Keresés

Moziajánló

2005. május 27., péntek 9:49
San-Antonio (San-Antonio, 2004, forgalmazza: FF Film)

Frédéric Auburtin Magyarországon tett látogatásakor állítólag azt nyilatkozta, hogy filmjének humora értő emberekre fog találni nálunk. Persze ezzel már el is árulta magát, hogy Franciaországban az utóbbi idők egyik leghatalmasabb bukátját könyvelhette el, de mindegy, fő az optimizmus. Most már csak azt nem tudom, hogy miféle humorról beszélt. A San-Antonio ugyanis az egyik "legolyanabb" film, amire nem lehet jelzőket sem találni. Nem is próbálok keresni, inkább csak pontozok.

1/10
0
2005. május 27., péntek 9:46
Testvéred feleségét... (Brødre, 2004, forgalmazza: Budapest Film)

Végre nem Dogma-film Dániából. Akkor már kezdeném a negatívummal: Susanne Bier azért nem szakadt el teljesen a félresikerült mozgalom minden tételétől, a folyamatos kézikamerázás néha agyonvágja az élményt, ráadásul az intim együttlétek közben olyan közelre tolja a handycamjét, hogy a nyálbuborékok pukkanásának is szinte fül- és szemtanúi vagyunk. Ám ezt leszámítva félelmetesen erőteljes és megrázó dráma a Testvéred feleségét... Azt nem mondanám, hogy túlzottan is újat szeretett volna mondani Bier kisasszony egy család testi-lelki kapcsolatáról, illetve széthullásáról, de ahogy ezt teszi, az a kimagasló teljesítmény. Legfőképp amiatt, hogy a színészek minden rezdülésére odafigyel: Connie Nielsen (igen, Starship Troopers), Ulrich Thomsen (Az örökség után ismét kiugró alakítás, pluszban még megcsillantja hibátlan angol nyelvtudását is, így nem véletlen, hogy a Mennyei királyságban már láthattuk is) és Nikolaj Lie Kaas teljesen elfelejtetik velünk, hogy ismerős folyamatot játszanak újra, csak mi most dán környezetben látjuk a sztorit. Na, az ilyen skandináv filmek jöhetnek dögivel, de a Dogma-féle erőlködéseket lehetne mellőzni.

8/10
0
2005. május 27., péntek 9:31
Thx, tm! :)
0
2005. május 25., szerda 20:46
vigyázz, mit kívánsz! még teljesülhet...

a film a maga csendes, komótos tempójával és finom légkörével egyszerűen fantasztikus. peter dinklage-et pedig még sok filmben szeretném látni. (az ELF-ben is óriási volt... de tényleg! :)
0
2005. május 25., szerda 20:23
Tegnap láttam az Állomásfőnök című filmet. Tudom, nem kapkodtam el! :)
Mivel az átlagostól eltérő méretű emberek megkülönböztetésében magam is érintett vagyok (igaz, a túlsó oldalról) ezért egyből a szívembe zártam ezt az - ezen kívül is - nagyon érdekes és értékes alkotást!
Mivel Daemiaen az Xpress premierfelelőse, állandó kritikusa, ezért kíváncsian lapoztam vissza január elejére, s örömmel töltött el, hogy szinte ugyanazon gondolatok jutottak eszébe neki is a film kapcsán! Jó kritika!
Más! Szintén a moziajánló topic-kal kapcsolatos. Azt hittem rosszul látok, amikor egy-két helyen beleolvastam az archív hozzászólásokba! Bár nem rágtam magam végig a négyezer-valahány véleményen, de így elsőre a Sorstalanság-os rész a mélypont... :(...
Mintha egy szánalmas politikai fórumoldalt olvasnék! (bár nem tudom azok milyenek, mert nem bosszantom ilyesmivel magam!) De jó, hogy mostanság nem ilyen az itteni légkör!!!
Ha az Állomásfőnökkel kezdtem, azzal is fejezném be:
Nagyon nagy örömet okozna, ha cserélhetnék a törpe főszereplő Fin-nel, és kipróbálhatnám azt, hogy milyen is az élet az ő szemszögéből! :)
most posts by TM
0
2005. május 25., szerda 13:45
Star Wars III.

