Keresés

Moziajánló

2013. december 19., csütörtök 17:31
Na látod, ezt nem tudtam! Azt igen, hogy Tolkien nem fejtette ki A hobbit-ban, merre járt Gandalf, de azt nem tudtam, hogy később ötletelt ezen és meg is jelent. Az általad felsorolt két könyv történetei benne vannak a Szilmarilokban is? Ha véget ért a trilógia, akkor egész biztosan mindent elolvasok, ami Középföldéhez köthető, de így izgalmasabb, hogy nem tudom, csak sejtem, mi lesz a végkifejlet :)

Egyébként sokan írták különböző kritikákban, hozzászólásokban, hogy úgymond súlytalan a történet, mert tudjuk, hogy Bilbó és Gandalf egészen biztosan túlélik a kalandot, ahogyan Legolas is, de erről a legkevésbé tehet Jackson vagy Tolkien, egyszerűen csak nem sorrendben készültek a filmek. És úgy érzem, így is tartogat még meglepetéseket Jackson a Tolkien műveket jól ismerőknek is :)
0
2013. december 18., szerda 19:03
Most értem haza, úgy volt, hogy beugrom egy másik mágus, Gandolfini filmjére, de aztán eszembe jutott, hogy van még egy elintéznivaló, így vettem egy jó meleg kukoricát, és dolgom végeztével itt ülök a monitor előtt majszolva, s a "moziélményt" a moziajánlód szolgáltatja. :)

Amit Dol Guldurról írsz, az valójában Tolkien szüleménye (bár Jacksonék tupíroztak rajta - pl. Azog) csakhogy nem a LOTR- meg nem is a Hobbit regénybe került bele, hanem eredetileg sehová, aztán A Gyűrűk Ura világát élete végéig tágítgató, alakítgató Tolkien halála után az ilyen íróasztalfióknak írt jegyzeteket, ötleteket, fecniket egy közös könyvbe rendezték, aminem a címe volt már "A gyűrű keresése" és "Befejezetlen regék Középföldéről" is, ez a történetszál ebből származik, ékesen bizonyítva a forgatókönyvírók remek dramaturgiai érzékét.

Tetszett a csapongásod! :)

most posts by TM
0
2013. december 18., szerda 18:59
Kellemes beszámoló, jó volt olvasni. :)
0
2013. december 18., szerda 18:34
A Bardem család házivideójába kellett néhány idegen arc, ami feldobja a közös szexet, más indokkal nem menthető a részvételük. Pittnek és Fassbendernek még ennyi mentségük sincs, ha csak az nem, hogy elhitték, hogy Ridli mindig jót tesz.
Ezúttal csak úgy sikerült volna neki, ha nem tesz filmet a gépbe. :)
most posts by TM
0
2013. december 18., szerda 17:30
Hát én a cimboráddal értek egyet, nagyon jó ez a film.
0
2013. december 18., szerda 16:33
The Counselor (A jogász, 2013)

