Dlphijos:
Az eredeti anyag NTSC formátumú. Ennek a felbontása kisebb a PAL-nál, csak 720x480! Ez 16:9-ben értendő, mivel anamorf. A film képaránya viszont 2.35:1, tehát a hasznos terület, ami a film magassága, még ennél is kevesebb, csak 364 sor. Ha ezt PAL anamorfba konvertálnánk, akkor 436 sort kellene belőle gyártani, de ha PAL 4:3-ba, akkor 326 sorba kell lekicsinyíteni. A korábbi ábrán jól látható, hogy melyikhez esik közelebb az eredeti méret!
Már hogy a fenében lenne DivX minőség... annál sokkal-de-sokkal jobb! És megnyugodhatsz! Mivel az eredeti anyag alig hozz nagyobb felbontást, mint a PAL 4:3 változat. Amint azt már írtam, csak 10%-kal kisebb az így létrejött képméret, míg a PAL 16:9-es bizony 17% olyan adatot akar tartalmazni, ami eredetileg nem állt rendelkezésünkre...
Csak hogy legyen összehasonlítási alapod, gondolj bele, hogy a PAL 4:3 vs 16:9-es képnél már 33% az anamorf előnye. Ez valóban nem elhanyagolható, de be kell látni, hogy ha Te az eredeti amerikai DVD-t nézed a wide TV-den, akkor (a tömörítéstől eltekintve persze!) csak 10% az előnyöd...
Egyébként én is jobban szeretem az anamorf képet, mert bár 4:3-as TV-m van, de támogatja a 16:9-et, vagyis olyankor azért már ezen a 70cm-es TV-n is kijön a sorfelbontásból adódó különbség! De míg ez PAL-nál valóban 576 sor, addig NTSC-nél csak 480, és ez itt a lényeg. A különbség csak 10%. Cserében viszont van 17% redundancia, és ráadásul nehezebben is tömöríthető, vagyis végső soron csak rosszabb lesz a minősége... hidd el.
A Titanic is azért 4:3/2.35:1-es, mert hosszú....
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.