Grimm 10/9
A kevés kivételek egyike vagyok, akinek nagyon bejött a film. Most úgysem tudnék senkit sem meggyőzni arról, miért volt jó nekem (lehet, hogy senkit sem érdekel a véleményem :), de ez a film 10 évvel ezelött kultfilm lett volna. Most ott tartunk, hogy az Egy Szoknya... jobban tetszik, mint a Grimm. Én cseh, szovjet és lengyel mesefilmeken nőttem fel, és Gilliam nagyon is ismeri ezt a világot. Fogta, és teljesen kifordította az egészet : a mesébő valóságot, a valóságból mesét csinált. Szerintem nincs baj ezzel a filmmel, a "túl egyszerű" kritika meg nem állja meg a helyét, mert nagyon sok kultúra van benne. Először is mondja el valaki, hogy a Piroska és a Farkas, a Hófehérke és a Hamupipőke c. meséket leszámítva milyen meséket vélt felfedezni a filmben? Mert rengeteg utalás van ezekből, de pl. a mézeskalácsember története (ami elég jól sikerült jelenet volt, személyes véleményem, hogy volt itt egy kis Shrek-fricska benne) nem túl ismert nálunk. Nem hinném, hogy "nem értem nagyon a filmet" szöveget könnyebben kimondja az ember, mint a "de szar ez a Gilliam, a 12 Majom jobb volt". Hát b%/@za meg, a rendezőt leszámítva semmi közös sincs a filmben! Nem értem, mit várnak el az emberek. Tényleg valami megváltást vártak el az emberek, de nem értem. Ez csak egy film. Nagyon szórakoztató, a film második felétől kezdve egyre félelmetesebb, amit a dilettáns poénok (mint pl. Bellucci hosszú haja) szakítanak meg. Bellucci dekoltázsát meg sokszor láttam más filmekben, ott is jó volt. A két főszereplő, főleg Damon hozza a formáját, Ledger növelte a buktája számát, egyébként felismerhetetlen, már akinek még mindig a 10 dolog-ból rémlik a feje. Jonathan Pryce jó kis gonosz benne, igazi mesebeli karakterré alakul, és a sztori végére már nagyon akarjuk, hogy beégjen. A Peter Stormare által alakított itáliai kínzómester nagyon vicces, ugyanakkor van benne annyi őrület, hogy ne vegyük komolytalanul. Az ő karakterfejlődése egyébként kicsit meglepett engem.
Nekem tökmindegy, hogy tetszik-e a film valakinek, vagy nem, de kérdés, hogy mennyire jönne be nektek, ha nem ismernétek a rendező munkásságát. Ez nem egyedi példa, sok jó filmből lett így céltábla.