"Lyukasszuk el megmaradt BKK-vonaljegyeinket" címre keresztelt fővárosi napom során betértem a Toldi Moziba, hogy Ridley Scott sokat dicsért és még többet elmarasztalt thrillerjét vegyem szemügyre. A nagytermet úgy egy tucatnyi nézőtársammal osztottam meg, akik a játékidő előrehaladtával a fészkelődés és a néma értetlenkedés útján nagyjából egyre nagyobb létszámúnak tűntek.
Ez a film ugyanis messze a legrosszabb és legélvezhetetlenebb darab, amihez hosszú ideje szerencsém volt. Ridley Scott igényes rendezése vagy a nem mindennapi színészgárda (köztük a tény, miszerint Cameron Diaz kiváló színésznő) sem volt elég ahhoz, hogy értékelni tudjam az idegesítően ködösítő, se vége-se hossza párbeszédek garmadáját, ahol rendszerint unszimpatikus karakterek fáradhatatlanul dobálóznak olyan ügyekről, melybe a nézőt az istennek se sikerül bevonni, az üres bölcselkedésről nem is beszélve, aztán jön-jön egy feszült helyzet a semmiből, olykor némelyikük meghal, ki így, ki úgy (némely jelenet egész pofás lett, ezt még fel lehet írni a pozitívumok listájára), majd vége a filmnek. Cameron Diaz közben a legutolsó rezdülésig képes lélegzetelállítóan felépíteni figuráját. És kész. Igazából még most is tanácstalanul állok ezen bemutató előtt, hogy lett ebből ekkora nézhetetlen nudli. Egyik cimborám, akinek hihetetlenül elnyerte a tetszését Scott filmje, azzal védte álláspontját, hogy a történet nem mindennapi szituációkat mutat be, illetve a kartellhez kötődő történések épp olyan húsbavágóak, mint például Az utolsó műszak forgatókönyvében. Nem kívántam vitatkozni vele, mert ebben igazat adok, csak az általa hivatkozott, egyébként kiváló filmben legalább élő és kedvelhető szereplők mozognak, ahol ezek a szituációk nem csupán random módra lógnak a levegőben, hanem egy átélhető és egységes történet részei. Ha ennek csak a csírája elmondható lehetne A jogászról, akkor nem felhúzva és kiábrándulva hagyom el a termet.
0
2013. december 18., szerda 13:30
Ez igen! Ha lesz egy kis nyugi, akkor majd jól megcsócsálom, amit írtál! :)
most posts by TM
0
2013. december 18., szerda 12:58
A hobbit - Smaug pusztasága

Tegnap végre lehetőségem nyílt megnézni a helyi, felújított moziban 3D-ben megtekinteni a filmet, amire egy évet, vagy inkább tízet vártam. Tavaly a Váratlan utazás már visszavarázsolt Középföldére, melyben még 2002 őszén elvesztem, mikor kikölcsönöztem A Gyűrű szövetségét dvd-n. Utána már moziban láttam a Helm-szurdoki csatát és ugyancsak a moziban taglózódtam le Minas Tirith ostromán is, és azóta már a polcomon is tudhatom e trilógia bővített kiadásait és nemrégen a Váratlan utazást is bővítve, de immáron BD-n tehettem gyűjteményembe.

Úgyhogy kijelenthető, Peter Jackson Középföldjének nagy rajongója vagyok. Igen, Jackson-é, persze tudom, Tolkien világa ez, természetesen könyvben is abszolváltam a trilógiát, de a Hobbit-ot már direkt nem olvastam el, míg nem láttam a filmeket. Nagyon vártam, hogy ez is megtörténhessen, és szép lassan, de csak összejött! És rögtön egy új trilógia képében! De ezek a filmek már mások, mint a regények, PJ sokat hozzájuk tett, alakította a figurákat, eseményeket, és ez kedvemre való volt. Tetszettek és egyet is értettem a bővítésekkel, vagy épp szűkítésekkel. Mivel mint említettem, a Hobbit-ot még nem olvastam, nem tudom, csak sejtem, mennyi változtatáson esett át a mű filmátirata. Például tisztában vagyok vele, hogy Tauriel-ről egy Tolkien-mű sem esik szó. De én már A Gyűrűk Ura filmekhez is úgy álltam hozzá, hogy ezek által láthatjuk a valóságot, míg a könyvek egy már rég elfeledett történelem szemelvényeiből tevődik össze, ahol egyes részletek elvesztek, összemosódtak. És ha így fogom fel, akkor nem esik nehezemre befogadni a módosításokat sem. Hosszas, vontatott bevezetőm után illő lenne már a szóban forgó filmről is szót ejtenem, igaz?

SPOILER és csapongás veszély!!!