10/7

Nálam a nagy csinnadratta és várakozás kicsit elrontotta az élményt. Egyáltalán nem volt olyan sötét a film, mint amilyennek én elképzeltem vagy reméltem. E téren a Birodalom Visszavág még mindig jobban teljesít, pedig azt már láttam vagy ezerszer. Azért jó (gonosz) momentumokban itt sincs hiány, de néha kicsit összecsapottnak tűnt az egész sötét oldal bemutatása. Én annyira nem vettem be, hogy Anakin hirtelen a sötét oldal felé húz és egyből gyilkolászik. Többet kellett volna foglalkozni a téma pszichológiai oldalával. Palpatine mesterkedései amúgy rendben vannak, de ezt ki lehetett számítani, ahogyan azt is, hogy mi lesz a kereskedők sorsa (na az egy jó jelenet volt). A vukik jelenléte kicsit erőltetett volt, de elmegy. Iad McDiramid viszont nagyon jó, ilyen egy igazi gonosz : sunyi, gyáva és csak akkor támad, amikor mindenki más gyenge, és pesze akkor a legnagyobb ütést méri ellenfeleihez. Kis SPOILER : ahogy Mace Windu-t elintézi, az talán a film egyik legsikerültebb jelenete. Benne van az uralkodó minden vágya és maga a Sith-rend lényege. És ahogy Yodával harcol, az is a nagy pusztítás elvén alapszik, ahogy az egész Birodalom uralma a félelemre támaszkodik. Na ennyit a SPOILER-ről. Ewan McGregor és Hayden Christensen jobban játszanak, mint az előző részben, érződik rajtuk, hogy tapasztaltabbak lettek. Natalie Portman gyönyörű, de itt csak annyi a funkciója, hogy megszülje a két kis Skywalkert. Egyébként zavaró, hogy csak úgy meghal. Mintha Lucas nem tudta volna megmagyarázni, ezért egy "csak úgy" indokkal kiszedi a sztoriból. Pedig ezzel még lehetett volna mit kezdeni. Viszont Darth Vader-re már máshogy néz az ember, ha a régi trilógiát nézi : sokkal tragikusabb lett az egész. Ez főleg az V. résznél van így, ami szerintem a sorozat magasan legsikerültebb része (főleg, hogy ott Irvin Kersnernek, a rendezőnek volt valamennyi beleszólása). És ami miatt szerintem különbözik a két trilógia egymástól, az nem a trükkök és nem csak Lucas, hanem Ben Burtt. Ő egy remek hangmérnök, szerintem szakmája legnagyobbja. Mind a hat rész hangeffektusait ő csinálta és ugye nem egy nagyon emlékezetes hanghatás van a Star Wars-ban. De azzal, hogy az I-II-III. részhez őt rakta be Lucas vágónak, nagy hiba volt. A III. részben volt ugyan társa, meg pesze Lucas dönt mindenről, mégis... Ez a percenkénti helyszínváltozás, és minden új jelenet előtt megmutatják részletesen a bolygót vagy épületet, ez egy idő után kezd rohadt unalmas lenni. Olyan töltelékszaga lesz. Meg felesleges trükkparádé. A kevesebb néha több. Nekem nincs bajom azzal, ha sokat fecsegnek, ha érdekes a párbeszéd. De hogy ezt mindig épületekkel helyettesítsék, az nekem nem jön be. :) Bár meg kell hagyni, voltak érdekes dolgok ebben is, de az ember nem erre vesz jegyet. A színházas jelenet viszont tetszett, örültem, hogy ilyet is lehet látni a Star Wars-ban. Örültem továbbá, hogy Jar-Jar ennyire mellőzve lett, valamint kedves poén, hogy a 10-15. percben a Millenium Falcon megint látható. Lucas-t nem vettem észre, bár állítólag benne van a filmben. Egyébként egyetlenegyszer éreztem a film alatt, hogy ütős filmet látok : mikor Darth Vader légzését először lehet hallani. Na az tényleg egy legenda születése. Ez az új trilógia sajnos nem lesz legenda, de most hogy teljes a sorozat, elmondhatom, hogy nagyobb panaszra sincs ok. Lucas elmesélte, milyen volt a Birodalom előtti idő, mikor még Jedi-lovagok voltak a galaxisban. És kiderült, hogy a sötét oldal izgalmasabb, míg a Jedik unalmasak (Mace Windu-val az élen, akinél humortalanabb Jedi nem is létezhet) és folyton szabály szerint élnek. Dante-nak a Shop-Stopban igaza volt...
0
2005. május 21., szombat 0:51
Nekem nem jött be.
0
2005. május 21., szombat 0:45
Na, John Williams azért beleadott apait-anyait! :)))
0
2005. május 21., szombat 0:35
Star Wars III

