Keresés

Moziajánló

2014. január 6., hétfő 14:55
Nagyjából én is így láttam a filmet.
Hosszú játékidőhöz pedig annyit, hogy nekem semmi sem hosszú 4 óra alatt, Király visszatér bővítetten edződtem. Nem is értem miért keseregnek sokan filmek hossza miatt. Ami jó az 3 óra hosszan is jó. :)
0
2014. január 6., hétfő 14:30
Írtam egy kimerítő kritikát A Wall Street farkasáról, amit az alábbi linken lehet elérni. Egyetérteni gondolom nem sokan fogtok vele, de örülnék neki, ha minél többen elolvasnátok!

http://www.gamekapocs.hu/tag/maktub/blog/5981/a_wall_street_farkasa_kritika
0
2014. január 4., szombat 21:06
De, éppen, hogy indul.
0
2014. január 4., szombat 18:55
A Wall Street farkasa.- The Wolf of Wall Street

Dicaprio egy Jordan Belfort nevű- amúgy- létező tözsdeügynököt alakít aki megfogadta hogy, ha törik ha szakad de gazdag lesz, ez aztán persze számára evidens módon vonzotta a drogok világát és többek közt a luxusprostikat is. A gyors felemelkedést aztán a még gyorsabb bukás követi, törvényszerű helyzet hiszen magasról lehet a legnagyobbat esni! Belfort egyszer 3 perc alatt keresett 12 millió dollárt! Meg egyszer 3 óra alatt 22 milkót!

Leonardo Dicaprio és Martin Scorsese immáron ötödik alkalomal dolgoztak együtt ugye volt a New York bandái, az Aviátor, A tégla és a nagyszerű Viharsziget!

Legújabb alkotásukban Dicaprio néha szó szerint "kivetkőzik" magából! Ez a film egy hullámvasút a szó legszorosabb értelmében! Pénz, szex-kurvák, drog, kb ebben a felállásban ismétlődik minden 3 órán keresztül! Embert próbáló játékidő (ráadásul rám még két film várt ezután) egyáltalán nem tűnt olyan hosszúnak, hogy miért? Mert bizony ez a film maga a nagybetűs FILMÉLMÉNY! Mindezt azért tudom csak igy leírni mert Scorsese mester (és a mester szót vedd komolyan ) egy minden tekintetben DÖGÖS filmet készített, sokszor annyira abszurd, hogy el sem akarod hinni hogy ilyen valóban megtörtént! A jelenetek elképesztő módon vannak felépítve, Dicaprio pörög mint egy elemes nyuszi, drogozik, kefél, pénzt nyúl le aztán megint drogozik megint kefél és igy tovább de jelzem egyáltalán nem unalmas módon csinálja! Nagyszerű pergő monológok és dialógok! A "kocsibamászós" jelenet egyszerűen a zseniális kategóriába tartozik, nemhiába, mászni tudni kell... De még sorolhatnám a jobbnál-jobban felépített jeleneteket de ezt a filmet egyszerűen látni kell!!!!
Aztán ott van még a manapság épp magához térő Matthew McConaughey aki mellékszerepében eszméletlent alakít, Kyle Chandler FBI ügynökéhez pedig remek humormorzsák kapcsolódnak...
Leonardo Dicapriot pedig minimum egy Oscar dijjal lehetne kitüntetni alakításáért, csakhogy sajnos Scorsese addig bíbelődött filmjével míg lecsúszott a jelölésekről így a film nem indul a 2014-es Academy Awardon!

Tessék megnézni!!!!
0
2014. január 4., szombat 18:55
Walter Mitty titkos élete. -The Secret Life of Walter Mitty.

Ha az álmaid nem válnak valóra, akkor vagy az álmokban van a hiba vagy benned. Walter Mitty (Ben Stiller) például nem panaszkodhat, ha fantáziálásról van szó. Az ő fejében folyamatosan pereg egy film, amelynek ő a hőse. Civilben a Life magazinnál Negatívos, de fejben volt már szuperkém, szuperhős és szuperhősszerelmes is.
Egy nap azonban felbukkan az életében az igazi kaland. Egy elveszett negatív nyomában járva, mindennapjai kizökkennek a szokásos kerékvágásból: az ő fejében azonban még mindig másfajta izgalmak kergetik egymást.

Ben Stiller ötödszörre jelentkezett rendezőként filmmel. Természetesen most megint magára osztotta a főszerepet a Trópusi vihar után!

