Keresés

Moziajánló

2016. december 1., csütörtök 18:54
Érkezés

Denis Villeneuve-nek egy érdekes, érzelmekben gazdag, különleges történetet sikerült belefojtania a szürke unalomba.

7/10

Bővebben itt: http://filmforum.hungarianforum.com/t94p165-niwrok-irasai-2-0#7214
0
2016. november 28., hétfő 5:44
Tapló télapó 2: Imádtam minden percét! A szinkron ezúttal is kurva jó lett. Aki szereti az első részt mindenképp nézze meg ezt is.
0
2016. november 24., csütörtök 11:42
Egyetértek! Azon kevés mostani dolog közé verekedte be magát nálam, amiért örömmel fogok készpénzt adni a boltban. :)
most posts by TM
0
2016. november 24., csütörtök 11:29
Tegnap megnéztünk két várva-várt filmet, és mindenféle spoiler nélkül, egyik rosszabb volt, mint a másik. :)

Legendás könnyes-bociszemek és megfigyelésük
(Fantastic Beasts and Where to Find Them)

Direkt nem olvasok most másoktól kritikát (csak miután ezt kiírom magamból), éppen ezért mi a fészkes fene volt ez????? Ritkán veszít el egy film az első 20-30 perc után, de ennek sikerült. Annyira érdektelen, annyira semmiről nem szóló volt a film, hogy az már fájt. Hangulat nulla, karakterek nullák, és a zenére sem emlékszem. Eddie Redmayne nem tudom mit szívott, de hogy irritáló volt, az biztos. Elhiszem, hogy Stephen Hawking-ként vagy Lili Elbe-ként működik a színészete, de itt ez a nyámnyila, nagy szemekkel maga elé néző izé karakter nem jött be. A csaj dettó. Annak a tesója meg dekorációnak jó volt, de a képességeit nem használta ki. Colin Farrell-nek volt egyedül jelenléte a vásznon, de ő meg nem kapott karaktert. Ezért együl talán a magnix (ez is milyen hülye szó, te jó ég) fickónak volt igazán karaktere. Johnny Depp-pet meg hagyjuk, szerintem már most borítékolható, hogy miként alakít majd a következő részben. Én vártam, hogy azért valamennyire bemutassák az amerikai varázsló világot, nem kaptam meg. Vártam, hogy tényleg a legendás állatokról szóljon a film, és a megfigyelésükről, nem kaptam meg (jó, a vakondlény az aranyos volt, meg a teáscsészés rész is ötletes volt, még ha nem is volt funkciója). A film felétől masszívan untam, és ha otthon néztük volna tévében, szerintem abba is hagyom. Bár akkor nem láthattam volna a film végi fantasztikus helyszínen történő „nagy” összecsapást, ahol valahogy nekem sikerült a Jedi visszatér végét megidézni, amikor az uralkodó villámcsapásokkal kínozza Luke-ot. Csak míg ott volt értelme, itt semmi. Borzasztó film volt, na. Döbbenet, hogy senki nem mondta azt, amikor elolvasták a forgatókönyv első vázlatait, hogy J.K., ne szórakozz már, mi ez a szar. Erős jóindulattal: 2/10

Éjszakai könnyes-bociszemű ragadozók
(Nocturnal Animals)

