Keresés

Moziajánló

2005. október 7., péntek 9:30
A porcelánbaba (A porcelánbaba, 2005, forgalmazza: Budapest Film)

Átlagember általában anélkül ül be egy filmre, hogy elolvasta volna az alkotás előtörténetét - ez így van jól. Azonban próbáljon csak valaki beülni úgy A porcelánbabára, hogy semmit sem tud az alapanyagról (nem a celluloidról, hanem Lázár Ervin novelláskötetéről), egy picit sem fogja élvezni a nyomorból (értsd: fillérekből) majdhogynem tévére forgatott fércműnek látszó gumikacsát. Ja, nem: porcelánbabát. Merthogy a cím olyannyira szájbarágósan jellegtelen, mint az egész mű maga: három novella egybefűzve hol amatőr, hol kísérletezgető módon mutatja be megint a (paraszt)világot (nem csuklik valaki?), ám nagyratörő szimbólumrendszere amilyen meseszerű, olyannyira átlátszó is. Gárdos szándéka egyértelmű: kis filmmel megmagyarázni a nagy világot. Szerintem ez nem sikerült, de ha bárkinek kedve van forgatni, ruccanjon le tanyára, csődítsen össze egy IFÁnyi parasztembert (ők lesznek a színészek), ne felejtse otthon a digicamet, olvasson el előtte valami sztorit bázisként, és uccu neki, mehet a menet! Azért ez egy picit túlzás, de mit lehet tenni, ha elsőre ennyi látszik A porcelánbabáról (sietve tenném hozzá: másodjára sem több)? És így lendül előbbre a magyar filmgyártás? Ilyen film vonzza be a hazai közönséget? Ezt a kérdést miért nem teszik fel a rendezőknek az interjúkban soha?

3/10
0
2005. október 7., péntek 9:21
Broken Flowers - Hervadó virágok (Broken Flowers, 2005, forgalmazza: Best Hollywood)

Jarmusch kiadta a jelszót: "Csak nyugodtan!". És így pereg le az egész film a szemünk előtt - valami elképesztően egyszerűnek tűnik, de olyan mély költőiség lappang a háttérben, amit Jarmusch-on kívül talán csak egy japán rendező tudhat magáénak. A filmes utalások telitalálatok, a humor természetesen sajátos, mással össze nem hasonlítható. Csupán egy dolog bántja a szememet: a forgatókönyv szerint 4 helyre látogat el utazásai során a Murray alakította karakter, és bizony ahogy halad a vizitjeivel (mi pedig a filmmel), annyira fogynak a zseniális ötletek. Megijedni persze nem kell, az utolsó percekre is marad még szufla az ősz múvimékörben, és bár én számítottam némi bravúrra amolyan lezárásképp, nem kaptam, viszont legalább a szirupos másik oldalt is sikerült elkerülni. Lehet, hogy kicsit mainstream ez a Jarmusch, de neki már nem kell semmit bizonyítania.

8/10
0
2005. október 7., péntek 9:15
Góóól! (Goal!, 2005, forgalmazza: Fórum Hungary)

Sportfilm. Klisék nélkül elkészíteni egy zsánerfilmet majdhogynem lehetetlen, mégis reménykedtem, hogy egy többé-kevésbé európai rajongói központtal rendelkező sporthoz egy kicsit másfajta mozi dukál majd (mint ahogy pár éve a francia Háromszoros visszavágó volt, csak az korántsem volt ennyire nagyívű). Nos, nem így lett, bár utólag belátom, hogy Danny Cannontól dőreség volt bármi újítást is várni. Amit kapunk, az egy szászor látott (akár baseballos, akár vitorlás, akár messzebbre pisilős filmben megismert) dramaturgia meglepően vonzó módon előadva. És itt most nem arra kell gondolni, hogy milyen infantilis módon játszanak a készítők az érzelmekre hatás mesterségével, hanem inkább arra, hogy mind a 110 percet jó nézni. És lehet örülni a Real Madrid-sztárok apró szerepvállalásának (én örültem :), meg annak, hogy hosszú idő után egy újabb monumentális focifilmmel gazdagodtunk mi, focirajongók. És akkor még egy apróság a végére: ugye szeptember óta a Buena Vista (Touchstone és Disney) filmjei a Fórum Hungaryhez tartoznak, és azt kell mondjam: szerencsére. Vajon mennyi lett volna az esély arra, hogy az InterCom például érdemesnek találta volna becipelni a hazai mozikba a bukott Fekete vizet, mikor horrordömping van, vagy akár éppen a Góóól!-t, a világpremierrel szinte egyszerre? Nem mellesleg az egyik major elvesztése az IC-re is pozitívan hathatott, ugyanis olyan filmekkel próbálják pótolni a kieső bevételt, amelyeket valószínűleg ők sosem forgalmaznának (ilyen például az Ütközések, a Cápasrác és Lávalány kalandjai 3D-ben, talán az Éjszakai őrség is, hiába Fox Searchlightos, és még lehetne sorolni, ahogy haladunk előre az időben).

6/10
0
2005. október 4., kedd 9:33
A 40 éves szűz (The 40-Year-Old Virgin, 2005, forgalmazza: UIP)

Ilyen borzalmas szinkronnal még életemben nem találkoztam moziban. Ráadásul a UIP eddig a minőségi magyar szövegeiről volt híres, de valamiért most sem Speier Dávid, sem pedig a szinkronhangok nem csináltak szart se. Vagyis csináltak, de az szinte tönkrevágja a filmet. Amúgy A 40 éves szűz a debil vígjátékok teljesen új vonulatát indíthatja el (lehetne úgy is fogalmazni, hogy az Ünneprontók ünnepe és e mozi újra divatba hozhatja az R-komédiákat, csak egy kicsit felrázva az alműfajt), ugyanis a poénkodások mellett a karakterek nem holmi papírból kivágott, enyhén színezett sablonok, hanem élő emberek, akiken végre a valódiságuk miatt (is) röhöghetünk. Micsoda szégyen, hogy a szinkron miatt lehetetlen eldönteni, vajh  milyen film is valójában A 40 éves szűz...

