"S eszembe jut az is, hogy 1984-ben Milos Forman az AMADEUS-t állítólag azért nem Budapesten forgatta, mert a magyar főváros túl drága (!!) volt, bár később az a verzió terjedt el, hogy Budapestet inkább XIX. századi jellegűnek találták, s ezért választották Prágát, ami egy évszázaddal korábbi hangulatot áraszt"
De az is lehet hogy egyszerüen csak otthon akart forgatni :)
0
2004. június 14., hétfő 12:33
7151
Aztán Petersen meggondolta magát, s mégse hozzánk jött forgatni, de állítólag az emiatt kifizetett kárpótlási pénz is szép bevételnek bizonyult volt...
A "volt" felesleges a mondat végén...
0
2004. június 14., hétfő 12:31
7151
Nos, Etyekről eszembe jutott, amikor Wolfgang Petersen Magyarországon akarta forgatni a KEDVES ELLENSÉGEM című filmjét, s emiatt Fóton megépítették a nálunk akkoriban messze legmonumentálisabb és legköltségesebb díszletet. Aztán Petersen meggondolta magát, s mégse hozzánk jött forgatni, de állítólag az emiatt kifizetett kárpótlási pénz is szép bevételnek bizonyult volt...
Valaha külföldön voltak (s vannak még) nagy filmstúdiók, amik nem is lehettek olyan ósdiak annak idején (Cinecittá, Babelsberg), mostanság viszont jószerivel kihasználatlanok. Én szurkolok Etyeknek (tőlem akár Pátyon vagy Zsámbékon is lehetne), annak, hogy sok embernek fog munkát adni filmiparon belül és kívül, de nem tudom, mi lesz, ha az optimista elképzelések nem jönnek be, vagy lefut az a nagy konjunktúra, ami most az amerikai filmiparban van (merthogy elsősorban őket várják ide).
S eszembe jut az is, hogy 1984-ben Milos Forman az AMADEUS-t állítólag azért nem Budapesten forgatta, mert a magyar főváros túl drága (!!) volt, bár később az a verzió terjedt el, hogy Budapestet inkább XIX. századi jellegűnek találták, s ezért választották Prágát, ami egy évszázaddal korábbi hangulatot áraszt.
0
2004. június 14., hétfő 10:50
1153
Dick, nagyon szereted használni (velem szemben) a demagógia szót, hát homályosíts fel, miért lennék demagóg. De ha pusztán a szó tetszik, akkor rajta, csak nyugodtan. A "szmájlik" a végén azt jelentik, hogy csak vicceltem, nem gondoltam komolyan.
Személy szerint nagyon örülök, hogy felépítik nálunk, remélem télleg világszívonalú lesz, és egyre több megaprodukció fog itt forogni. Az meg, hogy "mi a fasznal pont itt", nem nagyon érdekel, amíg Magyarország területén van.
A földrajzi felvilágosítást köszönöm szépen, de van térképem.
0
2004. június 11., péntek 17:54
2341
Nem tudok a témához hozzászólni, de ez az Etyek ez komolyan mondom, baromi jó! Mikor elképzeltem, azt a kis falut (vagy községet, nem tudom) akkor elgondolkoztam azon, mi lesz ha tényleg lesz itt egy filmstúdió! Mert ha igen akkor Etyeken szállodák nőnek majd ki a földből, és utódaink majd röhögnek azon, hogy az a hely régen falu volt :D
0
2004. június 11., péntek 17:19
4201
Uristen. Mikor települt be a nyugat kínába? Egyébként lehet, hogy gyorsan fejlődik, de a z ország nagy része még mindig iszonyatosan szegény és szanaszét szennyezik az magukat a nagy fejlődés közben. Multkor olvastam, hogy Japán ajándékozott nekik egy csomó hiperszuper szűrőberendezést a kéményekre, mert brutális savasesőket kapnak kína felől.
0
2004. június 11., péntek 16:55
289
Részben igazad van, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy Magyarországon, egyedülálló módon még a Forma-1 is veszteséges volt (az egész világ "rajtunk" röhögött), annak ellenére, hogy az állam is dotálta!!!... ELKÉPESZTŐ BIZNISZ...!!!
dick laurent what is mr. eddy! Szurkolok Nektek! Legalább annyi haszna legyen Fejér megyének és környékének, hogy sok-sok munkahelyet teremtsenek! Amúgy én "melletted", Komárom-Esztergom megye peremén (Szomoron) élek. Megyünk majd tömegnek!
0
2004. június 11., péntek 16:04
3945
bocs, a k-t kihagytam a nevedből.
