A tökéletes gyilkos
A BRFK gyilkossági csoportjának nyomozója, Kamenár a kiégett zsaruk mintapéldánya is lehetne. Ebben mondjuk csak részben van szerepe a munkájának, sokkal inkább a széteső családjának, a tinédzser lánya pár évvel korábbi elvesztésének, és annak, hogy ezt a tragédiát a felesége csak úgy tudta feldolgozni, hogy kolostorba vonult. Az egyre mogorvább és iszákosabb Kamenár így egyre-másra vállalja a kockázatos helyzeteket, anélkül, hogy különösebben érdekelné a dolog, egészen addig, amíg egy török drogkereskedő megölése kapcsán fel nem bukkan egy arc a múltból: Petra... A lány annak idején Lizának, Kamenár lányának volt a barátnője, és bár bizonyíték nem volt, a nyomozónak meggyőződése, hogy része volt Liza halálában... és most mégis segítenie kéne neki. Petra prostiként volt a gyilkosság helyszínén, minden körülmény ellene szól, de a lány azt mondja, volt ott még valaki, egy maszkos férfi, aki után semmilyen nyom nem maradt. Kamenár pedig, viaskodva a lelkiismeretével, maga kezd az ügy felderítésébe.
A "magyar" és a "krimi" szókapcsolat nem túl gyakori, így ahogy olvastam róla, kíváncsi lettem rá... még ha a kifejezés túl nagy bizakodásra sem ad okot. Ezt a kevés elvárást sikerült alulmúlni, ha nem is túlságosan. Kezdeném a pozitívumokkal, az lesz a rövidebb: Kamenár drámájában voltak jobb motívumok, ahogy a Petrával való kapcsolatában is (a sziklapárkányos jelenet volt talán mind közül a legjobb), meg talán a színészek közül László Zsolt és Nagypál Gábor... és ennyi. Minden más vagy közhelyes, vagy erőltetett. Nálam elég nagy hiba, ha egy sztori úgy akar rejtélyes lenni, hogy alapvető információkat is elhallgat, ami csak a karakterek kapcsolatát építené, én meg a film felében találgathatom, hogy ez ki, meg hogy hogy a picsába kerül a sztoriba egy apáca... a XXI. században... Nagyjából hasonló hiba, ha karácsonyfaként aggatják tele a sztorit csicsás kellékekkel, hogy érdekesebbnek tűnjön, kezdve rögtön az elején azzal a hülye öngyilkossági kísérlettel, folytatva a drágaköves mobillal meg az ujjlenyomat-leolvasós csodával, aztán a fináléval a katakombában... és nem tudom, az apácát mondtam már? A zsaruk, Kamenár kollégái a másik végletként futószalagon érkeztek a sablon-karakterek közül, így persze kell egy félrekúrós, egy roma és befigyel egy kis homoerotika is, az egyetlen rendőrnő meg csak arra jó, hogy minden jelenetében hozzon két pohár kávét. Hogy eközben nyomozás gyakorlatilag nincs, mert a nyomok időzítve kerülnek elő, cserébe viszont két zuhanyzós jelenetet is végig lehet nézni, meg Petrát kombinéba kikötözve ágykeretekhez és csőradiátorokhoz, és persze kell félbehagyott szexjelenet is... amellett hogy a logika itt is szitokszó, épp csak feltűntek...
Ez az a krimi, aminél fél óra után rájöttem, hogy szívesebben nézném a Lindát... ez is egy megfejtés, de mert egy krimiben inkább a gyilkos személyét kéne találgatni, így nem a legelőnyösebb a film szempontjából...
3,5/10