Megkorvináltuk a konverzációs restaurációt.
T2 3D 4K
James Cameron újabb kedvencén végzett ráncfelvarrást. Ezúttal is remek lett a végeredmény, Az ítélet napja úgy ragyog, mint a ma készült produkciók. Igaz, ettől néhány helyen a nagyon figyelmeseknek szemet szúrhat néhány korábban észre nem vett technikai trükk, de ez legyen a legnagyobb baj. A Titanic esetében talán egy fokkal látványosabbra sikerült a térhatásítás, bár azt "normális" körülmények között láthatta az érdeklődő, ez meg valami fura megoldás most itt a Corvin nagytermében, borzasztó órmótlan, szinte csőlátást előidéző szemüvegekkel, de a film nagyszerűsége még ezt is simán elviszi a hátán. Míg Arnoldékat néztem, közben néha eszembe jutott, hogy mekkora nagy szám volt ez 1991-ben, pláne, hogy - a mostanában agyonszidott - Andrew G. Vajnának köszönhetően Magyarországon - az első európai országokkal együtt már augusztus 16-án beülhettünk a filmre (én így is tettem), míg például Németországban csak október 24-én volt a premier. 1991-ben ez még nagyon nagy dolognak számított! Ahogyan egy Arnold Schwarzenegger-film is. Most meg még Amerikában is elég sovány érdeklődéssel debütált az - egyébként valóban remekre sikeredett - újrabemutatott egykori kasszasiker. Némely elemző szerint az sem "hozott a konyhára", hogy Cameron kritizálta az USÁ-ban sikeres Wonder Woman filmet. Ahogy fogalmaz, szerinte Wonder Woman a filmben csak egy tárgyiasított ikon, s hogy nincs másról szó, mint hogy a férfi-Hollywood a szokásos régi dolgait csinálja. „Nem mondom, hogy nem szeretem ezt a filmet, de szerintem visszalépés. Sarah Connor nem volt szépségikon. Erős volt, zűrös volt, szörnyű anya volt, de tisztán a személyiségével vívta ki a közönség szeretetét”. Ezzel abszolút egyetértek, de nyilván kragadható a szövegkörnyezetből és kiforgatható is minden szó. Rögvest jöttek Kate Winslettel, akit Cameron meztelenre vetkőztetett a Titanic-ban, hogy akkor hozzá képest is visszalépés-e Wonder Woman, meg úgy általában a feministák jól felfújták az egészet. Persze lehet mondani, hogy egyébként se közülük kerülhettek volna ki a Terminator 2 - Az ítélet napja 3D további nézői, de biztos van az a DC-mag, akik szintén sértésnek vették a fentieket. Meg úgy egyébként ma már nem annyi embernek okoz élményt a mozizás, így egy olyan filmre jegyet váltani, ami félig-meddig otthon is elérhető, nyilván nem a boxoffice történelmet átíró tömegmozgalom, de ha azt vesszük, hogy nemrég még a Top Gun - ennél gyengébbre sikerült - térhatásítására is sokkal nagyobb volt az érdeklődés, akkor lehet, hogy ez a WW-behatás is dollárosítható mellékzönge. Plusz az idő múlása is bejátszik, ma már kijelenthető, hogy Arnold nagyjából bármit is csinál, az csak a magunkfajta lőtéri kutyákat érdekli, a célközönségnek számító fiatalabb korosztályt az öreg kondizó vénember csak egy félpillantásnyi figyelmet kap az ujjal történő két okostelefon-oldal lapozás között. Ez van. Ettől függetlenül akit érdekel, nyugodtan üljön be a Corvin Mozi két hétig tartó vetítésszériájának valamelyikére, vagy utána, a szelektált mozik valamelyikébe, mert ezúttal nem kell vakra futni, hiszen adott egy baromi jó film, kiváló színészekkel, máig helyét megálló látványvilággal és a korhoz igazított, minőségi köntössel.
Kell ennél több?