Keresés

2011 - A tíz legjobb film

2013. január 31., csütörtök 18:03
Idén is lezárult, ezúttal nyolcadik alkalommal a Top 10-es játék! Mindenkinek köszönöm a részvételt! Idén 54-en szavaztatok 113 filmre! Ez bizony az előző évekhez képest visszaesésnek számít, de azért így is szép eredmény! A következő fórumozók listáját számítottam be az összesítésbe:

- DragonSlayer -mester-jani - tumi - reverse - djk the pirate - cs-robert - dvdextra - Csaba007  - bigman - Ronszi Fett - wishmaster83 - afiaf - tohotom - Lord Picard - Buttgereit - MontanaMarinoManning - merliner - Remo - beros77 - Weide - dezsoba - kimi - Filmprofi - wildguy - P12 - Niwrok - kekec - Laca11 - Dylan - R2-D2 - Mr. Unpronounceable - tzoli - Joe Cornelius Hallenbeck - lynnie - creeper - tchabee - CV - andrew1975 - SoloLoewe - táglagyári megálló - Mikey-Soft - Afrikakorps - del piero - coman023 - CarRoy - Mola Ram (aka ZS) - purple rain - Thomas A. Anderson - banana - SamSpade - berzerker8713 - DNS - rosszkutyusz - The Hungarian
0
2013. január 31., csütörtök 18:03
1. SKYFALL
2. TED
3. SHERLOCK HOLMES: AZ ÁRNYJÁTÉK
4. TORRENTE 4
5. 21 JUMP STREET – A KOPASZ OSZTAG
6. A DIKTÁTOR
7. FÉK NÉLKÜL
8. A BOSSZÚÁLLÓK
9. AZ EMLÉKMÁS
10. BÖRTÖNREGÉNY

Természetesen ez a lista nem így nézne ki, ha több filmet láttam volna 2012-ből. Szerintem a legrosszabb (legunalmasabb) a SUSZTER, SZABÓ, BAKA, KÉM volt.  
0
2013. január 31., csütörtök 17:51
Írjál listát! A Ted nem volt azon a listán, amiről bogarásztam pár oldallal odébbról, vagy átsiklottam rajta. De sztem az nem kerülne be a 10-be. Van 10perced, az első 5 legyen a Ted akkor sok pontot kap.
0
2013. január 31., csütörtök 17:34
Na és a TED??

Ha nem is ezzel a sorrenddel, de az én listámon is rajta lennének ezekből a filmekből azok, amelyeket láttam. A 2. és a 9. tételt biztosan nem láttam. A 8. esetében nem tudom, hogy láttam-e, vagy csak olvastam róla?

0
2013. január 31., csütörtök 17:31
1. Play – Gyerekjáték?
2. Utódok
3. Pi élete
4. Rontó Ralph
5. A némafilmes
6. Az Argo-akció
7. Beszélnünk kell Kevinről
8. Skyfall
9. Mindenki a mennybe megy
10. A nyomorultak
0
2013. január 31., csütörtök 17:27
1.  Bosszúállók
2.  Prometheus
3.  Sherlock Holmes - Árnyjáték
4.  Skyfall
5.  21 Jump Street - A kopasz osztag
6.  Börtönregény
7.  Torrente 4.
8.  Looper - A jövő gyilkosa
9.  A csodálatos pókember
10.  Az emlékmás
0
2013. január 31., csütörtök 16:54
Kb egy óra múlva 17 órakor záródik a szavazás! Tehát ha valaki még fel szeretné tölteni a listáját, akkor itt az idő! :) Aztán jönnek az eredmények!
0
2013. január 31., csütörtök 16:12
Világos. Ahány ház, annyi baj legyen...
0
2013. január 31., csütörtök 16:10
7-et láttam belőle, de én nem nagyon fogom újrázni őket, esetleg, ha pár év múlva a tv adja akkor esetleg ott felejtődöm rajta, ha nem lesz túl sok reklám közben.
A Hobbitottal a találkozót meg én is várom.