A remek "cold-open" után Jackson ott veszi fel a történet szálait, ahol lerakta az előző kaland végén. Hőseink az orkok szorításában folytatják utazásokat a Magányos Hegyhez és immáron egy újabb szörnyeteg elől menekülnek: Beorn, a bőrváltó keresztezi útjukat. Kicsit ugyan rövidnek éreztem az időzést nála, tovább is elhallgattam volna népe és a maga történetét, de még fel sem eszméltem, és már a Bakacsin erdőben találtam magam. A megzavarodott csapat (mínusz egy mágus) bolyongása elég szorongatóra sikeredett, én is úgy éreztem, hogy elvesztem, de a zsáklaki leleményessége ismét bizonyítást nyert, de egy csapatnyi pók megnehezíti a dolgukat. Ismét egy olyan eseménybe csöppentek, amiről már előzetesen tudtam, és féltem is, hogy fognak mutatni a beszélő pókok, de remek ötletnek találtam, hogy csak a Gyűrű "takarásában" értettük meg őket. És igazán félelmetesre sikerült "kis" teremtmények lettek, ha nem szeretném a pókokat, igen kellemetlenül is éreztem volna magam. Annál inkább volt zavarba ejtő, Bilbó máris mennyire hatása alá került a Gyűrűnek, elszomorító látni, hogy ez a kedves kis hobbit mennyire eltorzul, mikor drágaságát féltve lekaszabol egy pókporontyot(?). Már-már elveszni látszana a harc, mikor a tündék megjelennek, és hőseink csöbörből vödörbe, azaz tünde fogságba esnek. Legolas feltűnést abszolút nem éreztem feleslegesen, tudván, apja, Thranduil az erdei tündék királya, aki merőben más karakter, mint Elrond. És megismerhetjük végre a sokat emlegetett Tauriel-t is, jól esik végre egy női karakter, hiszen csak egy kis Galadrielt kaptunk csak ebben a trilógiában, és vele sem most találkoztunk... Féltem az előzetesen beharangozott és lefújolt Fili-Tauriel történetszáltól, de nem volt okom csalódásra, érzékletesen, finoman mutatta be a törp-tünde románcot, ha lehet annak nevezni. Egyedül a későbbi gyógyítós jelenetet éreztem feleslegesnek, máshogy is megoldhatták volna, mint a Szövetség hasonló jelenetének koppintása, de összességében semmi kivetnivalót nem találtam Tauriel figurájában, és így Legolast is kirobbanthatták az erdőből, de egy kicsivel visszafoghatták volna vele az akciójeleneteket. Merthogy itt kapunk egy igen hosszú, és látványos akciójelenetet, amit kicsit túl koreografáltnak, és művinek is találtam, de kétségtelenül rendkívül látványos volt! A 10 évvel ezelőtti Jackson talán visszafogta volna magát, egyedül itt éreztem, hogy kilóg a lóláb. Tóváros viszont nagyon zsúfoltnak és mocskosnak, egy szóval: igazinak sikerült, tényleg elhittem, hogy egy élő, vagy inkább pusztuló városkát látok, és egy újabb karakterrel, Bard-dal is megismerkedhettünk, a castingosok remek munkát végeztek, ismét! Na és eljutottunk oda, ahová törp rég nem merészkedett! Illetve most sem, Zsákos Úr indult a küldetésére, hogy megtalálja az Arken-követ, Erebor-ban, ahol nem mellesleg valami holmi sárkány is tanyázik. Nem is sikerült sokáig észrevétlen maradnia, még a Gyűrűvel sem, Smaug a sárkány végre megmutatja magát! Volt egy előzetes elképzelésem a rettenetes kinézetéről, de még ezt is messze túlszárnyalta a megjelenése! Egy élő, lélegző sárkányt sikerült teremteni, aki rettenetesen külsején túl még rendkívül hiú is, Bilbó remek beszélőkéjével azonban sikerül egy ideig kordában tartania az aranyimádót. Ezért már megéri beülnie a moziba annak is, akit hidegen hagy Középfölde világa! És Smaug igazán csak dühében és tűzokádásban indul be, a törpök sem ússzák meg a találkozást. És hitt még hosszasan regélhetnék a cselekményről, feleslegesen. Ezt látni kell! Akár két órán keresztül is elnéztem volna a felbőszített sárkány tombolását, de a sárkány bosszúra szomjazva tovaszáll, és újabb egy évet várhatok, hogy lássam a törpök és a sárkány sorsának beteljesülését, nehezen, de valahogy kibírom!

