Keresés

Moziajánló

2014. április 6., vasárnap 16:05
Én néztem négyet is....
0
2014. április 6., vasárnap 15:43
Ha  egyedül ültél a teremben még az is lehet :P
0
2014. április 6., vasárnap 15:42
Hogy is volt a halott ember bökködése pár hónapja??? :P
0
2014. április 6., vasárnap 15:26
Na mi van, egész héten csak én voltam moziban :)?
0
2014. április 6., vasárnap 14:29
Mielőtt meghaltam / Dallas Buyers Club

Ezt sem véletlen, hogy megszórták Oscar-jelölésekkel és díjakkal, bár ezúttal is meglepett kicsit, hogy erről így filmet lehetett csinálni, és vajon mi lehetett az oka... De mindegy, a lényeg, hogy kommersz-futószalag mellett azért csak készül még Hollywoodban egy-egy értő kézzel készült, minőségi darab is, ami két szálon, két műfajban is remekel, és külön tetszett, hogy a magyar és az angol cím milyen frappánsan foglalja össze ezeket.

Kemény a drámai rész, amiben az újabban kicsit betegeskedő, de amúgy az életet, a whiskey-t, a kokót, a nőket és a rodeót kétpofára faló Ronnal (Matthew McConaughey ideális választás volt erre a szerepre) közli az orvosa, hogy AIDS-es, innentől pedig nem csak a betegségével, hanem a betegségével járó előítéletekkel is együtt kell, hogy éljen. Ő pedig az első pillanattól kezdve keresi a módját, hogy hogyan lehetne, ha nem is meggyógyulni, de legalább meghosszabbítani azt a nyamvadt 30 napot. A "mód" pedig nem csak a betegséggel szemben jár küzdelemmel. Szépen hangzik, hogy "az egészség nem üzlet", de amíg az embereknek szükségletei vannak, amit saját közösségükön belül nem tudnak kielégíteni, míg mások ebből a szükségletből akarnak megélni, plusz amíg létezni fog a kapzsiság, addig az bizony üzlet lesz... ahogy minden más is. Így aztán a továbbélésért harcoló Ron a gyógyszergyárak csataterén találja magát, amik a "támogatásaikon", kampányturnéikon, orvoslátogatóikon túl akár hatósági eszközöket is igénybe tudnak venni, hogy a saját pozícióikat erősítsék és/vagy a másikét gyengítsék.

Az egészben Jennifer Gardner és a karaktere volt gyengébb pont nálam, és talán az az apróság tűnt fel utólag, hogy bár életrajzi filmként hiteles, a kevés valóban "mozgatott" szereplő inkább emberi érzésekkel felruházott szimbólum, mint ember. De ezek jelentéktelenek az élményhez képest, amit a film ad (ahol még a bő két órás játékidő is szinte észrevétlenül telik el), és a minőséghez képest, amit képvisel.

9/10

Részletek itt: http://filmforum.hungarianforum.com/t12p184-niwrok-irasai#2176
0
2014. április 5., szombat 10:13
A nő

Mint Oscar-jelölt filmre voltam kiváncsi rá; maga a történet, a koncepció, és Amy Adamsen kívül igazából nem fogott meg annyira semmi benne. Az előzetesekből az jött le, hogy A nő alig lesz több, mint mondjuk a Lambert-féle I love you (a fütyülős kulcstartós, hátha így jobban beugrik) jócskán modernizált változata, de azon kívül is láttam már sok olyan filmet, sok olyan monodrámát, ahol valamilyen társadalmi, érzelmi vagy fizikai funkciót valamifajta eszköz vett át, és ebből alakult ki később a konfliktus.

Csakhogy A nő -bár minden szereplőnek megvannak a maga drámái, mondjuk egy válás vagy egy szakítás, és hogy hogyan találnak kényelmet és nyugalmat egy személyre szabott eszközzel való kommunikációban- , de az legalább olyan érdekes volt, hosszabb beszélgetés alapja lehet, hogy egyáltalán milyen az a világ, amiben A nő eseményei így megtörténhetnek. Lehet egy kicsit futurisztikus földi világnak tekinteni, akad benne vastagon társadalomkritika, Jonze neve önmagában hozza magával a szürrealitást... de nekem igazából egyik sem volt, hanem mint egy alternatív valóság jelenik meg.

Szóval A nőt az időnkénti melankolikus lassúsága és mélypontjai ellenére is csak ajánlani tudom, mint egy párhuzamos világ pszichológiai tanulmányát az emberi kapcsolatokról, mert érdekes szereplőkkel operál és még érdekesebb kérdésekkel látja el a nézőit.

