Keresés

Moziajánló

2014. szeptember 20., szombat 16:05
A "young adult" kifejezést az összes többi külföldről beszivárgó filmes szakkifejezéssel együtt kukáznám. Úgy vélem, hogy elég gazdag a magyar nyelvünk ahhoz, hogy bármit kifejezzünk vele. Sokszor zavaró is, hogy ilyesmivel tömik tele a hazai kritikákat, néha már majmolásnak, tűnik, mintha enélkül kevésbé lenne szakmai, kevésbé megalapozott a mondanivaló. Nálam mindenesetre előnnyel indulnak azok az írások, ahol ezeket mellőzi a szerző.
Ezt csakúgy a margó szélére kívántam írni.:)
most posts by TM
0
2014. szeptember 20., szombat 15:59
Tegnap megvolt nekem is, tényleg jó volt, köszi!:)
most posts by TM
0
2014. szeptember 20., szombat 15:57
Kowabunga! :)
most posts by TM
0
2014. szeptember 20., szombat 15:03
Térkép a csillagokhoz (Maps To The Stars, 2014)

Hollywood felszínes, romlott, pénzéhes, őrült, visszataszító és kiábrándító. És Hollywoodban mindenki ugyanazt akarja: befutni, ismertté válni, blockbusterekben szerepelni, egy valag pénzt keresni, és sikeresnek maradni. Bármi áron! Tényleg bármi áron.

De ezt már eddig is tudtuk, nem? Ezért is ültem be egy kicsit félve és kétkedve David Cronenberg hollywoodi lidércnyomására. A filmről Cannes kapcsán hallottam először. Filmbeli karakterének megformálásáért Julianne Moore a legjobb színésznőnek járó díjjal távozott a fesztiválról. Benne még nem nagyon csalódtam eddig, így most is rá mertem bízni magam a tehetségére. És milyen jól tettem!

A történet röviden:

A Weiss-család a hollywoodi álmot éli. A családfő, Stafford Weiss (John Cusack) hisztis sztárok (számomra dilettánsnak tűnő) terapeutájaként és életvezetési tanácsadójaként keresi kenyerét. Emellett trendi önsegítő kézikönyvekkel árasztja el a könyvpiacot. Felesége, Christina (Olivia Williams) 12 éves kisfiuk, Benjie (Evan Bird) karrierjét egyengeti. Benjie egyébként már befutott sztár és túl is esett a nagy hollywoodi tűzkeresztségen, magyarul az első elvonóján.

Stafford egyik páciense a hollywoodi mércével már igencsak kiöregedett színésznőnek számító Havana Segrand (Julianne Moore). A filmipar által leírt színésznő minden vágya, hogy egy most készülő remake-ben ő játszhassa el azt a szerepet, amivel annak idején édesanyja, Clarice Taggart (Sarah Godan), a fiatalon elhunyt ünnepelt színésznő karriert csinált. Ez már csak azért is nagyon érdekes, mert Havana egyébként gyűlöli anyját, és emlékei mind a mai napig kísértik őt.

A képet tovább árnyalja Agatha (Mia Wasikowska) érkezése, aki Havana eszelős személyi asszisztenseként nemcsak az ő, de mások életét is fenekestül és végzetesen felforgatja...

A film rengeteg filmes tabut ledönt: van itt hármas szex családtaggal és anélkül, vérfertőzés, gyilkosság az áldozat szemszögéből, gyermekfojtogatás, halálhír utáni örömtánc, nyílt színi kutyahalál, limóban szexelő Robert Pattison, WC-n trónoló és az alkalmazottját onnan instruáló Julianne Moore és még sorolhatnám tovább.

Ami megdöbbentő, hogy mindez működik, pontosabban hogy mindez úgy működik, hogy közben nem tűnik öncélúnak, hatásvadásznak vagy hiteltelennek.

Julianne Moore karrierje egyik legnagyobb (ha nem "A" legnagyobb) alakítását nyújtja. Egyszerűen nem tudod levenni róla a szemed, amikor megjelenik a színen, olyan jelenléte van. Mia Wasikowska szenzációs. Evan Bird nemkülönben.

