Bosszúállók: Végtelen háború
Semelyik korábbi részt nem néztem újra, előzetest talán láttam valamikor, de a legkevésbé sem mondhatnám, hogy felajzva ültem be a legelső IMAX-vetítésre. Mondjuk az, hogy a lehető legkorábbi hozzáférést választottam (igen, ennél a filmnél a képarány miatt idehaza csak ebben a teremben látható a TELJES film), azt felfoghatjuk egyfajta megelőlegezett bizalomnak. Gondoltam, majd lesz, ami lesz. Ehhez képest már pár perccel a kezdés után úgy beszippantott a látnivaló, hogy csak kapkodtam a fejem, drukkoltam, karfát szorítottam, vigyorogtam, szomorkodtam - vagyis működött a kémia közöttünk.
Talán az első Bosszúállók-filmnél éreztem utoljára ilyet, úgyhogy azt hiszem, ez mindent elmond a film nívójáról, hatásmechanizmusáról, erejéről - kinek melyik tetszik.
Nem hittem, hogy ennyire jól össze lehet ereszteni különböző filmek különböző környezetéből érkező különböző karaktereket, de a Marvel ezt is olyan pihepuhapikkpakk módon megoldotta, hogy némi élcelődéses-poénkodásos ismerkedésfázis után nem sokkal olyan fura barátságok, harcosklikkek szövődnek, mint mondjuk Bucky és Mordály.
A látvány elsőosztályú, a helyszínek kidolgozása tökéletes, a filmzene egyenrangú a képi világgal, ám ami talán a legjobban elviszi az ember figyelmét, az az a szinte nonstop csihi-puhi koreográfia, ami miatt imádni lehetett a már említett első Bosszúállók filmet, s amiből kaptunk egy még jobb, még nagyobb adagot a Polgárháborúban. Nos, itt ebből annál sokszorosan több van, s ez az, amit ugye a forgatókönyvben csak azzal az egy szóval jellemeznek, hogy "harcolnak", aztán nesze neked vizuális brigád, csináld meg, úgy, hogy az olyan kreatív, olyan magával ragadó, olyan pofaleejtő, s ugyanakkor itt-ott oldásképpen vicces is legyen, amilyen eddig még nem volt. Hát, megoldották! A különböző képességű figurák vállvetve olyan attak-koreográfiákat hoznak össze, hogy azokat napokig el tudnám nézegetni!
Mindemellett azért van némi karakterábrázolásos-jellemfejlődéses vonalra is idő, amiben talán meglepő módon Thanos a főalak. Drámainak mondható összességében a sztori, van benne szomorúság és halál rendesen. Akár a Trónok harcás Martin-bátyó is írhatta volna némelyik fordulatot, mert bizony hagyják benne ott fogukat ismertebb (főbb)karakterek is. Néminemű logikai bukfenchatárig viszik el a projektet, pontosabban annak a FELÉT (merthogy ezt úgy félbevágták, mint pl. anno a Mátrix folytatását), mivel - s ez talán nem SPOILER - odáig fajulnak a dolgok, ameddig nem szeretnék, hogy fajuljanak, mert akkor már tényleg nincs mit tenni. Nos, a jövő májusi folytatásban ezt a kitételt kell kukázni/felülírni, hogy akkordemégis van keresnivaló.
Ha ugyanilyen körítésben érkezik az is, akkor ezen a legkevésbé sem fogok fennakadni. :)
Hajrá, Bosszúállók!