Keresés

Moziajánló

2016. november 14., hétfő 16:03
Nem is kért rá senki, hogy isteníts bárkit is. Mindenkinek lehetnek más benyomásai a filmet illetően. Csupán én leírtam az enyémet, én ezt éreztem a moziból kifelé jövet, meg még sok mindent, amit nagyon ritkán mostanában.

Egyébként ez is mutatja, hogy ha érkezik az átlagosnál összeszedett film, az rögtön kincsként kezelendő, de ez azért van, mert a legtöbb film iszonyú butának hiszi a közönségét.
0
2016. november 14., hétfő 15:27
Na, az Eredet meg éppen a szemfényvesztésről szólt, némi Mátrix utánérzettel. De akár így, akár úgy, számomra elég nagy kérdőjelek vannak az Érkezés mint sci-fi eredetisége körül.

Azért viszonyításképpen mondom, mielőtt még valaki azt hinné, hogy én alapvetően rossznak tartom ezeket a filmeket, nálam mindhárom (Arrival, Inception, Interstellar) kb. 8/10 pontot ér. Csupán arról van szó, hogy nem istenítem a rendezőket vagy a forgatókönyvírókat a hiperszupertökéletes munkájukért... A fényképezés viszont tényleg mindháromnál überkirály:)
Üdv a Tudatos Fogyasztói Társadalomban!
0
2016. november 14., hétfő 13:53
Arrival

Csatlakozom kobrettihez. Ez a film egyáltalán felér egy csodával abból a szempontból, hogy engedték Denis Villeneuve-nek elkészíteni. Egy film ami szól a közönséghez? Közölnivalója van, ráadásul fontos és kissé kínos dolgokról?

A stúdió által kicsit belepiszkított fináléval együtt is ez TOP 5-ös film eddig idén. Amy Adamset sajnálom, mert megint Oscar vesztes lesz, pedig egy ilyen alakítás után meg kellene csókolni a lábnyomát és megköszönni, hogy odaadhatják neki a díjat (és ugye az Éjszakai ragadozókat még nem is láttuk).

Utoljára ilyen agyas film az Eredet volt. Sokkal inkább azzal rokonítható szerintem, mint az Interstellarral. Aki ahhoz hasonlítja, az kissé tévedésben van. Teljesen más a két film.

Zenében megint nagyot alkotott Johan Johannsson és az operatőri munka is nagyon szép volt. A Passengerst és a Life-ot is várom, de úgy érzem azok blockbusteresebb sci-fik lesznek. Így egy ilyen okosabb darab mint az Érkezés nagy becsben tartandó. :D
0
2016. november 14., hétfő 12:40
Nekem utoljára a Blue Jasmine "volt meg" moziban, az is emlékezetes volt úgy, abban a környezetben. :)
most posts by TM
0
2016. november 14., hétfő 11:55
Ejnye! Elhiszem, hogy valakinek kiütése van már tőle, de akkor miért próbálkozik? Egyébként visszanéztem a mozipremierjeim és ez volt ez első Allen-menet, amit nagyvásznon láttam. Úgy látszik ez még ilyen szempontból is emlékezetes nekem. A régebbi munkáit vagy tv-ből láttam (sokszor), vagy dvd-n van meg. De azt mondom, azért moziban az igazi. :D Még így is, hogy csak 1 viszonyítási alapom van. :D
0
2016. november 14., hétfő 11:41
Spoiler!

Tudtommal a Felettünk a Földben nincs semmilyen időparadoxon...
0
2016. november 14., hétfő 7:45
A martfűi rém

1957-ben a martfűi bíróság halálra, majd másodfokon életfogytig tartó fegyházra ítél egy fiatal férfit egy, az ottani cipőgyárban dolgozó nő meggyilkolása és hullagyalázás miatt. A védelem ugyan nem egy gyanús, az eset túl gyors befejezését eredményező körülményre hívja fel a bíróság figyelmét, de ezzel akkor már nagyon senki sem akart foglalkozni, főleg nem egy beismerő vallomás birtokában, még ha abban akadnak is ellentmondások. Hét évvel később azonban valaki elkezdi sorra bántalmazni és gyilkolni a környékbeli nőket, de a helyi rendőrség a rendelkezésre álló emberanyaggal nem igazán képes eredményeket elérni a nyomozásban, és mindössze egy fiatal ügyésznek jut eszébe, hogy az esetek között kapcsolatot keressen, így bukkanva rá az  57-es ügyre. Csak hát egy ilyen régen elásott üggyel túl sok, túl magas pozícióban levő embernek lehetne a tyúkszemére lépni, ha elkezdené valaki bolygatni.