9/10

Részletek itt: http://filmforum.hungarianforum.com/t12p165-niwrok-irasai#2167
0
2014. április 2., szerda 0:36
Noé

A film, ami az első percekben elvesztett engem, hogy aztán egy nagyon mély gödörből evickéljen ki. A gólemangyalok... a legalja; kínos minden perc, amit a vásznon töltenek, annyira kilógnak a sztoriból, pedig van mellettük mágikus-pogány kígyóbőr meg aranylón ragyogó, mágikus lőporkő is, és tobzoskutya, meg steampunk-indusztriális romvárosok, meg....

A maradék tetszett, és pont azzá a több szempontból is tanulságos történetté tették ezt a bibliai sztorit, amikért ezeket szerintem eredendően megőrizték és leírták. Lehet csemegézni a férfivá érés rögös útjaiból, arról, hogy mit is jelent "jó"-nak lenni, hogy hogyan és mikor válik el a kitartó küzdelemtől a megszállottság, hogy mi is az ember küldetése ezen történet szerint, és hogy milyen elfajzott, nyílegyenes út vezet a húsevéstől a lealjasult pusztulásig, pusztán a húsevésben megjelenő elv okán. Ezt kísérik, keretezik nyomasztó látomások, a pusztulás majd később az újjászületés epikus képei, a várakozás feszültségét hozó zene, stb.. Összetett és érdekes a szereplők jellemrajza a köztük levő drámával együtt, és bár kicsit hosszú a film, valahogy mégis az jött le, hogy az Özönvíz elmeséléséhez ennyi kell. Kár, hogy a végső tanulságban majdnem orra esik ez a két óra (ld. szőlő).

7,5/10
0
2014. április 1., kedd 2:23
Pofázunk és végünk- Ride Along

Ben, a gimnáziumi biztonsági őr az elmúlt két évet azzal töltötte, hogy megpróbálta bebizonyítani Jamesnek, az atlantai rendőrség nyomozójának, hogy érdemes a húga, Angela kegyeire, és nem csak egy mihaszna, videójáték-mániás lúzer. Amikor Bent végre felveszik a rendőrakadémiára, úgy érzi, ezzel kivívta a dörzsölt zsaru tiszteletét, és áldását kéri tőle arra, hogy elvegye feleségül Angelát. Ám a sógorjelölt James bizonyítékot akar Ben rátermettségére, ezért úgy dönt, hogy magával viszi egy napra járőrözni - és ezzel majd a frászt is ráhozza a zöldfülű rendőrpalántára. De amikor az eszelős nap végére eljutnak a város leghírhedtebb bűnözőjéig, James kénytelen belátni, hogy új társának gyorstüzelő szája legalább olyan veszélyes, mint a körülöttük süvítő golyók.

Helyezkedj a székbe kényelmesen és add át magad a felhőtlen szórakozásnak! A Pofázunk és végünk kikapcsolódást nyújt neked bő másfél órán keresztül, akár egy fárasztó nap után is! Ice Cube hozza az elvárható szintet, amit már a 21 Jump Street- A kopasz osztag című filmben is megszokhattunk tőle! Kevin Hart karaktere folyamatosan adja neki a labdákat amiket ő le is üt. Hart pedig garantáltan végigpofázza a filmet ez már kissé idegesítő lehet a végére, de mindenképp a szórakoztató határon belül mozog. Nem az a tipikus akcióorgia, sok esetben csupán a helyzetkomikumra épít a rendező.

Nagyon ajánlom a filmet megtekintésre.

Kategóriáján belül: 7/10

színes, magyarul beszélő, amerikai akció-vígjáték, 99 perc, 2014 (16)

rendező: Tim Story
forgatókönyvíró: Greg Coolidge, Jason Mantzoukas, Phil Hay, Matt Manfredi
zeneszerző: Christopher Lennertz
operatőr: Larry Blanford
producer: Matt Alvarez, Larry Brezner, Ice Cube
vágó: Craig Alpert

szereplő(k):
Ice Cube (James Payton)
Kevin Hart (Ben Barber)
Tika Sumpter (Angela Payton)
John Leguizamo (Santiago)
Bryan Callen (Miggs)
Bruce McGill (Brooks)
Gary Owens (Crazy Cody)
Dragoo Bucur (Marko)
0
2014. április 1., kedd 0:36
Klassz kritika, szinte mindenben egyetértek, plusz még annyi, hogy Emma Watson engem pont meggyőzött, pedig eleinte nem tudtam elvonatkoztatni a HP-es múltjától, szerencsére csak rövid ideig.

SPOILER ON?

Ez a posztapokaliptikus izé (mikor is játszódik?) is csak a film elején támadó Káin-utódok zekéi szabásának szemlélődése idejére zökkentett ki a nyugalmamból, de aztán minden a helyére került, még a kőtrollok sem zavartak meg túlságosan. Ha nem túl bigott módon közelítünk a vallásos kontra materialista kérdéskörhöz, akkor az első emberpár születése mellett - akiknek a Biblia szerint semmi közük a mókuscickányokhoz, pláne nem a cro-magnoni embereknek - vígan megfértek ezek a kővé vált angyalok is.

