Nem volt egyszerű összerakni a sorrendet, ez a lista ugyanis több ponton is megnehezítette a dolgomat. Értelem szerűen közel sem tudtam annyi filmet megnézni a 2012-es évből, mint amennyit szerettem volna, de alapvetően elégedett vagyok a teljesítményemmel, hisz ennyire volt lehetőségem. Íme az én listám és egy hozzá tartozó rövid leírás:
01. Battleship – A Csatahajó
02. Az Éhezők Viadala
03. The Expendables – A Feláldozhatók 2
04. Bosszúállók
05. Batman – Felemelkedés
06. Éjsötét Árnyék
07. Börtönregény
08. A Hobbit
09. A Leleményes Hugo
10. Vadállatok
Hátulról kezdeném a boncolgatást. A Vadállatok, azért került fel a listára, mert egy egész jó történettel lett megáldva, de nem is ez számított, hanem a kivitelezés és a körítés. Oliver Stone rendezett már jobbat is, ám a nyers erő és a gátlástalanság emelte számomra a legjobb 10 közé ezen alkotást. A Leleményes Hugo, talán a tavalyi év leglátványosabb filmje. Az egész egy varázslat, amihez foghatót csak kevesen tudnak csinálni, a bökkenő egy általam behatárolhatatlan probléma volt, ami miatt nem fogott meg jobban Scorsese rendezése. Persze nincs ezzel a filmmel semmi gond, de valami hiányzott belőle. A Hobbit, a másik C.G.I. mestermű. Sosem voltam az a nagy Gyűrűk Ura rajongó, de mindig szívesen megnéztem őket. Amikor a listát raktam össze, akkor mérlegeltem és pontosan végig gondoltam, melyik produkció mennyire tetszett. Azét kerül a 8. helyre, mert a többi jobban tetszett, pedig egy gyakorlatilag kifogástalan mesterműről van szó. A 7. helyet Mel Gibson főszereplésével, a Börtönregény foglalja el. A sztori, amire építették a filmet, a valós vagy fiktív (nem sikerül kideríteni) környezet, a színészek játéka és az elmebeteg dramaturgiai megoldások egy nagyon értékes filmmé tették a mozit. Az Éjsötét Árnyék – melyet a világ nagy része lehúzott – a látvánnyal és Johnny Depp a játékával, Tim Burton egy kiemelkedő rendezéséve tett. Az élénk színek, a jelmezek és a díszlet a legegyedibbé varázsolta ilyen téren ezt a filmet. A Batman harmadik része olyan szinten ötvözi a technikát, a drámát és a pokoli jó történetet, hogy ilyet már nagyon rég láttam. Remek befejezése egy 21. századi szuperhősös mozinak és ha már szuperhős, akkor a vigaszdíjas pozíciót a Marvel „six pack”-je a Bosszúállók foglalja el. A már-már legendás hero-inkat végre egy produkció keretin beül láthatjuk viszont, egy olyan rendező munkájaként, aki saját bevallása szerint is nagy rajongója a képregényeknek. A 2012-es év egyik legsikeresebb és legnagyobb bevételt produkáló filmje, nem csak a látvánnyal és az akciókkal, hanem a pofátlan beszólásokkal és a másik folyamatos b*sztatásával tették viccessé és 100%-ban nézhetővé a Bosszúállóka. A dobogó 3. fokát a nosztalgikus hatást kiváltó A Feláldozhatók 2. része foglalja el. Klisé, klisé hátán, de pont emiatt tetszett a folytatás. Nem csak a színészeket válogatták össze a 80-as, 90-es évekből, hanem a sztorit is, mindezt megspékelve folyamatos utalgatásokkal a többi színész korábbi mozijaira. Egy igazi tesztoszteron-szagú, nem éppen izzadságmentes alkotás. Ezen szórakoztam talán a legjobban. Az Éhezők Viadala összefoglalja mindazt, amit szeretek. Kaland, akció, sci-fi és dráma. Döbbenetes vegyítése ezen stílusoknak, olyan arányban, ami nálam büszkén viselheti az ezüstérmes pozíciót. A 2012-es év legpozitívabb csalódása és emellett egy nagyon sokszor nézhető film.
Ahogy néztem mások listáját, a nálam első helyen szereplő Battleship gyakorlatilag fel sem került más TOP 10 filmjei közé. Megesik az ilyen. Hogy miért ez az első? Mert az első perctől az utolsóig élveztem minden jelentét és nem tetszett, amikor vége lett. Olyan hatást gyakorolt rám, amit már nagyon régen egyetlen film sem. Az AC-DC számai pedig még magasabbra emelik nálam A Csatahajót. Sajnos a meglehetősen nagy bukás (és 6 Arany-Málna jelölés) miatt nem valószínű, hogy lesz folytatás. De ez van. Nálam rohadtul betalált ez a film!
Ha már a jókat megemlítettem, akkor pár szót ejtenék a Bottom TOP 5-ről, de előbb lássuk melyikek is azok:
01 Skorpiókirály 3 - Harc A Megváltásért
02 Ghost Rider 2 – A Bosszú Ereje
03. A Végzet Napja
04. Ház Az Erdő Mélyén
05. Looper
It is visszafele mennék. A Looper, azért került fel a listára, mert akkorát, de akkorát csalódtam benne, mint már régen semmiben. Nem tetszett, katyvasz az egész, aminek szerintem se füle, se farka és számos érdekes, logikai hibára utaló kérdést felvetett. Kár érte. A Ház Az Erdő Mélyén, az a film lett, aminél volt egy nagyon jó alap gondolat, de amikor a forgatókönyv írásra, majd a rendezésre került a sor kudarcba fulladt. Összeszedtek egy puttonyra való közhelyet horrorfilmekből, majd egybe rakták. Állítólag ez is volt a cél, de engem ez sajnos nem hat meg... A Végzet Napja, a szemfényvesztés és a kiéheztetés ékes példája. Azt hiszed, hogy kapsz valami rendes poszt-apokaliptikus filmet a lóvédért, de nem... Másrészt valahol ügyes volt a rendező, mert elhitette veled, hogy történni fog valami, aztán jön a kopp... Az egész film egy hatalmas nagy paraszt vakítás. A Szellemlovas 2. része ezen a listán is a második, de a „röhej” kategória, abszolút első helyezettje. Egy nem túl sikeres első rész után, ki gondolta volna, hogy lehet még lejjebb menni? Ez a film úgy rossz, ahogy van és ezt tényleg nem kellene már folytatni.
A győztes ezen a listán, a nálam eleve hátrányból induló, A Skorpiókirály címre méltatlan, Harc A Megváltásért. Hogy száradna le a keze, az összes filmes f*szkalapnak, amelyik állandóan hozzányúl ehhez a történethez! Gyötrelem az egész, életem leghosszabb 90 perce volt ez és ha kést szorítanának a nyakamhoz sem nézném meg többet. Semmi története nincs, de az, hogy a vikingeket, meg a szamurájokat is belekeverték, az már mindennek a teteje. Borzalom!