Szerintem 2010 nagyon jó év volt, mozis szempontból is. Míg 2009-et a sci-fi nagy évének tekinthetjük, addig a tavalyi idény egyértelműen az időutazásról szólt. Régi vágású filmeket üdvözülhettünk és személy szerint azt kaptam, amit vártam. Nem okos mozikat, viszont olyan hangulatot, ami minden hibát feledtet, legalábbis számomra. Lehet vannak spoilerek, de igyekeztem elkerülni..
10. A szupercsapat...mert anno faltam a sorozatot és olyan egész estés mozit kaptam, hogy nemcsak maradéktalanul teljesítette, amit vártam, de még jóval többet is kaptam. Hangulat, poénok, színészek, minden téren élmény, aki komolyan veszi, magára vessen.
9. I love you Phillip Morris...mert Carrey a legnagyobb élő komikus, ezen felül remek színész is, ez a film pedig igazi üde színfolt volt. Kiegészülve Ewan játékával, a poénokkal, az apró csavarokkal, azzal, hogy nem mentek át infantilisbe, ugyanakkor nem is komolykodták túl, nálam hiba nélkül elérték a céljukat.
8. Az út...mert pokoli erős hangulatú világvége mozi, a fényképezés és az a végtelen kilátástalanság nagyon megragadott és ezentúl fel kell kötni a gatyát, aki ilyen erős filmet akar készíteni a témában és nem ragad le az Éli könyvénél.
7. Bad Liutenant...mert egyszerű, ám olyan hangulata és olyan apró poénok, beszólások vannak benne, ehhez jön még Cage játéka, hogy engem már háromszor a fotelba szögezett és ez meg fog még egy párszor ismétlődni.
6. Machete...mert minden perce mocskos, emlékezetes és igazi élmény az igénytelen mozira vágyó szemnek. Trejó talán a legismertebb mellékszereplő a világon és olyan főszerepet kapott, ami a legközelebb áll hozzá, egy mexikói, aki mindenkit megöl és megdug. Nagy élmény volt, remélem látom még itt, ott feltűnni ezt a karaktert, esetleg egy folytatásban.
5. Mártírok...mert életem egyik legkegyetlenebb filmje, sosem fogom újranézni, viszont a végén egy olyan lezárást, magyarázatot adtak, ami értelmet adott az egész korábbi szenvedésnek. Zsigerekig ható film, kemény, kilátástalan, de míg sokaknál a vége verte ki a biztosítékot, az b*szta el az élményt, én abban találtam meg azt, ami a többi hasonló kínzós, véres filmnél hiányzik, az értelmet, az erőszak eszköz volt arra, hogy elérjék, meglássák, esetleg mi lehet odaát.
4. Eredet...mert okos,profi blockbuster, ötletes, érdekes és igazi élmény volt moziban. Nem olyan bonyolult, mint elsőre látszik, meg is magyarázzák a dolgokat de mégis, amikor újranézem, valami mindig megfog, a színészek igazán jók, a forgó folyosó pedig az idei top 3 jelenet méltó tagja.
3. Invictus...mert csak úgy megnéztem, viszont örök élmény maradt. Egyszerű folyású film, Freeman lehengerlő játékával. Fogtak egy részt Mandela életéből és bemutatták. Folyamatosan az volt az érzésem, olyan könnyen ment minden, ezt még nézném minden nap 2-3 órán át, mindig egy újabb kis részletet ennek az embernek az életéből.
2. Toy Story 3....mert megkaptuk az animáció Vissza a jövőbe-jét. A Pixar nem tud hibázni, lehet nem is emberek, hanem földöntúli lények, mert a tökéletes második részre rá is dobtak egy lapáttal, ugyanakkor hibátlanul zárták le ezt a 15 éves kalandot, nem giccsesen, hanem amolyan Pixaros játszi könnyedséggel. Ámulás és bámulás, a szemétégetős, összekapaszkodós, mi lesz most jelenet pedig feliratkozik a forgó folyosós csoda mellé.
1. The Expendables...mert filmbuzi vagyok és ez nagyrészt annak köszönhető, hogy faltam a 80-as, 90-es évek akció csodáit. Azokon nőttem fel, azokat láttam a legtöbbször és azok okozták a legnagyobb filmes örömöket. A szinkronokkal, beszólásokkal, jelenetekkel, keménykedésekkel, poénokkal, robbanásokkal.
Stallone filmje egy az egyben ezeket az élményeket idézte fel bennem. Minden pillanatában azon kaptam magam, hogy végre ilyen filmet láthatok, most, 2010-ben. Nem tökéletes, nem okos...viszont örök ÉLMÉNYt ad.
A templomos jelenet pedig az év legnagyobb durranása.