Keresés

Moziajánló

2014. szeptember 17., szerda 12:04
Amikor beadtad a derekad, még csak egy volt itt. :)

Egyébként tényleg nézd meg, mert jó, és ami fontos, hogy egy fontos filmről van szó!
most posts by TM
0
2014. szeptember 14., vasárnap 16:45
Méghozzá valamilyen fonetikus, mert mindig csak csipog. :)
most posts by TM
0
2014. szeptember 14., vasárnap 15:00
Ez már 2 volt :D
0
2014. szeptember 14., vasárnap 14:13
Ja csak ahhoz szótár kell.
0
2014. szeptember 14., vasárnap 13:35
Itt van R2 terjedelmesebb kritikája;

http://filmforum.hungarianforum.com/t5p450-moziajanlok#3994
0
2014. szeptember 14., vasárnap 13:16
Pedig 1 vélemény nem sokat számít. :)
most posts by TM
0
2014. szeptember 14., vasárnap 12:19
Köszi. Akkor elmegyek megnézni
0
2014. szeptember 13., szombat 23:21
Én. Igen.
0
2014. szeptember 13., szombat 14:01
Azért kérdeztem hogy még valaki látta e mert 1 vélemény nem sokat számít :)
0
2014. szeptember 13., szombat 13:59
Csak 10 hozzászólást kellett volna visszaolvasnod.
0
2014. szeptember 13., szombat 13:56
Valaki látta még az EMLÉKEK ŐRE című filmet? Érdemes megnézni?
0
2014. szeptember 13., szombat 10:51
Csak a humoruk valódi. - KAMUZSARUK kritika:

http://filmekapolcrol.blog.hu/2014/09/13/moziajanlo_kamuzsaruk
0
2014. szeptember 11., csütörtök 7:54
Igen? Nem is emlékszem. A manóba, akkor nem sikerült kimagyaráznom magam. :D
0
2014. szeptember 11., csütörtök 2:53
Most is. :)
most posts by TM
0
2014. szeptember 10., szerda 23:37
Az meg az 1984-re... :)
0
2014. szeptember 10., szerda 23:07
...Mégpedig a 451 Fahrenheitre.
0
2014. szeptember 10., szerda 22:47
Végülis nem írtam, hogy az Alien-re írták. Csak azt írtam, hogy akkoriban így írták ha szinkronizált volt egy film. ;)
0
2014. szeptember 10., szerda 20:47
Akkor az Equlibrium hajaz a könyvre... :)
0
2014. szeptember 10., szerda 20:24
Igen annak tűnik,részben az is. De a könyv 1993- ban jelent meg az Equilibrium meg 2002-es film.
0
2014. szeptember 10., szerda 19:40
Megnézem majd én is, de amit láttam belőle, az alapján olyan Equlibrium klónnak tűnik.
0
2014. szeptember 10., szerda 18:43
Az emlékek őre- The Giver

Egy tökéletes jövőben, ahol nincs háború, fájdalom, szenvedés, az ifjú Jonas is megkapja életre szóló feladatát a vének tanácsától. A mentorával töltött idő alatt azonban ráébred, hogy mekkora árat kell fizetnie mindenkinek ezért a színtelen békéért. Az emlékek ifjú őre letér a kijelölt ösvényről és a szabályokat felrúgva azt teszi, amiről azt gondolja, hogy helyes.

Kritika:

Az emlékek őre Lois Lowry 1993-ban megjelent azonos című regénye alapján készült.Tulajdonképpen egy utópiát vázol fel, ami terjedelmében gyermekeknek, mondanivalójában pedig a felnőtteknek- is- szól. Nehéz elképzelni mit is akart az író. Már régebben olvastam a könyvet és emlékszem, hogy annak idején tetszett, de ma már  persze rájön az ember, hogy vannak hiányosságai.

Most azonban beszéljünk magáról a filmről. Már évekkel korábban halottam híreket arról, hogy készül egy film Az emlékek őréből. Phillip Noyce rendező félig meddig meg is oldja a feladatát, nem 100%-ig, de mindenképpen egy nézhető, elgondolkodtató, vízuálisan erős dráma született. A felütés nagyon jó lett. A kezdeti fekete-fehér világot- Az érzéseket, színeket egy szérummal iktatják ki az emberekből-  lassan váltja a történet során, a színekkel egyre inkább manifesztálódó képi világ. Ez a főszereplő fiú, Jonas karakterének úgymond -revellációja- aki kezdi a színekkel teli világot olyannak látni amilyen. A film mint említettem vizuálisan erős. A kolónia a tökéletes épületeivel, a benne élő emberek tökéletes ruházatával, a tökéletesen berendezett házaikkal sőt, még az utolsó bokor is tökéletesen van megnyírva. Mindez pedig sejteti, hogy a felszín alatt, mint lenni szokott, ez a társadalom mégsem olyan tökéletes mint aminek láttatni akarja magát. Nincs ugyan betegség, háború, fájdalom és szegénység, de ennek ára van, nagy ára. Spoilerezni a továbbiakban nem akarom a történetet.

