Keresés

Moziajánló

2005. augusztus 19., péntek 20:58
Erre a lakáshirdetések fordulatával élve azt mondanám: "Minden megoldás érdekel"... Én is kívülről fújtam annak idején a mozi- és tévéműsort, gyártási évekkel, rendezők és főszereplők nevével egyetemben. Ezért merem megkockáztatni, hogy az általam megadott variációk egyike a helyes, nem zárva ki azt, hogy második vetítésre is sor került. Apukám, Te az első vetítés idején még csak 10-11 éves kis lurkó lehettél, akit a Tévémaci után ágyba parancsoltak, honnan emlékezhetnél a főműsorra? :))))))))))))))))

P. S.: De azért félretettem egy kis pénzt Túró Rudira...
0
2005. augusztus 19., péntek 20:50
Én biztos vagyok az igazamban, tudod, olyan kis dagadt tévé előtt élő hülyegyerek voltam, aki kívülről fújta a televízióműsort, és hát olyan sokmindent nem kellett megjegyezni, lévén, hogy két adó volt, és azon se mindennap amerikai kasszasikerek! De felkutattam közben egy cimborámat, aki nálam is bolondabb, és komoly fekete-fehér Rtv műsorújság gyűjteménnyel rendelkezik. Lehet, hogy ő dönti majd el, ezt a "roppant komoly" vitát! :)
P.S. Esetleg érdeklődhetünk a tévénél is! ;)
most posts by TM
0
2005. augusztus 19., péntek 20:40
Kedves barátom, én meg azért vagyok biztos az általam írtakban, mert akkori barátnőmmel – aki gimnáziumi osztálytársnőm volt – együtt ki is elemeztük másnap a filmet. Arra is emlékszem, hogy még vadonatúj film volt a mozikban A BIRODALOM VISSZAVÁG, de a tévéújságban már olyan olvasói levél is megjelent, melynek írója azt kérdezte, hogy azt a filmet is olyan gyorsan leadja-e a tévé, mint a STAR WARS-t. A válasz persze nemleges volt. Ettől függetlenül nem vitatom, hogy  84-ben is leadták a STAR WARS-t, de biztos, hogy először nem akkor volt. Emlékszem,  84-ben már főiskolás voltam, volt olyan csoporttársam, akinek már akkor volt videója, s még mondta is, hogy milyen kár, hogy a STAR WARS évekkel korábban volt a tévében.
0
2005. augusztus 19., péntek 20:31
Na jó, nem akartam ideírni, de 100 %, hogy 1984 december 25. De ezekkel a dátumokkal most befolyásoltuk a többieket, és ez nem biztos, hogy szerencsés! :) Egyébként nem volt korábbi vetítés, az tuti! Nekem abban az időben, meg még utána egy darabig(!), ez a film létezett szinte csak, olyan mintha egy testvérem születési évére kellene emlékeznem! A szenzáció, hogy tévében megy, hidd el, 84-ben is szenzáció volt!
Viszont a Túró Rudiban igazad van, aminek már én nem örülök annyira, mivel ez a kedves francia Danone gyár elvette tőle a kedvem... Norbi rudiját pedig meghagyom Rékának! :) Talán Sportszeletünk még lesz jövőre is... De addig még úgyis eldől ez a kérdés! Írjon még, aki emlékezik!
most posts by TM
0
2005. augusztus 19., péntek 20:03
Á, nem is pizza volt az, csak Túró Rudolf vagy Sport szelet... :))

Ami a tévébemutatót illeti, az alábbi motívumokban 100%-ig biztos vagyok:

1. Még gimnazista koromban adta a tévé, tehát 1978 szeptembere és 1982 májusa közötti időpontban.

2. Karácsonykor (december 25-én) adták.

3. Óriási szenzáció volt akkoriban, hogy egy bombasikerű amerikai film a hazai mozipremier (1979. augusztus) után viszonylag gyorsan a tévé műsorára került.