SPOILER OFF

Egy szó, mint száz, valóban remek film, hosszú hónapok óta az első, amely a megtekintés után is napokig agyalásra késztet, mind mondanivaló, mind képi világ tekintetében. Végre!
0
2014. március 31., hétfő 14:59
Creeper, minden szavaddal egyetértek!!! Kritika hamarosan.
0
2014. március 30., vasárnap 19:57
Kösz, én a te egyéb kritikáidat olvasom örömmel! :)
0
2014. március 30., vasárnap 19:54
Jó írások, bár nem értek velük egyet... de legalább életet próbálsz lehelni a fórumba. :)
0
2014. március 30., vasárnap 19:52
kis javítás:
"Theo James mint Tobias Eaton aka Négyes és Tris között működik a kémia"
0
2014. március 30., vasárnap 19:43
Noé - Noah

Az Oscar-díjas Russell Crowe alakítja Noét, azt az embert, akit Isten nagy feladatra választott ki, mielőtt vízözön pusztította volna el a világot. A film lenyűgöző vizuális kalandra hív, miközben olyan örök témákat boncolgat, mint jó és rossz küzdelme, pusztítás és kegyelem, remény, család és új esélyek lehetősége.

KRITIKA:

Darren Aronofsky egyedi vizióval álmodta vászonra Biblia ihlette művét, sokak által nem ismert adalékkal körítve amit lehet újszerűnek vagy blaszfémikusnak is nevezni de mindenképpen egy megosztó alkotás lett a végeredménye!

Aronofsky filmjeit ismerve egyet azonban előre tudhatunk, hogy ö nem az a rendező aki azon gondolkodik milyen látványosan is jelentesse meg az özönvíz képei, nála a karakterek lelkivilága és mélysége sokkal fontosabb szempont, tehát aki hatalmas látványos speciális effektusokra számít az nem a Noéban találja meg a számításait. Természetesen az is van benne hiszen az özönvíz képeit a Bukott angyalokat és a kőtrollokat meg kellett jeleníteni...,és itt vissza kanyarodhatunk Noé történetének újszerű ábrázolásához. Ugyanis Aronofskyék felhasználtak olyan történeti ágakat is melyek annak idején a kanonizáció során kimaradtak a bibliából, de az úgynevezett Apokrif iratokban megtalálhatóak, méghozzá Henóch könyvében. Érdekes megfigyelni milyen trükköt vetettek be az állatoknál, hogy a ragadozók nem egyék meg a növényevőket illetve, hogy nyugalommal teljen a sokhónapos bárkában töltött időszak..

Térjünk is rá a szereplőkre.
A Noé castingja rendkívül erősre sikeredett, a főbb szereplők Russell Crowe és Jennifer Connelly, akik újfent házaspárt alakítanak a 2001-es Egy csodálatos elme című film után. Crowe Noéja rendkívül összetett karakter, személyisége elképesztő határokat feszeget és mély jellemfejlődésen megy keresztül a film során, érdekes megfigyelni karakterének változásait az özönvíz utáni jelenetekben, Crowe elképesztően nagy színész!
Jennifer Connelly Námehje nem kisebb színészi jelenlétet igényel, nála azonban több apróbb jelenetből áll jellemének ábrázolása melyben Connelly ismét megmutatta hogy nagyszerű színésznő és nem hiába kapott Oscar szobrot annak idején.
Anthony Hopkinst én mindíg szívesen látom itt egy kisebb de annál fontosabb szerepben, Noé nagyapjának Metúselah szerepében.
Aztán hogy, a fiatalabb generációt sem hagyjuk ki- például Noé fiait- Douglas Booth Sémet illetve Logan Lerman Hámot alakítja nagy hiteleséggel és egészen kiváló színészi játékkal, persze ez csak az utóbb említett Lermanra igaz.
Végezetül pedig Emma "Hermione Granger" Watson akit sokan a Harry Potterből ismerhetnek fel. Szegény Watsonnal az a baj, hogy egy baromi nehéz feladatot vállalt Ila szerepével és ő még sajnos nem az a színésznő aki ekkora feladattal meg tud birkózni, vannak persze kiemelkedő pillanatai de engem összességében nem győzött meg...

A film vizualitása mellett sem szabad szó nélkül elmenni. Afféle posztapokaliptikus témát kapunk, a világ pusztulása nagyon nyomasztó atmoszférát teremt. A zene magával ragadó, a hangkeverés nagyszerű és külön kiemelném a vágás technikát néhány epizodikus jelenetnél, melyekben egészen művészies képsorokkal mutatják be világunk változásait és a természet sokszínűségét.

