Keresés

Moziajánló

2005. december 14., szerda 11:12
ez történt a trójával is. james horner már nem a régi, főleg, hogy egy hónap alatt kellett összedobnia a score-t. bárcsak mindössze ennyi bajom lenne a trójával! :) egyébként miért küldték el shore-t?
0
2005. december 14., szerda 10:56
Mivel Howard Shore-t a leadás előtt néhány héttel tették lapátra, JNH-nak nem sok ideje volt a komponálásra.
0
2005. december 14., szerda 10:32
igaz a filmet még nem láttam de james newton howard zenéjét meghallgattam, és nekem is csalódást okozott. furcsa, hogy pont ő, aki szinte mindig karakteres filmzenéket komponál (dave, falu, batman begins) mennyire ötletszegény.
0
2005. december 14., szerda 8:45
King Kong (King Kong, 2005, forgalmazza: UIP)

Peter Jackson totálisan újraértelmezte a nagyszabás fogalmát, ugyanis amit ő művel a nagytotálokkal és a százmillió dollárokkal, az szinte csak tőle fogadható el ilyen mértékben. Emlékezzünk csak, Scorsese esetében mennyire öncélúan megalománnak tűnt az Aviátor rengeteg jelenete! Kb. olyan érzése volt az embernek, hogy egy sokra hivatott rendező hátat fordított egész pályafutásának és behódolt valami pökhendi producernek, holott erről szó sem volt, mégis-mégis micsoda különbség tapasztalható a vásznon látott két produkció között ezen a téren (más szempontból meg ugye tök fölösleges összehasonlítani őket). Jackson az egész 170 perc (végefőcím nélkül) alatt nem produkál olyan váratlan dolgot történetvezetés terén, ami az új Kongot az eredeti fölé emelné, ez picit bezavar ugyan az összképbe, de jelen álláspontomon ez egyelőre nem sokat változtat. Per pillanat ugyanis képtelen vagyok eldönteni, hogy amit láttam, az az egyik legdurvább pénzköltés Hollywood történetében majdnem semmiért, vagy esetleg valóban egy olyan hollywoodi megaprodukció, amire az álomgyárnak már hosszú időre szüksége volt. Én - mint említettem - így, reggel fél nyolc felé hajlom az utóbbi felé, ugyanis 100%-ig úgy tűnik, minden vágás ott és akkor történt, ahol a direktor úr akarta, minden beállítás és látványelem (khm, azért A gyűrűk urával ellentétben ezúttal jóval több helyen feltűnő a blue box, ámbátor jóval merészebbek a trükkök) olyan, ahogy az kipattogzott eredetileg is Jackson fejéből. Szereplői persze kárát látják a nagyzolásnak, egyedül egy igazi félszerzet, egy hobbitféleség, holmi Jack Black tud produkálni olyat, amit színészkedésnek nevezünk, Brody szerepe elnagyolt, Watts pedig ellövi összes puskaporát már az előzetesben is (bár sikítani nagyon tud, hát még sajnálkozva nézni). Kong viszont érzelemdús, komoly, nagyon átgondoltan megálmodott lény, a film legnagyobb erőssége az ő jelleme. James Newton Howard muzsikája viszont vaskos csalódás volt számomra, karakteresebb dallamokkal nagyban hozzájárulhatott volna a - valljuk be - néhol igencsak megbicsakló hangulat (CGI, sajnos) növeléséhez, jószerivel emlékezetes taktusa nem is volt a közel háromóra alatt.

Bazinagy majomkaland a King Kong, noha rá lehet sütni, hogy sokszor túlzásokba esik mind a látvány, mind az érzelem (fel-felcsapó giccsecske) terén, ám visszagondolva a film egészére azt kell mondjam, felejthetetlen utazás ez a Koponya-szigetre, amit Peter Jackson helyett másvalaki képtelen lett volna abszolválni. Na, jó, talán egyvalaki, de ő nyolc éve "pihen". Kong valóban King.

