Sajnos idén kb. 20-25%-al kevesebb filmet volt alkalmam megtekinteni, mint ami az éves átlag de igyekeztem a minőségre törekedni még ha több esélyes illetve mások által megbecsült filmek, mint például Az élet fája vagy a Barney és a nők ki is maradtak, de pótlásra vár még az Életrevalók is. Visszaszámlálás 12-től, ami pedig nem fért be, azt hasonló film esetében megemlítem.
12. A zöld sárkány gyermekei
Sokan panaszkodnak, hogy ritka a jó magyar film. Na ezt a gyöngyszemet is egymagamban néztem a moziban, nehogy már megoszthassam valakivel, hogy ez bizony tetszetős darab. A hazánkban élő kínai srác egy raktárban él a dobozokkal, ám az enyhén szorongó ingatlanügynök feladata, hogy záros határidőn belül elkergesse onnan a bevándorlót, akinek ugyancsak felsőbb utasításra ezzel ellentétes dolga van. Az alapsztorihoz képest szokatlanul kedves haverfilm kerekedett belőle.
11. A következő három nap /The Next three days/
Paul Haggis író-rendező Russel Crowe-nak adja a feladatot, hogy szabadítsa ki feleségét a börtönből, mert szerinte hamisan vádolták gyilkossággal. A folyamat nem minden feszültségtől mentes és ügyes thriller lesz a végeredmény.
Thriller vagy krimi témában futott még a Hanna - Gyilkos természet című akciófilm is, mely szintén nagyon izgalmas volt.
10. 127 óra /127 Hours/
Danny Boyle egy megdöbbentő igaz történethez nyúlt, mely szerint egy hegymászó kezére ráesett sziklatömb miatt, nem tud mozdulni helyéről. Víz és élelem híján az idő az élete ellen dolgozik, míg végül drasztikus döntésre kényszerül... talán az alaptéma is erős, de egy ilyen rendező, mint Danny Boyle, garantáltan hatással tud lenni a nézőjére. Pedig unalomba is fulladhatott volna, ám ez köszönhető James Franco színészi tehetségének is.
Franco úr szerepelt A majmok bolygója: Lázadás című filmben is, ami nagyszerű sci-fi kalandfilm, de ott kivételesen egy motion capture technikával életrekeltett csimpánz a sztár.
9. Eden Lake - Gyilkos kilátások
Az amúgy teljesen sablonosnak induló thriller végül égetően fontos társadalmi problémára hívja fel a figyelmet, miközben feszültséggel teli slasher horror lesz belőle. Az utóbbi idők legjobbjai közé tartozik a zsáneren belül, ami talán még kiállhatja az idő próbáját.
Ha horrorfilm, akkor egész jó volt még a Frászkarika című vámpírfilm is.
8. A félszemű /True Grit/
Coenék most nem csak westernszerű filmet, hanem egy igazi vérbeli westernfilmet forgattak, melynek bérelt helye van a legjobb remake-ek listáján. Jeff Bridges és Hailee Steinfeld nagyszerűek.
Ugyan nem western, de történelmi korszakban játszódik az Amerika kapitány: Az első bosszúálló című képregényfilm, mely egy ízig vérig szórakoztató blockbuster.
7. Scott Pilgrim a világ ellen /Scott Pilgrim Vs The World/
Hogy hősünk gondtalanul lehessen együtt új barátnőjével, előbb meg kell küzdenie hét gonosz exével. Kimondottan látványos és stílusos harcjelenetek jellemzik az év legjobb romantikus filmjét.
Ha már szerelmes film, akkor tisztább zsánerben szerettem még az Őrült, dilis szerelem című filmet.
6. A segítség /The Help/
Csak úgy árad az Oscar szag ebből a moziból, mely egy olyan kort prezentál, amikor a feketék jogai teljesen korlátozva voltak. Politikailag korrektnek mondható ugyan, de nem annyira steril, a hosszú játékidő ellenére sincs túltömörítve az adott történelmi jelenségekkel, de ami a leglényegesebb, hogy piszkosul szórakoztató és megindító.
Futott még: a két évvel ezelőtti Oscar ceremónián is nagy népszerűséget és díjat is nyert Precious végül A boldogság ára címen talált 2011-ben forgalmazóra Magyarországon, ami ugyancsak szívhez szóló dráma színes egyéniségekről.
5. Fifti-Fifti /50/50/
Komédia a rákról címen lett beharangozva ez a film, mely annyira közel enged magához, hogy a végéig eszébe sem jut a nézőnek, hogy az egy szekvenciára jutó nevetések száma igazán szegényes. Érzelmekben viszont annál gazdagabb, de nem a vászonról folyik a giccs, ellenben a nézőben folyamatosan mozog valami.
Természetesen radaron van az Életrevalók is.
4. Fekete hattyú /Black Swan/
Aronofsky hangulatos és feszült pszichológiai esettanulmánya, mely a lélek kettősségéről és annak átváltozásáról szól. Talán Cronenberg sem prezentálhatta volna jobban.
A Fekete hattyú ott volt a díjszezon középpontjában, de a tavalyi legnagyobb Oscar nyertest A király beszéde című filmet is hanyagság lenne részemről ignorálni.
3. Drive - Gázt!
Dán rendező jönni Amerika és készíteni arthouse action movie. Nem csak az atmoszférája különleges, de az is elég vitaalap lehet, amit a történet közölni akar. Tényleg olyan a film, mint ha egy európai művészfilmet kevertünk volna össze egy amerikai akciófilmmel.
Ha már szóba hoztam kontinensünk art mozijait, akkor meg kell említenem a Három majom című török művészfilmet, mely kicsit Semih Kaplanoglu stílusában jött a világra, aki meg egy kicsit is ismer, az tudja, hogy oda vagyok a törökökért, ha művészfilmről van szó.
2. Piranha 3D
Francia rendező jönni Amerika és megmutatni, hogy ő hogyan élte át gyermekkorában exploitation... de azért ismerni Cápa is. Minden idők legigényesebben összedobott filmje a legigénytelenebb műfajban. Azt hiszem erre illik a "guilty pleasure" azaz bűnös élvezet kifejezés.
Listán kívül futott még a témában a Conan, a barbár, ami említésre méltó nálam.
1. A torinói ló
Isten megteremtette a világot hat nap alatt. Tarr Béla elpusztítja a világot hat nap alatt. Ám az ő világát nem nehéz elpusztítani, de lehet elmélkedni, hogy a mai állapotok mennyire vannak közel a magyar rendező víziójához. A nagyszerűen beállított fekete-fehér, de mégis a már expresszionizmust idéző festői képek Víg Mihály zenéjével teljes mértékben magával ragadják a nézőt két és fél órára.
Futott még: Ugyan nem vagyok teljesen kibékülve Lars von Trierrel a Melancholia kapcsán, főleg az Antikrisztus után, de azért érdekes élmény volt, mint világvége film.
Amit még nem tudtam megemlíteni vagy nem szerettem annyira, viszont elismerem nagyságát és jó szívvel merek ajánlani azok a Super 8, a Mission: Impossible: Fantom protokoll, a Rohanás de szerettem Hugh Jackmannel a Vasököl című filmet is, és bár eleinte feszengtem rajta, a végére egészen megszerettem a Koszorúslányokat, na és van még egy francia film Gerald Depardieu-vel, a Nem beszélek zöldségeket. Azt hiszem, hogy ezzel mindent megemlítettem, amit a 2011-es bemutatók közül a közepesnél jobban szerettem.