4. Még nem játszották akkor A BIRODALOM VISSZAVÁG-ot, melyet 1982 januárjában mutattak be nálunk.

A fentiek alapján az általam legvalószínűbbnek látszó időpont tehát 1980 esetleg 1981 karácsonya. Nyomatékosan emlékeztetlek arra, hogy én mindenre jól emlékszem... :)) Ez persze nem zárja ki azt, hogy az mtv egy későbbi időpontban is leadta a filmet, de annak időpontját viszont nem tudom.
0
2005. augusztus 19., péntek 19:51
1983 és 1985 között :) szerintem.
0
2005. augusztus 19., péntek 19:22
Emberek! Ki hogyan emlékszik, mikor volt az az első Mtv 1-es Star Wars vetítés? A válaszokat előre is köszi!
most posts by TM
0
2005. augusztus 19., péntek 19:10
Jól emlékszel, de hát mi az, amire te nem emlékszel jól? :) Lássuk csak! Mondjuk a Star Wars "New hope" magyarországi tévépremierjére? :) Kérdezzük már meg a "közönséget", hogy ők milyen dátumra emlékeznek! Enném már azt a pizzát, vagy mibe is fogadtunk... :)))
most posts by TM
0
2005. augusztus 19., péntek 19:00
Bizony: az 1977-ben készült STAR WARS-t emlékeim szerint 1979 augusztusában mutatták be nálunk. Ráadásul a premier tervezett időpontja itthon 1979 karácsonya volt, de épp azon esztendő nyarán hajtott végre a FŐMO egy jegyáremelést, s ennek ellensúlyozására előrébb hozták a STAR WARS-premiert. Emlékszem az első előadásra a Corvin moziban: a kísérőfilm valami irgalmatlanul hosszúnak tűnő dokumentumfilm volt. A közönség egy darabig tűrte, de aztán egyre több lett a fütty, a kiabálás, az ordibálás, s mielőtt a forradalmi helyzet tovább éleződött volna, a gépész leállította a dokumentumfilmet, s megkezdte a hőn áhított STAR WARS-t.

A gyorsasági rekordot akkortájt a HAIR és az APOKALIPSZIS, MOST jelentette nálunk: mindkettőt az 1979-es cannes-i filmfesztiválon mutatták be, s a HAIR 1980 januárjában, az APOKALIPSZIS 1980 áprilisában került a magyar mozik műsorára. A negatív csúcsot emlékeim szerint nálunk a MOST ÉS MINDÖRÖKKÉ 1953-as változatának több évtizedes késése jelenti, ami még a BEN-HUR-t (1959) is lepipálta a magyarországi késedelemben.
0
2005. augusztus 19., péntek 18:12
Mit okvetlenkedsz? Ez még mindig egy évvel kevesebb, mint annak idején az első Star Wars filmnél! :)
most posts by TM
0
2005. augusztus 19., péntek 17:37
Charlie és a csokigyár (Charlie And The Chocolate Factory, 2005, forgalmazza: InterCom)

Sajnos Tim Burton esetében nem először fordul elő, hogy van az a pénz... A majmok bolygója remake-et követően itt van a zseniális Mel Stuart-féle Dahl-feldolgozás újrája. Burton ekképp hessegette el a gyanakvó kérdezőket: "Utálom a Gene Wilderes filmet!". Pedig... No, mindegy, van 200 milliós csokigyárunk, amely a gyerekek bejutásától kezdve nyeli az ötleteket ahelyett, hogy gyártaná. Az első 30 perc Burtonösen kedves gyermekiessége ezután megszűnik létezni, és Johnny Depp életpályájának mélypontját csodálhatjuk meg - alig-alig találkozva jó dialógussal (pedig remekebbnél remekebb helyzeteket teremt magának a rendező): a könyv lényege elveszik, de legalább Liccy Dahl úszkál a jogdíjban. Tim Burton a második legnagyobb anyagi sikerét aratja ezzel a látványossággal, ami egyes-egyedül neki használ, rajongóinak, kedvelőinek, tisztelőinek nem. A II. Budai Kutyavásár esete.