9/10
0
2005. december 13., kedd 8:50
Anyátlanok (Dare Mo Shiranai, 2003, forgalmazza: Budapest Film)

Őszinte tekintetek, valódi gesztusok - anyátlan gyerekek. Hirokazu Kore-eda filmje szinte hibátlanul mutat be egy olyan valós történetet, mely esetében újfent nem érdekes, mennyire lett (esetleg túl)dramatizálva az eredeti sztori: végtelenül hatásos minden egyes képkocka anélkül, hogy giccsbe fordulna. Képtelenség nem elérzékenyülni  egyszer sem a 140 perc alatt, és hogy miért ennyi egy dráma hossza? Aki végignézte, egyből tudni fogja.

10/10
0
2005. december 11., vasárnap 0:21
Szerintem úgy lesz, mint a Világok harcánál. Kb. 1 hétre rá ahogy bemutatták Kongot, lesz egy felirat nélküli a MOM-ban. Csak azért gondolom mert a UIP forgalmazza.
0
2005. december 11., vasárnap 0:02
A MOM-ban azért van felirat nélküli vetítés, mert annyira szar a minőség, hogy úgysem látná senki a betűket!
most posts by TM
0
2005. december 11., vasárnap 0:00
Szerintem úgy lesz, mint a Világok harcánál. Kb. 1 hétre rá ahogy bemutatták Kongot, lesz egy felirat nélküli a MOM-ban. Csak azért gondolom mert a UIP forgalmazza.
0
2005. december 10., szombat 23:59
Én 19-én megyek megnézni és én is várom már.
0
2005. december 10., szombat 23:57
Kb. 1 hónapja vette át vagy megvette (tök mindegy) a Palace.
0
2005. december 10., szombat 22:03
The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

[enyhe spoiler veszély]
Kicsit megkésve, mert tegnap nem voltam internet közelben.