Kissé bajban voltam a filmmel mert megint sikerült kicsit átvernie a trailernek, másra számítottam, nem annyira de igy kicsit. Próbáltam korábban belőni a Walter Mittyt a Pi élete felemelő hangulatához! Ennek ellenére nem sikerült megtalálnom azt a érzést amit az alkotók közvetíteni akartak!
Nem mondom persze hogy a Walter Mitty titkos élete rossz film lenne mert nem az de annyira nem is kimagasló, volt némi hiányérzetem de szerintem ez csak a hangulatban érhető tetten!
Ben Stiller most is remekül hozza a kissé kattant, földtől elrugaszkodott, fura figurát aki abszurd helyzetekbe hozza magát ahogy cselekmény előremozdul! A Walter szíve-hölgyét alakító Kristen Wiig karaktere pedig nagyon aranyos és szeretnivaló!
A film nagyon szépen fényképezett, említhetném Grönland, Izland vagy a Mount Everest csodálatos totálképeit! Mintha az ember ott lenne....
A humor kedves ugyanakkor visszafogott, nem tolakodó nem az a térdcsapkodós, mégis mosolyt csal az ember arcára....

Aki szereti a szép tájakat és a kalandokat némi humorral fűszerezve mindenképpen abszolválhatja Walter Mitty titkos életét!
0
2014. január 4., szombat 1:54
Ezért nem értik más fórumokon se, mikor megkérdezem, mire fel kapott ilyen irreálisan magas pontszámot egy teszem azt 10/5-ös film. Hát ők azt nem úgy értették... matek alap. :P
Persze nem bántásból mondom, csak jó azért az ilyenre odafigyelni.
0
2014. január 3., péntek 22:07
Miért emelted fel a 10-es skálát 11-re? Így most megint csak 90,9%-os a film. :P

:))))))
0
2014. január 3., péntek 22:05
Hobbit 2 3-adjara 4DX-ben 10/11!!!  :-)
0
2014. január 3., péntek 14:31

A túlélő - Lone surviver

hadd kezdjem azzal, hogy imádom a Black Hawk down-t. már az első megtekintéskor lenyűgözött az az eddig általam még nem látott nyersesség és kompromisszummentesség ami az egész filmet jellemezte, anélkül hogy tipikus amerikai háborús mozivá degradálódott volna önfeláldozó hősökkel stb.

és pontosan ezek azok a dolgok, amik miatt imádtam az A túlélőt is. mondhatnám hogy ez itt az A sólyom végveszélyben testvérfilmje és nem is járnék messze az igazságtól. stílusa nagyon sokban megegyezik az említett filmével, nyers, brutális és mocskos, kb amilyen ténylegesen lehet az efféle közelharc.

a lényeg itt is egy balul sikerült bevetés, bár a Sólyommal ellentétben itt nem abból ered a probléma hogy nem számított túlerőbe, illetve elszántságba ütköznek, itt egy kisebb morális dilemma juttatja főszereplőinket olyan durva események körforgásába, amiből nem lehet kiutat találni és ezt Peter Berg és operatőre mesteri fokon viszi véghez. ritkán látott szinten vonnak be minket az események sűrűjébe, szinte ott érezzük magunkat Wahlberg, Kitsch, Foster és Hirsch mellett, repkedő golyók, repeszek és füst közepette, bizonyos jelenetek szinte fizikailag fájnak.
mivel a cím egyértelműen utal rá, így nem lövök le a lényeget azzal, ha elmondom, Wahlberg lesz az egyetlen túlélő, de érdekes módon ez nem jelenti azt hogy övé a legnagyobb szerep. sikerült egy olyan egészséges egyensúlyt teremteni a négy főbb karakter között, ami nem veszi el senkitől a reflektorfényt, senki nem lesz kevésbé főszereplő, senki nem szorul háttérbe. ez persze idővel változik, de csakis azért mert sorozatban le kell mondanunk egy-egy karakterről, hiszen akármilyen speciális kiképzést is kaptak embereink (erről valós archív felvételek kapunk a főcím alatt), ilyen túlerővel szemben ők is csak folyamatos hátrálásra képesek. senki nem lesz hős, senki nem akarja hogy a többiek nélküle folytassák a menekülést mert ő megsérült és senki nem fog ordítva a géppuskatűz elé ugrani lassított felvételen. szóba sem jöhet az hogy valakit másképpen kezeljenek, hiszen jól összeszokott, barátsággá csiszolódott kapcsolatokról beszélünk, az egyetlen lehetséges út az az, hogy együtt megpróbálják túlélni az eseményeket. ha kell, húzzák-vonják egymást, ha kell ordítanak egymással annak érdekében hogy talpra álljon és tüzelve-menekülve folytassa velük az utat, de sajnos ez sem volt elég, ugyebár hárman is meghalnak közülük. és ne essék tévedés, ha valaki meghal, akkor az brutálisan és véresen történik (nem eltúlzottan véresen szerencsére), pátosz és lassított felvételek nélkül.
a rendezőben nagyon kellemeset csalódtam, mert akármennyire is kedvelem a Királyságot, az nem mutat túl egy jól megcsinált akciófilm keretein, míg a Csatahajó számomra az adott év mélypontja volt. az operatőri munka megint csak rendben van, túlzott kamerarángatás nélkül is be tudnak vonni az akcióba, de ugyanúgy marad idő remek beállításokra a nyugodt pillanatokban.
a színészekre sem lehet panasz, Wahlberg kihozza magából amit tud és remek teljesítményt nyújt, a nekem eddig egyáltalán nem szimpatikus Kitsch itt olyan figurát formál a csapatvezetőből akit ugyanúgy lehet kedvelni barátai iránt érzett szeretete miatt, mint amennyire tisztelni döntései miatt. Foster szerintem mindig is fantasztikus teljesítményt nyújtott, ez itt sincs másképp, mint ahogy Hirsch-nek sem kell szégyenkeznie.