5/10
0
2005. augusztus 19., péntek 9:18
Azért ez az utóbbi időkben szerencsére már csak kirívó eset.
0
2005. augusztus 19., péntek 1:09
Kedvencem a film IMDb adatlapján a release dates szekció.

USA    17 September 2004    
Turkey   24 September 2004   
Hong Kong   29 September 2004
...további kb. 30 ország...
Egypt    16 February 2005    
France   16 March 2005   
Hungary   18 August 2005

Csak nem Magyar Postával hozatták be a kópiát?
0
2005. augusztus 18., csütörtök 23:02
Hawaii, Oslo (Hawaii, Oslo, 2004, forgalmazza: Budapest Film)

Sorsok, különböző emberek, szálak - ezek összefonódása és szétválása. Nem újkeletű technika, skandináv filmtől mégis szokatlan ez az elbeszélésmód, ugyanakkor az sem túl gyakori, hogy egy ilyen erős drámai elemekkel megtűzdelt mesét lássunk az északi országoktól (konkrétan dán, norvég és svéd koprodukcióról van szó). Erik Poppe igen, mesét alkotott, méghozzá olyan hihetetlen fordulatokkal, amelyektől adott esetben egy amerikai filmnél már fordulnánk le a székről, de itt valahogy - ha nem is zseniálsiak, de - többségükben elmennek, sőt! Tragédiába oltott fabula - ez a Hawaii, Oslo.

7/10
0
2005. augusztus 18., csütörtök 22:55
Dig!: Ezt kapd ki! (Dig!, 2004, forgalmazza: Mokép)

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem - ezt dolgozza fel Ondi Timoner rendezőnő 7 évig készült dokumentumfilmjében. Két rockcsapat születésétől kezdve az egyik világhírnevéig, a másik bukásáig. Megmondom őszintén, már eleve nem tetszett a koncepció, ugyanis ez a film kétségkívül a szerencsére épített: mi van akkor, ha mindkét banda eltűnik a süllyesztőben? Vagy ha mindkettő befut? Nem lett volna film, ilyen egyszerű. Ezáltal a Dig! nem más, mint egy filmes hazárdjáték, amely bejött. A The Brian Jonestown Massacre és a The Dandy Warhols nevű együttesek közül kétségkívül az utóbbi az ismert: naná, ők futottak be. Még az is tudhat felőlük, aki nem komálja az alternatív rockot, ugyanis a Vodafone előszeretettel használja zenéjüket reklámjaik aláfestéseként. Ebből a szempontból jó volt végignézni a csúcsig tartó útjukat, ám Timoner rendezőnő, egy drogtriphez hasonló rendezése (néha bizony nehéz követni, épp  mely együttes tagjai számolnak be az aznapi bulikról és zenélésekről) mellé még egy majd  kétórás játékidő is társul, ami alatt könnyű elkalandozni. Ja, és újdonságot persze ebből a doksiból sem tudunk meg.

5/10
0
2005. augusztus 18., csütörtök 22:47
Sky kapitány és a holnap világa (Sky Captain And The World Of Tomorrow, 2004, forgalmazza: SPI)