A Loopert meg tegnap letudtam, nekem nem volt annyira gáz, sőt tetszett is, mindjárt át is nézek a topikjába.
0
2013. január 31., csütörtök 16:04
Meredeknek tartod a listámat? :)
0
2013. január 31., csütörtök 16:02
Az már biztos, hogy nem én leszek az, aki miatt nem kapsz jegyet a moziba.:)
0
2013. január 31., csütörtök 15:55
Én inkább nem írnék részletes magyarázatot az egyes helyezésekhez, elég annyi, hogy ezek a filmek fogtak meg a legjobban tavaly, illetve talán ezekhez érzem a legnagyobb személyes kötődést. A listám éppen ezért - mint mindenki másé - szubjektív lett, így esetleg olyasmi is az elejére kerülhetett, ami objektíven nézve (már ha ilyen létezik) csak más mozik mögött szerepelhetne. Ugyanakkor be kell vallanom, hogy tavaly egyetlen olyan produkció sem volt, amire azt mondhatnám, hogy annyira elementáris erővel bírt számomra, mint korábban a Star Wars, A gyűrűk ura, a Mátrix vagy akár a Vissza a jövőbe filmek, hogy akár csak 90%-ra is értékelném őket. (100% pedig szerintem nem is létezik, mivel olyan film nincsen, aminek semmiféle hiányossága sincs vagy nem lehetett volna még valamivel jobban megcsinálni. Elfogultság és meghatározó élmény okán pedig legfeljebb a Star Wars IV. és V. epizód kaphat tőlem 10/10 pontot, de ezek sem azért, mert mentesek minden hibától.) Még az is hozzátartozik a teljes képhez, hogy az nálam sincsen, vagyis jónéhány olyan film van, ami sokak listáján szerepel, de én még nem láttam őket.

A fentiek fényében íme a 2012-es filmlistám:

1. A hobbit - Váratlan utazás
2. A nyomorultak
3. Az Argo-akció
4. Pi élete
5. A sötét lovag - Felemelkedés
6. A tetovált lány
7. A vizsga
8. Warrior - A végső menet
9. Fékezhetetlen
10. A leleményes Hugo
Üdv a Tudatos Fogyasztói Társadalomban!
0
2013. január 31., csütörtök 14:48
Nem volt egyszerű összerakni a sorrendet, ez a lista ugyanis több ponton is megnehezítette a dolgomat. Értelem szerűen közel sem tudtam annyi filmet megnézni a 2012-es évből, mint amennyit szerettem volna, de alapvetően elégedett vagyok a teljesítményemmel,  hisz ennyire volt lehetőségem. Íme az én listám és egy hozzá tartozó rövid leírás:

01. Battleship – A Csatahajó
02. Az Éhezők Viadala
03. The Expendables – A Feláldozhatók 2
04. Bosszúállók
05. Batman – Felemelkedés
06. Éjsötét Árnyék
07. Börtönregény
08. A Hobbit
09.  A Leleményes Hugo
10. Vadállatok

Hátulról kezdeném a boncolgatást. A Vadállatok, azért került fel a listára, mert egy egész jó történettel lett megáldva, de nem is ez számított, hanem a kivitelezés és a körítés. Oliver Stone rendezett már jobbat is, ám a nyers erő és a gátlástalanság emelte számomra a legjobb 10 közé ezen alkotást. A Leleményes Hugo, talán a tavalyi év leglátványosabb filmje. Az egész egy varázslat, amihez foghatót csak kevesen tudnak csinálni, a bökkenő egy általam behatárolhatatlan probléma volt, ami miatt nem fogott