Visszakerestem neked, hátha ez is ad egy plusz löketet. Nyugalom, spoilermentes. :)
Mocsok
Igazából én tömören én is csak azt tudnám leírni, amit TM már megtett egy korábbi hozzászólásában. Amit hozzátennék, hogy jól tették, hogy két részre bontották a filmet. Az első 45 perc melegágya a morbid, fekete humornak, ahol hiába is egy vérbeli faszkalap a főszereplő, azért valamilyen szinten megkedveljük, mert látjuk, vannak azért önzetlen, jó cselekedetei is, ugyanakkor jókat tudunk szakadni az alpári viselkedésén, a szellemes beszólásain, meg a szarkavarásán.
A film utolsó 45 perce pedig az a mocsár, amibe a főhős fullad bele, eldobva minden erkölcsi és emberi normát. Kegyetlen, mély, félelmetes, riasztó, szánalomra méltó.
Jó, hogy éles határ választja el ezt a két részt, összemosni a kettőt nagyon nagy ballépés lett volna.
McAvoy remek színész, az utóbbi szerepei mind egyre inkább megerősítenek eme hitemben. A karaktere annyira egyedi és hasadt, amennyire csak lehet, és előttünk épül fel több személyisége is a múltjának megismerése által.
Ahhoz pedig, hogy meglássuk, hová is fajul ez az egész, melyik "én" tör ki győztesen ebből a sanyarú harcból, tényleg végig kell ülni a filmet. De még így is rengeteg kérdést és kétkedést hagy maga után a karakter.
Az egyetlen dolog, ahol elbukik a film, az az újranézhetőségi faktor. Mert amúgy tényleg zseniálisan lett felhúzva az egész történet egyetlen karakter köré, és tényleg nem tudok mibe belekötni.
9/10