egyetlen negatívumot tudnék kiemelni, ez pedig a helikopteres mentési akció, majd ha látjátok, akkor tudjátok hogy miről beszéltem, sajnos elég sokszor láttunk már ilyet. de ettől még nem lesz kevésbé jó és szerethető a film, a karakterekért úgy izgultam mintha nem tudtam volna mi lesz az események végkimenetele, a párbeszédek bőven túlmutatnak az amcsi fenegyerekek vagyunk, poénkodva megoldjuk a legnehezebb helyzeteket is sztereotípiánál, az akciójelenetek közül pedig jó néhány beleégett az agyamba.

ez bizony: 9/10
0
2014. január 3., péntek 13:58

teljesen egyetértek, fantasztikus film! Chiwetel és Fassbender karakterei a legjobban megírtak és ők ki is hozzák belőlük mindazt amit ki lehet, hatalmasat alakítanak. a többieknek sincs szégyenkezni valójuk, úgy érzem mindenki kihozta azt a figurájából amit ki tudott és itt bizony remekül megírt szerepekről van szó!

még adnom kell neki egy kis időt, hogy kitaláljam, 9 vagy 10 pontot kap-e a 10-ből ;)
0
2014. január 3., péntek 12:38
12 év rabszolgaság- 12 years a slave.

Spoilert tartalmazhat!

A 12 év rabszolgaság nem egy könnyű darab ezt le kell szögezni. Nagyon mély drámai alkotás 12 évnyi szenvedésről és megváltásról!
A film igaz történeten alapul egy Solomon Northrup nevű tehetséges és elismert hegedűművész. Solomon szinesbőrű amiről persze nem tehet mint ahogy arról sem hogy legújabb megbízói elrabolják és eladják rabszolgának. Azt gondolná az ember hogy kezdeti kétségbeesést lassan felváltja a beletörődés de Solomon (akit rabszolgaként már Plattnek hívnak) soha nem adja fel annak a lehetőségét hogy valaha is újra szabad ember lehessen és viszatérhessen a családjához! Bár néha reményeit úgy fújja el a szél mint az elégetett papir pernyéi.....

Steve Mcqueen rendező újra alkotott valami fontosat. Neki köszönhetjük az Éhség és a Shame- A szégyentelen című filmeket is. Nem könnyű darabok azok sem de számomra a 12 év rabszolgaság még jobban befogadható volt.
A nagy drámai lehetőségek tárháza ez a film, számomra akin leginkább meg is lepődtem az magát, Solomont alakító Chiwetel Ejiofor akit még nem láttam hasonló drámai szerepet játszani de jelenthetem hogy szinte tökéletesen megoldotta a feladatot, csakúgy mint Lupita Nyiog o aki valami elképesztő átlényegülésen ment keresztül szerepében. Mikor ketten szerepelnek együtt egy jelenetben az komolyan mondom valami élményszámba megy!!!! Steve Mcqueen szinte állandó színésze a két előző közös munka után újra a mindig zseniális Michael fassbender, aki Solomon második gazdáját alakítja. Epps gazda szerepe borzasztóan jól megirt karakter, nála "niggerezés" alap és amúgy egy pszihopata vadállat aki az élvezi hogy másoknak szenvedést okozhat másrészt ez izgatja fel szexuálisan! Fassbender frenetikusan alakított, bár azt mondják hogy szerepét eredetileg Brad Pittnek szánták de ő nem akarta hogy gyermekei ilyen szerepben lássák őt...
Aztán ott van nagy kedvencem Benedict Cumberbatch aki Solomon első gazdája a filmben, ő totál ellentéte Fassbender karakterének ő az akinek el kell adnia őt mert nem tudná megvédeni attól hogy emberei megöljék mikor Solomon ellenállást tanúsít egy fegyelmezéskor és megleckézteti Paul Dano unszimpatikus karakterét!

