Keresés

Terminator 2 - Az ítélet napja

2002. november 3., vasárnap 21:38
Én értem miröl beszélsz.De egy kicsit félreértettél.  Én az 1:1.85 arányú anamorph képre gondoldoltam, ez az ahol a kódolt anyagban egyáltalán nincs fekete csík. Ezeknél szerintem nincs értelme "átváltani" 4:3-ba.
0
2002. november 3., vasárnap 21:10
Fekete csík mindkettőben van. A 4:3-as letterboxnál nyilván több, mint a 16:9-es letterbox-nál. 2.35:1-es képaránynál , PAL-ban az előbbinél 140 sor, míg utóbbinál 250 sor. Ez bizony nem kis különbség, nyilván jobb felbontású az anamorf.
Csakhogy ebben az esetben nem áll rendelkezésre az anamorf képhez szükséges felbontású kép, csak 364 sorunk van...
A képméret azonban mindkét esetben (PAL) 720x576... Csakhogy a kódolónak (főleg ilyen alacsony bitrátánál!) egyáltalán nem mindegy, hogy ebből 140 vagy 250 sor fekete, amit ugye nem nagy kunszt lekódolni, ezt bárki beláthatja. Így már minden világos? A kényelmi szempont meg egyértelmű: nem kell lemezt cserélni, és felirat is van...
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2002. november 3., vasárnap 21:02
Jó, mert én azt hittem a fekete csíkokra gondolsz, de az pont az anamorph anyagnál nincs is belekódolva az anyagba. De igaz 2.35-ös anyagnál még így is lesz egy "kis csík". Én ennek ellenére az anamorph kép híve vagyok. Már csak a 16/9-es TV miatt is.Bár ha az ember a lemezcsérélgetést vagy az alacsonyabb bitrate-t nézi, az egy kicsit elgondolkodtató. Nem is tudom...
0
2002. november 3., vasárnap 20:44
Dlphijos:
Az eredeti anyag NTSC formátumú. Ennek a felbontása kisebb a PAL-nál, csak 720x480! Ez 16:9-ben értendő, mivel anamorf. A film képaránya viszont 2.35:1, tehát a hasznos terület, ami a film magassága, még ennél is kevesebb, csak 364 sor. Ha ezt PAL anamorfba konvertálnánk, akkor 436 sort kellene belőle gyártani, de ha PAL 4:3-ba, akkor 326 sorba kell lekicsinyíteni. A korábbi ábrán jól látható, hogy melyikhez esik közelebb az eredeti méret!

Már hogy a fenében lenne DivX minőség... annál sokkal-de-sokkal jobb! És megnyugodhatsz! Mivel az eredeti anyag alig hozz nagyobb felbontást, mint a PAL 4:3 változat. Amint azt már írtam, csak 10%-kal kisebb az így létrejött képméret, míg a PAL 16:9-es bizony 17% olyan adatot akar tartalmazni, ami eredetileg nem állt rendelkezésünkre...
Csak hogy legyen összehasonlítási alapod, gondolj bele, hogy a PAL 4:3 vs 16:9-es képnél már 33% az anamorf előnye. Ez valóban nem elhanyagolható, de be kell látni, hogy ha Te az eredeti amerikai DVD-t nézed a wide TV-den, akkor (a tömörítéstől eltekintve persze!) csak 10% az előnyöd...

Egyébként én is jobban szeretem az anamorf képet, mert bár 4:3-as TV-m van, de támogatja a 16:9-et, vagyis olyankor azért már ezen a 70cm-es TV-n is kijön a sorfelbontásból adódó különbség! De míg ez PAL-nál valóban 576 sor, addig NTSC-nél csak 480, és ez itt a lényeg. A különbség csak 10%. Cserében viszont van 17% redundancia, és ráadásul nehezebben is tömöríthető, vagyis végső soron csak rosszabb lesz a minősége... hidd el.
A Titanic is azért 4:3/2.35:1-es, mert hosszú....
0
2002. november 3., vasárnap 20:07
Az NTSC anyagokat én is utálom. De mivel ebben jelent meg ez van. Megértem ha valaki DVD filmet másol (plusz magyar felirattal kiegészít), de ez csak akkor értelmes ha a minőséget megtartjuk. Általában a rövidebb filmek esetében (például Austin Powers Trilogy) ez minden porbléma nélkül megoldható, hiszen magyar felirattal az eredeti képminőségben és Dolby Digital hanggal simán felfér egy lemezre. A harmadik rész kivételével PAL rendszerben. Az ilyen hosszú film esetében inkább két DVD-t használnék. Mert ha már újrakódolod akkor az már Divx szint. Ennyi erővel SVCD-ben is megírhatnád DVD-re. Gondolom 4:3-as TV-d van ezért nem érdekel az anamorph kép. Talán érdemes gondolni a jövőre. Mert wide TV-vel letterbox filmet nézni kész kínszenvedés.
0
2002. november 3., vasárnap 18:17
Bocs, de ez: "...a hasznos képterület mindössze 326 sor..." mit akar jelenteni???
0
2002. november 3., vasárnap 18:14
Bocs, de ez: "...a hasznos képterület mindössze 326 sor..." mit akar jelenteni???
0
2002. november 3., vasárnap 17:31
Hoppsz. Úgy látom, a Freeweb nem engedi a külső hivatkozásokat... Akkor talán az extráról menni fog:
0
2002. november 3., vasárnap 16:43
Ha esetleg vizuális típus vagy, akkor nézd meg ezt az ábrát! Vajon a piros zónából a fehér felé érdemes konvertálni, vagy a szürke felé?
0
2002. november 3., vasárnap 16:27
Először is a film PAL-ban már csak 150 perces... Az elméleti max. átlagos bitráta egy db. DVD-R esetén 4177kbps. Ez nem tűnik soknak, de...
1.) A forrásanyag tökéletesen zajmentes, ezért jól tömöríthető.
2.) A kódolandó terület a teljes kép mindössze 57%-a.