A Noé mindamellett hogy megosztó, remek drámai alkotás, tartalmaz fantasy elemeket, de helyén tartja a bibliai vonatkozásokat is. Néhány dramaturgiai és logikai bukfenc ellenére a Noé egy igazán kimagasló alkotás melyről sokáig lehet majd vitatkozni.

A filmet lehet 2 illetve 3D-s változatban is megtekinteni.

Értékelésem 9/10

színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 134 perc, 2014

rendező: Darren Aronofsky
forgatókönyvíró: Darren Aronofsky, Ari Handel
zeneszerző: Clint Mansell
operatőr: Matthew Libatique
producer: Darren Aronofsky, Scott Franklin, Mary Parent
vágó: Andrew Weisblum

szereplő(k):
Russell Crowe (Noé)
Emma Watson (Ila)
Logan Lerman (Hám)
Jennifer Connelly (Námeh)
Kevin Durand (Og)
Sir Anthony Hopkins (Metúselah)
Douglas Booth (Sém)
0
2014. március 30., vasárnap 19:42
A beavatott- Divergent

Beatrice Prior (Shailene Woodley) a nem túl távoli Chicagoban él, ahol a társadalom öt csoportra tagolódik, melynek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Az emberek rájöttek, hogy a világban dúló háborúkért nem politikai ideológia, vagy vallási meggyőződés, hanem a személyiségben rejlő rosszra való hajlam okolható. A csoportok célja, hogy az emberekből kiirtsák azokat a tulajdonságokat, amik előidézhetnek egy újabb konfliktust. Az év egy bizonyos napján a 16 éveseknek el kell dönteniük, hova akarnak tartozni: a Bátrakhoz, az Őszintékhez, az Önfeláldozókhoz, a Barátságosakhoz, vagy a Műveltekhez. Egyetlen döntés, amely örökre megváltoztathatja sorsukat.
Beatrice a vizsga során szembesül különleges képességével: az Elfajzottak közé tartozik, akik egyetlen csoportba sem sorolhatóak. Egy szabályok uralta világban azonban ez a legveszélyesebb dolog, ami egy fiatallal történhet: ha kitudódik, az egyet jelent a halállal. A több hetes beavatása során számos félelmével, gyengeségével kell szembesülnie a fiatal lánynak, miközben titkolnia kell valódi kilétét. Amikor rájön, hogy az Elfajzottakat végleg ki akarják iktatni, olyan tettre szánja el magát, amely mindenki számára meglepetést okoz.

KRITIKA:

A fenti szöveg, mint összefoglalása a történetnek szép és jó! A könyvnek! Egy film esetében azonban más a helyzet. Megmondom őszintén a film elején nem kevés jelenetet éreztem kínosnak! Mert ami egy tiniknek szóló könyvben jól hangzik nem biztos, hogy az a filmnyelven átjön egy hozzám hasonló érettebb korosztálynak a moziban
Most komolyan attól bátor az ember hogy épületekre mászik fel csak úgy és vonatokból ugrál ki? Szerintem az előbbi az ügyesség, az utóbbi a hülyeség kategóriáját meríti ki!
A beavatott egy tinifilmbe oltott posztapokaliptikus környezetben játszódó szociodráma, egy csajjal a főszerepben aki a film közepéig csak elvan azzal, hogy keresi önmagát és amikor már az alkotók is rájöttek erre akkor adnak egy lökést, ami gyökeresen felforgatja az addig látottakat és egy teljesen új szintre emeli a filmet. És totálisan ez a fordulat ami végül megmenti az egészet a dögunalomtól. De mire ide eljutunk már csak fél óra maradt a 140(!!!) perces játékidőből és itt kell helyrehozni a dolgokat amikre eddig nem sikerült időt szakítani és még el kell költeni 50 millió dollárt a költségvetésből mert amit eddig láttunk az vérszegény.

Önkéntelenül is összehasonlítási alapot képez az amúgy remekül sikerült Az Éhezők viadalával, le sem tagadhatná a párhuzamokat és a drámaibb vonatkozású tinifilmek meglovagolására tett kísérletet a Divergent! De most komolyan ki volt az, aki energiát és spirituszt látott egy olyan könyvben ami látszólag sebtében dobtak össze, mielőtt még egy időre megint megkopna a trendi tinifantasyfilmek csillogása!? Mert azért valljuk be ha a könyv tényleg annyira jó, hogy bestseller lett akkor a film miért érdektelen és dögunalmas? Persze ez is egy csomó kérdést felvet, a bestseller nem egyenlő mindig egy sikeres és legfőképpen jó filmmel, de van erre ellenpélda vagy olyan helyzet, amikor egy film jobb a könyvnél!? Ennek megítélésében persze nem én vagyok a szakértő.