Ez már egy picit nehezebb, mert a bemutatója nagyon tetszett (a zenéje naponta le is megy párszor), és valami izgalmas sztorit vártam, és pont emiatt van az, hogy ez mi a fene volt???? Ez sztori??? Egy nő olvas az ex férjétől egy könyvet??? És.... És.... És lényegében ennyi. Az égvilágon semmi tétje nincs ennek. Nem mosódnak össze az idősíkok, hogy na, a könyv biztos sokat merít kettejük kapcsolatából, vagy amit a bemutató is említ, hogy brutális módon hagyta el a srácot. Ez a brutális mód kap nagyjából egy perc odavetett részt a filmben, és annyi. De a brutális alatt inkább értsünk egy kvázi hétköznapi megoldást, mintsem egy igazán eredeti és sokkolót, mint ahogy én is vártam. Fel van vezetve a nagy találkozás kettejük között, X év után, Jake Gyllenhaal-t kvázi még annyira sem mutatják a jelen eseményeiben, mint Luke-ot a SW7-ben, és ott is pofán csapnak a film végével. Az olvasott könyv próbál hatásos lenni, és tény, vannak jobb pillanatai, de sok helyen nem életszerű. Mondjuk ezt még el tudom fogadni, hogy Edward ennyit tudott összehozni. És ez még passzolhatna is a film érzelemvilágához, a nagy semmihez, de ezért kár volt filmre adaptálni. Nem tudom, hogy a tényleges könyv, amiből a film készült, az milyen, de a tegnapi nap után nem is nagyon vagyok rá nyitott… 3/10, mert színészileg azért jobb volt, még ha hiába is az egész alakítás.
0
2016. november 21., hétfő 22:52
Jujj iszonyat erős filmzene lett! Az év legjobbja, remélem kap jelölést Howard az Oscaron. Az "A Close Friend" tracket meg is könnyeztem, annyira gyönyörű.
0
2016. november 21., hétfő 16:41
Igen, ez engem is egyből megfogott. :)
0
2016. november 21., hétfő 15:44
https://www.youtube.com/watch?v=q_MhnoT3EoA

11:05-től! :)
most posts by TM
0
2016. november 20., vasárnap 21:23
Köszönöm a háttértörténetet.
Nekem is lesz még legalább 1 megtekintés de inkább még 2. :)
0
2016. november 20., vasárnap 19:47
Szívesen Nektek! :)

Valószínűleg még lehetne feltúrni további névkapcsolódásokat is, csupán a két legnyilvánvalóbbra fókuszáltam rá. De biztos vagyok, hogy J. K. Rowling is rengeteg időt tölt a nevekkel, családfákkal való bűvészkedéssel, melyekből a folytatásokra is jut majd. Teheti, mivel elég széles univerzumot kreált már eddig is.
most posts by TM
0
2016. november 20., vasárnap 19:29
Jó tudni ezeket az átkötéseket. Köszi :) .
0
2016. november 20., vasárnap 19:19
KÖSZI!!! :)
0
2016. november 20., vasárnap 19:11
Legendás állatok és (másodszori) megfigyelésük

Két napon belül muszáj volt újra megnéznem. :)
A részletekre jobban odafigyelve örömmel konstatáltam, hogy még a legapróbb dolgokra is mennyire odafigyeltek az alkotók, legyen az történetszál színészi játék, maszk, zene vagy vizuális megoldás.

Aki nem olvasta a Potter-regényeket és/vagy nem látta a Halál ereklyéi-filmeket, vagy mindkettőt igen, de már elfelejtette azok részleteit, annak számára a következő pár sor SPOILER!!!.