Úgy tűnik, a teljes filmen végigvonuló CGI-t fel lehet használni környezet- és nézőbarát módon is - legalábbis Kerry Conran így tett, és kanyarított egy nagyon jó mozit a segítségével. És ha a Lélektől lélekig esetében panelekről lehet beszélni, a Sky kapitány esetében ez hatványozottan igaz: a  30-as évek filmkészítési technikájának minden csínját-bínját felhasználta Conran, hogy az ultramodern CGI mellett filmje mégis - pozitív értelemben véve - ódivatúnak tűnjön. A világítás, a beállítások, a színészvezetés, sőt, még a dramaturgia is hűen követi a hollywoodi stúdiórendszer aranykorának számító  30-as évek alkotásait. Conran egy alternatív 1939-be kalauzolja nézőjét, és hogy mennyire is alternatív ez a valóság, arra álljon itt egy (SPOILER) példa: helyett kapott a filmben egy 10 perces remake-rész, melyben a főszereplők szintén eljutnak Shangri-lába, ahova Frank Capra is eljuttatta hőseit A Kék Hold völgyében. Ám míg Capránál a földi édenkert makulátlan, addig a 21. században elképzelt  30-as évekbeli paradicsom mellett radioaktív bánya található, a lakosok pedig ismerik a gonoszt, jellemük nem patyolattiszta, tudásukat majdnem eltitkolják. Conran szembeállítja a II. világháború előtti békevágy korát a közöny és félelem éveivel, amiket ma élünk - remek. A Sky kapitány és a holnap világa kétségkívül rétegfilm, viszont akit egyszerűsége képes megszólítani, annak tetszeni fog.

8/10
0
2005. augusztus 18., csütörtök 22:39
Lélektől lélekig (Man To Man, 2005, forgalmazza: Best Hollywood)

A Lélektől lélekig hagyományőrző film: 20, 30 vagy akár 40 éve is ugyanígy nézett volna ki. Régis Wargnier semmi mást nem tett, mint vett egy helyre kis pigmeusosdit, és régimódian leforgatta. A jól ismert panelekből meg sem próbált valami újat kihozni, megelégedett az félepikus, félkalandos drámák zsánerelemeivel. Ennek folyományaképp filmje kiszámítható, viszont megbízható minőséget képvisel. És ha nem várunk semmi olyat tőle, amitől megremeghetne a combizmunk, akkor jól fogjuk magunkat érezni a nézése közben.

6/10
0
2005. augusztus 17., szerda 23:04
Kocka 3

Végre megszereztem... Az első filmtől kezdve szeretem ezt a "sorozatot", amit tuljdonképp csak az adott film szereplőinek környezete és megpróbáltatásai kötnek össze. Igazából egy nagyon jó alpkoncepcióra épülő, akár különálló epizódoknak is tekinthető filmek egymásutánja ez, nem is igzán 1-2-3. rész. Picit úgy értékelem, mint a Végső állomást. Arról is bármennyi bőrt le lehet húzni, az unalom elkerülése csak azon múlik, milyen őrült ötletekkel állnak elő a forgatókönyvírók.
Itt is ez a helyzet. Bár sokmindenre választ kapunk, szerintem a készítők szándéka nem is volt az, hogy egy szorosan illeszkedő prequel filmet adjanak. Ez stílusában inkább a Kockához hasonlít. Kellően feszült, ismét vannak benn elég jó csapdák. Lehet végig izgulni a főhős sorsán, bár aki kicsit járatos az ilyen filmekben, kitalálhatja, mi a vége.. Azonban azzal, hogy elhangzik a filmben, hogy több kocka is van, tulajdonképp elfelejthetjük akár az időbeli, akár a helyszínbeli kapcsok keresését.
Bár az igaz, hogy nem éri el az első színvonalát, mert ugyebár az az eredetisége miatt is ütött akkorát, ennek a filmnek sem kell szégyenkeznie a Kocka-témakörben, a Hiperkockával együtt.
Ha az első rész 100%, akkor ez 80%. Érdemes megnézni/venni!
0
2005. augusztus 16., kedd 14:22
Lopakodó (Stealth)

Nem vártam hogy jó lesz. Mikor valamit úgy reklámoznak hogy "ennek és ennek a filmnek a rendezőjétől", akkor abból már sok jó nem szokott kisülni, de az már ennél is cikibb mikor a fent említett művek szintén vérgagyik. Így hát előítéletektől tűzdelve ültem be tegnap Rob Cohen legújabb gizdulására.