Úgy tűnik Angliában rajtam kivül mindenki ismeri C. S. Lewis Narnia regényfolyamát így a közönség jó része elég komoly elvárásokkal ült be az egyik első Londoni premier előadásra csütörtökön, az UCI Empire moziban.
A sztori: Londont bombázzák (WWII) az aggódó anyuka vidékre küldi négy gyerekét. Egy professzor házába kerülnek ahol idővel - elsőként a legkisebb lány – felfedezik az átjárót egy másik világba ami egy szekrényen keresztül vezet. A mágikus hely ahova jutnak Narnia, ahol a Fehér Boszorkány sanyargatja az ott élőket. Az igazi király Aslan száz éve eltűnt, de egy profécia megjósolja, hogy négy ember, két fiú és két lány fogja felszabadítani a birodalmat a gonosz uralma alól, és Aslan visszatér a nép közé. Vagy valami hasonló…
Mint már kiderült nem tudok érdemben hozzászólni ahhoz, hogy mennyire követi a film cselekménye a könyvet vagy sem, így csak filmként tudom azt érzékelni. Az előadás teltházas volt (1300 férőhely, nagy távolságban elhelyezett nagyon kényelmes helyek), és mindenki láthatóan elégedetten, élményekkel gazdagabban távozott.
A film elejét megmondom őszintén untam, de amikor felcsendül a film fő zenei motivuma, azonnal egy más világba kerültem. A teljes zene varázslatosan magával ragadó és epikus. Amikor elsőként eljut a kislány Narniába, hát azt hittem, hogy itt valami baj lesz. Mesésen szép téli táj, egy lámpaoszlop és… ennyi. Majd egy faun jelenik meg eljutunk azt otthonába stb. Semmi különös, aranyos de csak ennyi. Ez így folytatódik az első fél órában, egészen addíg míg az összes gyerek (hogy megmeneküljön egy ablakbetörés következményeitől) átjut Narniába és találkozik egy hóddal. Aki beszél. És lejátszik szinte mindenkit a színről a film során. A film tele van speciális effektussokal , de olyan szinten, hogy gyakorlatilag a néző nem veszi ezeket észre. A hód egy élő hód aki történetesen beszél. Csak ma láttam a film werkjét a Sky Movieson amiből kiderült, hogy pl. A faun lába és patája is végig effekt volt, de annyira természetesen néz ki, hogy egyszerűen fel sem tűnt. Mint ahogy szinte minden tökéletes a filmben. Ez egy létező, élő, mozgó világ, bármit lát az ember egyszer sem gondol arra, hogy milyen jó a cgi amit lát, mert a szereplőt látja aki tökéletesen illeszkedik a környezethez és az összes többi szereplőhöz is és történetesen minden szereplő remek színész, még ha nem létezik akkor is. A folyón átkelés az első jelenet talán ahol igazán azt mondja az ember, hogy ilyen (látvány) csak a mesében van. Így igaz, ez mese, méghozzá a legjobbak közül való.
A film legnagyobb sztárja Aslan az oroszlán (és egyben Narnia teremtője), akinél igazibb és fenségesebb oroszlánt nem láthattunk még.
A technikai varázslat ezúttal nem öncélú: a speciális effektek és cgi a filmet, a történetet szolgálják és nem fordítva. Az alkotók a Weta (2 évvel a LOTR után annak technikáját továbbfejlesztve), az ILM és a Sony.
A film története, mondhatjuk, hogy LOTR gyerekeknek, de ez így nem igaz, ez inkább családi film gyerek szereplőkkel de bárkinek kiváló aki szereti az igazi, kalsszikus epikus meséket.
Volt akit idegesítettek a bibliai utalások (ez állítólag a narnia regényekben gyakori), de ezek közül nem sok maradt meg a filmre (az emberek Ádám fiai és Éva lányai) és engem egyáltalán nem zavart. Ami helyenként zavaró volt, az hogy a gyerekek pityeregtek szomorkodtak úgy 20 percenként a végső csata alatt, de őszintén szólva ki ne tenné a helyükben, hiszen csak gyerekekek... bár a film végére felnőnek a küldetésükhöz.
Ami nincs: vér. A film sok helyen erőszakos – végül is egy háborút látunk - de a PG célközönségnek megfelően vér egy csepp sem folyik de talán jobb is így, így nem törik meg a mesevilág folytonossága és teljesebb az élmény is.
Igazi családi film karácsonyra.
Érdekesség még, hogy volt egy BBC változat melyben nény könyv lett feldolgozva; ez a nény film most díszdobozos verzióban felújítva kapható 25 fontért.
10/10 ha valaki tud (újra vagy még mindig) gyerek lenni. Ha nem, akkor viszont nem ajánlott.

0
2005. december 10., szombat 21:41

Szokásosnak mondható ilyesztgetős horror, ami jobbá/különbbé/emlékezetesebbé teszi társainál az a konkrét befejezés, ami a rendező előző filmjénél (Darkness) szintén tapasztalható volt. (Már akinek, igaz Daemi?). Spoilerkedni nem akarok, de a "főgonosz" alakja szerintem zseniális, tényleg ilyesztő, a hangeffektek pedig iszonyat nagyot ütnek. Nem tudom, hogy csak nekem sikerült e egy dolby/DTS?(magyarul hangerő)-fanatikus mozigépészt kifognom, vagy mindenhol így szól a film, de brutál. Azér, hogy rosszat is mondjak, elég kiszámítható és bejárt klisékkel dolgozik a film. Ally McBeal szép a szélesvásznon és Roxburgh végre jó. A film közepes horror, erős befejezéssel, remek "főgonosszal".
65%
0
2005. december 9., péntek 9:07
Ez miatt ne aggódj. Baromi jól fogsz szórakozni! (Jó értelemben)
0
2005. december 9., péntek 8:45
Csak szex és más semmi (Csak szex és más semmi, 2005, forgalmazza: Hungaricom)

Sok szarnak kellett lefolynia a magyar közönségfilm folyóin, hogy végre igazán jól lehessen szórakozni, de sikerült. Goda Krisztina megcsinálta: tessék megnézni, röhögni és elhinni, hogy most már talán mi is tudunk jó popfilmet készíteni. És ha az ember nem veszi észre, hogy elrepül a mozira szánt másfél óra, akkor kár felhozni a negatívumokat. Épkézláb poénok, kerek történet, jópofaság, vidámság.

