Útvesztő: Halálkúra
Csakis hasonló lelkesedéssel tudok beszámolni a filmről!
Olyannyira tetszett, hogy másnap még egyszer beültem rá a moziba, ami mostanában nem nagyon fordult elő velem. Ami még nagyszerűbb esemény volt, az az, hogy ugyanazon a napon láthattam, mindhárom részt. Amelyek közül szerintem is nagyon jó az első rész, de most már jobban szeretem a folytatását is, mint első alkalommal. Az nekem akkor fura volt, és folyamatosan agyaltam az összefüggéseken, ami elvitte az egészet az élvezettől. Pedig ha szigorúan szőrözünk, önmagában az is érdekes, tudományosan vagy nem tudományosan fantasztikus, hogy a titokzatos technikával mozgatott hatalmas falak övezte zöldellő oázist sivatagos terület fogja közre. Bent meg még zuhog is az eső olykor-olykor. De legyünk inkább konstruktívak. Talán az útvesztőkben töltött, adrenalinpumpáló időszak sokkoló eseményei olyan hatást fejthettek ki az egyének szervezetére, hogy azok a traumák miatt jobban kitermelték azt a bizonyos valamit, amit lecsapolva a vírust hatékonyabban tudták kordában tartani. Vagy legalábbis a kutatók, tudósok ezt gondolták. Ha így fogom fel, akkor van értelme, logikai kapcsolata is a filmeknek, lásd a harmadik részben Minho ilyen irányú stimulálását. De nem is boncolgatom ilyen mértékben, bár ezek után tervezem a trilógia elolvasását - a két előzménykönyvvel együtt - , egész egyszerűen számomra jól működtek a dolgok ezekben a filmekben. Tudtam élvezni, nem volt az utolsó rész sem olyan kínlódásszerű, mint pl. Az éhezők viadalánál. Ahogy írod, látványos volt, de szerintem az előző rész sivatagos jelenetei is nagyon jól megkomponáltak voltak. Ott főleg a toronyház romjaiban történő menekülés a kedvencem. Az extrákból kiviláglik, hogy mennyire a látványtervezőket dicséri a végeredmény, de ez a filmben nem lóg ki és ez a lényeg.
Visszatérve az új filmre, két dolgot sajnálok. Az egyik, hogy ilyen hosszú szünet generálódott a 2. és 3. rész között, aminek ugyebár tudjuk az okát. Dylan O Brien (Thomas) még 2016 márciusban sérült meg, amikor egy olyan jelenetet forgatott, amiben egy jármű tetejére szíjazva kellett játszania - ez valószínűleg a látványos nyitójelenetben van, vagy azt a jelenetet dobták, átírták, akármi - s egyszer csak hirtelen lerepült róla, és egy másik kocsi elütötte. Az első jelentések szerint a 2017 februárjára tervezett bemutatót nem hátráltatta a baleset, bár a színész agyrázkódást szenvedett, eltört az arccsontja és számos zúzódás borította a felsőtestét. Aztán kiderült, hogy sokkal súlyosabbak ezek a sérülések, mint gondolták, és a tervezett két hónapos leállásból ki tudja mekkora szünet lesz. A stáb szétszéledt, mindenki ment a már korábban lefixált következő feladatát tenni, így az őszre felépült Dylan is, aki akkor Budapesten forgatta az Amerikai bérgyilkos című következő filmjét. Aztán majd egy évvel a baleset után verbuválták össze újra a csapatot, hogy befejezhessék a halálkúra forgatását.
Az így eltelt szünetnek két nemkívánatos hozadéka is lett. Az egyik genetikai: egymás után nézve a filmeket nagyon látszik, hogy mennyivel idősebbek a színészek annál, mint amennyi idő a történet szerint eltelik. A másik pedig az, hogy ebben a kib.......l felgyorsult világban a három nappal korábbi dolgokra sem emlékeznek a célközönséget képező, naponta több száz impulzust, történést, képet, zenét, videót, tévét, filmet látó (szándékosan nem íom azt, hogy "befogadó") ifjak, akik közül a hosszú szünet utánra jelentős elpártolás várható. Egész egyszerűen aki nincs rendszeresen jelen, az nem is létezik a mostani pörgésben. Jó példa erre az a Will Smith, aki 2008 és 2012 között kvázi eltűnt, és ezalatt még az ő népszerűsége is esett annyit, hogy a korábban még gyengébb filmekkel is lazán hozott százmilliók is a múlt ködébe tűntek. A 2015-ös a Focus - A látszal csal, hiába ugyanolyan könnyed, mint korábban pl. A randiguru, s hiába van benne Kevin James helyett Margot Robbie - ami azért minőségi csere! - mégis még a felét se hozta az újabb film bevétele a régiének. Ez van.
S ugyanez a pörgés, információcunami az oka annak is, hogy bár a Halálkúra valóban nem rossz, mi több, egész jó, sőt sokaknak nagyon jó, mégis ugyanúgy fog eltűnni, mint sok más film, egyszerűen elviszi a sodrás. Pedig egy régebbi korban egy facebook, torrent, okostelefon és egyébsz@r mentes régebbi világban az akkori nézőknek ez simán lehetett volna akár egy A bolygó neve: Halál-szintű élmény is.
Nekem mindenképpen jólesett! :)