Keresés

Sorstalanság

2005. február 2., szerda 10:43
vmi újabbat már légyszi, az antiszemitázás és személyeskedés már unalmas.

"vajon milyen nemzetközi visszajelzésekről beszélhetsz a bemutató előtt?" - hát erre nem tok mit mondani.nyisd ki a szemed és kövesd a filmvilág híreit

"Már csak halkan jegyzem meg, hogy Koltai szerint ez nem egy klasszikus Holocaust-film - és ezt a film kampánya is alátámasztja."
mit is modnhatna mást? olyan filmek nem kerülték el a keméyn összehasonlítást mint polkanski zongoristája a schindler listájával, így egy elsőfilmes rendező jogosan fél hogy bár tudja ő is hogy egy lerágott csontba harapott azért próbálja jól tálalni. ha egy akkora rendező mint polanski(akihez még messze sem hasonlíthatjuk elsőfilmes koltainkat) filmje a zongorista mind itthon, mind külföldön összehasonlítgatások csapdájába esett akkor koltai még hogy is meri remélni hogy a sorstalanság nem fog.ezért kell ez a kampány nem másért
0
2005. február 2., szerda 6:58
A filmnek csak a hosszabb trailerét láttam, de az tetszett.
Ettől függetlenül az egész iromány idézve nagyon szánalmas - magyarázom a bizonyítványom kategória -, és leginkább a szovjet kultúra tombolásának időszakát idézi, talán nem szándékosan de valószínűleg még a sokat próbált tanárok is csak mosolyogni fognak rajta - ha épp nem sírni támad kedvük ezt elolvasva...
0
2005. február 2., szerda 0:55
A hozzászólásaidból én úgy látom, hogy sajnos annak idején a te tanáraid nem kapták meg a szükséges felkészítést. Vagy csak nem figyeltél az órákon? Persze az is lehet, hogy otthonról hozod ezt a "kultúrát".
Szimpatikus, ahogy drukkolsz a film sikere ellen ("hál istennek nem csak én vallom ezt"), vajon milyen nemzetközi visszajelzésekről beszélhetsz a bemutató előtt? Mesélj már egy kicsit. Meg arról is, hogy külföldön miért tartják Koltait komolytalannak? Mert ugye ezt is visszajelezték... Talán személyesen neked?
Nem tudom eldönteni, hogy szimplán antiszemita vagy-e, esetleg tényleg van közöd a filmhez és megsértettek, vagy egyszerűen csak kezelésre szorulsz.

További jó mulatást!

Ami a filmet illeti. Szerintem az előzetes képek nagyon biztatónak tűnnek. Az irodalmi alapanyag ha (szerintem) nem is zseniális, de kivételesen erős.  Ezzel a (magyar szinten) óriási költségvetéssel és az alkotók tehetségével akár remekmű is születhetett. Hogy így van-e, az majd kiderül egy bő hét múlva.
Már csak halkan jegyzem meg, hogy Koltai szerint ez nem egy klasszikus Holocaust-film - és ezt a film kampánya is alátámasztja.
0
2005. február 1., kedd 22:03
Brando A MISSOURI FEJVADÁSZ (1976) idején kétértelmű nyilatkozatokat tett partneréhez, Jack Nicholsonhoz fűződő kapcsolatáról: nyilván innen eredeztethetőek a meleg hajlamairól szóló pletykák, amelyeket a polgárpukkasztó sztár nemhogy cáfolt volna, de még rá is tett egy lapáttal.
Amúgy szerintem minden embernek – még a sztároknak is – magánügye, hogy kivel bújik ágyba. Az emberek értékét nem az határozza meg, hogy milyen a szexuális beállítottságuk.
0
2005. február 1., kedd 21:46
szánalmas, egyszerűen más szóval nem tudom illetni azt a kezdeményzeést miszerint a sorstalanság honlapjáról letölthető egy "study guide", azaz egy útmutató iskolai tanároknak hogy hogy "oktassák" a sorstalanságot.és it legkevésbe a nobel-díjas regéníről van szó, hanem a filmről.

egy kis kiragadás a 19 oldalas "tankönyvből":
"2. A Sorstalanság tanításának problémái
2.1. Mit tegyünk, ha érdektelenség vagy elutasítás fogadja a filmet?
2.2. Mit tegyünk, ha érdektelenség vagy elutasítás fogadja a regényt?
2.3. Mit tegyünk, ha határozott ellenérzésekkel ülnek be a diákok a filmre?"