meg jobban Scorsese rendezése. Persze nincs ezzel a filmmel semmi gond, de valami hiányzott belőle. A Hobbit, a másik C.G.I. mestermű. Sosem voltam az a nagy Gyűrűk Ura rajongó, de mindig szívesen megnéztem őket. Amikor a listát raktam össze, akkor mérlegeltem és pontosan végig gondoltam, melyik produkció mennyire tetszett. Azét kerül a 8. helyre, mert a többi jobban tetszett, pedig egy gyakorlatilag kifogástalan mesterműről van szó. A 7. helyet Mel Gibson főszereplésével, a Börtönregény foglalja el. A sztori, amire építették a filmet, a valós vagy fiktív (nem sikerül kideríteni) környezet, a színészek játéka és az elmebeteg dramaturgiai megoldások egy nagyon értékes filmmé tették a mozit. Az Éjsötét Árnyék – melyet a világ nagy része lehúzott – a látvánnyal és Johnny Depp a játékával, Tim Burton egy kiemelkedő rendezéséve tett. Az élénk színek, a jelmezek és a díszlet a legegyedibbé varázsolta ilyen téren ezt a filmet. A Batman harmadik része olyan szinten ötvözi a technikát, a drámát és a pokoli jó történetet, hogy ilyet már nagyon rég láttam. Remek befejezése egy 21. századi szuperhősös mozinak és ha már szuperhős, akkor a vigaszdíjas pozíciót a Marvel „six pack”-je a Bosszúállók foglalja el. A már-már legendás hero-inkat végre egy produkció keretin beül láthatjuk viszont, egy olyan rendező munkájaként, aki saját bevallása szerint is nagy rajongója a képregényeknek. A 2012-es év egyik legsikeresebb és legnagyobb bevételt produkáló filmje, nem csak a látvánnyal és az akciókkal, hanem a pofátlan beszólásokkal és a másik folyamatos b*sztatásával tették viccessé és 100%-ban nézhetővé a Bosszúállóka. A dobogó 3. fokát a nosztalgikus hatást kiváltó A Feláldozhatók 2. része foglalja el. Klisé, klisé hátán, de pont emiatt tetszett a folytatás. Nem csak a színészeket válogatták össze a  80-as,  90-es évekből, hanem a sztorit is, mindezt megspékelve folyamatos utalgatásokkal a többi színész korábbi mozijaira. Egy igazi tesztoszteron-szagú, nem éppen izzadságmentes alkotás. Ezen szórakoztam talán a legjobban. Az Éhezők Viadala összefoglalja mindazt, amit szeretek. Kaland, akció, sci-fi és dráma. Döbbenetes vegyítése ezen stílusoknak, olyan arányban, ami nálam büszkén viselheti az ezüstérmes pozíciót. A 2012-es év legpozitívabb csalódása és emellett egy nagyon sokszor nézhető film.
Ahogy néztem mások listáját, a nálam első helyen szereplő Battleship gyakorlatilag fel sem került más TOP 10 filmjei közé. Megesik az ilyen. Hogy miért ez az első? Mert az első perctől az utolsóig élveztem minden jelentét és nem tetszett, amikor vége lett. Olyan hatást gyakorolt rám, amit már nagyon régen egyetlen film sem. Az AC-DC számai pedig még magasabbra emelik nálam A Csatahajót. Sajnos a meglehetősen nagy bukás (és 6 Arany-Málna jelölés) miatt nem valószínű, hogy lesz folytatás. De ez van. Nálam rohadtul betalált ez a film!