Az előzetes pár hónapja nagyon meggyőző volt, sokféle érdekes réteggel: a gyilkosságok feszültsége, az ártatlanul elítélt ember drámája, a nyomozás izgalma, a rendőrök tehetetlensége, a lakosság félelme, és mindeközben az egészet gúzsba kötő felsőbb hatalom és a politikai háttér miatt ez akár az utóbbi évek legjobb magyar filmje is lehetne. De részemről nem az, hiába tartják sokan annak. Amellett ugyanis, hogy a megvalósításban mind a színészek (akik közül leginkább a mozifilmen most debütáló Jászberényi Gábort emelném ki), mind a háttérstáb rengeteg energiát fektetett, ami tisztán látszik az erőteljes alakításokban, a hangulatban és a korrajzban, a kellékekről nem is beszélve (ilyen kellékes munkát még tutira nem láttál egy magyar filmben sem, főleg ami a hullákat illeti!), alapvető aránytévesztésben szenvedett nálam. Miközben a forgatókönyv feleslegesen sok időt szán a nyomozó és az elítélt testvére közötti, esetlen közeledés bemutatására, vagy hosszan elidőzik egy-egy helyszínen, addig egy-egy jelenettel, utalással vagy mondattal próbál letudni olyan fontos mozzanatokat, amik a körülményekből egyértelműen következnek, és rengeteget tennének a filmhez. Érthetetlen, miért nem lépünk át a falu határain legalább egy újságcikk vagy egy rádióhír erejéig, vagy hogy legalább miért nincs jobban bemutatva a falu élete (miért csak a szájalás megy arról, hogy félnek a nők, miért nincs ennek semmi jele, hogy legalább csoportosan mennének haza?!), hogy miért nincs jobban kifejtve az  57-es évszám jelentősége (szar indok, hogy "mert magától értetődő"), hogy a sunnyogás az igazságszolgáltatás tagjai részéről miért nem generál több feszültséget, miért nem jelenik meg jobban a kapcsolati hálóban a politika, és hogy miért nem mutatnak be részletesebben főbb szereplőket (mert mondjuk a börtönben sínylődő fickónak amúgy a film közepén derül ki, hogy ja, egyébként felesége van meg gyereke...), azon kívül, hogy az ügyészgyerek búvárkodik, a nyomozó meg alkesz. Mert ezeket a hiányosságokat a "profilépítés" szempontjából fontos, közelről, erőszakosan és hosszan bemutatott bűntények (az egyiket egy érdekes fordulattal is színesítette az író), és a börtönök kegyetlen világát bemutató brutál jelenetek sem tudták teljesen feledtetni, pótolni.

Sajnálom, annyira kevés kellett volna...

6/10
0
2016. november 13., vasárnap 23:18
Nem láttam azt a filmet...
0
2016. november 13., vasárnap 21:28
Érdekes,hogy az Arrival kapcsán mindig az Interstellart hozzák fel.
Szerintem drámaiságában a Felettünk a föld című szintén remek filmhez közelebb áll.
0
2016. november 13., vasárnap 16:57
Ezt jó olvasni, most készülök megnézni.
most posts by TM
0
2016. november 13., vasárnap 14:05
Én se tartottam annak. A Csillagok között nekem az egyik kedvenc filmem volt 2014-ben.
0
2016. november 13., vasárnap 13:37
A Csillagok között számomra sokkal megindítóbb és érzelmesebb volt. Sokan persze túl giccsesnek tartják, de szerintem egyáltalán nem volt az.
0
2016. november 13., vasárnap 13:36
Nekem az volt, de megértem ha valaki nem így gondolja.
0
2016. november 13., vasárnap 13:32
Az intelligens stimmel.

A szívbemarkoló és érzelmes... háát.. ezt nem osztom.
0
2016. november 13., vasárnap 11:33
Arrival: Szívbemarkoló, intelligens és érzelmes sci-fi egy csodálatos Amy Adams alakítással. Lebilincselő film minden tekintetben.

0
2016. november 13., vasárnap 11:26
Érkezés

Számomra is egy kicsit csalódás volt a film...

Spoiler veszély!

Engem a sztori felépítése kísértetiesen emlékeztetett a Csillagok közöttre, ráadásul ebben is egy nagyon hasonló, kb. ugyanakkora paradoxon-t próbálnak lenyomni a torkunkon, ami sokkal inkább indokolható dramaturgiailag, mintsem tudományosan. Ettől függetlenül elgondolkodtató filmnek tartom, ami ráadásul képes érzelmeket kiváltani, na de hogy valaki szerint ez az évtized sci-fije meg ilyenek... Annak egy nagy lófarock!
0
2016. november 13., vasárnap 9:52
Én is csatlakozom. lehet, hogy a nagyon erős kritikai visszajelzések miatt, de valami sokkal megragadóbb, erőteljesebb filmet vártam. Nem olvastam az eredeti novellát, de nagyon úgy tűnt, nincs abban annyi, hogy egy kétórás filmet kitöltsön. Az első 30 perc még rendben volt, de aztán az utolsó 15 percig én nagyon untam. Ráadásul a film által felvetett kérdésre adandó válaszom a főhős válaszával teljesen ellentétes lenne, szóval így érzelmileg sem igazán vont be a történet.

