Pompeji- Pompeii
Időszámításunk szerint 79-et írunk. Pompeji, a Római Birodalom ékköve, a korrupció melegágya, a kísértés kikötője egykor veszélyes helynek számított a folyamatos földrengések miatt. Ám a Vezúv sötét haragja az első századra teljesen feledésbe merült. A birodalom gazdag lakói élik fényűző hétköznapjaikat, míg a rabszolgák az arénában harcolnak a túlélésért, de egy valamire senki nincs felkészülve: a szunnyadó tűzhányó pusztító erejére. Milo, a gladiátor (Kit Harington) az idővel fut versenyt, mikor egy váratlan földrengés következtében hatalmas robajjal kitör a vulkán: meg kell találnia szerelmét (Emily Browning), hogy kimenekítse a hamuval elárasztott városból mielőtt azt teljesen betemeti a láva, és a szüntelenül aláhulló kőzápor.
Paul W. S Anderson (A Kaptár, tököm tudja hány részének alkotója) rendezői munkásságát ismerve a filmtől nem vártam sokat, igy aki ennek fényében ül be a Pompejire azt nem fogja csalódás érni!
Itt van ugyebár a főszereplőnket alakító Kit Harington akinek a Pompejiben látható Milo és a Trónok harcában alakított Havas John karaktere olyan messze áll egymástól mint Makó Jeruzsálemtöl és akinek jellemfejlődése megállt a film elején látható 7-8 éves kisgyerek szintjétől egészen a tizen- akárhányévvel később látható személyiségéig! Ráadásul minden további szereplő akit a film elején megismerünk, hősünk kivételével nem öregszik egy napot sem és a már jelzett tizen akárhányévvel később is ugyanúgy néz ki!
A főhős nevét Körülbelül egy óra(!!!) elteltével tudjuk csak meg igy aztán mozinéző legyen a talpán aki megpróbál azonosulási pontokat keresni...persze ehhez nem csak ez szükséges. De Kit Harington sem volt azon szemmel láthatólag, hogy megkedveltesse karakterét a nézőkkel ami a befogadóképpességet méginkább megnehezíti, igy egy ideig elvannak azzal hogy olyan jeleneteket tesznek egymás mellé amik elvonják a figyelmet a sztoriról és a karakterek kidolgozottságának hiányáról. Persze azért néha kapunk egy-egy bevágást a háttérben fortyogó vulkánról, hogy azért mégse feledkezzünk meg arról, hogy ez a sok körítés csak előkészület egy kataklizmához...addig is a pasik ellehetnek a- meg kell mondjam elég pofásra sikeredet- harci jelenetekkel, a csajok meg gyönyörködhetnek Harington elképesztően kidolgozott felsőtestével és kockára gyúrt hasizmával....na és nekem ilyen van csak egy nagy kocka az egész!
Na de kit látunk még? Van itt kérem egy csomó jobb sorsra érdemesművész! (szóvicc ) Kiefer Sutherland szemétládája, Adevale Akinnouye-Agbaje becsületes harcostársként van jelen. Carrie-Anne Moss, feledhető alakítással jelen esetben és nem feledkezzünk meg Emily Browning-ról sem akiből valami katasztrófa folytán szinésznő lett.
Ne nagyon reménykedjünk semmilyen filmes bravúrban a Pompeji bő másfél órája alatt hiszen a filmeseknek esze ágában nem volt valami inveciózusat tálalni nekünk csupán felmondani a szokásos katasztrófafilmbe oltott románcal(?) fűszerezett kliséhalmazt...és hogy miért tettem kérdőjelet a románchoz? Mert ez az ami nincs a filmben! Most már azt is értem miért kellett a filmhez három forgatókönyvírót szerződtetni, mert azért ott már baj van ha egy hollywoodi "szuperprodukcióban" a legromantikusabb jelenet két férfi között zajlik, hogy melyik ez, azt a megtekintés után mindenki döntse el maga.
Mindazt amit az alkotók próbálnak ránk erőszakolni körítés gyanánt az csak csökkenti a film élvezeti értékét méginkább. A film amolyan Gladiátoros, szárazföldi Titanic akar lenni egy kis Dante poklával nyakonöntve...De ezeket a filmeket még csak egy lapon sem lehet említeni a Pompejivel...de mindegy is mert most már megtettem. Az akciójelenetekre viszont nem lehet panasz, egész elfogadható a látvány, a kitőrés képei a cunamival egész jól mutatnak. A Pompejit lehet nézni kettő illetve 3D-ben is, én személy szerint az utóbbit javaslom. Sokat ugyan nem tesz hozzá, de segit áttlendülni a döccenőkön.
Szóval a forgatókönyvet három ember- az egyikük ráadásul a Guy Ritchie féle Sherlock Holmest még 2009-ben- írta a többi meg semmi említésre méltót nem kreált még. De a karakterizációval Andersonnak is problémái vannak de szerintem ezzel senkinek nem mondok újat. A szövegkönyv pedig egy merő nulla nem is tudom mikor hallottam ennyi dillettáns baromságot egy filmben, de itt csak ez van!
Sajnálom a Pompejit mert egy sokkal epikusabb mozi lehetőségét kaszálták el és ha jól emlékszem pár éve még talán Polanski volt az aki érdekelt volt egy a Pompeji végnapjait bemutató film elkészülésében. Lehet azzal jobban jártunk volna!
Annyira szigorú viszont nem leszek igy:
Értékelésem: 4,5/10
Egyszer fogyasztható!
színes, magyarul beszélő, amerikai-német akciófilm, 102 perc, 2014 (16)
rendező: Paul W.S. Anderson
forgatókönyvíró: Janet Scott Batchler, Lee Batchler, Julian Fellowes, Michael Robert Johnson
zeneszerző: Clinton Shorter
operatőr: Glen MacPherson
producer: Paul W.S. Anderson, Jeremy Bolt, Don Carmody, Robert Kulzer, Martin Moszkowicz
szereplő(k):
Kit Harington (Milo)
Carrie-Anne Moss (Aurelia)
Kiefer Sutherland (Corvis szenátor)
Emily Browning (Cassia)
Adewale Akinnuoye-Agbaje (Atticus)
Jessica Lucas (Ariadne)
Currie Graham (Bellator)
Jared Harris (Lucretius)