Remélem kedvet csináltam ehhez a remek darabhoz, aminek pedig nagyon örültem, hogy feliratos volt a film hiszen ilyenkor a szinkron nem képes visszaadni a színészek eredeti érzelmeit és az érzelmek ilyen sokszínű skáláját!
Aki pedig nem szereti a drámákat az pedig ennek ellenére sem fogja megnézni, de hát nem vagyunk egyformák én azért mégis azt mondom hogy tegyetek vele egy próbát, a vetítésen amin voltam például kisgyermekes családok is voltak amin meg is lepődtem.

Ajánlom nagyon!
Ez a szöveg a Facebookos ajánlásom a filmhez ezért tartalmaz egyéb pl rendezőhőz fűződő megjegyzéseket, amiket ti biztos értetek de ismerőseim többsége nem!
0
2014. január 2., csütörtök 2:00
Szerintem az nem erény, ha egy uralkodó meghajlik az "alsóbb réteg" akarata előtt, de csak azért ne féljen meghozni egy döntést, mert az éppenséggel egybeesik az "alsóbb réteg" szándékával. Az az erény, ha olyan döntést hoz, ami igazságos, becsületes és következetes.

Erre szoktam mondani, hogy nem az a lényeg, ki mondja, hanem az, hogy mit mond. Az igazság a sarki koldus szájából is az.
0
2014. január 2., csütörtök 0:31
:D
Amúgy belemehetünk mélyebben, csak a logikád mentén már átvándorolnánk a jogbölcselet színterére, amit alapból nem szeretek, ráadásul nem is érzem magam eléggé felkészültnek belőle.

Mert azt elmondhatjuk a mai demokratikus államokra, hogy a hatalom a néptől ered. Na most ez a 18. századi Edo-korszakra sehogyan sem igaz.
Mégis, esetünkben ugye a közvetett hatalom és igazság, a végső ítélet a néptől származott. Akkor ez most jó dolog? Ez egy erény az uralkodó részéről, hogy meghajlott az "alsóbb réteg" akarata előtt? Vagy gyengeség? Bizonytalanság? Következetlenség?
0
2014. január 2., csütörtök 0:12
Jaja, Palpatine-ról nem is beszélve :D!
0
2014. január 2., csütörtök 0:08
Na jó, egyezzünk ki abban, hogy lehetett volna ennél is jobb fej, de még mindig jobb arc volt, mint a Mortal Kombat-ben! :D
0
2014. január 1., szerda 23:56
"Jogos" helyett "igazságos" értendő... pont azzal van a baj, hogy a jog és annak megjelenési formái hogyan távolodnak el egyre jobban z egyén igazságérzetétől...
0
2014. január 1., szerda 23:49
Szerintem akkor lett volna "maximálisan jó arc", ha meg sem várja a bosszú beteljesedését és ennek következtében a "nép nyomását" sem, hanem abban a pillanatban, hogy Kira és a boszi szarkavarása a tudomására jutott, már új parancsot ad ki.

Amúgy meg "érdekes" szigorúság az -mint a jogos büntetések kiszabásának rendszere és képessége-, ami a "nép nyomásától" függ:)... Ha engedni kell a "nép nyomásának", az azt jelenti, hogy a nép nem tartja jogosnak a büntetést, de ezt egy jó uralkodónak szerintem petíciók nélkül is tudnia kéne...
0
2014. január 1., szerda 23:34
Nem gondoltam volna, hogy pont erről fog menni a vita, de hát akkor hajrá, legalább pörög a topik. :)

Szerintem pont hogy ezzel nem csinált segget a szájából. Mégiscsak egy sógunkról beszélünk, nem valami udvari tanácsnokról, szóval itt azért ügyelni kellett rengeteg mindenre a részéről. Nem hiszem, hogy olyan bevett szokás lett volna csak úgy direkt parancsokat módosítgatni (például megadni a teljes kegyelmet és életben hagyni a roninokat), egyszerűen csak igyekezett a történtekhez hozzáigazítani a már kiadott utasítást, de úgy, hogy az a legkevésbé se csorbuljon. Mert ha maximálisan jó arc lett volna, akkor ugye életben hagyja a bosszúállókat, de utána meg számolni kell a tartományokban kirobbanó, rengeteg vérbosszúval...

