Hobbit - Smaug pusztasága
Jíííhhhááá, meg is van az én idei filmes number one-om!
Gyerekek, órákig áradozhatnék róla, de felesleges lenne. A sztori pörgős, a helyszínek és a díszlet GYÖNYÖRŰEK, a karakterek árnyaltabbak lettek - jó, egy két törp még mindig nem sokat ad hozzá a dologhoz, de a legtöbbjük már nem csak egy a halmazban rohangáló társai között-, az új karakterek fenomenálisak, a dialógusok elképesztőek, főleg ahogy megidézik a GYU trilógia 1-2 mozzanatát. Smaug félelmetesen monumentális és gyönyörű, az extra, könyvhöz képest hozzátoldott részek parádésak, az egész annyira színes-szagos fantasy, hogy az állam leesett, a műsoridő pedig csak úgy elszállt.
Egy-két kedvenc mozzanatomat kiemelném a filmből, minor SPOILEREK előfordulhatnak:
- Bilbónak a Gyűrű általi megkísértése a Bakacsin erdőben hidegrázósan jól sikerült. A zene alatta, Bilbó arcának eltorzulása, a harag, a hobbitokhoz nem méltó dühe és agresszivitása félelmetes lett, tényleg elhitette vele, mire is képes az Egy Gyűrű.
- A tünde-törp szerelem, bár meglepően hatott, nagyon szofisztikáltan és finoman nyúltak hozzá, nekem nagyon tetszett ez a momentum is, nem volt túl nyálas, illetve erőltetett.
- Jackson cameóján hangosan felröhögtünk, sajnos csak haverjaim és én, valszeg a mozinézők többsége fel sem ismerte a répazabáló pofát... :(
- A Glóin-os tündés jelenetnél a könnyem is kicsordult, annyira szívből jövően nevettem fel, ahogyan Bombur hordós akcióján is. :D
- Tóváros annyira részletgazdag és szagos volt, hogy az állam leesett. El sem hittem, hogy ilyen szépen meg fogják tudni csinálni.
- Martin Freeman egyszerűen parádézott minden egyes jelenetében, jobb címszereplőt nem is találhattak volna nála.
- Az akciójelenetek, pörgősek, élvezhetőek, gyönyörűen megkomponáltak voltak.
- Gandalf és Radagast látogatása a kriptában volt annyira nyomasztó és súlyos, hogy konkrétan kirázott a hideg, és fel kellett vennem a pulóveremet.
Pár dolog, ami sajnos azért nem tetszett:
- Mint már említettem, pár karakter ugyanolyan sablonos maradt, mint az első részben, értve ezalatt főleg a törpöket.
- Az ork vezérekből, Bolgból és Azogból is többet ki lehetett volna hozni, megint csak sablon gonosz figurákat kapunk, mélyebb indíték, mélyebb gyűlölettől mentesen. Jó, persze, mindenki tudja, hogy mi vezérli őket, a karaktereik ettől függetlenül egy nagy nullák!
- Egy két kurvára a film hangulatához nem illő kifejezés. Pl. mikor Bilbó mondja Smaugnak, hogy "Ezt benézted!"... Mi az, hogy ezt benézted? Ez nem valami fantasy gettó bazmeg!
- A CGI jeleneteknél néha kilógott a lóláb. A tündék ugrálásánál, néha a lovaknál, néha az orkoknál is. Ez sajnálatos. (Ugyanakkor pl. az aranyömlésnél megállt bennem az ütő, ennyire szépen kivitelezett, gyönyörűen megmunkált jelenetet még nem láttam!)
- Na meg a vége. Ilyen geci módon félbevágni a sztorit. Ehh, gondolom mindenki tudja, mire gondolok, és gondolom a legtöbben nem erre számítottak lezárásként...
NA DE összességében ez még mindig 10/10, alig várom, hogy elteljen egy év, és láthassam ennek a gyönyörű trilógiának az utolsó felvonását.