6/10
0
2005. október 2., vasárnap 12:18
A titkok kulcsa

Tegnap ezt is letudtam. Hát... mondjuk úgy, hogy jól megvezettek, mert itt aztán tényleg minden fordítva sült el, mint azt ahogy az ember gondolná. Nem is lett volna rossz film, mert az ötlet jó volt, csak a megvalósítás itt-ott bukdácsolt, és az erőltetett, idióta poénok miatt a vége felé sokan már inkább röhögtek, mint féltek. Mellettem azért egyszer egy csaj komolyan felsikított :] A fél mozi odabámult, szegény lány, meg sem mert szólalni utána... A vége tetszett, hogy nem volt happy end, de azért a Fekete víz kalsszisokkal jobb volt. Ez a mozi egyszer nézhető, és legalább megtudjuk, hogy mire jó a téglapor (mikor nem burkolat gyanánt használják), valamit azt is hasznos információ, hogy van ám különbség a hudu és a woodoo között! :)

10/5
0
2005. október 1., szombat 18:23
Pedig milyen szép könnyes szemeket tud produkálni! Sokan meg... látnák és meg... szeretnék, meg... lehet, hogy te ezt sosem érted meg... :-)
most posts by TM
0
2005. október 1., szombat 10:56
Még szép, hogy válogatós, hiszen öregnek ott vagyok én... :)
0
2005. október 1., szombat 1:41
Hát igen... Ez az öreg Field már sokkal válogatósabb! :-) Akkor én jól írtam a színésznő nevét! És őt én is szívesen bújtatom, ha kell! :-)
most posts by TM
0
2005. október 1., szombat 1:34
Lebuktam... De hát fiatalon még Fieldnek is tetszett.

A hóhéroknak némi helyreigazítás: Renée Zellweger, nem pedig rene.
0
2005. október 1., szombat 0:42
Te kis hamis! Valld be, hogy Richard Gere-re gondolsz! :-)))
most posts by TM
0
2005. október 1., szombat 0:31
Jó listák! Ha elindulnak a Jamamura/Field/Juliet-féle halálkommandók, én bármelyik kiszemelt áldozatot hajlandó vagyok rejtegetni...
0
2005. szeptember 30., péntek 17:41
Akkor nem fogom megnézni, köszi. Mondjuk az eredetit sem láttam, csak hallottam róla.
0
2005. szeptember 30., péntek 17:38
Szia!

Igen, ennyire rossz. És még unalmas is, de nagyon. Az eredeti jobb volt, bár annak is inkább csak a hangulata az, ami emlékezetes maradt számomra.
0
2005. szeptember 30., péntek 17:26
Szia Daemiaen!
Ennyire rossz volt az Amytiville Horror? Az eredeti jobb volt annak idején? Szóval ezt nem éri meg megnézni?
0
2005. szeptember 30., péntek 11:45
Velősek, mi? :)
0
2005. szeptember 30., péntek 11:22
az eddigi legjobb kritikáid! :)

(hotel rwanda: 1o/8)
0
2005. szeptember 30., péntek 11:22
A jövő heti Rodriguez-filmre remélem jobb kalkulust ítélsz meg! :-)
most posts by TM
0
2005. szeptember 30., péntek 11:08
Most nincs sok időm.

A rettegés háza - Amityville Horror: 3/10
Hotel Ruanda: 7/10
Ünneprontók ünnepe: 7/10
0
2005. szeptember 29., csütörtök 11:10
Mi bajod vele? Tök sármos egy pali! A múltkor is zseniális volt ügyvédként! Csak az a fiatal gyerek ne lett volna mellette, azzal az idegesítő nézésével! Már a nevére sem emlékszem... :-))
most posts by TM
0
2005. szeptember 29., csütörtök 10:54
Ezzel is egyetértek. :-)))
0
2005. szeptember 29., csütörtök 10:54
Aláírom azt a listát én is. :-))) De én még kiegészíteném Meg Ryannel. :-) A Jerry Maguire-rel is egyetértek. :-)))
0
2005. szeptember 28., szerda 17:10
1kis csemege:

Twisted Tango

a Quicktime trailer valójában a teljes rövidfilm.

Sajnos szinte sehol sincs semmi plussz info, vagy jobb minőségű változat.

Enjoy!

0
2005. szeptember 28., szerda 17:01
Vesszen Richard Gere!!! ÚÚÚÚÚTÁLOM!!! :))

(Fiatal korában nem volt rossz, de őszülő hajú, örök mosolyú amorozóként rém idegesítő!)
0
2005. szeptember 28., szerda 16:42
egy pusztító több színésznővel is elbánik, zeta jones meg úgyis irritál. :)
akkor csoportos kivégzés: rené, zeta, julia, j-lo, paltrow. ...és igaz nem színésznő, de nem is színész, richard gere is megkaphatja. :)
0
2005. szeptember 28., szerda 16:16
Jamamura más ellen verbuváld a kivégzőosztagod. Nem olyan rossz ez a René. Vannak nála gyengébb színésznők is. Pl.: Michael Dougles felesége.
0