És a csalódás (szerencsétlenségünkre) nem is maradt el. Ez a film simán pályázhatna a "legrövidebb idő alatt megutálható film" kitüntető címére. Az örökké nyugtalan kamerák, a követhetetlen és eszetlen rombolás, valamint a nyolcvanas évek ZS kategóriás videójátékainak történetét alulmúló "sztori" gondoskodnak róla hogy minden, óvódástól nagyobb ember fintorral nézze a vásznat és azt találgassa mikor ér már véget ez a borzadály.

Mondanivaló? Űrodüsszea bölcsiseknek.
Májerkedés? Minden mennyiségben.
Értelem? Még nyomokban sem.
Klisék? Minden pillanatban.

Abban az egyetértésben hagytuk el a termet hogy MÉG DIREKT sem lehet ilyen rosszat létrehozni. Ez valami természeti csoda, paranormális jelenség.

Korszakalkotóan rossz film a Lopakodó, megtekintését senkinek sem ajánlom.
(UI: egyvalamire mégiscsak jó -> legalább helyretesz minket milyen is a rossz film :o)
0
2005. augusztus 13., szombat 0:55
Land Of The Dead:

Én mint zombi fan semmi hibát nem találtam a filmben, talán hogy kicsit rövid volt.
De minden a helyén van: humor, hangulat, rengeteg mészárlás és nagyon sokszínű. (voltak máshol akik a gore hiányára panaszkodtak, hát ők biztos nem ezt a filmet nézték...)
A Dawn of the dead remake-jét már az első 10 percben felülmúlta, nem hiába Romero a zombi műfaj atyja.

10/10

0
2005. augusztus 12., péntek 22:11
Fantasztikus négyes

Sokkal jobbat vártam. Ez a film unalmas, sablonos és erőltetettek a poénjai. A színészek végig egyfajta arckifejezést használnak, szinte csak ott vannak a filmben. Kivéve Chris Evans, aki kiemelkedik a többiek közül, ő felmutat valamit.
A történet összecsapott. Az az érzésem, hogy a Pókemberre akart hasonlítani, de ami ott jó volt, az itt nem.

50%
0
2005. augusztus 12., péntek 22:01
A fantasztikus 4-es

Kellemeset csalódtam ebben a filmben. :) Jó poénok, pörgős akciók, és nem is túl hosszú. Igazából nem tudtam miről szól, csak Julian McMahon miatt érdekelt a film, hiszen a Kés/Alatt c. sorozatot imádom, és az ő karaktere nagy kedvencem, kíváncsi voltam, hogy áll neki a gonosz "fém"szerep. Bejött :) Nagyon is. Az a tekintet... hátborzongatóan tud nézni. Mellette a többiek elbújhatnak azt hiszem :).
No jó a férfiaknak ugye ott van Jessica Alba, akit szexi fehérneműben is megcsodálhatunk. (mozirajongó férfiak előnyben!)
A történet leírható kb. egy fél mondatban: űrhajósok napkitörés közben mutálódnak, ebből 4 jó és egy gonosz lesz. Innen jönnek a konfliktusok, de a vége természetesen happy end és okot ad a folytatásra is... :) Julian will be back! :)
A rengeteg akció, poén és pörgő képsorok igazán élvezhetővé varázsolják a mutálódott űrhajósok történetét. Minden profin kivitelezett! Nekem nagyon tetszett, aki egy jó másfél órás kikapcsolódásra vágyik, annak ajánlom. Kiváló vizuális effektek, hanghatások és minden ami egy nyári sikerfilmhez kell! Ez a Fantasztikus 4-es.
0
2005. augusztus 11., csütörtök 22:07
Holtak földje (Land Of The Dead, 2005, forgalmazza: UIP)

