Végre, eljutottam a Gravitációra!
Elolvastam alant a spoilereket, érdekes megközelítést nyújt mindkét lehetőség, de először is hadd osszam meg a saját élményemet.
Nagyon jó volt a 3D, a POV jelenetek, illetve amikor szálltak és pusztítottak a törmelékek... uhh, eszméletlenül látványosak voltak, és nagyon is hitelesnek tűntek, ahogy az egész film is. Clooney-hoz illett a karaktere, Bullock szerintem lehetett volna jobb is, illetve elnézve a castingot, szerintem voltak nála jobb jelöltek is a szerepre, de igazából nem húzta le a filmet.
Nagyon durva belegondolni, tényleg, mennyire függünk a gravitációtól. Félelmetes volt az űr, és a tudat, hogy tényleg, ha nincs mibe kapaszkodnod, egyszerűen elsodródsz, és nem tudsz visszafordulni. Ez a kiszolgáltatottság nagyon durva nyomást helyez az emberre, és ez végig is érződik a filmen. Az egész olyan rideg, egyszerűen félelmetes. Én alapból annak tartom az űrt, egyszerűen bele se tudok gondolni, fel sem tudom fogni ésszel, mennyire hatalmas, hogy végtelen, más szabályok szerint működik ott a fizika, hogy sosem fogja tudni teljesen meghódítani és kontrollálni az ember, a saját igényeihez formálni... brr, kiráz a hideg.
A sztori, bár valóban nem lehetett több 2-3 oldalnál a forgatókönyv, mégis végig izgalmas és pörög, újabb nehézségekkel kell szembesülnie Ryan-nek és újabb megoldásokat találni rájuk. A kislányos szál megható volt, nem volt túladagolva, nem volt túl szentimentális, olyan realistán nyúltak ehhez is.
A végén bazzki... annyira felemelő volt az a rész, mikor belépnek a légkörbe, és a sok debris zúg a föld felé, felgyulladva, alatta szól az a zene... nem azt mondom, hogy könny szökött a szemembe, de valóban olyan felemelő volt, nem megható, hanem olyan... büszkeség és félelem keveredett bennem, meg valami csodálat. Angolul lehetne a legszebben lefesteni, amit éreztem; shock and awe.
Iszonyat jó volt a zene, végig ott volt a háttérben, nem volt tolakodó, nem volt emlékezetes (a fenti jelenetet leszámítva), de mégis adagolta azt a nyomasztó hangulatot és "légkört", amit a film megkívánt.
Jó volt, nem is volt elnyújtva túlságosan, nem voltak unalmas részek, egyedül 1-2 helyen tudnék belekötni a sztoriba, illetve nem is igazán abba, hanem a szereplők cselekedeteibe.
SPOILER
Clooney szerint simán megmenekülhetett volna. Bullock lábát stabilan tartották a kötelékek, simán vissza tudta volna rántani. Na meg akkor már alig volt oxigénje, kérdéses volt, egyáltalán az állomásig el tud-e jutni, míg Clooney még tele volt oxigénnel, sokkal nagyobb volt az esélye a túlélésre, az ő szemszögéből én úgy éreztem akkor, hogy nagy rá az esély, hogy feleslegesen áldozta fel magát.
A másik, hogy érdekesen volt megoldva, ahogy a tűz terjed a súlytalanság állapotában a világűrben. Azok a tűzpamacsok is érdekesek voltak. Nem tudom, hogy valóban így néz-e ki, annyira nem vagyok toppon fizikából, na meg nem is tanultam ilyeneket, de számomra akkor is furán hatott. Amúgy itt volt a másik "hiba", Bullock elhalad a szikrázó vezetékek mellett, látja is a tűzpamacsokat, faszért csak visszafelé oltja el, mikor már jelez a riasztó?
SPOILER VÉGE
Nálam 8/10. Nem az év filmje, de egy egyedi alkotás, félelmetes, rideg, csodálatos (a napfelkelte és napnyugta az űrből felért egy kisebbfajta orgazmussal), nagyon jól áll neki a 3D, a POV jelenetek zseniálisak, nagyon jól megfogták a világűr milyenségét, annak minden szörnyűségével és gyönyörűségével együtt, feszes a story is, de ez a fajta "egy karakteres dráma" nekem sajnos nem mindig jön be, újranézés szempontjából valszeg lenne benne 1-2 unalmasabb rész, ami nem nyújt annyit, amennyit elsőre nyújtott, hiába van a végén az a jelenet, amit jelenleg akár ezerszer is visszanéznék, most rögtön! Karakterek is jók, bár mint írtam, Bullock helyébe el tudtam volna képzelni mást is a castingból. 8/10 részemről egy teljesen korrekt pontszám, és egy igen erős pontszám az idei felhozatalban.