The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
[enyhe spoiler veszély]
Kicsit megkésve, mert tegnap nem voltam internet közelben.
Úgy tűnik Angliában rajtam kivül mindenki ismeri C. S. Lewis Narnia regényfolyamát így a közönség jó része elég komoly elvárásokkal ült be az egyik első Londoni premier előadásra csütörtökön, az UCI Empire moziban.
A sztori: Londont bombázzák (WWII) az aggódó anyuka vidékre küldi négy gyerekét. Egy professzor házába kerülnek ahol idővel - elsőként a legkisebb lány – felfedezik az átjárót egy másik világba ami egy szekrényen keresztül vezet. A mágikus hely ahova jutnak Narnia, ahol a Fehér Boszorkány sanyargatja az ott élőket. Az igazi király Aslan száz éve eltűnt, de egy profécia megjósolja, hogy négy ember, két fiú és két lány fogja felszabadítani a birodalmat a gonosz uralma alól, és Aslan visszatér a nép közé. Vagy valami hasonló…
Mint már kiderült nem tudok érdemben hozzászólni ahhoz, hogy mennyire követi a film cselekménye a könyvet vagy sem, így csak filmként tudom azt érzékelni. Az előadás teltházas volt (1300 férőhely, nagy távolságban elhelyezett nagyon kényelmes helyek), és mindenki láthatóan elégedetten, élményekkel gazdagabban távozott.
A film elejét megmondom őszintén untam, de amikor felcsendül a film fő zenei motivuma, azonnal egy más világba kerültem. A teljes zene varázslatosan magával ragadó és epikus. Amikor elsőként eljut a kislány Narniába, hát azt hittem, hogy itt valami baj lesz. Mesésen szép téli táj, egy lámpaoszlop és… ennyi. Majd egy faun jelenik meg eljutunk azt otthonába stb. Semmi különös, aranyos de csak ennyi. Ez így folytatódik az első fél órában, egészen addíg míg az összes gyerek (hogy megmeneküljön egy ablakbetörés következményeitől) átjut Narniába és találkozik egy hóddal. Aki beszél. És lejátszik szinte mindenkit a színről a film során. A film tele van speciális effektussokal , de olyan szinten, hogy gyakorlatilag a néző nem veszi ezeket észre. A hód egy élő hód aki történetesen beszél. Csak ma láttam a film werkjét a Sky Movieson amiből kiderült, hogy pl. A faun lába és patája is végig effekt volt, de annyira természetesen néz ki, hogy egyszerűen fel sem tűnt. Mint ahogy szinte minden tökéletes a filmben. Ez egy létező, élő, mozgó világ, bármit lát az ember egyszer sem gondol arra, hogy milyen jó a cgi amit lát, mert a szereplőt látja aki tökéletesen illeszkedik a környezethez és az összes többi szereplőhöz is és történetesen minden szereplő remek színész, még ha nem létezik akkor is. A folyón átkelés az első jelenet talán ahol igazán azt mondja az ember, hogy ilyen (látvány) csak a mesében van. Így igaz, ez mese, méghozzá a legjobbak közül való.
A film legnagyobb sztárja Aslan az oroszlán (és egyben Narnia teremtője), akinél igazibb és fenségesebb oroszlánt nem láthattunk még.
A technikai varázslat ezúttal nem öncélú: a speciális effektek és cgi a filmet, a történetet szolgálják és nem fordítva. Az alkotók a Weta (2 évvel a LOTR után annak technikáját továbbfejlesztve), az ILM és a Sony.
A film története, mondhatjuk, hogy LOTR gyerekeknek, de ez így nem igaz, ez inkább családi film gyerek szereplőkkel de bárkinek kiváló aki szereti az igazi, kalsszikus epikus meséket.
Volt akit idegesítettek a bibliai utalások (ez állítólag a narnia regényekben gyakori), de ezek közül nem sok maradt meg a filmre (az emberek Ádám fiai és Éva lányai) és engem egyáltalán nem zavart. Ami helyenként zavaró volt, az hogy a gyerekek pityeregtek szomorkodtak úgy 20 percenként a végső csata alatt, de őszintén szólva ki ne tenné a helyükben, hiszen csak gyerekekek... bár a film végére felnőnek a küldetésükhöz.
Ami nincs: vér. A film sok helyen erőszakos – végül is egy háborút látunk - de a PG célközönségnek megfelően vér egy csepp sem folyik de talán jobb is így, így nem törik meg a mesevilág folytonossága és teljesebb az élmény is.
Igazi családi film karácsonyra.
Érdekesség még, hogy volt egy BBC változat melyben nény könyv lett feldolgozva; ez a nény film most díszdobozos verzióban felújítva kapható 25 fontért.
10/10 ha valaki tud (újra vagy még mindig) gyerek lenni. Ha nem, akkor viszont nem ajánlott.