.
007 Spectre
Amikor a Skyfall-t néztem, talán éppen azért tetszett annyira a sok, többé-kevésbé szórakoztató, de maradandónak nem nevezhető Bond-film között, mert az volt a legkevésbé Bondos Bond. Ezt most már tudom. Amennyire ugyanis a Skyfall kiemelte a Bond-filmek számomra vonzó tulajdonságait, a Spectre mintha sportot űzne abból, hogy mindent kiforgasson.
A mexikóvárosi felvonulásjelenet még egészen biztató, látványos, dinamikus, és bár az épület felrobbanása után meg a helikopteres dulakodásnál kicsit felszaladt a szemöldököm (az emberek jó nagy késleltetéssel reagálják le, amikor majdnem bezuhan közéjük egy heli, aztán meg egy hulla), igazán jó bevezető lett... volna. De nem ezzel a folytatással, ami próbált egy rejtélyes háttérhatalmat felépíteni, hűvös eleganciával és művészi képekkel, kis nosztalgiával, kis humorral fűszerezve, de egyre inkább rideg lett, sznob és idétlen. Amelyikben bármilyen egzotikus helyszínekre megyünk is, mindegyik kietlen és jellegtelen, amelyikben Bond kötelességszerűen, érzelmek nélkül fekszik le a "csereszabatos" nőivel, és amit a remek színészek sem tudnak kitölteni. A Spectre legtöbbször egy hosszúra nyúlt reklámfilmnek hat, de nem a felvonultatott termékek miatt, hanem a luxustermékekre szakosodott spotok stílusáért. Ettől még lehetne legalább érdekes a Spectre, ha összekötné ezeket valami sztori, de az a középső másfél órás(!) szakaszban kb. nem létezik, és azokból a jelenetekből, amik nem Londonban játszódnak, szívbaj nélkül ki tudtam volna vágni legalább a felét. Annyira dögunalmas, kínos vergődés az egész olasz, osztrák meg afrikai kiruccanás, hogy már azon sem tudtam igazán felhúzni magam, ahogy Christoph Waltz nekiállt furkálni Bondot, pedig az azt követő robbanással együtt az az a rész, ahol igazán elmerül a film a pöcegödörben. Sam Mendes még próbálta menteni a menthetetlen az MI-6 kihalt épületében tett, nagyon hangulatos kiruccanással, de csak annyit ért el vele, hogy nem dühösen, csak közönyösen jöttem ki a teremből.
A Spectre nagy része lelketlen és üres, árnyéka csak a Bond-filmeknek. Egy kísértet.
5,5/10