Gravity (Gravitáció, 2013)

Az őszt megelőzően legutoljára egy nyárral korábban, az egyébként korántsem piskóta Prometheus alkalmával ücsörögtem, akkor még negyedmagammal az IMAX-teremben, most meg rögtön két egymás követő hétvégén megjártam a mozizás jelenlegi non plus ultra-csarnokát. Lefektetném, ha valaki, hát én erőteljesen fanyalgok az aktuális blockbusterek széthype-olása miatt, ám a Gravitáció már a legelső kedvcsináló előzetesével azonnal levett a lábamról, így azon nyomban megfogadtam, ha esik, ha fúj, ezért a címért a premier hétvégéjén felzötyögök egyenesen az említett terembe, ez a döntés pedig olyan élményhez vezetett, amilyenhez foghatót csak szökőévenként van lehetőségem magamévá tenni. Mindenki előszedheti az elmúlt évek 3D-s bemutatóit, majd csatasorba állíthatja, hogyan illeszkedett a technika a látottakhoz, ám Alfonsó Cuarón filmje esetében a térhatás és a kiválóan kevert térhangzás használata olyan szerves egységet alkot a történetmesélés egészével, hogy gyakorlatilag elválaszthatatlan a kettő egymástól. Épp ezért még idejében felhívom minden, magát filmfalónak tartó kobak figyelmét, otthon a legkevésbé sem azt a filmet fogja látni, ami szerencsére teltházközeli kihasználtsággal pörög az IMAX-teremben (a legrosszabb, ami ezzel a filmmel történhet, a tavaszi felismerő hozzászólások hada, miszerint erre a bemutatóra mégis be kellett volna fizetni).
Ami viszont a leginkább szívderítő számomra, hogy az elképesztő látványhoz nem mindennapi intenzitású tartalom is párosul, jelen esetben elképesztő feszültség és szívbemarkoló dráma, a Clooney-Bullock páros pedig mindent megtesz azért, hogy maximálisan átélhetővé váljon ez a fojtogatóan izgalmas kaland, ahol a néző a szereplőkkel együtt sodródik a remény állomásai között a kilátástalanság útvesztőjében. Hozzátenném, ritkán hallok ilyen megérintő filmzenét. A technikai hatás intenzitásáról sokat elárul, hogy a teremből kifelé menet azon vigyorogtam, hogy önkéntelenül szorongatom a lépcső melletti korlátot, mert komolyan az volt az érzésem, menten eltanyálok. Egyébként a végefőcím közepén Zsolt cimboránk nem tudta megállni, hogy ne búgja a fülembe, "ez egyszerűen lenyűgöző volt", én még ennyit sem tudtam kinyögni, a katarzistól felhős pofával bámultam a vásznat és a szemüveget a kezemben - ha valami, ez az élmény bőségesen meghálálja a ráfordított anyagiakat.