Iszonyat jó film a Holtak földje. Pedig csak egy picit izgalmas, a tavalyi remake Dawnban jobban fröcsögött a vér (még a moziban is) és még rövidke is. Viszont George A. Romero egy dolgot nem hagyott figyelmen kívül: filmet forgat és nem trendi reklámot. Átgondolt, nyugodt rendezése (amihez remekül passzol a nu-metált szerencsére helyettesítő, talán már Carpenter-i zene) vitathatatlanul a film legnagyobb erőssége, többek között ez az, ami kiemeli az utóbbi néhány év amerikai horrorja közül. Ami különösen jól sikerült még, az az apokaliptikus hangulat, amit - szerintem - ebben a Dead-moziban sikerült a legjobban megragadni: a Holtak földje szó szerinti vízió, melyben a szűkösnek mondható költségvetés ellenére sikerült még látványban is hellyel-közzel nyomasztót mutatni anélkül, hogy agyonszűrőzve vagy világítva lennének a képek. A saját forgatókönyvének dialógusai is teljes mértékig mellőzik a modern idők divatos szelét, a korrektül megírt párbeszédek és a néha elő-előjövő maró gúny tökéletesen megoldja a feladatát. A Holtak földje apróbb negatívumai (én szerttem a tanulékony zombikat) és a jól ismert panelek ellenére kifogástalan mű, úriasan konzervatív rendezése nagyon naggyá teszi.

9/10
0
2005. augusztus 11., csütörtök 21:57
Lopakodó (Stealth, 2005, forgalmazza: InterCom)

Neal H. Moritz szentül hitte, hogy Jerry Bruckheimert lekörözve ő lesz majd a tinik számára készülő megafilmek új királya. Szentül hitte, hogy ezekbe a filmekbe nem kell más, csak csöcs, segg, izom és jó sok dollár. Szentül hitte, hogy nem kell forgatókönyv sem. Szentül hiszem, hogy a Lopakodó nagyon átgondolt film. Rob Cohen eltapsolt 100 millió dollárt, hogy az űrből is lehessen látni a filmtörténelem legnagyobb robbanását, és jelentem volt forgatókönyv, amely egy idióta, nihilista szervezetnek véli az amerikai haditengerészetet (ki tudja, mennyire valós, mindenesetre egy "hűdejókvagyunk" akciófilmtől nem ezt várná az ember), viszont egy óránál tovább képtelen a baromira kidolgozott emberi kapcsolatokat fenntartani. Ezért (SPOILER) az egyik szereplőt kinyírják, a másikat ledobják Észak-Koreába (onnantól egy szót sem szól, csak hátulról látjuk ahogy szexin kúszva menekül), a Kautzky Armand magyar hangján megszólaló, EDI nevre hallgató automata repkedő játékról már öt perc után tudni, hogy a végére olyan jó lesz, hogy még meg is siratja az amerikai vezérkar a Fehér Házbeli vetítésen (SPOILER VÉGE). Gondatlanságból nem lehet ilyen filmet elkövetni. Ehhez nagyon keményen kellett törni a fejet.

1/10
0
2005. augusztus 9., kedd 20:46

Abszolút nyári blockbuster. Sin City után ugyan nehéz képregényfilmként említeni bármely alkotást, de ez is az akar lenni. Vannak ennél sokkal rosszabul sikerültek (Daredevil, Hulk, stb...) is, ez szórakoztató: van benne izgalom, humor és szerelem is.
A film eleje pedig olyan gyorsan indul, hogy érdemes odafigyelni rá, mert a történet "magja" ott hangzik el, aztán pedig csak úszunk az akcióban és a humorban. Pörgősre sikeredett a film, a "relatív rövidsége" előnyére vált szerintem. Külön öröm, hogy Juilan McMahont láthatjuk, aki kedvenc sorozatom a Kés/alatt Dr.Troya, ugyan itt "főgonosz"-ként, de itt is zseniális. Persze a szinkronrendezők nem a sorozatbeli hangját adták neki. :-(
65%
0