Ha már a jókat megemlítettem, akkor pár szót ejtenék a Bottom TOP 5-ről, de előbb lássuk melyikek is azok:

01 Skorpiókirály 3 - Harc A Megváltásért
02 Ghost Rider 2 – A Bosszú Ereje
03. A Végzet Napja
04. Ház Az Erdő Mélyén
05. Looper

It is visszafele mennék. A Looper, azért került fel a listára, mert akkorát, de akkorát csalódtam benne, mint már régen semmiben. Nem tetszett, katyvasz az egész, aminek szerintem se füle, se farka és számos érdekes, logikai hibára utaló kérdést felvetett. Kár érte. A Ház Az Erdő Mélyén, az a film lett, aminél volt egy nagyon jó alap gondolat, de amikor a forgatókönyv írásra, majd a rendezésre került a sor kudarcba fulladt. Összeszedtek egy puttonyra való közhelyet horrorfilmekből, majd egybe rakták. Állítólag ez is volt a cél, de engem ez sajnos nem hat meg... A Végzet Napja, a szemfényvesztés és a kiéheztetés ékes példája. Azt hiszed, hogy kapsz valami rendes poszt-apokaliptikus filmet a lóvédért, de nem... Másrészt valahol ügyes volt a rendező, mert elhitette veled, hogy történni fog valami, aztán jön a kopp... Az egész film egy hatalmas nagy paraszt vakítás. A Szellemlovas 2. része ezen a listán is a második, de a „röhej” kategória, abszolút első helyezettje. Egy nem túl sikeres első rész után, ki gondolta volna, hogy lehet még lejjebb menni? Ez a film úgy rossz, ahogy van és ezt tényleg nem kellene már folytatni.
A győztes ezen a listán, a nálam eleve hátrányból induló, A Skorpiókirály címre méltatlan, Harc A Megváltásért. Hogy száradna le a keze, az összes filmes f*szkalapnak, amelyik állandóan hozzányúl ehhez a történethez! Gyötrelem az egész, életem leghosszabb 90 perce volt ez és ha kést szorítanának a nyakamhoz sem nézném meg többet. Semmi története nincs, de az, hogy a vikingeket, meg a szamurájokat is belekeverték, az már mindennek a teteje. Borzalom!
0
2013. január 31., csütörtök 13:50
1. Holdfény királyság
2. Az utolsó műszak
3. Az Argo-akció
4. A Hobbit - Váratlan utazás
5. Skyfall
6. Looper - A jövő gyilkosa
7. Suszter, Szabó, Baka, Kém
8. A leleményes Hugo
9. Ördögsziget
10. Felettünk a föld
0
2013. január 31., csütörtök 12:49
Tetszettek az indoklások is. Pár évvel ezelőtt máglyán végezted volna itt, ma már csak egy kis/nagy csodálat a reakció. :)
most posts by TM
0
2013. január 31., csütörtök 12:22
1. A némafilmes - /The Artist/ (2011)
2. The Expendables - A feláldozhatók 2. - /The Expendables 2/ (2012)
3. Warrior - A végső menet - /Warrior/ (2011)
4. Bosszúállók - /The Avengers/ (2012)
5. Skyfall - /Skyfall/ (2012)
6. A leleményes Hugo - /Hugo/ (2011)
7. Hadak útján - /War Horse/ (2011)
8. A hét pszihopata és a si-cu - /Seven Psychopaths/ (2012)
9. A Hobbit - Váratlan utazás - /The Hobbit: An Unexpected Journey/ (2012)
10. Az Argo-akció - /Argo/ (2012)
0
2013. január 31., csütörtök 9:17
A te neveddel nem lenne csoda a hántolt makk. :)
most posts by TM
0
2013. január 31., csütörtök 9:06
Már akinek van ami csattogjon, ugye :)
0
2013. január 31., csütörtök 9:05
Mindenki másra veri, de a lényeg a közös csattogás, nem igaz?
most posts by TM
0
2013. január 31., csütörtök 7:17
Pedig azok különösen kilógnak, még onnan is... :) A Felhőatlaszon kétszer aludtam el a moziban...
0
2013. január 31., csütörtök 5:29
A hatoshoz írtat megpróbálhatnád tesztelni a gyakorló topikban, ott úgyis mindegy. Először felezd el, aztán megint és megint, amíg kibukik a hibás szó. Érdekelne az ahhoz írt értékelésed is!
most posts by TM
0
2013. január 31., csütörtök 4:05
Elnézést. nem szórakoztam. A hatoshoz írt szövegemet nem engedte be a rendszer. Fogalmam sincs, melyik szó miatt (ugyanis hiába kapok ilyen értelmű üzenetet, NEM emeli ki a kifogásolt szót), ezért ki kellett kísérleteznem, hol a hiba. Értem én a gondot, csak így használhatatlan a fórum.
0
2013. január 31., csütörtök 4:03
Miért viccelnék?

01. SKYFALL (Skyfall) (2012)
Nobody does it better.. Sam Mendes (!) filmje „makes me feel sad for the rest”. Egészen különleges, nem pusztán a naptárból következően jubileumi (huszonharmadik és egyben harmadik) rész, melyre az elmúlt ötven év súlya nem teherként, hanem jótékony izomerősítőként nehezedik; fényesen bizonyítja emellett, hogy a 2006-ban elindított, sokszor félreértelmezett, de páratlanul átgondolt újraindítás méltó bármelyik elődjéhez, egyszerre patinás és kortárs. A befejező - a Sith-ek bosszúja végén megjelenő Halálcsillaghoz hasonló, egyszerre záró és újraindító - jelenet valamiféle különdíjat érdemelne… Daniel Craig IS James Bond.

02. Felhőatlasz (Cloud Atlas) (2012)
Nem annyira ’érthetetlen’, mint sokan írják, de aligha kell magyarázni, mert valószínűleg akkor is lenyűgözne, ha egy szót sem értenék belőle. Vegytiszta mozi, hangulatok, műfajok, idézetek egyedülálló keveréke, melynek színészei alighanem Peter Sellerst is ámulatba ejtenék.

03. Mindörökké rock (Rock of Ages) (2012)
Már a (z eredeti) címe is zseniális. Olyan Mamma Mia!,  melyben a színészek tudnak énekelni. Sokan azt hiszik, kigúnyolja a rockot, pedig épp ellenkezőleg. Óriási bátorság emlékművet állítani a nyolcvanas éveknek (melyről legalább annyi hülyeséget hordanak össze a rockszakemberek, mint a hetvenesekről), méghozzá pont a glamrocknak. Minden perce túlzás, mégis tökéletesen kiszámított.