És még akkor szót sem ejtettem kedvenc mágusunk, Gandalf tevékenykedéséről! Tudom, hogy a könyvben ez egyáltalán nem lett bemutatva, de Jackson-ék fantáziadúsan elevenítették fel a szürke mágus Dol Guldur-i kitérőjét és hamarosan "szembe" találjuk magunkkal magával Szauron-nal is! Kár, hogy A Gyűrűk Urában így nem jelent meg, pedig milyen remek lett volna akkor is látni ezt a fenyegető gonoszságot. Gandalf pedig talán még sosem került ilyen szorult helyzetbe, ha A Gyűrűk Ura után lennénk, komolyan aggódnék érte.

Így is elég csapongó írásomat itt be is fejezném, hirtelenjében úgy éreztem, ezekről kell szót ejtenem. Ha összegeznem kellene, akkor egy gyorsabb, már-már kicsit túl gyors is, de igen változatos helyszíneken és eseményeken átívelő kalandot kaptunk, mellé pedig érdekes, új szereplőket, némelyek esetében a karakterek is elmélyültek, összetettebbé váltak a Hobbit-trilógia második szakaszában. Egy kicsivel talán több ismerős zenei témát is elviseltem volna, de Howard Shore-t dicséri, hogy sok új dallamot komponált, és nem nyúlt vissza a korábbi munkáihoz. Már most nagyon szomorú vagyok, hogy egy év múlva az utazás véget ér, de addig még láthatunk újat, ha piacra kerül a bővített változat, ami remélem nem csak 13 percet jelent majd. Egy kicsit több Bilbót, Beorn-t és Smaug-ot szeretnék kapni! De így is egy majdhogynem tökéletes élményt kaptam, és bár még tegnap hazafelé kullogva gondot okozott, hogy hol fog végezni a toplistámon a film, most hogy egy kicsit leülepedett az élmény, nem is lehet kérdés, hol fog tanyázni a film nálam!

10/10
0
2013. december 17., kedd 18:50
Hát nekem a gyerekméret nem jó :)) Az IMAX-et kapisgáltam elvégre az a legjobb 3D moziban akkor a szemcsi is spécibb lehet. Csak sajna most ez inkább a fővárosi emberek kiváltsága meg a közelben lévőké.
A Hobbit-ot viszont örömmel hallom, az még bejátszhat később.
Nem bánnám ha összejönne egy 3D mozi még kari előtt:)
0
2013. december 17., kedd 18:43
Ezt se tudtam ezidáig, gondoltam aktívnal kiért ne lógna egy jó kis madzag a szemüvegből.
:D
0
2013. december 17., kedd 18:33
Ott csak egyféle van. Illetve ez így nem igaz, mert van gyerek- és felnőtt méret. :) Na meg az IMAX-szemüveg különbözik a többitől.
A Hobbit 2-nek most egész jó volt a térhatása. Az például valódi 3D. Meg még ilyen lesz a Dinós-mese, a Pulykaland és a nemsokára érkező 47 ronin is. Nekem mesében a  Sammy nagy kalandja volt a csúcs, élőszereplősben pedig az Avatar, A leleményes Hugo, A nagy Gatsby és a Gravitáció.
most posts by TM
0
2013. december 17., kedd 18:24
Moziban csak passzív 3D van.
0
2013. december 17., kedd 18:20
Ez rövid és velős volt:)
Egyébként még életemben nem láttam 3Dt moziban szóval nincs összehasonlítási alapom. Illetve nem tudom számít e hogy a moziban aktív vagy passzív a 3D szemüveg. Vagy csak egyfajta okuláré van?
0
2013. december 17., kedd 18:13
Szerintem igen.
most posts by TM
0
2013. december 17., kedd 18:00
No most akkor ha úgy hozza a sors, hogy pénteken megtudnánk nézni menjünk nyugodtan mert klassz lesz? Én fizetném a mozijegyet és nem sajnálnám azt a 2500at érte mégha nem is annyira brutál a térhatás.
0
2013. december 17., kedd 16:32
Ezt főleg a térhatásellenes fórumokon lehet olvasni, amiből van egypár.