Összességében egy újabb csalódás az idén a kritikusok által egyöntetűen piedesztálra emelt filmek közül. (Alig pár napja a Toni Erdmannal jártam így.)
0
2016. november 13., vasárnap 1:11
Detto. Pont így érzem én is.
0
2016. november 12., szombat 23:58
Csupa jót hallok róla! Szerencsére közelünkben is vetítik.
most posts by TM
0
2016. november 12., szombat 23:21
Arrival

Háát... Őszintén szólva sokkal többet vártam. Igaz, nem teljesen sikerült megfejtenem a látottakat, így az élmény egyelőre képlékeny, ebből adódóan viszont érzelmileg sem sikerült hozzám közel kerülnie. Ez még változhat, de nagy kedvencem tuti, hogy nem lesz.
0
2016. november 12., szombat 22:26
Martfűi rém

Nagyon nagy élmény volt. Nem egy könnyű darab, de megéri megnézni.
0
2016. november 12., szombat 21:04
Örülök, hogy ezt írod. Épp ma láttam egy írást valami nyafogós netlibától, hogy ő nem akar már életében több Woody Allen-filmet látni, mert ez az új is milyen gagyi. Mondjuk ha holnap elüti egy kamion, ez a vágya teljesülhet. :) Engem már a szereposztása miatt is nagyon érdekel ez a film.
most posts by TM
0
2016. november 12., szombat 20:01
Café Society

Az éves menetrendszerű Woody-menet már szinte olyan megszokott, mint másnak az ötórai tea. A jó hír viszont az, hogy a film érkezésének időpontján túl ez nem csak egy egyszerű pipa a megtermett életműben. Valahogy a mester időként kicsit kilép a komfortból és meglep egy-egy erősebb darabbal. Ez is egy ilyen film.

Jelen esetben épp a 20-as évek Hollywoodjába kalauzol minket, az Aranykorba. Hű csatlósa ebben, Jesse Eisenberg, aki természetesen most is bizonyítja, hogyha rendes szerepet írnak neki, akkor baromi jó tud lenni (bár nekem a Batmaben sem volt bajom vele, de tény, hogy itt sokkal több teret kap). Egy útját kereső new-yorki fiatal ő, aki befolyásos és gazdag nagybácsijához látogat (Steve Carell zseniális, tökéletesen illik ebbe a világba és egyáltalán nem a megszokott karakterét hozza), akitől egy kicsi útmutatást és munkát vár L.A.-ben. Közben viszont szerelembe esik, egy olyan lányba, akiről később megtudja, hogy bizony foglalt. Ez a lány Kristen Stewart. Ő az, aki az álom tárgya az ifjú főhősünk életében. Ezt viszont maximálisan megértjük, mert iszonyú gyönyörű ebben a filmben.

Köszönhető ez Vittorio Storaro operatőrnek (Apokalipszis most, Dick Tracy), aki több évtizedes rutinjával úgy idézi meg ezt a korszakot, hogy aranyban fürdeti a főszereplők arcát. De nem tolakodóan, hanem egyszerűen, finoman és elegánsan. Amilyen Fred Astaire lépései voltak ebben a korban.

Nagyon nagy mellélövés lett volna, ha ez a film elkerüli a mozikat. Mert majdnem így lett. Külön érdekesség még, ha már a film képi világát méltattam, hogy ez az első Woody Allen-film, ami digitális kamerával forgott.

Aki akar egy igazán kellemes másfél órát magának, ne hagyja ki.
0
2016. november 12., szombat 17:23
Érkezés és Doctor Strange

Spoilermentes leszek.

Az Arrivalt megkönnyeztem a végén.Olyan sci-fi,hogy a dráma megbújik mögötte majd a végén csúcsra lesz járatva.Nagyon szépen felépített történet.A zene ami a keretet adja valami fantasztikus.A többi zene is brutálisan hangulatfestő.
Nagyon berántott majd nem eresztett el a film egészen a végéig.Ez a rendezőt dicséri bár Amy Adams is nagyot alakított.
Forest Whitaker és Jeremy Renner hozták a szokásosat.
Az ilyen filmekért érdemes moziba járni.

A Marvel meg szerintem bravúros dolgot vitt véghez,mert kiválóan ültette át ezt a spirituális,varázslós történetet egy könnyed blockbusterbe.
Bár a képregényeket nem ismerem,csak az MCU-t,de akkor is minden dícséretet megérdemel a film.Még azt is el tudta feledtetni,hogy a sokadik eredetsztorit látom.A casting kiváló,a humort jól adagolták és igaz minden pozitívum amit kiemelnek a kritikák.Egyetlen negatívum,hogy megint egy sablonos főgonoszt kapunk.Ez még nem megy.Loki maradt a király. :)

Az univerzumépítés viszont még mindig kiváló tempóban halad.Ha ilyen lesz a színvonal minimuma akkor még jó sok év van hátra a sikersztoriból.
0
2016. november 12., szombat 1:15
Te nem vagy modern, úgy könnyű! :)
most posts by TM
0