King Kong 10/9
Ahogy én sasszemmel észrevettem, nagyon megosztotta a közönséget ez a film. Inkább ez legyen, mint a "nem rossz, de lehetett volna jobb is" féle kritika. Én láttam a 33-as és a 76-os filmet is. Ez utóbbi eléggé TV-feelinges volt, de a 33-as remek szórakozás volt. Nagyon jó szó a szórakozás, mert PJ sem akart többet, mint szórakoztatni. Szerintem sokan egy újabb Gyűrűk Urát vártak, legalábbis valami hasonló csodát, mert ugyebár PJ eléggé magasra tette a lécet. A film első percében teljesen nyílvánvaló, mit is akart a filmmel : tisztelegni a kor és az eredeti film előtt. Nos erre eltapsikolt 200 millát, ami nem baj, mert félig-meddig hitelesen tudta felépíteni és életre kelteni a helyszíneket. Hogy miért volt ennyi dínó a filmben, legalábbis millióval több, mint az eredetiben? Szerintem mivel ez teljesen elzárt sziget, teljesen másképp működött az evolúció (itt mondjuk lehetne vitázni arról, hogy miért maradtak ilyen nagyok az állatok, mert elvileg kisebbeknek kellett lenniük, de hát ez nem a National Geographic:). Viszont logikus, hogy nem egy T-Rex-et mutat a film, mert ugye Kong sem véletlenül maradt egyedüli óriásmajomként a szigeten. Valahogy ki kellett halnia. Nagyon tetszettek a bogarak, igazán para volt, még a hihetetlen lövöldözős résszel is. A víz alatti szörnyet azért örülök, hogy kihagyta PJ, mert azzal már tényleg elvetette volna a sulykot, amit már az első órával megtett. Mert ha van kritika, az a hosszúság. A filmből fél órát simán ki lehetett volna vágni, sokkal pörgősebb lenne tőle. Na de tovább : nekem a trükkökkel nem volt bajom, bár néha látszott a blue-box, viszont Kong megvalósítása valami fantasztikus volt. A mozgása, mimikája és a reakciói mind valósághűek voltak, nem is hittem el, hogy Andy Serkis az stúdióban több száz szenzorral a testén. :) Lumpy, a szakács szerepében meg az egyik legjobb mellékkaraktert játszotta a film legjobb poénjával. A három főszereplő szintén jó, de Kong egyértelműen viszi a filmet. Ami még nagyon tetszett (légfuvallat ide vagy oda), az a repülős jelenet. Itt lehetett igazán látni, hogy New York reprodukálására ment el az a regeteg pénz. Ami a túlzásokat illeti : én nem vártam mást PJ-től, szóval inkább mosolyogtam, mint egy kiskamasz és nem akartam játszani a szőrősszívű kritikust. Egy Mundruczó - Fliegauf filmben ezerszer több túlzás van. Remek poén volt a Kong new york-i bemutatása alatti revűszám, olyan, mintha a Disney-változatot látnánk az eredeti sztori után. :) Kong halála kicsit más lett, nem a földön hal meg, hanem már a torony tetején, ráadásul PJ a sok akció és basszushang után kihagyja, hogy az Empire State Buildig tetejéről a földnek csapódik, amiért külön hálás vagyok. Szóval ezek a kis változtatások jót tettek a filmnek. Na de ez a 3 óra tényleg arra való, hogy nézze meg mindenki a 33-as verziót. És még valami : nem hinném, hogy szerelmes lett volna Miss Darrow Kong-ba. Mindenesetre alapvető tény (nem tudom tudjátok-e), hogy egy nőnek fontos az erő és a hatalom, kinek milyen szinten ugyan, de fontos. Ann Darrow teljesen biztonságban érezte magát Kong mellett, mert megértette, hogy Kong egy érző lény és a majom is látta benne. Egyébként rengeteg doksifilm van erről a témáról, és a Gorillák a Ködben c. film a leghíresebb mozifilm. A lényeg, hogy a hegyi gorillák (mint amilyen Kong is), befogadják az embereket bizonyos mértékig. Itt egy picit el lett túlozva, de mint mondtam, ez nem akart nagyon hiteles lenni, mert ez nem természetfilm, hanem egy fantasy-kalandfilm. Ennyi erővel az Indiana Jones is egy baromság, mert frigyláda meg Szent Grál van benne. Meg kiveszik a fickó szívét, de még mindig él. A sok dínó ezek után nem realistább? :)
U.i.: nem fog Oscar-t kapni, de legalább látszik rajta, hogy nem is szánták esélyesnek. Szóval ez is valami.