A hobbit: Smaug pusztasága
Egy évvel ezelőtt bajban voltam. A Gyűrűk Ura nagyon közel állt hozzám, sokszor láttam moziban, így aztán lemezen már nem annyiszor. Jobban belegondolva, még nem volt DVD-lejátszóm, amikor azok a filmek megjelentek, így egy kölcsönkapott készülék segítségével videokazettákra vettem át a bővítetteket, az összes extrával, úgy, hogy még a menüben való lépkedések alatt is surrogott a szalag a folyamatos felvétel miatt, és ezeket a kazettákat láttam többször, a DVD-ket már nem annyira. Tudtam kívülről az egészet, nem is akartam újra látni, "szinten tartva" voltam a trilógiával. Csakhogy aztán eltelt pár év, és a korábbi eufóriát elvitte az időcica. Amikor beültem a Váratlan utazásra, gondoltam, hogy majd megy minden, mint a karikacsapás, de nem így volt. Sokat kellett "melóznom" azon, hogy újra bevonzzon ez a világ, 4-5 alkalommal moziztam belőle és akkor már bemelegedtem. Az igazi áttörést a pár hete végignézett bővített verzió és főleg azok bőséges extratartalma hozta meg. Annyira jól felépített bónuszhalmaz, hogy simán magával ragadja a nézőt, s mire végére értem, addigra a tíz évvel korábbi rajongó énem újra előjött, s már nagyon vártam, hogy elérkezzen a bemutató napja. Hogy mennyire beilleszkedett ez a film a többi közé, azt az is mutatja, hogy az utolsó héten bárkivel beszéltem róla, mindig Gyűrűk Urát mondtam a Hobbit helyett. :)
A Smaug pusztasága váratlan módon nem onnan indul, ahonnan az ember az első rész befejezése után várná. Gyorsan megjegyzem, hogy senki ne tököljön a kezdéskor a szokásos dolgokkal, kabát, szemüveg, kajapia, mert rögtön az első jelenet első szereplőjét látni kell! Persze aztán kiegyenesedik a sztori, újra találkozhatunk kedvenceinkkel, akiknek már az első órában lesz két olyan beszabehu akciójelenete, hogy ha csak ezt a kettőt ollózták volna ki a filmből, már arra simán befizettem volna a jegy árát! Mindehhez nagyon jó a térhatás, több olyan képi poén van, ahol a vászonból kinyúlik, kirepül, kifelé áll az, amit éppen látunk. Szerintem ebben a részben talán még látványosabbak a helyszínek, mint az előzőben, persze ebbe belejátszik az is, hogy ezúttal több az új helyszín, nem Zsáklak és Völgyzugoly végtelenül míves és igényes, de már zömmel ismert elemei adják a kulisszát. A tempó olykor lélegzetelállító, olyan egymásra épülő apró gegekből, hihetetlen mozzanatokból áll össze hosszú-hosszú perceken át zajló akciójelenet, mint amilyet a Pellenor mezején láthattunk, vagy hogy könnyedebb példát mondjak, A Karib-tenger kalózai legjobb pillanatait megidéző jelenetsorral örvendeztetnek meg az alkotók, mindezt roppant bonyolultan összerakva: háttér, előtér, különböző méretarányú alakok, animált figurák, vágás, zene... pazar!
Dol Guldur is éledezik, s Benedict-kedvelők a szinkronosban is megkapják kedvencük hangját, mivel a különleges nyelvezethez feliratot párosítottak. Alapvetően a film hangulata sokkal komorabb. Bilbó változását ugye értjük, a törpöket meg egész film alatt túráztatja valamilyen éppen aktuális halálos veszedelem, a Mágus pedig szembesül azzal, hogy itt bizony valami sötét dolog készülődik, olyan erejű, amivel szemben ő is tehetetlen. A Magányos Hegy meg már alapból nem egy vidám helyszín, az ott zajló - leghosszabb és legösszetettebb - rész a legsötétebb. Izgulni lehet dögivel, itt már nagyobb a tét, és ezzel párhuzamosan a film fokozatosan sötétedik, komorodik.
A befejezés pedig pont olyan, mint amilyen egy egyben forgatott, ám részekre bontott történetnél lenni szokott. Az ember hirtelen kitépné a moziszéket a helyéről, hogy a francba, most megint kell várni egy évet.
Azért türelmesen végigültem a feliratok minden sorát, hogy Howard Shore összes hangjegyét fülembe zárhassam. A stáblistában megemlékeznek három tagról, akik a forgatás közben/óta hunytak el. Szép gesztus.
Azzal jöttem ki a teremből, hogy ezt biza még néhányszor látni kell!
A könyvet most már juszt sem olvasom el újra, de úgy vélem, hogy nagyon nem is érdemes, mert ezúttal annyira gyűrűkurásították ezt a harmadot, hogy most már annak jobban örülnék, ha a film forgatókönyv-változatából készítenének regényt.
Összegzésképp: hajrá, mozira fel!
PS. Tauriel rulez! :)