A végén csak zárójelben jegyezném meg: egyszer volt "szerencsém" részt venni az egyik vezető magyar kereskedelmi csatorna egy élő műsorának a felvételén. Amit ott a kulisszák mögött, a sminkszobában és az öltözőben tapasztaltam, az rám nagyobb sokkhatással volt, mint ez a film, de komolyan. Az ottani csendes terror és háttér-áskálódás ezerszer rosszabb volt. És ez csak még hihetőbbé teszi a filmet.

De talán nemis kell ennyire messzire menni. A legtöbb munkahelyen is ugyanaz folyik, mint Hollywoodban, csak kicsiben.

Az előzetes:

http://www.youtube.com/watch?v=-cWD3lADuZg
0
2014. szeptember 19., péntek 15:47
Az útvesztő- The Maze Runner

Kritika:

"Üdv a Tisztáson!"

Az idei évre szánt Young-Adult film áradatnak még nincs ugyan vége, mert hátra van még Az éhezők viadala harmadik része, de aki szereti az efféle filmeket az semmiképp ne hagyja ki Az útvesztőt.

A The Maze Runner egy jól felépített történet, a labirintus közepén található Tisztáson, fiatalokból álló közösséget találunk, akik nem tudják mi okból vagy célból kerültek oda. Ők nem lepődnek meg az újonnan érkezőn: havonta egyszer mindig jön valaki. Szabályrendszer szerint élnek és jaj annak, aki megszegi őket. A történetünk ott kezdődik mikor egy új fiú, Thomas érkezik az elzárt közösségbe, akit szintén rengeteg kérdés foglakoztat és nem elégszik meg a kapott válaszokkal, ő bizony, többet akar. Tetteivel- persze nem szándékosan, de- veszélybe sodorja a közösséget. Valami mégis átalakul. Egy titokzatos üzenet hatására néhány srác azt hiszi, van remény a lázadásra. Még akkor is, ha fogalmuk sincs, ki ellen kell lázadniuk, és mekkora veszéllyel próbálnak szembenézni.

A rendező, Wes Ball okosan adagolja a feszültséget. Filmje hangulatos, olykor brutális, kegyetlen és drámai, itt nincs helye poénkodásnak. A filmbeli közösség, egy afféle minitársadalom, mely különféle csoportba osztja be a benne élőket. Ha szabályok szerint élsz és a túlélésért küzdesz minden meg kell tenned a közösség egybentartásáért és ilyenkor olyan dolgokat is meg kell tenned amik kegyetlenségnek számítanak. Itt szó szerint az életed a tét. Ha gyenge vagy, meghalsz!

A film tele van jobbnál- jobb jelenetekkel! A kezdő képsorok beszippantják a nézőt és nem engedik el a végéig. Az labirintus falai félelmetesen magasodnak a Tisztásra, a néha kiszűrődő hangok, melyek elegye a folyton átalakuló útvesztőnek és a halálsikolyoknak. A labirintusban játszódó jelenetek egészen lélegzetelállítóak, konkrétan a terror színhelye lett. A trükkök remekül sikerültek. A benne élő szörnyetegek,az útvesztő átalakulásai meggyőzőek és elképesztően látványosak a film második felében.

A konkluzió drámai, szem nem marad szárazon. Ugyanakkor hagy is némi kivetnivalót, de ha ezen képesek vagyunk túllépni- mert ami működhet könyvben az nem biztos, hogy a filmben is úgy jön át- akkor egy veszettül szórakoztató filmet abszolválhatunk.
A The Maze Runner egy cliffhangerrel ér véget, folytatása biztosan lesz. Hiszen a könyvnek is vannak!

A szereplők nagyon jók, elképesztő jól játszanak, mind a főszereplő Thomast alakitó Dylan O Brien valamint kiemelném a Gally-t alakító Will Poulter játékát aki sokaknak a Családi űzelmekből lehet ismerős.

