó minőségű konverziót CSAK gyorsítással lehet elérni, minden más módszer a képminőség rovására megy.

de talán a hazai kiadók elgondolkodnak rajta kicsit
A hazai kiadók sem fogják tudni a világ felének DVD piacát átalakítani.

Szvsz úgyis jön a HD-DVD (vagy a Blu-Ray), most piszkálni a DVD-szabványt már eléggé felesleges.
0
2004. május 19., szerda 10:56
Tudom, viccesen hangzik, de újabban azért rendelek inkább R1-es DVD-ket, mert azok nincsenek felgyorsítva. Ugye 4 % gyorsulás hang-pitchet is jelent, ami már majdnem egy kisszekund. Képzeljétek el ezt egy kimondottan zenés filmnél, esetleg koncertnél stb. Valamikor még szükség volt rá, mert a mozi szinkronizálása a TV 50 Hz-éhez megkövetelte ezt, de a DVD-knél már olyan frame rate-et használunk, amilyet akarunk! Most már minden DVD-TV tud NTSC-t, akkor miért nem maradnak a filmjeink NTSC formátumúak? A DVD lejátszómon van olyan opció, hogy az NTSC filmeket milyen kimenettel játssza le, és beállítható a PAL 60 Hz is.
S hogy nem beszélek hülyeségeket, és a gyorsítás - gondolom - megvan, bizonyítja, hogy a PAL filmek rövidebbek, mint az NTSC filmek (nyilván ugyanarról a filmről beszélek). Legalábbis ez a jelenség arra utal. Vagy csak én voltam valahol felületes, és teljes téveszmében leledzem, és a filmjeink nincsenek is felgyorsítva? NTSC szabványban a mp-enkénti 24 képből 30 fps-t csinálnak, tehát BIZTOSAN megoldható lenne a 25 is!

Nyilván egy Xpress-fórum nem fogja a világ felének DVD piacát-szabványát átalakítnai, de talán a hazai kiadók elgondolkodnak rajta kicsit, ha esetleg olvassák a movie-fanok véleményét.

Üdv: preferenc
0