Valójában arról van szó, hogy ez egy felkonvertált film, tehát óriási nagy képillúziót nem szabad várni tőle, viszont egy tisztességesen elvégzett konverzió, ami inkább hozzáad az élményhez, mintsem lerontaná. Nem egy Titanic, de messze nem is Titánok harca.
most posts by TM
0
2013. december 17., kedd 16:22
Mindenhol azt olvastam, hogy felesleges és rossz.
0
2013. december 17., kedd 15:39
A Thor - Sötét világ  3Dje szép? Mennyire érvényesül a térhatás a filmben?
0
2013. december 15., vasárnap 14:01
Volt pár napom, hogy emésszem Smaug pusztaságát, de akárhogyan is gondolkodom ez évben jobb filmet még nem láttam. Tegnap mentünk barátnőmmel a Jégvarázsra, jó volt de az Aranyhaj jobb volt pár éve. 10/7 így elsőre.
Karakterek szerethetőek, dalok tetszettek, rénszarvasról és a hóemberről megnéznék egy külön hosszabb filmet is. Történetet éreztem gy kicsit sutának, olvaszd fel jég szívemet kicsit kevéske volt. De BD-n biztos vétel lesz.
Mikor vége lett kezdődött a Hobbit, sok önuralom kellett, hogy ne üljek be rá. Mentünk adventi vásárra ott is ezen járt vég az agyam, de találtam ott egy fából faragott nagyon szép sárkányt meg is kaptam barátnőmtől, nem Smaug de nagyon szép részletesen megmunkált. Remélem a bővített szobroshoz Smaug lesz. :)
0
2013. december 15., vasárnap 3:43
Várjunk csak! Most kapcsolok. Szeretném átfogalmazni. Mindenben egyetértek! :)
most posts by TM
0
2013. december 15., vasárnap 2:57
Egyébként meg mivel nem ajánló, hanem kritika, ezért muszáj neki a tényekről, részletekről szólnia. Örülök, hogy elolvashattam. Jókat ír az elsőről is, de ott sem száll el teljesen, simán megírja a fogyatékosságokat is. Merthogy az sem egy tökéletes film, ahogy ez a második sem az. De ezt nem is kérdezte senki. Lehet neki örülni, szórakoztató és pont ez a lényeg.
Az egyik nagy erénye nálam még az, hogy hiába tudom, hogy az egész egy nagy mese, minden annyira realista, élethű, valóságszerű, hogy simán elhiszem, és ezt kevés ilyen film tudja nyújtani.
most posts by TM
0
2013. december 15., vasárnap 2:50
Már mondtam, hogy nincs baj, (miért is lenne?) de ha kikényszeríted, ám legyen: a tiedében valahogy inkább félig üres poharak vannak, az övében meg több a félig teli, ráadásul egy sor remek mélyértelmű gondolatot is meglátott, ezért tetszik.
most posts by TM
0
2013. december 14., szombat 22:01
Én nem láttam még az elsőt se de örülök hogy van Tauriel, bár azt sem tudom mi a fajtája bár nem ez a lényeg. Sok filmnek jót tesz ha van benne nöi főszereplő :)
Na majd megnézem.
0
2013. december 14., szombat 21:47
Örülni kéne, hogy Tauriel van egyáltalán a filmben. Jobban belegondolva, a Hobbit történetébe egyetlen említésre méltó női szereplő sincs, s bár nem szeretem, ha nagyon belepiszkálnak a történetbe az írók-rendezők a kényük-kedvük szerint, ez a karakter szerintem kifejezetten jót tett a sztorinak.
0
2013. december 14., szombat 21:34
No azért lehetne női szereplős is. Ez így tré.
Hogy volt e ilyen a másikhoz azt sajna nem tudom.
0