0
2004. június 11., péntek 16:03
3945
stracpointer
én kifejeztten örülök neki, hogy megépül ez a komlexum. fintorgás, "mi a fasznak pont itt?", ez demagógia! etyek amúgy fejér megyében van (én is fejér megyei vagyok:), pesttől pár kilóméterre. veszíteni semmit nem fogunk vele...
0
2004. június 11., péntek 15:52
4792
"inkább olyan megfontolásból telepítenek ide filmstúdiót amiért autó és egyéb gyárakat Kínába és távol keletre. Olcsó hazai (Magyar) munkaerő a kulimunkára...."
igaz-igaz, és legfőképp erre van esély, de nézd csak meg azokat a távol keleti, dél kelet ázsiai országokat amiknek szar volt az egész gazdasága, nyugat betelepült olcsó munkaerő miatt,majd a saját lábukra álltak és most meg olyan szinten állnak hogy lehagyják nyugatot! /kína gazdasági fejlődése már 1995 környékén 6,5%-al USA-t lehagyta!és ez a szám egyre nő!de ez elmondható a kis tigrisekre is!/
0
2004. június 11., péntek 14:41
289
Reménykedjünk, hogy így történik majd ahogy leírtad. Szerintem inkább olyan megfontolásból telepítenek ide filmstúdiót amiért autó és egyéb gyárakat Kínába és távol keletre. Olcsó hazai (Magyar) munkaerő a kulimunkára, alacsony árak-, bérleti díjak, kedvezőbb adózás, stb. Az érdemi munkát valószínű, hogy nyugati kollégáink fogják végezni, Pálfi (Hukkle), Antal Nimród (Kontroll) örülhetnek, ha a lámpákat tologathatják, pedig lassan inkább tőlük (meg a Kínaiaktól, Spanyoloktól ...stb.) kéne tanulnia a sok kontár, antitálentum "fejlett ország beli" rendezőnek, akik zsázmilliókból sem képesek egy valamirevaló filmet elkészíteni (pl.: Van Helsing...)!
0
2004. június 11., péntek 8:37
487
Amilyen magyar filmek keszulnek mostanaban (apam beajulna, koltai filmek, honfogalas, rengeteg, stb..stb..) azokert nem, hogy studio nem kell (foleg nem ilyen), hanem a nyersanyagot is elvennem azoktol a rendezoktol. Tehat az evi 1 db nezheto magyar film miatt nem kell nagy es uj studio. Viszont lehetoseget fog biztositani a tehetseges magyar staboknak, hogy professzionalis(abban) dolgozo kulfoldi staboktol tanuljanak, illetve egyutt dologzzanak veluk. (azert a magyar hangmernokok, vilagositok, vagok, operatorok elegge ismertek kulfoldon)
0
2004. június 11., péntek 8:25
1153
Az még OK, hogy a külföldiek azt sem tudják, hol van Magyarország, de én még azt sem tudom, hol van Etyek. :)))
De komolyan: Grunwalsky majd megítél magának néhány száz millát, aztán bevonul valami jó kis szar-az-élet eszméjű filmet(?) forgatni.
0
2004. június 11., péntek 0:18
3945
de talán 15 év után most történik végre valami (hukkle, kontroll, boldog születésnapot). azt gondolom, hogy nem kell nekünk ahhoz stúdióba vonulnunk, hogy szar filmet készítsünk. pálfi miért kintről kap pénzt? szabó miért? tarr béla miért? jancsó hogyhogy a haverjaival forgathat már "csak" kísérleti filmeket?
0
2004. június 10., csütörtök 23:52
4792
nem is magyar filmeknek épül elsősorban. magyarországot a világon azt se tudják hogy hol van/láthattuk frei műsorában is/, szal ne akarjuk rögtön a gazdasági nehézségekkel és állami támogatásokkal támogatott filmejinket a világ legnagyobb stúdiójában forgatni. a stúdió elkészülte után elviuleg busás haszon alakulhat ki.ha a magyarok nem cseszik ezt is el, akkor a külföldiek megkedvelhetik, jó kapcsolatk alakulhatnak ki beindulhat egy jöveelmezeő folyamat, aminek talán a legvégső fázisában min. 10-15 év múlva a magyar film is bekéredszkethet a stúdió kapui mögé és a filmgyártásba/mert valjuk meg, ami most zajlik az messze nem filmgyártás, inkább egy tengődő maszek munka/
0
2004. június 10., csütörtök 23:20
17243
arra gondolok, hogy ott vajh hány _magyar_ filmet fognak forgatni?