Értékelésem:8/10

színes, feliratos, amerikai sci-fi akciófilm, 113 perc, 2014 (16)

rendező: Wes Ball

forgatókönyvíró: James Dashner
zeneszerző: John Paesano
operatőr: Enrique Chediak
producer: Marty Bowen, Wyck Godfrey, Lee Stollman
vágó: Dan Zimmerman

szereplő(k):
Dylan O Brien (Thomas)
Will Poulter (Gally)
Thomas Brodie-Sangster (Newt)
Kaya Scodelario (Teresa)
Patricia Clarkson (Ava Paige)
Jacob Latimore (Jeff)
Aml Ameen (Alby)
Ki Hong Lee (Minho)
0
2014. szeptember 19., péntek 10:13
Köszi.
Akkor ilyenem nem lesz. :)
Mert átszoktunk a Sugár moziba, az jobban bejön most mint a CC-k.

Majd veszek helyette akkor Tini Nindzsás menüt. :D
SuperHeRo
0
2014. szeptember 19., péntek 3:23
Csak a CC mozijaiban.
A képregényt viszont elolvashatod itt is:

http://themazerunnerhun.blogspot.hu/2014/08/itt-teljes-comic-conos-kepregeny.html
most posts by TM
0
2014. szeptember 19., péntek 0:28
Nem tudom, nekem a CC-ben adtak.
0
2014. szeptember 19., péntek 0:03
Vasárnapra már le van foglalva két jegy a Sugárba. :)

Gondolom nem ott adják a képregényt, hanem a CC-ben?
SuperHeRo
0
2014. szeptember 18., csütörtök 23:44
Ráadásul a mozijegy mellé egy mini képregényt is adnak!!!
0
2014. szeptember 18., csütörtök 23:42
Ma majdnem ellógtam rá melóból. :)
most posts by TM
0
2014. szeptember 18., csütörtök 23:42
Haha, ez tényleg baszottul jól néz ki leírva, tolom rá a trademark-ot :D
0
2014. szeptember 18., csütörtök 23:23
Az útvesztő nagyon jó. Irány a mozi!
0
2014. szeptember 18., csütörtök 23:09
Nem tudom ki ebben az érdekelt de én megvettem. :)
Szerintem még jobban is fogyna a DVD, szóljuk pár szót a forgalmazónál Purple Rain  szavaiért. :))
0
2014. szeptember 18., csütörtök 23:03
Most elképzeltem, szakadok. Igényes, szép borító, zöld fűben a kis sráccal,  felül nagy fehér betűkkel a "SRÁCKOR", alul meg
"10/10 mint a jó kurva ég gyerekek, hogy baszódjak meg"
- Purple Rain, MAGYAR NEMZETI FILMALAP

:D
0
2014. szeptember 18., csütörtök 22:51
Gyerekek, mióta a Filmalapnál burcsázok, bármi megtörténhet :) :)
0
2014. szeptember 18., csütörtök 22:48
A gettószleng nem fedi el a tényt, hogy végigszipogtad a filmet. :)
most posts by TM
0
2014. szeptember 18., csütörtök 21:52
Hogy én is odacsapjak neki, elrángatom rá a barátnőmet, hogy pusztuljak meg. :)
Remélem a DVD borítóra majd a te ajánlód kerül fel. :D
0
2014. szeptember 18., csütörtök 21:50
Best review so far. :D
0
2014. szeptember 18., csütörtök 21:33
Ez a Sráckor olyan 10/10 mint a jó kurva ég gyerekek, hogy baszódjak meg :)
Tegnap láttam, nyertem két jegyet és sokkot kaptam tőle, pusztuljatok mind a moziba a gecibe megnézni ez valami csoda... :D:D
0
2014. szeptember 18., csütörtök 21:15
:)
most posts by TM
0
2014. szeptember 18., csütörtök 18:47
Megnéztem az EMLÉKEK ŐRE című filmet. Hallgattam a Ti véleményetekre meg ismerőseim közül is ajánlották így elmentem megnézni.
Szerintem is nagyon jó film és érdemes volt megnézni :)
0
2014. szeptember 17., szerda 18:28
Holnapi mozi:
0
2014. szeptember 17., szerda 12:48
:))
most posts by TM
0
2014. szeptember 17., szerda 12:15
Nem tudom, mit vagytok oda, nekem például egy kérdés nem számít. Ha már hárman-négyen kérdezik, akkor talán válaszolok. :)
0