A film főszereplője, egyben persze fő mozgatórugója a Shailenne Woodley alakította Beatrice "Tris" Prior, akinek szemén át megismerjük ezt a társadalmat, de mint az apokaliptikus társadalmak többsége ez sem tökéletes. Neki kell elhinnünk hogy képes megváltoztatni a dolgokat. Woodley próbálja helyén tartani a szerepét és eléri nálunk hogy meg is kedveljük őt. Ez egy jó pontja filmnek. Shailene Woodley bájos és szerethető de nem az a tipikus dögös csaj de hogy őt castingolták be az mindenképpen remek döntés volt! Aki viszont baromira irritált az Jay "nagyfejű" Courtney, hát én nem tehetek róla de egyszerűen nem...,ő egy annyira színész antitalentum hogy azt nem tudom szavakba formálni, tipikus, egyarcú színész, akinek bérelt helye van a Taylor Lautner- Kellan Lutz féle Alkonyatszökevények mellett!!! Theo James mint Tobias Eaton aka Négyes között működik a kémia, habár karaktere eleinte ellenséges Trissel, a későbbiekben megkedveljük őt is. A kötelező szerelmi szál megalapozásra kerül kettejük között. Kate Winslet meg értem mit keres itt!

A látványra nem lehet panasz, a kerítéssel körülvett város pusztulása jól mutat. Az egyes társadalmi csoportok tere és életkörülményeik szépen elhatárolódnak egymástól és megvannak a sajátosságaik. Eltérő a viselkedésük, ruházatuk vagy az épületeik! Akcióban gyenge a film, bár van néhány nagyon jól kidolgozott jelenet.

Összességében a Divergent egy kihagyott ziccer, lényegében súlytalan filmművészeti alkotás!

5/10

színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 139 perc, 2014 (16

rendező: Neil Burger
forgatókönyvíró: Evan Daugherty, Vanessa Taylor, Veronica Roth
zeneszerző: Junkie XL
operatőr: Alwin H. Kuchler
producer: Lucy Fisher, Pouya Shabazian, Douglas Wick
vágó: Richard Francis-Bruce

szereplő(k):
Shailene Woodley (Beatrice  Tris  Prior)
Theo James (négyes)
Kate Winslet (Jeanine Matthews)
Miles Teller (Peter)
Ashley Judd (Natalie Prior)
Jai Courtney (Eric)
Zoë Kravitz (Christina)
Ray Stevenson (Marcus Eaton)
Tony Goldwyn (Andrew Prior)
Maggie Q (Tori)
0
2014. március 30., vasárnap 15:13
Nálam 10/7 kicsit később majd írok róla bővebben.
0
2014. március 30., vasárnap 13:56
Hát igen, ez hűen tükrözi a közállapotokat.

10/7
0
2014. március 30., vasárnap 13:30
Ezt a Noet senki nem ertekeli? Hat, akkor en igen, de kizarolag szoveg nelkul, mert sok minden egyeb mellett, a kritikairassal kapcsolatban is ihletet veszitettem:

nalam 10/9!
0
2014. március 27., csütörtök 22:05
Need for Speed

Ahogy felbőg a motor nincs megállás! Aki érzi, hogy ezt neki látni az menjen és nézze meg! Aki csak gondolkozik és hezitál az már verheti ki is fejéből a dolgot.
Verdák és több ezer lóerő itt csak ez számít. Ez az érzés.
A többi felesleges duma.
Padlóig rinyagépek, padlóig!
0
2014. március 26., szerda 23:52
Need for Speed

Ezúttal én leszek a "szembeforgalom", mert bár Need for Speed-hez mérten nem lehettek nagy elvárásaim, de még annál is sikerült egy kicsit kevesebbet kapnom. Nekem az autós jeleneteken kívül butának és műanyagnak hatott az egész, a tűréshatáromnál több idétlenséggel, kínosan nyálas "fordulatokkal", és még a zene is feltűnően zavart. Értem én, látványos autós jeleneteket akartak egymás mögé dobálni, és összekötni ezt egy epikus-romantikus komédiával... csak nem jött be. Túl kevés autóverseny (az is inkább Destruction Derby Need for Speed helyett), túl sok "minden más"... például hülyének nézés. Részletek itt: http://filmforum.hungarianforum.com/t5p277-moziajanlok#2101

5/10
0
2014. március 26., szerda 8:37
Szombati mozik lesznek:
A Grand Budapest hotel
A Beavatott
Noé 3D
Pofázunk és végünk
0
2014. március 23., vasárnap 0:39
A beavatott

Fura kettősség van bennem a mozi iránt. Gyakorlatilag minden negatívum igaz, amit felhoznak ellene a neten, nekem azonban – szokás szerint picit érthetetlen módon, különcként -, kimondottan tetszett. Valamiért képes voltam e világban is elmerülni, s átlépni a film nyilvánvaló ostobaságain.

