Csak pozitív írásokat olvastam eddig a filmről, ezek mellett úgy érzem teljesen semleges érzésekkel sikerült beülnöm a filmre. A könyvet sem olvastam eddig. Ridley Scott és Matt Damon neve, eddigi munkásságuk és a sok örömteli perc amit szereztek mindenképpen egy plusz jó előérzetet keltett.
A kezdő jelenet csak tovább fokozta a várakozást, véleményem szerint nagyon jól sikeredett. Nem hiányoltam a "sablonos" hosszú felvezetést, minden egyes fűszál - jelen esetben kövek :) - egyenkénti élettörténetének bemutatását sem.
Innentől kezdve viszont kaptam egy MacGyver utánzatot, bődületesen ostoba poénokkal, szörnyű zenével - elnézést mindazoktól akik a műfajt kedvelik én a filmbeli Mark Watney álláspontjával értek egyet. A szokásos "minden sz… megtapsolunk Nasas jelenetek tömkelege csak az utolsó cseppek voltak a sablonosságok temérdek halmazában. Még kitérnék a parancsmegtagadásos szavazósdira és a Nasan belüli döntéshelyzetekre amelyek a valósághűség minimális látszatát sem próbálták kelteni, elnagyolt és durva dramaturgiai fércmunka. A népünnepéllyé avanzsált mentőjelenetre már szinte szavaim sincsenek. Nem csak az utcára kivonuló tömeg okán, hanem az elkapásos jelenet parodisztikussága miatt is.
Magán az alaptörténeten túl a legjobban Chiwetel Ejiofor játéka tetszett, talán ő volt a legkevésbé mesterkélt. A 3D hatás jól működött olyannyira, hogy teljesen természetes volt. Nem voltak feleslegesen túlságosan kilógó elemek az ál-hatás fokozása érdekében, szerves részét képezték a filmnek. Az űrhajó, a marsi táj mind mind jól sikerült díszletek, a magyar vonatkozás plusz érdekes képeket hozott.
Tudom, érzem most sokakkal nem értettem egyet. Sebaj, rám így hatott ez a film, egy vélemény vagyok a sok közül. Ja és ameddig el nem felejtem: Értettem a filmet! Nem ez az oka.
Szóval nem, nem csalódtam. Semmi különöset nem vártam annál viszont azért többet kaptam.
40%