Grindelwald alapvetően remek választás, hiszen ő Albus Dumbledore fiatalkori barátja, társa a Halál Ereklyéinek felkutatásában. Így aztán ennél jobb kapocs nem is lehetne a két filmsorozat összeboronálásához. A sötét varázslót elsőként a Bölcsek kövében említik, de csak a hetedik könyvben derül ki a történetben játszott szerepe. Grindelwaldot utolsó előtti évében veszélyes kísérletei miatt kirúgták Durmstrangból, abból az északon levő varázslóiskolából, melyben a híres kviddics-fogó Viktor Krum is végzett és ahol az igazgató a halálfaló Igor Karkarov. Ezután meglátogatta nagynénjét, Bathilda Bircsókot (ő A mágia története című tankönyv szerzője) Godric’s Hollowban. E helyen találkozott Grindelwald  Dumbledore-ral, és a két tehetséges fiatal között hamar barátság szövődött. Dumbledore a barátságon kívül mást is érzett iránta: szerelmet. Az eddig publikált írásokból viszont nem derült ki, hogy Grindelwald is táplálta-e ezt az érzést Dumbledore felé. Erejüket és tudásukat a világuralom megszerzésére akarták használni, egy olyan rendszer kiépítésére, melyben a varázslók nem rejtőznek el a muglik elől, hanem ők a társadalom vezető rétege, uralkodó osztálya. Tudták ugyan, hogy ez a forradalom áldozatokat követel majd, de készek voltak vállalni ezt „a nagyobb jó érdekében” Ez lett később Grindelwald jelszava, és ez már most elhangzott a Legendás állatok és megfigyelésük első részében, méghozzá Salamander szájából: "tömegmészárlás a nagyobb jó érdekében". Dumbledore és Grindelwald kapcsolatának tragédia vetett véget: egy párbajban, melyet Dumbledore, Grindelwald és Dumbledore öccse, Aberforth vívott, meghalt Dumbledore kishúga, a súlyos beteg Ariana. Róla azt híresztelték, hogy kvibli (varázstalan ember), valójában azonban Ariana boszorkány volt, de ezt eltitkolta, mert hatéves korában súlyosan bántalmazta három mugli fiú, amikor varázsolni látták. Ariana depressziós lett, többet nem merte használni a varázserejét. De az elfojtott mágia sokszor ellene fordult, és ilyenkor a kislány "nagyon csúnya dolgokra" volt képes. Amikor Albus összeveszett Gellert Grindelwalddal, és párbajoztak, Arianát véletlenül eltalálta az egyik átok, és meghalt. Noha senki sem tudta meg, ki a kislány valódi gyilkosa, Grindelwald a felelősség elől elmenekült, és egy jó ideig nem is látta Dumbledore-t. Grindelwald Európában – Nagy-Britanniát gondosan kihagyva – tört hatalomra, a Halál Ereklyéinek szimbólumát tévén meg jelképeként, a nagyobb jó érdekének jelszava alatt. Még fiatalon ellopta Gregorovics pálcakészítő mestertől a Pálcák Urát, a Halál Ereklyéinek egyikét. Nurmengard börtönét ő maga építette politikai ellenségei számára, melynek bejárata fölé jelmondatát véste - "a nagyobb jó érdekében". Grindelwald gyakorlatba ültette az annak idején Dumbledore-ral közösen szőtt álmait, s kegyetlen tetteinek csak az Albusszal való viszontlátás szabott gátat: Dumbledore ekkor legyőzte őt, s így Grindelwald saját börtönébe, a Nurmengardba került. Fél évszázadon keresztül raboskodott ott, valószínűleg meg is bánta tetteit. Halálát a Pálcák Urát kutató Voldemort okozta, mivel Grindelwald nem árulta el neki, mi lett régi fegyverével, megölte.
Az előbbi leírást a már meglévő hét regényt alapul vevő különböző Wikipédia-szócikkekből gyúrtam össze folytonos egésszé és ebből kiviláglik, hogy az immár bejelentetten 5 részből álló, és 1926-tól 1945-ig terjedő időszakot felölelő második sorozat valószínüsíthető végkifejlete, lezárása Grindelwald bebörtönzése  lesz majd.
SPOILER VÉGE