Ha már konvertálnám, akkor csakis PAL-ba tenném, mivel egyrészt az itthoni szabvány ez: pl. VHS-re is át lehet küldeni. Emellett van egy előnye is a PAL rendszernek az NTSC mellett, mégpedig az, hogy a mozgások sokkal folyamatosabbak, mivel nincs 3:2 Pulldown. Svenknél eléggé feltűnő az NTSC konverzió okozta darabosság.

Mivel az NTSC kódolású anyagban csak 364 hasznos sor van, ebből éppenhogy 436 sort generálni őrültség. Sokkal célszerűbb inkább 328 sorra redukálni a felbontást. Ez kevesebb veszteség, mint amennyi pazarlás lenne az első megoldás, ami az anamorf képhez kellene. Tehát ez esetben okosabb lépés inkább lemondani az anamorf képről, márcsak azért is, mert így jobban tömöríthető lesz az anyag, ami megintcsak lehetővé teszi az egy lemezes kivitelt.

Emellett csak egy 5.1-es hangsáv kerülne a lemezre. Elég oda az is. Ha valaki DTS-t akar, vegye meg az eredeti lemezt... Azért egy házi gyártású lemeztől senki ne várjon már olyan paramétereket, mint egy eredeti nyomású, két rétegű amerikai kiadványtól... nemigaz?

Megjegyzem, valamikor kíváncsiságból megejtettem egy próba-tömörítést a fentieknek megfelelően alacsony átlagos bitrátával (ha jól emlékszem 3600kbps volt a kép átlaga). A képminőség pedig kifejezetten jó volt.

Még egy számadat, ami jelen esetben sajnos az anamorf kép ellen szól. Gondolj csak utána!
Ha a kép nem anamorf, akkor megtartottuk az eredeti képtartalom 90%-át!
Ha a kép anamorf, akkor az eredeti képtartalom 120%-ával dolgozunk, vagyis van +20% olyan képtartalmunk, ami az eredeti anyagban nem állt rendelkezésre.

Kérdés, hogy inkább bevállalnánk-e azt a 10% veszteséget, és akkor a kép minden pixele hasznos, vagy ragaszkodunk a teljes eredeti képtartalomhoz, de akkor van 17% szemét a képben...?
0
2002. november 3., vasárnap 11:58
Amire én gondoltam ott nincs semmilyen újrakódolás. A kép marad NTSC anamoprh widescreen a hang pedig DD-EX és DTS-ES. Plusz a magyar felirat. Egy 156 perces filmet -még ha csökkented is a felbontást- botorság 4.7Gb-ra felnyomorítani. Vannak 2 oldalas lemezek és akkor csak oldalt kell fordítani. Egy anamoprh képet letterboxá alakítani pedig, több, mint őröltség.
0
2002. november 3., vasárnap 10:55
Megoldható az 1 lemezre is, bár ha jó minőségben akarja az ember megcsinálni, akkor nem lehet anamorf a kép. (4:3/2.35:1) A hang viszont akár 5.1-es is lehet.
Ennek persze nemcsak ilyen magyarázata van. Mivel a lemez NTSC formátumú, a felbontása alulmúlja a PAL DVD-két, mivel csak 720x480-as. Ha most ebből csinálnék 720x576-ot, attól jobb nem lenne, ellenben fölöslegesen növelném a kódolandó területet... Célszerű inkább a 480 sorból 432-t csinálni. Mint látható, a veszteség (48 sor!) éppen a fele annak, mint amennyi a redundancia lenne anamorf képnél (96 sor!). Emellett pedig mivel a hasznos képterület mindössze 326 sor, a kódolás során lényegesen alacsonyabb bitrátával lehet dolgozni, így felpasszírozható az anyag (jó minőségben!) egyetlen DVD-R-re is...
Emellett persze PAL-ba kell konvertálni a hangot is... :-) Ez sem lehetetlen...
0
2002. november 2., szombat 23:58
Akarod mondani 2db DVD-R-re. Láttam már egy pár helyen.
0
2002. november 2., szombat 23:43
Én az amerikai kiadású Ultimate Editiond-t vettem meg. Azon három verzóban nézhető a film. A német verzión két változat van: a mozi és a Special Edition. Az Extended Special Edition 2 ponton tér el a SE-től. Az első az után van, amikor a T-1000-es megöli Voight-ék kutyáját, Max-ot. Ezután itt ugyanis a T-1000-es bemegy a lakásba, és átkutatja John Connor szobáját, ahol megtalálja Sarah Connor fotóit és a magnófelvételeit. Ez vezeti végülis nyomra...
A másik eltérés a film befejezése. Ekkor a T-800-as beolvasztása után, amikor Sarah John-t magához ölelve elréved, nem az országutas monológ következik, hanem egy napfényes jövőkép. Egy játszóteret láthatunk, ahol az idős John Connor (akit a film elején is láthattunk!) - immár sebhelyek nélkül -  hintáztatja a lányát. Sarah Connor egy padon ül, és a gondolatait mondja egy diktafonba. Lényegében elmondja, hogy az Ítélet napja nem következett be, John képviselő lett a szenátusban, és hogy ha egy gép megérthette az emberi élet értelmét, akkor talán az embereknek is sikerülhet...
Mivel a regényben ezek a részletek is benne voltak, szerintem ezekkel együtt kerek igazán a történet.