7/10
0
2005. december 9., péntek 8:42
Nesze neked, Pete Tong! (It s All Gone Pete Tong, 2005, forgalmazza: SPI)

Kb. úgy kezdődik a film, mintha a Kevin és Perry című borzalom Rhys Ifans alakította DJ-jét ismét Ibizára küldték volna baromkodni, de ami ezután következik, az régen látott egyedi hangvétel. Rögtön az elején virít, hogy "igaz történet alapján", ám a végén jön a cáfolat: "kitalált ez, meg kitalált az". És hogy ez miért érdekes? Számomra azért, mert édes mindegy kinek a fejéből pattant ki a sztori (hogy mennyi a valóságtartalma: rejtély), olyan élő és hihető karaktereket, mint ebben a filmben, nagyon-nagyon régen lehetett látni. És ki gondolta volna, hogy egy drogos, alkoholista, kicsit gusztustalan DJ az első perctől kezdve szimpatikus lesz? Bámulatosak a színészi játékok, nagyszerűen működik a rendezés. A dokumentarista szerkesztésmód csak jót tett az alkotás egészének, ha lehet így fogalmazni: hitelesebbé teszi a kitalációt vagy a vélt igazságot. A film humora is tulajdonképpen egyedinek mondható, noha az tény, hogy nem fogja senki végigröhögni a 90 percet. Tökéletesen pozitív meglepetés volt a Pete Tong, méltán söpört be néhány díjat.

8/10
0
2005. december 9., péntek 8:35
Hideg csontok (Fragile, 2005, forgalmazza: Best Hollywood)

A bűnrossz Darknesst követően Jaume Balagueró újabb (kór)házzal és újabb szellemmel állt elő, és bátran ki merem jelenteni, hogy fejlődőképes direktorról van szó. Jóval több horrorelemmel dúsította a Hideg csontokat, mint tette azt anno, és bár az első fele sajnos nem szolgál másra, mint felesleges, százszor látott időtöltésre, a második "félidő"-ben lehet szórakozni. Most nem kell Magasfeszültség-féle tocsogásra gondolni, de azért van min izgulni, igaz, a ház+szellemesdi már nagyon a végét járja: az egyre kifacsartabb ötletek nem biztos, hogy jól is mutatnak a vásznon. Egy azonban biztos: ha Balagueró ennyit fejlődik a következő filmjéig is, mint tette ezt most is, nem kell majd aggódni.

5/10
0
2005. december 8., csütörtök 22:23
Harry Potter volt ma ismét terítéken :) Második nézésre több hibát, hiányosságot is felfedeztem benne a könyvhöz képest, (sőt többet is, mint amire emlékeztem, mert olyannal néztem, aki éppen olvassa :) viszont egyáltalán nem untam. Még mindig nagyokat röhögtem Harry és Ron botladozásain, valamint a bálos részen. :] Még mindig tartom magam a 95%-hoz. Lehet, hogy haramdik nézésre majd megváltozik az arány... ez kiderül dec. 17-én ;)
0
2005. december 8., csütörtök 15:58
szigúrna = szigorúan
Raplh = Ralph
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2005. december 8., csütörtök 15:57
Tegnap megnéztem a Harry Potter és a Tűz Serlege című filmet harmadjára moziban, de szigúrna feliratosan. Így is tetszett, különösen a temetős rész. Pontosítva Raplh Fiennes hangja. Igazából abszolúte élvezhető a film így is teljes egészében, semmi gáz nincs vele. Főleg a bálos rész. :)
Hiába, ezen a részen mindig halálra röhögöm magam. :)
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2005. december 7., szerda 23:47
A majom hangja zavar, vagy a dínóké? :-)
most posts by TM
0
2005. december 7., szerda 23:22

