Keresés

Moziajánló

2005. december 4., vasárnap 1:30
Ladies in Lavender (2004)
R: Charles Dance

Az Alien3 dokijának és a Last Action Hero bérgyilkosának bemutatkozó rendezése. Kezdésnek kiváló, habár van még mit csiszolgatni. Anglia déli partvidékén járunk a XX. század első felében. Itt él Janet (Maggie Smith) és Ursula (Judi Dench), akik egyik reggeli sétájuk alkalmával egy 20 év körüli fiút találnak a tengerparton. Andrea (Daniel Brühl - Good by Lenin!) lengyel és Amerikába készült, de hajója elsűlyedt az angol partoknál. Az idős hölgyek pártfogásukba veszik a kamaszt és innentől némileg megváltozik az életük.
Dance saját maga írta a forgatókönyvet William J. Locke novellájából. Szellemes, szórakoztató és megindító dialogusok és történések váltogatják egymást a filmben. Az összesen 3 Oscar díjat és 7 jelölést birtokló angol színésznők pedig brilliánsak mint általában, láthatóan nagy segítségére vannak a kezdő rendezőnek. Hiba talán a fiú karakterének elnagyolása, jobban előtérbe kellett volna helyezni.
A film képi világával kiválóan párosul Nigel Hess zenéje, melyet Joshua Bell szólaltat meg hegedűn.

90%
0
2005. december 3., szombat 21:38
The Cave (2005)
R: Bruce Hunt

SPOILER ELŐFORDULHAT!

Románia barlangdzsungel, búvárok, emberből átalakult mutáns devenérek találkozása ez a film. Tulajdonképpen gyenge volt, mégsem fogom a földbe döngölni, mert pár igen szórakoztató jelenet megmentette. Elkerülhetetlen a hasonlítgatás a Descent c. angil filmhez, amitől ez a darab igencsak messze van.
Mind realisztikus ábrázolásban, mind vérbőségben és durvaságban elmarad európai társától. Egyszer fogyaszatható.

50%
0
2005. december 3., szombat 19:09
Pearl Harbor (2001) - Director s cut
R: Michael Bay

Igen régen láttam már az eredeti moziverzióját a filmnek, így fogalmam sincs milyen jelenetek lettek kivágva. A szerelmi körítés nem lett érzhetően rövidebb, viszont a támadási jelenet erőszakosabb, véresebb, hihetőbb. Bay korrekt iparosmunkát tett le az asztalra, átérezhető sorsokkal és látványos jelenetekkel.