Persze, hogy ez egy Éhezők viadala klón: a jelen kor piac igényei szerint íródott, tök egyszerű, tinik érzelmi világát és gondolkodását megcélzó történettel és karakterekkel. Mosolyogtató még talán a HP párhuzam is, csak itt most nem a süveg választja a delikvenst, hanem a delikvens a csoportot. Az egész képzelt poszt apokaliptikus világ lóg a levegőben, borzasztó sok kérdőjelet hagy maga után. Az önkéntes (?) kasztrendszer, annak felépítése szimpla idiotizmus, a mozi nagy részében azt éreztem, hogy gyakorlatilag semmi tétje nincs az eseményeknek – hogy aztán a végére, az utolsó húsz percre sűrűsödjön össze minden, ami értékes a filmben. Rosszabb napomon talán a sárga földig bírálnám, de valahogy ma kegyetlenül tudtam élvezni az egészet…

Mert már az első képkockák beszívtak: a háború utáni Chicago látképe iszonyat nagy, a mozi képi világa az elején megragadott (valahogy mindig is megragad az elpusztult világ utáni világ)… Az egész – egyébként semmi újdonságot nem hozó -  választósdi bejött, mert a próba, a besorolás szerint talán én is Elfajzott lennék, talán én is hasonló gondolkodású vagyok, mint itt Tris. A lány, annak szülei, de különösen Négyes, a szőke herceg borzasztó szimpatikus figura volt. Végig nagy kedvencemet, Moritz Bleibtreut láttam benne, a szerethető karakterek pedig ezúttal szerethető filmet eredményeztek (a másik kiképző pedig nem volt más, mint a Spartacus Valloja)… A fináléra aztán a történet is összekapja magát, az emberi jellemekre épített kasztok hatalmi harca – picit orwelli beütéssel – kimondottan jó lett. Abszolút nem bántam meg, hogy megnéztem, végig lekötött, a bennem élő tini kimondottan jól szórakozott.

Alkonyatnál sokkal jobb, az Éhezők vidalánál egyelőre nem – bár itt is volt digitális kutya, de lényegesen életszerűbb körítésben -, de még lehet. Már ha folytatják.

75%

A múlt hétről pedig:

Need for speed

Minden mindennel összefügg… ha nem néztem volna meg a Breaking Bad-et, akkor nem tudom, ki az a Jesse és ki az az Aaron Paul. A Need for Speedet egyértelműen azért néztem meg, mert ez a srác volt a főszereplő – de közben meg voltam róla győződve, hogy ez is egy agyatlan, idióta autós film lesz.

És nem. Végre egy mozi, ami túlmutat önmagán. Végre egy autós mozi, ami mentes (nagyjából) az eszement túlzásoktól, ahol nem kell fogni a fejünket a hitelenebbnél hiteltelenebb jelenteknél. Egy epizódot leszámítva az egész film a földön jár, végig hihetőnek tekinthető, amit látunk. Azt az egy jelenetet leszámítva talán csak a menet közbeni road-moviban a rendőrség nehézkes reagálása lehet picit zavaró, de ebben az esetben ez a kis nüánsz elenyésző. Tiszta és erős motiváció (bosszú), jó dumák, néhány kegyetlenül jól elhelyezett poén, no meg beszarás, milyen autók. Valami sejktől biztos kölcsönkérték a garázsból őket, de a finálé hatosa több mint 1 milliárd forintot ér… Feszes történetvezetés, jó CGI, remek karakterek és színészek (a The Pacificből megismert Gázosnak kimondottan örültem) és megfelelő érzelmi töltet. Ennyi elég volt a boldogsághoz.

Ami talán zavart, az az elején a lány, Andrea borzalmas szinkronja, no meg a fiatal srác, Peete beszólásai. Ja, meg én életemben ennyi pisáló nézőt még egy filmen nem láttam – szinte folyamatos volt a film alatt a ki-be járkálás… látszott, hogy ünnep volt, boldog-boldogtalan moziba ment.

85%
0
2014. március 22., szombat 0:25
Couch Surf

Ha a magyar filmiparnak szüksége volt az elmúlt évek "pihenőjére" ahhoz, hogy utána ilyen darabokkal jöjjenek elő, akkor áldásom rá :)! Jó kis lazán fűzött novelláskötet volt ez, stabilan erős, vagy éppen könnyed darabokkal, jó párosokkal, néha kis csattanókkal a végén. Még a stílusokkal meg a korszakokkal való játék is működik, legyen az a beatkorszaki Párizs vagy egy abszurd disztópia. A lendület csak az utolsó három darabra hagyott alább... kicsit kár érte.