3. A Sorstalanság filmen
3.1. Az adaptációról
3.2. Koltai Lajos rendező a filmről
3.3. Kérdések és szempontok a film iskolai feldolgozásához

de ami a leggusztustalanabb az maga a bevezető:
"1. A Sorstalanság tanításának lehetőségei

A film több különféle kontextusban is előkerülhet az iskolában. Egyrészt ünnepi alkalmakkor, elsősorban a holokauszt áldozatainak emléknapján, április 16-án, de más ünnepi alkalmakkor is, például az adott településről elhurcolt zsidó emberekre való emlékezéskor.
A témának elő kell kerülnie a történelemórákon, akár nyolcadik, akár tizenkettedik évfolyamon. Irodalomból a nagyobbakra érdemes gondolni: középiskolásokra, akik esetleg megismerkednek Kertész Imre művével. Érdemes osztályfőnöki órákon is beszélni az európai és a magyar holokauszt történetéről: a múlt feldolgozása, közös múltunk máig fájó kérdései az osztályfőnöki órák fontos témái lehetnek. Médiaórákon azokon a filmeken kívül, amelyeket filmtörténeti, filmelméleti vagy narratológiai szempontból feltétlenül be kell mutatni tanítványainknak.
Sokak számára nehéz feladat elolvasni a Sorstalanságot. Ezért érdemes azzal kísérletezni, hogy a tanár kedvet ébresszen iránta, még ha a gyerekek esetleg nem is tudják végigolvasni a könyvet. Ilyenkor felolvashatunk néhány részletet, beszélgethetünk egy akkora szövegrészről, amit képesek elolvasni és befogadni a diákok. Ha a részletet kontextusba kívánjuk helyezni, akkor elmesélhetjük magunk a könyv történetét, de felhasználhatjuk a filmet is."

hogy az alkotók ennyire eltelnek saját filmjüktől, azt ennyire túlértékelik és ilyen gusztustalan propagandában tálaljak az már kicsit sok. (mint ahogy az is gusztustalan hogy a film bemutatójában ahogy mennek a beszúrt szövegek (A Nobel-díjas Kertész Imre stb..) megjelenik ez  is "Az oscar díjra jelölt koltai lajos" ááááááááá miköze koltai operatőri oscar jelölésének(amit sajnálok hogy nem kapott meg, hsiza a maléna egy csodálatosan fényképezett film) ahhoz hogy most elsőfilems rendezőként csinált egy filmet? mi ez ha nem "parasztvakítás"? nah de ez lehet csak az én szemem szúrja)

további kiragaott részek a szövegből:
"Nemcsak a regény, de a film is nehezen befogadható. Játékideje több mint két óra, emellett sajátos a tempója, olyan, amit a klipekhez, reklámokhoz és akciófilmekhez szokott tanítványok nehezen vesznek fel. Le kell hozzá lassulni, figyelmesnek kell lenni – mindez nem könnyű feladat egy 14–18 éves diáknak"

"Ha van rá módjuk, lehetőleg ne videón és főleg ne televízión nézzék meg, hanem legalább videoprojektorral, de inkább moziban."

és az egyik kedvenc részem amit végigröhögtem:
"És mit tegyünk, ha ezek után sem tetszik a film? Ha hiába meséltünk róla, hiába készítettük elő a vetítést – mégsem tetszik egy-egy diáknak vagy akár egész csoportoknak? Ha így alakult, fogadjuk el, hogy ízlésbeli kérdésekben nincsen kötelező előírás. Érveljünk a film és a könyv szépségei, jelentősége mellett, mutassunk sok példát a filmből arra, hogyan lehet képek segítségével visszaadni egy szemléletmódot és nyelvet, de ne alkalmazzunk ízlésdiktátumot. Tartsuk tiszteletben a diákok ízlését – de magyarázzuk el nekik, hogy az ő ízlésük sem abszolút, és azt is tiszteletben kell tartani, ha valakinek nagyon tetszik a film, ha megrázónak, katartikusnak találja."

de hogy teljes legyen a kép, találunk itt pár jelentéktelen "részt" is kertészről meg a könyvről.de az írás tetemes és első részét koltai lajos rendező úr véleménye és a film "megkedveltetése" teszi ki
gusztustalan és szánalmas.
(de hát hál istennek nem csak én vallom ezt, hisz a nemzetközi visszajelzések is azt igazolják hogy messze nem akkora film ez mint nekünk magyaroknak próbálják eladni....)