Remek megoldás volt a negatív főszereplőt "kettős alakítással" ábrázolni, ez kicsit emlékeztetett A bölcsek kövének dramaturgiájára. Örültem, hogy az említett színész nem a tőle megszokott stílussal operálva személyesítette meg karakterét, s remélhetően ez a továbbiakban sem fog változni. A rideg mostohaanyát alakító színésznőben meglepődve fedeztem fel a Különvélemény megöregedett prekogját, s ugyebár ott is színésztársa volt Colin Farrell. A szereposztásban tetszett, hogy amíg a főbb szerepekre szinte csak eddig kisebb költségvetésű, ismeretlenebb filmekben látható aktorokat választottak, addig a mellékszerepekben olyan karakterszínészekben bővelkedik a film, mint Jon Voight, Dan Hedaya vagy Ron Perlman.
Van még valaki, akit csak pillanatokra lehet látni, ő az énekes-színész Lenny Kravitz lánya, Zoë Kravitz. Zoë játssza (majd) Leda Lestrange szerepét. A Lestrange név elsősorban Bellatrix Lestrange miatt lehet ismerős. Bellatrix lánykori neve Bellatrix Black, Sirius Black első unokatestvére. Grindelwald 1945-ös bebörtönzése után hat évvel, 1951-ben születik. Már 15 évesen halálfalóvá válik, és a Roxfort elvégzése után férjhez megy Rodolphus Lestrange-hez. Rodolphus Lestrange-nek van egy öccse is, Rabastan Lestrange. A "Lestrange-trió", Rodolphus, Rabastan és Bellatrix valamint Bartemius "Barty" Kupor (ő volt az a halálfaló, aki A tűz serlegében Alastor "Rémszem" Mordon alakját felvéve Harry Potter életére tört) négyesfogata volt az a társaság, amelyik a Cruciatus-terápiával halálra kínozta Neville Longbottom szüleit, Alice-t és Frank-et.
Leda Lestrange tehát Rodolphus és Rabastan testvérpárosának közeli rokona lesz a Legendás állatok és megfigyelésük sztorijában. Vélhetően egyfajta tragikus szálként szövi majd Rowling az ő és Salamander kapcsolatát.

A vizuális hatásokat már dicsértem tegnap. A sötét tónusok, az olykor homályos beállítások itt a történet hangulatát hivatottak szolgálni. Mindezek nem vonnak le a film élvezeti értékéből, és a térhatásnak köszönhetően maguk a legendás állatok még váratlanabb és meghökkentőbb módon "figyelhetők meg", plusz az akciójelenetek is élethűbbek ezáltal.

Filmzeneileg megemlítendő, hogy James Newton Howard mennyire alázatosan dolgozik "Willams-ből", muzsikájának kiindulópontja John Williams legendás score-ja. Ugyanakkor ez csak az egyik bravúrja ennek a remek filmzenének, a másik pont az, hogy mennyire "merészel" másmilyen is lenni. A számos zenei csúcspont közül számomra egyértelműen a Jacob Kowalskihoz kötődő, zongorára írt, többször felhangzó ragtime-szerű dallam a favorit. Rajongóknak nyilván nem kell mondani, hogy a soundtrack-ből a kétlemezes deluxe verzió a kötelező vétel.

Részemről másodszorra ennyi, de az tuti, hogy még lesz ebből további "megfigyelés". :)
most posts by TM
0
2016. november 20., vasárnap 2:04
Tényleg, a zenét nem írtam, pedig nekem is feltűnt :)! Nálam ettől számít jónak egy filmzene.
0
2016. november 19., szombat 23:06
Én is most értem róla haza. Nálam 9es lett a film. Hatalmas pozitívum a filmzene, purple rain-nek köszönöm, hogy felhívta rá a figyelmemet.
De az újrázás 2D-ben lesz, 3D miatt részben alig láttam valamit.
0
2016. november 19., szombat 22:42
Ahogy ezzel is. A Potter nélküli Potter világ rég volt ennyire szórakoztató - talán pont e miatt lett jobb, mint mondjuk a Potter 7/1. Mindenestre Yates nagyon érzi ezt a világot.
0
2016. november 19., szombat 22:40
Maxi egyetértek! :)
0
2016. november 19., szombat 22:40
" Mindenki hogy elvan ájulva tőle....