04. A tetovált lány (The Girl with the Dragon Tattoo) (2011)
Első megtekintéskor úgy gondoltam, az első feldolgozás jobb, de egyszer csak azon kaptam magam, hogy újra és újra megnézem. Nem tudom, hogy pontosan mi volt rám ekkora hatással benne, valószínűleg az, hogy teljesen hibátlan. Rooney Marának úgy kellett volna odaadni az Oscart, hogy a többi jelöltet meg sem hívják, de sajnos egy kevéssé ismert, mellőzött színésznőt vígasztaltak a szoborral. Zenét így még senki sem alkalmazott: agresszív elektronikus hangkollázs és az Immigrant Song furcsa feldolgozása egy Daniel Kleinmant idéző főcím kíséretében – avantgardnak hangzik, mégis úgy tapad a filmhez, mint egy hagyományos hollywoodi soundtrack.

05. Az Argo-akció (Argo) (2012)
Affleck minden filmjével jobb, és mivel minden filmje kiváló, ez igazán ámulatba ejtő. Érdekes, izgalmas, egyszerű eszközökkel dolgozó, de azokat briliánsan alkalmazó, távolról sem hatásvadász, óriási hatású film. Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a Corvin mozi egyedül nekem vetítette le, így Elvis Presley-nek érezhettem magam.

06. A nyomorultak (Les Misérables) (2012)

07. John Carter (John Carter) (2012)
John Carter (képregényként) gyermekkorom egyik kedvence volt, így különös örömmel töltött el, hogy a film egyszerre idézte az alapjául szolgáló regényt, a Marvel-képregényeket, és Frank Frazetta híres festményeit. Fantáziadús és lenyűgöző mozi, kár, hogy aligha lesz folytatás.

08. Hadak útján (War Horse) (2011)
A magyar cím ügyetlenül eltereli a figyelmet arról, hogy a film középpontjában egy ló áll, de persze valójában nem(csak) róla szól a film. A Ryan közlegény… óta megváltoztak a háborús filmek (még az ókorban játszódók is), naná, hogy Spielberg lep meg azzal, hogy visszakanyarodik a Bíborszín stílusához. A War Horse John Fordot idéző, ó-hollywoodi film, nem giccs, hanem tiszta művészet, bizony ám…

09. Alkonyat - Hajnalhasadás 2. (The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2) (2012)
Idézet a Facebookról:„Egészen jó de kajak, gecci!” Nos, ha egy tizenhat éves hímnemű ember ilyen (instant lebuzizással járó) véleményt mer nyilvánítani gyakorlatilag az egész világ előtt, akkor el kell hinnünk, hogy ez bizony jó; pedig annyira divatos lenne fikázni… Igaz ugyan, hogy a nagyszerűen előkészített finálét nem vállalja a film, hanem kreál egy ’ugye-nem-gondoltad-komolyan-hogy-ilyen-kegyetlenek-leszünk’-csattanót (ami amúgy működik), de hát mégsem elsősorban én vagyok a célközönség, hanem tinilányoknak százezrei. Azt viszont nem tudom megmagyarázni, hogy Carter Burwellt miért nem jelölték Oscarra.

10. Apa ég! (That s My Boy) (2012)
Sandler megbízhatóan vívja ki a kritikusok ellenszenvét merész, ízléstelen vagy egyenesen ocsmány poénjaival, ám ezek a merész, ízléstelen vagy egyenesen ocsmány poénok nemcsak rendkívül viccesek (nem nevetni, hanem röhögni kell rajtuk), hanem kiválóan passzolnak hagyományos ’feel-good’ vígjátéki tartalmakhoz. A bolond néha valójában bölcs.

Még elmondanám, hogy a Total Recall igazából inkább névleg Verhoeven/Schwarzenegger-remake, mint valódi, nem is igazán Dick-adaptáció, hanem zseniális akciófilm Blade Runner-díszletek közt; a Prometheus nagyszerű (a reakció kb.: ’Kubrickot nem értem: konzseniális’ – Scotthoz lennének kérdéseim: ’Mennymá!’); meg azt is, a Csempészek kolumbiai tíz percét tanítani lehetne. Közben rájöttem, hogy még több tizenegyedikem van, hiszen tetszett A hobbit is, továbbá annak is örültem, hogy Oliver Stone végre visszatalált saját magához, meg a képregényfilmeket sem tudom megunni, de ...  Nuff said!
0
2013. január 31., csütörtök 4:00
06. A nyomorultak (Les Misérables) (2012)

0
2013. január 31., csütörtök 3:58
05. Az Argo-akció (Argo) (2012)
Affleck minden filmjével jobb, és mivel minden filmje kiváló, ez igazán ámulatba ejtő. Érdekes, izgalmas, egyszerű eszközökkel dolgozó, de azokat briliánsan alkalmazó, távolról sem hatásvadász, óriási hatású film. Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a Corvin mozi egyedül nekem vetítette le, így Elvis Presley-nek érezhettem magam.

0