Éjféli premieren voltam. Rengeteg ember, tömeg. Csörgés zörgés. Először adtam hálát, hogy volt 20 perc reklám a film előtt. :) Fél egykor elkezdődött a mű...

Összességében tetszett. :) De apróbb hibák azért vannak benne! A szokványosnak mondható főcím után nagy és látványos csata jön! Nekem kicsit hosszú volt, és sablonos. R2-D2 eléggé viccesre vette a figurát. Ez nem baj, csak furcsán jött ki.

A történet kitalálható volt, hiszen ebből már nincs spoiler, mindenki előre tudta mi lesz a vége. Azonban az idő elmúlását nem érzékeltetteék valami jól. Minimum 9 hónap telt el, hiszen Amidala a rész elején lett terhes, a végén szül.

Nagy csaták, és hosszú monológok követik egymást. A látvány pazar! A színészi játékkal viszont akadnak problémák itt-ott. Valamint a zene. Nekem nagyon össze-vissza volt. Nem stillemtek a zenék a filmen látottakkal elég sok helyen, ami nagyon zavaró.

Összességében 80%-ot adik rá. Első nézésre, lehet másodjára és harmadjára jobban fog tetszeni. :)
0
2005. május 20., péntek 18:56
Ide is leírom! (ígérem ez lesz az utolsó!)
www.itarena.hu/sw.mp3
Az Erő áthatja a fórumot! :)
most posts by TM
0
2005. május 20., péntek 17:15
Lapozz a Da Vinci kód végére, ott is írnak róla!
most posts by TM
0
2005. május 20., péntek 9:40
Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja (Star Wars: Episode III. - Revenge Of The Sith, 2005, forgalmazza: InterCom)

Talán SPOLIER, talán nem.

Szinte fogadni mertem volna arra, amit látni lehetett. Lucas belevezette a záróepizódot abba a csapdába, ami a legtöbb, hasonló felépítésű (sok jelentős szereplővel bíró) alkotásokat jellemzi. Egész egyszerűen engem rohadtul zavart, hogy a film nem képes egy percre sem lenyugodni, akárcsak Lucas sem: alig-alig találhatóak benne nyugodt, hangulatos beszélgetések, ráadásul a rendező kb. félpercenként váltogatja a jeleneteket, ami szerintem megintcsak eléggé feeling-romboló. A karakterek rohamos "jellemfejlődése" az előző részekkel összevetve hiba, ezt megint csak saját magának köszönheti, azaz rengeteg mindent kellett volna részletesen elmondani, ehelyett sokmindent bíz a néző fantáziájára (ami amúgy akkor nem baj, ha az adott néző bennfentes az univerzumban). A Christensen-Portman szcénák közül az összes a dilettantizmus jegyeit viseli magán, a forgatókönyv ezen részei (és még sajnos jó pár) nagyon ótvarok - ja, és Lucas legalább ne vallotta volna be, hogy egy nap legfeljebb hány oldalt bírt kiizzadni magából, mert ennek tényleg izzadságszaga van. Viszont Palpatine figurája remek, mondhatni az előtrilógia legjobbja (Watto mellett), a Mace Winduval elővezetett párbaj pedig az egész sorozat egyik legsikerültebb csúcspontja. Mindent összevetve a nagy rohanás szerintem árt a filmnek, de az előzetesen várt katarzis azért csak megvan nyomokban a Sith-ekben. Én ettől legalább 2 pontnyival többet vártam.