Ráadásul ugye itt a nép nyomására engedett az uralkodó.

Harmadrészt azért ez egy tényleg rendkívüli esemény volt. Nem egy szimpla lótolvajról volt szó, akiről aztán kiderült volna, hogy "nemes ügyben" vitte véghez a gaztettet, az ugyanúgy lógott volna. Itt 47 ember közös, szilárd elhatárolásáról volt szó, aminek a története pikkpakk bejárta a környéket, és hamar hatalmas visszhangot keltett. Az uralkodó sem volt ostoba, tudta, mit tehet még meg, és mit nem, hogyan tudja a legkevésbé csorbítani a személye megingathatatlanságát és a nép kedvére tenni.

Abban igazad van, hogy valami itt mindenképpen sérül, és isten igazából nem is tudok belekötni azokba, amiket írsz, de én ezt, ennyi idő távlatából is így látom helyesnek. Ahogy ez megtörtént.
0
2014. január 1., szerda 23:16
Ha változott a "sokminden", akkor nem az lett volna a becsületes, hogy azt mondja "Bocs, közben megtudtam, hogy Kira egy ármánykodós f*szfej volt.", és kiad egy új parancsot?

A következetesség nálam nem az, hogy valaki minden körülmény és változás ellenére ragaszkodik egy állásponthoz vagy véleményhez, mert ettől látja biztosítottnak saját tekintélyét és véleménye szilárdságát, hanem az, ha adaptálja a véleményébe, "parancsába" az új infókat, és az esetleges változásokat indokolni tudja maga és a környezetében élők számára is.

Persze az uralkodói tévedhetetlenség, mindenek felett állóság sérült volna, csak akkor azt kell eldönteni, hogy ez a fontos-e, vagy az, amire az egész épül, a becsület.

Már csak a "szigorú" maradt:)...
0
2014. január 1., szerda 23:03
A 12 év rabszolgasárgól majd szívesen fogadnék egy rövid kritikát.
0
2014. január 1., szerda 22:50
Úgy értem nem hitte komolyan, fel se merült benne a gondolat, hogy a parancsa ellenére fog bárki is cselekedni.
Na meg eltelt 2 év, azalatt sok minden változhat.
0
2014. január 1., szerda 22:46
Bele sem gondolt, azért tiltotta meg külön :D?!
0
2014. január 1., szerda 22:39
Ez mondjuk ilyen szempontból tényleg érdekes, csak hát annyi minden játszik közre, na meg el kell választani a filmet a valós eseményektől is.

Lehet, hogy az uralkodó bele sem gondolt abba, hogy itt bárki is bosszút fog állni, de aztán meghatotta őt a roninok "jogos" cselekedete. Lehet, hogy később jött rá, Kira amúgy mekkora egy faszkalap, meg hogy mire ment ki a játék (a filmben), és azért is gyakorolt kegyet.

Az igaz történetben amúgy (csak hogy mekkora népszerűségnek örvendett Kira), amikor Oishi bandája betört a birtokára, sorra járták a szolgák házait, hogy nyugodjanak meg, nem fogják leölni őket, csak Kirára fáj a foguk, de ne riadóztassák a katonákat, azok meg békében továbbengedték őket, holott ugye kötötte (volna) őket az uruk iránti hűség.

Na meg, miután véghezvitték a merényletet, hazaúton mindenki meginvitálta a roninokat, ételt és vizet adva nekik, a már lentebb említett petíciókról nem is beszélve, amiket az érdekükben írtak a sógunnak.
0
2014. január 1., szerda 22:35
Csakhogy itt nem a "lelépés" a lényeg, hanem a becsület, ami nekik az életüknél is többet ért, mert igazából ezt hagyták örökül a gyerekeikre. Hiába nem találják meg őket, ha közben a feleségüknek és a gyerekeiknek onnantól a saját közösségükben megvetés jut csak. Láthattad, mennyire számít az alá-fölé rendeltség, hogy úr nélkül lenni egyet jelentett abban az időben és ott a halállal, "jobb" esetben a rabszolgasággal, a kiszolgáltatottsággal. És egyébként szerintem a családomat nagyobb biztonságban tudni többet ér, mint hogy még húsz évig bujkálhatok és vegetálhatok valamelyik mocsárban.
0
2014. január 1., szerda 22:35
No, ezért írtam korábban, hogy ez az egész távol áll tőlem. A halál meg a becstelenség közül én utóbbit választanám, de én nem vagyok szamuráj, csupán egy asztrodroid.

Úgy is mondhatnám: ez így nem volt racionális. .)))
0