80%
0
2005. december 3., szombat 13:29

Nos... Nekem nagyon tetszett a 4. rész. Ugyan a könyet nem olvastam (pedig megvan), de ettől függetlenül én nagyon jól szórakoztam rajta, különösen a bálos részeknél. :)
A komor hangulat nagyon meghatározta a filmet, és szerintem pont így volt jó. A szereplők kitűnően teljesítettek.
A negatívum a filmben annyi lenne, hogy nagyon ráfókuszáltak a Trimágus versenyre és seholsem volt az iskola, Malfoy, stb...
De ezektől eltekinte: 9/10
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2005. december 3., szombat 13:13
Legyen.
0
2005. december 3., szombat 12:19
Nem kötözködöm, csak nem látsz tovább az orrodnál.
0
2005. december 3., szombat 2:47
horror? hol?
0
2005. december 3., szombat 1:25
Ne kötözködj. Columbus egyenletesen teljesít évek óta, még ha nem is kiugró szinten, Speilberg viszont egy ringlispil: a Világok harca első egy órájának minden pillanatából sugárzik a zsenije, aztán meg mntha hazament volna, és a best boy gripre hagyta volna a befejezést. És az kábé zsinórban a hatodik filmje, aminél ezt érzem.
0
2005. december 3., szombat 1:05
... de bezzeg Columbus egyfolytában villogtatja tudását. Hm, nahát... meglepő!
0
2005. december 3., szombat 1:01
Nem tom. Számomra a Titkok kamrája vége sötétebb, keményebb és hatásosabb, mint a harmadik és negyedik rész együttvéve.
Spielberget nem bántom, zseni a csávó, csak mostanság ritkán adja jelét tehetségének egy film teljes hosszában... .-)
0
2005. december 3., szombat 0:48
de akkor spielberget se bántsuk már. szeintem spielberg bizonyította már párszor, hogy jelentős rendező. több filmtörténeti jelentőségú filmjét lehtene sorolgatni. ezzel szemben columbus csak szimplán aranyos filmeket készít. tulajdonképpen nincs saját kézjegye sem, hacsaknem john williamst nem vesszük annak. :) szerintem columbus óriásit tévedett, amikor ugyanolyan "mindenkitújrabemutatokhogytudjátokmivan"-ra vette a második részt.
0
2005. december 3., szombat 0:45
Na jó, ha az "iparos" dumát a minimális kisérletezőkedvvel megáldott, de saját stílusában megbízhatóan magas színvonalat tartani tudó rendezőkre értitek, akkor üsse kő, elfogadom .-)
0
2005. december 3., szombat 0:38
Ez az "iparos" duma legalább annyira sznob, mint amennyire igaztalanul megbélyegző.
Ez alapján az utóbbi tíz évben Spielberg is iparosmunkát végez, az más kérdés, hogy iszonyat jó operatőrrel, vágóval, zeneszerzővel és színészekkel dolgozik, akik elviszik a hátukon az ő sokszor jellegtelen ürességét is.
Columbus nem iparos, inkább csak ehhez a picit infantilis, picit szentimentális történetmeséléshez ért, de tartom magam ahhoz, hogy ezt a sorozatot senki más nem tudta volna így elindítani, mint ahogy ő tette: jó arányérzéke van, ért a gyerekek nyelvén, s szereplőinek egy-két pillantásával belevitte a sztoriba azt a varázslatot, amit Newell most épp egy tucat-tinihorror szintjére süllyeszt.
Szóval ne bántsátok Columbust.
0
2005. december 3., szombat 0:30
Én történetesen olvastam, és az Azkabani fogolyból kábé 100 oldalt, a Tűz serlegéből meg kábé háromszázat hagytak ki. Aki olvasta, az tudja .-)
0
2005. december 2., péntek 21:07
newellt nem nevezném iparosnak, főleg nem gyengének. columbus persze iparos, de annak elsőosztályú (lásd: reszkessetek betörők).
0
2005. december 2., péntek 20:24
5-4-9-6.5

Az új részből - és az első kettőből is természetesen - hiányoztak a harmadik rész rendezőjének (Cuarón) kreatív megmozdulásai. Nem hiába, Mike Newell és Chris Columbus gyenge iparosok, függetlenül attól, hogy az előbbi rendezőnek (Newell) volt legalább két jó filmje.
0
2005. december 2., péntek 18:18
Egyre jobban bírom, hogy mindenben egyetértünk! Ebben is! :-))
(Bár, mint említettem, nem szoktam zsűrizni.)
most posts by TM
0
2005. december 2., péntek 18:15
Értem. Én ezzel szemben mindet olvastam :) Mellesleg én is sokat olvasok, de vannak korszakaim mikor falom a könyveket, meg vannak, mikor elő sem veszek egyet sem. Most az utóbbi szakaszban vagyok :) Apropó, regényfeldolgozások! Narnia hamarosan a mozikban ;)
0
2005. december 2., péntek 18:13
Akkor az én pontlistám:

A bölcsek köve: 60%
A titkok kamrája: 60%
Az azkabani fogoly: 100%
A tűz serlege: 95%

