King Kong
A fő kérdésem a filmmel kapcsolatban az volt, hogy vajon képes-e a Gyűrűk ura zseniális alkotógárdája egy számomra alapvetően közömbös történetből izgalmas és szórakoztató filmet készíteni. Három óra elteltével erre a kérdésre nem sikerült egyértelmű választ kapnom. A filmnek vannak elképesztően jól sikerült részei: New York, Kong, a Koponya sziget, szinte valamennyi díszlet és látványelem, amikor pedig Kong akcióba lendül mind a szigeten, mind a városban, az tömény szórakozás, amit belül ujjongva élveztem. Viszont végig az volt az érzésem, hogy amit látok, az a film első nyersvágása, amiből jó 80-90 percet ki lehetett volna vágni, már a forgatókönyv befejezése előtt. Ann Darrow és Carl Denham munkaügyi helyzetének vajmi kevés köze van a történethez, és a felskiccelt mellékszereplők is feleslegesen pózolnak annyit a kamera előtt. Megismerjük az ábrándozó árva fiú és a felette atyáskodó fekete matróz történetét, de miért? Ezek az apró kis epizódok önmagukban még nem lennének rosszak, de a filmben csak zavart okoznak, nélkülük jobban működött volna a dolog. A gyűrűk ura esetében a játékidő egészséges kompromisszumokra kényszerítette az írókat, itt viszont sem az idő, sem a pénz nem volt akadály, a "normál" változat helyett, egyből a bővített változatot kaptuk. Végső soron a film egyes részeit nagyon élveztem, a többi közömbös volt, így a mérleg nyelve, ha kicsit is, de pozitív irányba mutat, és ez leginkább a Weta-nak köszönhető. Ha kijönne belőle egy nem-bővített változat, én arra szavaznék.