Doctor Strange
Nagyon nem voltam kíváncsi erre a filmre és az előzetesét is hiába láttam (bár nem nézek ilyen manipulatív, olykor spoilerező klipeket, de gondoltam, ennél tökmindegy) az se csinált nagyobb ösztönzést. Tulajdonképpen csak azért mentem el, mert van a filmben egy tárgy, ami a Marvel-vonalba illeszkedik, s nem akartam kihagyni annak az eredettörténetét.
A film a hendikepet legyűrve pozitív hatással bírt, ami talán pont elég lenne kritika gyanánt, a modern kor fórumozója amúgy is be van oltva hosszabb szövegek olvasása, pláne megértése ellen. Na nem mintha egy Marvel-filmnél kellene belemenni filmesztétikai magasságokba - nem is fogok - ezt csak az általános jelenség konstatálásaképp írom.
Strange sztoriját a Marvel eddigi adaptációitól valamelyest eltérő világba álmodták bele a szerzők. Már amennyire egy ilyen akció-fantasy jegyekkel átitatott elemekből összeálló birodalomnál lehet így fogalmazni. Hasonló az elődeihez, de mégis más. Leginkább a köntös tér el, a váz ismerős. De már emiatt is érdekesebb az átlagnál. Vizuálisan baromi erős, maga ez a tény épp elég indok a hatalmas vászon és a térhatás választásához. Erre a filmre vastagon ráillik, hogy otthon töredékét sem produkálja a mozis élménynek. Szóval úgy-ahogy bevonzott, de a karfaszorítás és a hűha-hatás elkerült. Jól összerakott trendi mozi, máshol nagyobbat domborító, de itt sem rossz színészekkel. Motoszkált bennem az érzés, hogy olyan Star Trekes a film zenéje, hát persze, hogy ez is Giacchino. Számomra nem túl változatos a zeneszerzői munkája, ám becsületére legyen mondva, hogy a vége főcímben (amit Marvel-film esetében pontosítani kell a konkrét stáblistára) meglepő hangszerelési húzásokkal ámított el. Érdekes, virtuóz megoldások, érdemes végighallgatni! Már csak azért is, mert a szokásos két pluszjelenet ezúttal sem marad el. Az első a rövid vége-főcím után látható és roppant mókás, egyben akkreditálja a főszereplőt a Bosszúállók brigádjába. A második a stáblista legvége utánra biggyesztett és az említett zeni csemege miatt nem kínszenvedés kivárni. Ebben a jelenetben a Doctor Strange-film meghosszabbított befejezése látható. A betűk előtti pátoszosabb jelenetvég helyett itt egy mozgalmasabb képsor tárul fel, melyben váratlan dolog történik, s a leendő rosszfiú kilétének megmutatásával ez alapjában határozhatja majd meg a folytatás sztoriját. Persze még azzal az írás elején említett tárggyal is kell történnie valaminek, de majd "idővel" fog is. :)
Ui.: Stan Lee nem maradt ki, bár volt már viccesebb cameója is.