8/10
0
2014. március 14., péntek 22:38
Mielött meghaltam- Dallas Buyers Club

Ron Woodroof (Matthew McConaughey) villanyszerelőként tengeti hétköznapjait, de igazán a rodeók vakmerő világában érzi otthon magát. Egy öntörvényű, vérbeli texasi cowboy, aki nem tulajdonít különösebb jelentőséget a holnapoknak. Ebből az életigenlő mámorból egy sokkoló hír józanítja ki: HIV vírussal diagnosztizálják, az orvosok szerint már csak 30 napja van hátra. 1985-öt írunk, amikor még a szabadalmaztatott gyógyszerek hiányával kell szembenéznie minden egyes HIV-fertőzött betegnek. De Ron nem fogadja el a halálos ítéletét: kutatni kezdi a lehetséges gyógymódokat. Mexikóba utazik, ahol rátalál egy alternatív gyógyszerre, és más megoldás nem lévén, elkezdi becsempészni az USA területére. Ron, az AIDS-es Rayonban (Jared Leto) biztos szövetségesre talál, akivel minden kockázatot bevállalnak: közösen megalapítják a  vásárlói klubot , ahol HIV-pozitív betegek havi tagsági díj ellenében hozzájuthatnak a kormány által nem jóváhagyott gyógyszerekhez, kiegészítőkhöz. A gyógyszergyártó cégek, a tudományos intézetek nagy kihívással néznek szembe, ugyanis a dallasi cowboy népes tábora, és az illegális gyógyszerek értékesítése egyre nagyobb visszhangra talál. Ron elszánt küzdelembe kezd: felveszi a harcot a kormány embereivel, hogy bebizonyítsa igazát, visszaszerezze méltóságát, és sorstársaival együtt elfogadják őt ebben a kegyetlen, életért folytatott küzdelmében.

Kritika:

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV (Human Immunodeficiency Virus = emberi immunhiány vírusa) által előidézett, gyakorlatilag 100%-os halálozású tünetegyüttes,amelyet 1981-ben azonosítottak, de már jóval régebben megjelent.

Ron Woodroof életének utolsó 7 éve a film története. Ron az akivel közlik hogy HIV fertőzése miatt már csak 30 napja van mielőtt meghal. Ron az az ember aki gyógyszereit tömény szesszel öblögeti le és utcákat szív fel, miközben várja a gyógyulást és sokáig azzal is hitegeti magát, hogy ő bizony meggyógyult mert nem érzi magát betegnek sőt kifejezetten jó formában van. Ekkor kérdezhetnénk mihez képest? Ron az, aki vasággyal együtt nyom negyven kilót (persze a flashbackkekből megtudjuk, hogy sosem volt nehezebb) és aki arra tette fel szinte egész életét, hogy szétvágja magát a piával és a tudatmódosító szerek egész garmadájával....és végül Ron az az ember, aki élete és léte határai feszegeti....

A dallasi vásárlók klubja nem hangzik olyan drámaian és nézőcsalogatónak mint a Mielőtt meghaltam. Persze a cím nem fed le így sem mindent hiszen egy ember harcát, élni akarását és majdhogynem spirituális fejlődését követhetjük nyomon.

Fontos szerep jut a karakterek jellemfejlődésének hiszen Ron eljut egy olyan pontra mikor választania kell és el kell fogadnia olyan dolgokat amiket eddig megvetett és elutasított így lesz homofób beállítottsága ellenére legjobb barátja a transznemű Rayon és fordul drogokkal meg piával teli élete egy tisztább jövő felé! Ha pedig arra van szükség a fél világot bejárja azért, hogy segítsen a dallasi AIDS-es embereknek hinni a lehetetlenben, a túlélés reményét adva nekik ezzel!

Matthew McConaughey végre kezd magához térni és a többéves felsőtest mutogatástól megcsömörlötten visszatér, hogy megmutassa, hogy ő egy vérbeli profi, zseniális és csodálatos SZÍNÉSZ! A Mielőtt meghaltam-béli alakítását nem lehet majd elfelejteni, hiszen itt nem csak mentális hanem fizikai áttlényegülésről is szó van. McConaughey 23 kilót fogyott a szerep kedvéért, hasonlatos Christian Bale A gépészbeli kinézetéhez.

Jared Leto aki rayon szerepében remekel és szintén elképesztő változáson ment keresztül azért hogy ezt a szerepet hitelesen tudja megformálni. Bár az ö szerepén még dolgozhattak volna hiszen Dallas még manapság sem az a hely ahol a hozzá hasonló embereket megtűrik...lényeg amit hiányoltam a vele kapcsolatos diszkrimináció, aminek nyoma sem volt a filmben! Jennifer Garner pedig sajnos totál elhalványodik ennek a két nagyszerű színésznek az árnyékában, ő érte kár...

McConaughey és Jared Leto megérdemelten kapták az Oscar-dijaikat és most, hogy már rálátásom van arra, hogy sokakban miért keltett visszatetszést az, hogy miért nem Dicaprio kapta az Oscart A Wall Street farkasáért? Annak elárulom hogy Ron Woodroof karaktere sokkal komplexebb a Dallas Buyersben mint Jorden Belforté A Wall Steetben! Tehát teljesen érthető ez a dolog! Persze annak tekintetében hogy A Wall Street farkasa hagyományos értelemben közönségbarátabb alkotás mint a Mielőtt meghaltam depresszív és nehéz, lényegesen megnyutatni képtelen légköre annak ellenére, hogy humorosabb illetve felemelő pillanatokat is tartalmaz!