Melleséeg ebből a filmből sokkal kevesebbet hagytak ki a könyvhöz képest, mint az azkabani fogolyból :) Aki olvasta, az tudja.
0
2005. december 2., péntek 10:47
nekem nagy csalódás a serleges hp. a rajongók azt mondták, annyi minden kimaradt, de akkor miért unatkoztam? az első jelenet, s ezzel együtt az első óra egy kínszenvedés nem tudtam hova tenni. úgy tűnik rowling egyszer bírt csak egy igazi fordulatokkal teli történetet rittyenteni, az az azkabani fogoly volt. cuarón nem görcsölt, mint newel, egy feszes, jól működő filmet rendezett. egyedül a látvány maradt meg a harmadik filmből. sajnos john williams kiszállt a hp-ből, pedig az azkabanhoz írt score-ját nagy visszatéréseként tartom számont. ezeket a túlkoros gyermekeket gyorsan le kellene cserélni, mert a "vidd a prefektusi fürdőbe a tojásodat is!" tényleg viccesen hangzott (bár ezen csak én röhögtem fel hangosan a moziban:)). egyébként fiennes nem mentett semmit, bárki beállhatott volna eljátszani egy kopasz, orrnélküli szörcsögő faszit. 5/10

I. 5/10
II. 4/10
III. 9/10
0
2005. december 2., péntek 8:27
egyetlen potter könyvet sem olvastam. hogy is mondjam? sokat olvasok, a potterek nem fértek bele ;)
0
2005. december 2., péntek 8:26
Hú, én nagyon máshogy pontozom:

1.: 7/10
2.: 6/10
3.: 5/10
4.: 8/10
0
2005. december 2., péntek 7:40
Sutter!

Nem játaszottak másik filmet, de a könyvhöz viszonyítva (ami az eddigi leggyengébb az 5 közül - a 6.-at még nem olvastam) ennyit lehetett kihozni. Nekem akkor is nagyon tetszett. :) És tényleg a könyvben is minden a Tusáról szólt, és az érzelmekről. Olvastad?

Majd Bosszúálló is fog írni egy kritikát, ha megoldódtak a technikai problémái.
0
2005. december 2., péntek 3:10
Igen ezzel a könyvkritikával magam is nagyon azonosulni tudok! A harmadik nagyon fantáziadús volt, de a negyedik más tekintetben visszaveszi a dobogó tetejét. Aki pedig elolvassa az ötödiket, főleg annak az utolsó fejezeteit, az már most dörzsölheti a kezét, micsoda jó kis CGI-arzenálllal lesz dolga mittomén mikor! (Spoilermentes mézesmadzag)
most posts by TM
0
2005. december 2., péntek 3:04
És a nagy gáz nem ez, hanem hogy két napja fejeztem be a könyvet, amiről ezt írtam:

"...Nem tudom, én vagyok-e itt az egyetlen, aki eddig makacsul ragaszkodott ahhoz, hogy a filmek után olvassa el a Harry Potter-könyveket, de most felrúgtam e szokást.
Röviden összefoglalva: nem hittem igazán a pletykáknak, de becsülettel el kell ismernem, a negyedik regény utolsó száz oldala elementáris erejű, és a legkomolyabban mondva annyira brutális, sötét és szomorú, amit eddig még a legnyomasztóbb Stephen King-regényben sem tapasztaltam.
És nem hittem el azt sem a pletykáknak, hogy lesz majd egy egyszerű mondat, amit olvasván bármennyire is szeretném, nem szabad elhajítanom a könyvet. Amikor odaéertem, csak ámultam: ez egy gyerekregény, ilyen nem történhet meg...
Márpedig megtörténik.
És most már kezdem elhinni azt, hogy a negyedik rész végétől valami hatalmas és félelmetes fordulat készül a Potter-univerzumban, de hálás vagyok azért, hogy csak most, két nappal a bemutató előtt látok bele a vég kezdetébe - így könnyebb lesz nem aludni csütörtökig...

Higgyétek el, ha a film csak fele olyan jó lesz, mint az utolsó néhány fejezet, akkor az első három film többé nem lesz nagyobb durranás egy tévémaci utáni Teletubbies-epizódnál.

Sokmindent mondtam eddig Rowling írói vénájáról, de most a legnagyobb csöndben, tisztelettel kalapot emelek...."
0