Én nem...
0
2016. november 19., szombat 22:30
Legendás állatok és megfigyelésük

Bár hihetnénk, hogy egy rakás könyv, novella és nyolc film kellően megalapozott J.K Rowling mágiával teli világának, a Legendás állatok viszont annyira más perspektívából mutatja be a varázslók és a varázstalanok egymás mellett élését, hogy még úgy is csak bevezetőnek tűnik, hogy egy rejtélyes és halálos fenyegetésen keresztül önálló története is van. A már ismert dolgokat csak egy-egy utalás szintjén megtartva akkorát kell szélesítenie a látképen mind helyszínben (Anglia helyett eleve az USÁ-ban vagyunk), időben (a 20-as évek, a szesztilalom ideje) és egyáltalán korban (füstös koboldlebujokat éppúgy bejárunk, mint egy "magánállatkertet"), hogy a pörgős, több társadalmi problémát is fókuszba állító sztori mellett néha tényleg jól esik csak cuki és izgalmasan sokféle lényeket "megfigyelni". Van hova fejlődni, ekkora lehetőség mellett időnként furcsa, hogy csak két-három földi állat "pároztatásából" születtek a lények (nekem a gömbhal-oroszlán és az orrszarvú is kis csalódás volt, főleg a különleges látású "lajhárral" szemben, az remélem még visszatér), és a tolvaj "vakond" utáni kergetőzést meg az állatkerti burleszket is túl elnyújtottnak éreztem, de ez egy jó irány, más franchise-ok is tanulhatnának belőle.

Harry Potter felnőtt, és jól áll neki.

8,5/10
0
2016. november 19., szombat 5:05
Most írod hogy a felén te is ájult voltál ;)
0
2016. november 19., szombat 4:37
Érkezés: felét átaludtam, felét untam. 😃
Mindenki hogy elvan ájulva tőle. Ezért is ültem be rá. Kár volt.
0
2016. november 19., szombat 3:21
Legendás állatok és megfigyelésük

Nem gondoltam volna, hogy Rowlingék a Potter-finálé után még képesek lesznek elvarázsolni, de pont attól szép az élet, hogy nem látni mindent előre. Na persze ez csak a muglikra vagy amerikai zsargonban "magnixokra" igaz, de sebaj. :)
A film címszereplői mind pazar fantázia és alkotómunka szülöttei, de természetesen remek színészi alakítások nélkül ez csak csupán animációs bravúr lenne. Nos, a szereplőgárdára egyáltalán nem lehet panasz. Közülük is kiragyog a nagyszerű Eddie Redmayne, akire mintha ráöntötték volna Salamander karakterét. Az egyik elszabadult lény befogására rögtönzött hívogató násztánca mindent vitt, Oscar-díjas alakítás. :) Nagy pacsi a látványtervezőknek is, a korabeli New York remekre sikerült. Igaz, a filmben bontják rendesen a várost a mindenféle lények.
James Newton Howard a King Kong után ismét kiválóan tölti meg muzsikájával a Nagy Almát. A jól megírt történet nagyszerű nyitánya a varázslóvilág újabb sorozatának. Az óriás IMAX-vászon és a 3D pedig a tökéletes illúzió elengedhetetlen kellékei. Nagyon jó volt, jöhet a következő! :)
most posts by TM
0
2016. november 14., hétfő 19:21
Örülök, hogy tetszett :)
0
2016. november 14., hétfő 19:21
Örülök, hogy tetszett :)
0
2016. november 14., hétfő 18:42
"Egyébként ez is mutatja, hogy ha érkezik az átlagosnál összeszedett film, az rögtön kincsként kezelendő..."

Ezzel alapvetően egyetértek, többek közt ezért is adtam 80%-ot a Csillagok közöttre és az Érkezésre is.

"... a legtöbb film iszonyú butának hiszi a közönségét. "

És sajnos sokaknál célba is találnak ezzel:(

Üdv a Tudatos Fogyasztói Társadalomban!
0
2016. november 14., hétfő 16:03
Az Érkezést (márcsak Amy Adams miatt is) biztosan megnézem majd, ahogy Allen Cafe Society-ját is (mivel az utóbbi, Abszurd alak sem volt épp rossz)!

Nem láttam Nolan bácsi Csillagok közöttjét és az Eredetet sem -bár gondolom, biztos remek mozik-, azon egyszerű oknál fogva, hogy a témájuk nem érdekel... Hozzáteszem: Nolantól a Tökéletes trükk egy zseniális film szerintem!
0