Nézzük visszafelé, hogy miből választottam volna én (teljesség nélküli, félig lesett, félig hasracsapós lista, a címek esetleges pontatlanságáért elnézést, most csak ömlesztem gyorsan):
2008-ból pl. A Benjamin Button, A felolvasó, A látogató, az Elcserélt életek, a Gran Torino, A pankrátor, a Vicky Christina Barcelona, a Happy Go Lucky is lehetett volna.
2007: Piaf, Nem vénnek való vidék, Vérző olaj, Szkafander és pillangó, Charlie Wilson háborúja, Jesse James meggyilkolása, Eastern Promises, Börtönvonat Yumába, Vágy és vezeklés
2006:A királynő, Tökéletes trükk, A mások élete, Fekete dália, Faun labirintusa, United 93, Bábel,
2005: A nyughatatlan, Capote, Túl a barátságon, Ütközések, A remény bajnoka, München, Match Point, Egy gésa emlékiratai, Good night and good luck
2004: Kerülőutak, Millió dolláros bébi, A passió, Csodálatos Júlia, Ray, Hoszú jegyesség, Aviátor, Mielőtt lemegy a nap
2003:Titokzatos folyó, Hideghegy, Vágta, Kapitány és katona, 21 gramm, Amerikában
2002: A zongorista, Adaptáció, Frida, Beszélj hozzá, Schmidt története, Az órák
2001: Senkiföldje, Egy csodálatos elme, A hálószobában, Az ember, aki ott sem volt, Gosfprd Park
2000: Majdnem híres, Traffic, Wonder Boys, Csokoládé, Erin Brockovich, Tigris és sárkány, Sade Márki játékai, Maléna, Ó testvér, merre visz az utad?
1999: Bennfentes, Árvák hercege, John Malkovich menet, A tehetséges Mr. Ripley, Az álmosvölgy legendája, Halálsoron, Hatodik érzék, A fiúk nem sírnak, Egy kapcsolat vége
1998:Amerikai história X, Az őrület határán, Ryan közlegény megmentése, Peasantville, A suttogó, Szerelmes Shakespeare
1997: Szigorúan bizalmas, Lesz ez még így se, Kapcsolat, Alul semmi, Gattaca
és amitől végképp gagyi a szememben ez a lista, hogy az első 25-ben nem található minden idők egyik legnagyszerűbb mozija, az újkori filmgyártás epikus mozigyöngyszeme a TITANIC.
Utóbbi szuperprodukció ellendrukkerei is nyilván találhatnak a többi felsorolt között afféle "alapfilmet", ami egy listából sem hiányozhat, úgyhogy nekem ez a voxos 25 továbbra is nagyon ciki.