A szereplők hozzák a színvonalat: A főszereplő fiút alakító Brenton Twaites, remek választás volt. (és egyben az egyik nagyobb változtatás is a könyvhöz képest. Itt ugyanis idősebb karaktereket hoznak a történetbe a filmkészítők, a regényben 12, itt már 16 évesek a gyerekek.) A valójában már 25 éves Twaites, sokkal inkább azonosulásra készteti a film idősebb nézőit, mint azt tenné esetleg egy valóban 12-14 éves gyermekszínész. Apa szerepében Alexander Skarsgård és Anya szerepében Katie Holmes megmutatják, hogy is kell agymosott szülőket játszani, Holmes valami eszméletlen  borzongató volt a maga ridegségével. Én félnék anyámtól, ha ilyen lenne. Az emlékek őre szerepében a nagyszerű Jeff Bridges mint a történet egyik a társadalomtól többi tagjától merőben differens karaktere. Meryl Streep pedig mint a kolónia szélsőségektől sem visszariadó vezetője, illetve a film negatív karaktere.

A könyv konklúziója nem teljesen tisztázott, legalábbis hagy nyitva kérdéseket. A filmben egy "párhuzamosan" játszódó dramaturgiával oldották meg, ami jelen esetben jobb lett mint a könyvben.

Egyszer mindenképp érdemes megnézni a filmet.

Értékelésem: 6.5/10

színes/ fekete-fehér, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 97 perc, 2014 (12)

rendező: Phillip Noyce
író: Lois Lowry
forgatókönyvíró: Michael Mitnick
zeneszerző: Marco Beltrami
operatőr: Ross Emery
producer: Jeff Bridges
vágó: Barry Alexander Brown

szereplő(k):
Brenton Thwaites (Jonas)
Jeff Bridges (The Giver)
Alexander Skarsgard (Jonas apja)
Katie Holmes (Jonas anyja)
Meryl Streep (Chief Elder)
Taylor Swift (Rosemary)
Odeya Rush (Fiona)
Cameron Monaghan (Asher)
Emma Tremblay (Lilly)
0
2014. szeptember 8., hétfő 23:10
a sor végéről lemaradt:

Aliens, DVD/BD eredeti verzió - szinkron (Menszátor Magdolna) - ezt rakták össze a rendezőiből
Aliens, DVD/BD rendezői változat - felirat (pedig ugyebár lenne hozzá teljes szinkron)
most posts by TM
0
2014. szeptember 8., hétfő 22:56
https://www.youtube.com/watch?v=MJKPyM6KvkY

- itt meghallgatható az eredeti szinkron, mely a rendezői változat alá lett vágva. A bővítményekben a Menszátor-féle-szinkron hallható. Ez a rajongói verzió pont az ellentéte a hivatalos változatnak, ott ugyanis a moziváltozat eredeti Farkas Zsuzsa-féle szinkronját kukázták, és a bővített verzió Menszátor-szinkronját kurtították vissza a rövidebb moziverzióhoz, tehát a meglévő hosszabb szinkront redukálták vissza az eredeti rövidebb filmhez.

Hogy még bonyolítsam kicsit a Farkas-Menszátor/régi-új kapcsolatot, Farkas Zsuzsával is leszinkronizálták A nyolcadik utas: A Halált, a Menszátor-szinkron után.

Valahogy így néz ki a kronológia, az egyszerűség kedvéért angol címmel:

Alien, mozi - felirat
Aliens, mozi - szinkron (Farkas Zsuzsa)
Alien 3, mozi - szinkron (Menszátor Magdolna)
Alien, VHS - szinkron (Menszátor Magdolna)
Aliens, VHS (rendezői) - szinkron (Menszátor Magdolna)
Alien, MTV-premier - szinkron (Farkas Zsuzsa)

most posts by TM
0
2014. szeptember 8., hétfő 22:31
Tévedés, A nyolcadik utas: A Halál soha nem ment moziban szinkronnal, feliratos volt. A szinkront a hazai videópremierhez készítették el Menszátor Magdolnával, aki A bolygó neve: Halált is csak a videómegjelenéskor (rendezői változat) vette át a korábbi moziváltozatot készítő Farkas Zsuzsától, aki tehát az első magyar Ripley-hang.
most posts by TM
0
2014. szeptember 8., hétfő 22:23
Akkó rosszul tudod! :)
most posts by TM
0