6/10
0
2005. május 20., péntek 9:37
Én még nem is hallottam róla.
0
2005. május 20., péntek 9:33
a lentebb leírt 2 dolgon kívűl minden más pozitívum :)
0
2005. május 20., péntek 0:56
Én írtam egy csomót a DVD-hez kapcsolódó topicban :D
0
2005. május 20., péntek 0:23
Azért majd irhatnál néhány pozitivumot is :))
0
2005. május 19., csütörtök 23:59
no, megvolt másodszorra is. vannak dolgok sajnos amik zavarnak.

SPOILER!!!!

a császár (kancellár) néha nevetségesnek hat... mosolygok, pedig az alkotók célja valszeg az elrettentés lett volna. a végén Vader részéről az a : NOOOOOOO! az a film mélypontja..

persze azért még mindig 100 :))
0
2005. május 19., csütörtök 23:56
Végül is a pápa meghalt  szóval ez a műve akár jóslatnak is felfogható.
Klönben ha jól emlékszem akkor, azt irja a bevezetőkben hogy a könyvben található épületek és festmények (műalkotások) a valóságban is megtalálhatóak, és ez igaz.
Nem pedig azt írja hogy minden amit ír az igaz, pl.feltételezések, sejtések, elméletek amiket felhoz.

Off: szerintem az Angyalok és.. jobb mint a Da Vinci kód :)  

0
2005. május 19., csütörtök 17:29
Süti, ezt gyorsan leszögezted! :)
De azért osztom! :))
most posts by TM
0
2005. május 19., csütörtök 17:27
Az új regénye ( Hazugságok ) már megjelent?
most posts by TM
0
2005. május 19., csütörtök 16:44
Ok. :-)
0
2005. május 19., csütörtök 16:23
Akkor olvasd el az Angyalok és Démonok című könyvét. Ez is tök jó. Persze nem kell nagyon komolyan venni.
0
2005. május 19., csütörtök 16:08
Nem az a baj, hogy nem igazak, hanem hogy a regény elején kijelenti, hogy igazak. Ha az ember úgy olvassa, mint egy fikciót, akkor tényleg jó, elismerem, én sem tudtam letenni, csak az a baj, hogy sok embert így félrevezetett. Te is olvastad azt a cikket, amit jamamura szadako idézett, sokan útnak indultak, hogy felkeressék ezeket a helyeket, megkeressék a nyomokat, amiket a szerzõ említett. Thrillernek izgalmas, ezt elismerem, én is élveztem.
0
2005. május 19., csütörtök 16:04
De akik nem vették komolyan csak úgy, mint egy regényt azoknak semmi bajuk az egésszel.  Én most olvasom az Angyalok és Démonok könyvét és ezt is csak a magam szórakoztatására teszem. Nem nézek utána, hogy van e komolyabb valóság alapja. Ha a fele igaz a másik fele meg kitalált, de igazodik a történethez, sőt izgalmassá teszi, akkor már nyerő a részemről. Az Indiana Jones és a Múmia filmeket is így néztem. De neked biztos ezek sem jöttek be, mert olyan dolgokat állítottak, amik nem igazak.
0
2005. május 19., csütörtök 15:44
Én is élvezettel olvastam a Da Vinci kódot, de én is utána jöttem csak rá, milyen hazugságok vannak benne. Thriller ide vagy oda, Dan Brown lehetett volna alaposabb, nem szabad tényként állítani olyan dolgokat, amik nem igazak, mert ezzel rengeteg embert átvert, akik komolyan vették a regényt.
0