A filmet ne hagyjátok ki, felfogható egyfajta társadalomkritikának és korrajznak is.

Értékelésem 10/10

színes, feliratos, amerikai életrajzi dráma, 117 perc, 2013 (16)
rendező: Jean-Marc Vallée
forgatókönyvíró: Craig Borten, Melisa Wallack
operatőr: Yves Bélanger
producer: Robbie Brenner, Rachel Winter
vágó: Martin Pensa, Jean-Marc Vallée

szereplő(k):
Matthew McConaughey (Ron Woodroof)
Jared Leto (Rayon)
Jennifer Garner (Dr. Eve Saks)
Kevin Rankin (T.j)
Dallas Roberts (David Wayne)
Jane McNeill (Francine Suskind)
Douglas M. Griffin (Rog)
0
2014. március 14., péntek 1:45
Need for Speed-Need for Speed

Tobey (Aaron Paul) tehetséges autószerelő, aki csapatával szupergyors versenyautókat épít és versenyeztet. A csőd széléről próbálja megmenteni garázsát, amiért vonakodva, de mégis összeáll a gazdag, és arrogáns ex-NASCAR pilótával, Dino Brewsterrel (Dominic Cooper). Már majdnem megköti az év üzletét az egyik autókereskedővel, Juliaval (Immogen Poots), amikor egy illegális versenyen Dino átveri, és Tobeyt emberölés vádjával ártatlanul elítélik. Két évvel később, a frissen szabadult Tobey eltökélt szándéka, hogy bosszút áll Dino Brewsteren, aki csapdába csalta, és rács mögé juttatta őt. Egyetlen cél vezérli, hogy elintézze az autóversenyzőt, méghozzá a hírhedt De Leon futamon. Ám ahhoz, hogy időben befusson a versenyre, minden létező akadályt le kell küzdenie a keleti parttól egészen a nyugati partig. Szupergyors verdájával hasít az utakon, míg nyomában a zsarukkal, és Dino embereivel csak hűséges csapatában és a leleményes Juliában bízhat. Segítségükkel Tobey felrúg minden lehetséges szabályt, és bebizonyítja, hogy aki szenvedéllyel versenyez, az csakis győztesként kerülhet ki. Mert nála a szerelem, a bosszú, és benzin együtt pörgeti fel a motort.

Megmondom őszintén nem igazán tudnak meghatni az efféle filmek mint a Need for Speed, ennek ellenére most kijelenthetem, hogy a tavasz egyik legszórakoztatóbb alkotásával van dolga a mozinézőnek!

A történet semmi újat nem nyújt, nincsenek álleejtős fordulatok sem Oscar- esélyes alakítások...Csupán mindenki számára élvezetes, látványos akciók, humoros elemekkel tálalva! Tobey-t rögtön megkedveltem Aaron Paul nagyon jól hozza a karaktert, Imogen Poots imádnivaló, Dominic Cooper utálnivaló. Minden karakternek megvannak a sajátosságai, kit miért is lehet kedvelni, itt kiemelném a Finnt alakító Rami Maleket aki a The Pacific- A Hős alakulat c.sorozatból lehet ismerős és akihez a film egyik legpoénosabb jelenete köthető!

Az akciószekvenciák pazarok és izgalmasak, a humorros és drámai jelenetek a helyén vannak az egész játékidő alatt, a színészek szimpatikusak! A Need for Speedet lehet 2 illetve 3D-ben is megtekinteni én az utóbbi többdimenziós változatát abszolváltam a történetet ugyan nem szolgálja de lényegesebben élvezhetővé teszi a filmet! A film egyébiránt nagyon szépen van fényképezve és a hangkeverés is nagyszerű.

Egy szó mint száz ha kellemes szórakozásra vágysz akkor a Need for Speed a te filmed,  nagyon tudom ajánlani! Kategóriájában nagyon élvezetes, akciódús és jól felépített alkotás és ilyet is ritkán teszek de....

Az értékelésem 8/10

színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 130 perc, 2014 (16)

rendező: Scott Waugh
forgatókönyvíró: George Gatins, John Gatins, George Nolfi
zeneszerző: Nathan Furst
operatőr: Shane Hurlbut
producer: John Gatins, Patrick O Brien Demsey, Mark Sourian
vágó: Paul Rubell

szereplő(k):
Aaron Paul (Tobey Marshall)
Dominic Cooper (Dino)
Michael Keaton (Monarch)
Dakota Johnson (Anita)
Imogen Poots (Julia)