Egyébként ez az a film, amit soha nem kerítettem elő sehonnan sem, mivel nekem - a könyvhöz képest, mivel azt előbb olvastam! - csalódás volt. A chip-kivétel pl. olyan fontos jelenet volt a cselekmény szempontjából, hogy mindig csonkának éreztem a hiánya miatt a filmet... Ezért nem sajnáltam rá a azt a 15e Ft-ot, amikor megtudtam, hogy az Ultimate Edition-ben mindez megvan... Frenetikus DVD. Jó lenne, ha itthon is megjelenne, de lehet, hogy hamarabb összedobom én magam a feliratos változatot egy DVD-R-re... :-((( (És ez komoly...)
0
2002. november 2., szombat 3:20
Nekem a t2 német (fémdobozos) kiadása van, amin ugye hiányzik az alternatív befejezés. Valaki árulja már el hogy az mi...
0
2002. november 1., péntek 0:26
a blow kijött videon, a dobozon meg ott kuksol a kinowelt emblémája. persze kihozni a blow-t videon nem ugyan az mint a t2-t dvd-n, de érdekelne hogy ez egy "eltévedt győzelem" vagy a Kinowelt csődje utáni első video-ja?
0
2002. augusztus 29., csütörtök 16:26

... pedig már az előrendelést akartam intézni... :(
0
2002. augusztus 29., csütörtök 1:27
Erre gondolsz?

http://dvd.index.hu/index.php?cikkid=2019

Csak mert ez egy tavaly augusztusi cikk. Még a Kinowelt csődje előttről.

Sajnálom, hogy ki kellet ábrándítanom.
0
2002. augusztus 29., csütörtök 1:17
don érdekelne, hogy nem néztél el-e valamit? én nem találtam semmit, pedig visszamentem augusztus elejéig.
0
2002. augusztus 28., szerda 23:30
HA EZ EGY VICC MEGÖLÖK VALAKIT! EZ KONOLY??????????? RITKÁN VESZTEM EL A FEJEM DE MOST SIKERÜLT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
0
2002. augusztus 28., szerda 13:27
kb. 2 hete olvastam a dvd.index.hu -n, hogy novemberben lesz kiadva... fém doboz, spéci hang stb.
0
2002. augusztus 27., kedd 4:52
Ma láttam a T2-t valami német kiadású lemezen, de a kép és a hangminőség minden várakozásomat felülmúlta! Egyszerűen szétszakította az egész házat.:) Jó lenne, ha végre nálunk is megjelenne a korong.
0
2002. augusztus 25., vasárnap 21:08
a remény hal meg utoljára...
0
2002. augusztus 15., csütörtök 1:26
Nem mondanám, hogy a Kinowelt aktív. A már kiadott filmekre továbbra is rendelkeznek a forgalmazási jogokkal, ezért lehet még mindig megvenni őket. A repertoárjuk gerincét a néhány független és 1-2 Universal film mellett leginkább a New Line filmek alkották. Miután elvesztették a New Line-t, nem látták értelmét folytatni. Persze közrejátszott a német anyacég rossz anyagi helyzete is.
A "dolgozók magukkal vittek filmeket" úgy kell érteni, hogy a forgalmazási jogok (nyilván megfelelő ellenérték mellett) gazdát cseréltek és most a BpFilmnél vannak. Konkrétan nem tudom mik, lehet, hogy a T2 is odakerült.
0
2002. augusztus 14., szerda 23:22
Akkor gyakorlatilag a Kinowelt még aktív? Akkor miért nem hoznak ki újjakat? Nincs money a magyarosításra? Csak mert ha sok sikervárományos film volt náluk. Más :hogy tud egy dolgozó magával vinn egy filmet??
0