0
2005. január 30., vasárnap 11:52
"...valyon..."

Ejj...
0
2005. január 30., vasárnap 11:47
Mindjárt egy észrevétel az oldalhoz...

"Üdvözöllek!
...magyarország egyik első Antifasiszta honlapján"

Most akkor az első vagy csak az egyik ?
0
2005. január 29., szombat 13:26
a brandorol en sem tudtam
de a tobbi meleg mint a nap
0
2005. január 29., szombat 9:50
Tényleg blőd, maga az elképzelés is. Nem értek egyet azzal, hogy már rég nem élő emberek hovatartozásukat feltüntessék. Hiszen, a ma is élő híres zsidók, melegek, feketék (pláne), csak felválalják eredetüket, tehát ilyen szempontból adtak engedélyt a listában való szereplésükért, de a már halott hírességek mikor engedték meg?
0
2005. január 28., péntek 21:20
Az oldal a maga jószándékú bárgyúságában éppen annak az ideológiának tesz szivességet, amely ellen kikel: embereket származásuk, szexuális beállítottságuk, stb. alapján különböztet meg (ráadásul a halottak tiltakozni sem tudnak azon esetleg csak rájuk fogott tulajdonságok ellen, amelyek talán nem is  igazak). Úgyhogy ha lehet, az ilyesmit kicsit több ésszel...

Mondom, a dolog mögötti jó szándék érzékelhető, csak ugye tudjuk, hogy a pokolba vezető út is azzal van kikövezve.
0
2005. január 28., péntek 21:10
Nekem nem jutott eszembe, hogy röhögnöm kéne! :)
0
2005. január 28., péntek 20:47
Én aztán liberális vagyok ízig-vérig, mégis, az oldal láttán, a listákat olvasva, nem is tudom miért, elfogott a röhögőgörcs... jószándékú az egész, de valahogy olyan butuska... :-))
0
2005. január 21., péntek 14:02
a melegség túlzás, mindössze férfiakhaz is (!!) vonzódtak/vonzódnak...
0
2005. január 21., péntek 14:02
miért lenne baj hogy biszexuális?
0
2005. január 20., csütörtök 23:15
en se tudok helyesen irni, de ez a "valyon" faj
("utána dönts te magad, hogy valyon...")
0
2005. január 20., csütörtök 22:20
Ezen az oldal találtam pár meglepő nevet. Ők tényleg melegek (voltak)?

James Dean
Marlon Brando
Keanu Reeves
Robbie Williams
0
2005. január 20., csütörtök 21:47
Nincs mit és sorry!

Egyébként van egy igazi kakukktojás is az oldaladon (az előző csak kukacoskodás volt), rajta nagyon meglepődtem és ő Angelina Jolie: jelentkezzen, aki tud olyan emberről, akit zavar az ő biszexualitása! Ezt most komolyan mondom, bebarangoltam már az Internet minden zegzugát (valójában nem, de jól hangzik), de még _emiatt_ soha sehol nem olvastam róla elmarasztaló véleményt!
0
2005. január 20., csütörtök 21:35
Michalangelo meg szerintem azért került fel a listára, mert nincs rajta sapka, ...szerintem :)
0
2005. január 20., csütörtök 21:32
a lambada lemaradt, kösz hogy szóltál;)
(egyébként én vagyok az oldal alkotója, szóval kösz a jókívánságokat)
0
2005. január 20., csütörtök 20:37
Platónnal mi a baj, hogy görög? :) (Bocs, ezt nem lehetett kihagyni!)

Egyébként az oldal alkotója pontosan ugyanazt csinálja, mint az általa kritizált embercsoport, csak pepitában. Minden ilyen uszító jellegű oldalt (pártállástól függetlenül) azonnal be kellene zúzni, node én nem szólok bele, jó mulatást. :)
0
2005. január 20., csütörtök 19:24
namindegy... én távozom. további jó szórakozást:)
0
2005. január 20., csütörtök 19:22
jah
0
2005. január 20., csütörtök 19:21
hát az az :)
0
2005. január 20., csütörtök 19:19
melyik képek? a holocaustosokra gondolsz?:?
0
2005. január 20., csütörtök 19:15
a képek borzasztóak, de az a baj hogy nagyon sok nemzet nagyon sok témában felrakhatna ilyen képeket, de hát megint nem arról beszélünk így újból én vagyok a pain is the ass
0