Végre! Végre, és mégegyszer végre! Megérkezett a hazai filmgyártás idei legjobbja, üde szinfolt a palettán. Végre mégegyszer. Se nem rímék (úgyhogy senki ne asszociáljon az egy csók és más semmire), sehol egy tolakodó reklám, sehol egy retekklubbos megasztár, hanem színészek, méghozzá nagybetűvel SZÍNÉSZEK!!! Schell Judit, aki egyszerre szexis és bájos és szuperül játszik, aztán Csányi Sándor, akit a Kontroll óta ismerünk, egyre jobb, remekül hozza a fanyar humort, aztán Seress Zoltán, Rátóti Zoltán, Sinkó László, nekem Dobó Kata alakításával sem volt bajom, sőt kifejezett tetszett és Czapkó Antal "Ali" szerepében, akit egyszerűen muszály felfedezni, bár szerintem ez itt megtörtént. A történet tele eredeti ötletekkel, poénokkal, színhelyekkel, talán egy icipici Bridzsitdzsonsz utóérzete lehet az embernek, de akkor minden "hekusos" filmnél T.J.Hooker utánérzet lehetne, szal nem gáz. Komolyan mondom, hogy egész este a filmet beszéltük ki, remek volt. Mondjuk a közönség is az volt, volt szerencsénk "Vox"-os társaságban nézni és a "főszerkesztő úr" kellően megadta a hangulatot a filmhez. Na mind1, summa summárum, ez közönségfilm, lehet szeretni, szívből ajánlom mindenkinek, remek szórakozás 90percben.
90%
0
2005. december 7., szerda 22:48
Megnéztük a Fazekas 4-et. A gigantikus marketing-kampány ellenére ez a film roppant rossz volt: nincs ebben semmi olyan, amit a korábbi részek már nem vezettek volna be. Igazából Newell összeszedte az előző 3 epizód néhány klassz momentumát, és összegyúrta. A sztori gyenge; na jó, ez talán betudható Rowlingnak is. A félelmetesnek szánt jelenetek abszolút amatőrök, és igen, a ,,kis" Harry nem csinál semmit. Legalább az első két részben ki lehetett magyarázni ezt a hibát: Harry csupán egy kissrác, akinek fingja nincs róla, mi az a varázsvilág. A harmadik eresztésben a gyerek is belelendült, a negyedik történetre azonban visszaesünk Kolumbusz Kristóf szintjére. Harry nem képes semmire, mindent mások mondanak meg helyette, és könyörgöm, az állítólagos szerelme hipp-hopp elillan a vászonról. Tovább megyek: az utóbbi tíz év egyik legnagyobb csalódása számomra. Értékelhető momentum pedig talán csak egy van, és az Ralph Fiennes.
10/1.
0
2005. december 7., szerda 20:38
Vettem jegyet a Narnia holnapi bemutatójára (UCI Empire), remélem nem kidobott pénz lesz :)
0
2005. december 7., szerda 20:27
Jaj, kedves barátaim, nem tudom, hogy ez-e a megfelelő hely siránkozásomra, mindenesetre itt említem meg, hogy tudomásom szerint minden mozi csak szinkronosan adja nálunk a King Kong-ot (legalábbis Budapesten)... ráadásul a szinkron a trailer alapján enyhény szólva rossznak tűnik, úgyhogy most nagyban verem a fejemet a falba... esetleg valaki tud valami szupertitkos feliratos vetítésről valahol, amit nem vettem észre?
0
2005. december 6., kedd 8:35
A Mammut is Palace mozi. :)

Amúgy a Westendben, a MOM-ban és a Camponában van szünetes változat, de ugyanezen mozik műsorra tűzik szünetmentesen is.

Apropó, MOM! Senki ne itt nézze újra a Ponyvaregényt, ugyanis a stúdió jegyárért (750 forint) DVD-ről vetítenek. És ha valakinek már eleve rossz emlékei vannak mondjuk az 1-es terem digitális technikájáról, a 9-es termet egyenesen "imádni" fogja.
0