Star Wars III.
10/7
Nálam a nagy csinnadratta és várakozás kicsit elrontotta az élményt. Egyáltalán nem volt olyan sötét a film, mint amilyennek én elképzeltem vagy reméltem. E téren a Birodalom Visszavág még mindig jobban teljesít, pedig azt már láttam vagy ezerszer. Azért jó (gonosz) momentumokban itt sincs hiány, de néha kicsit összecsapottnak tűnt az egész sötét oldal bemutatása. Én annyira nem vettem be, hogy Anakin hirtelen a sötét oldal felé húz és egyből gyilkolászik. Többet kellett volna foglalkozni a téma pszichológiai oldalával. Palpatine mesterkedései amúgy rendben vannak, de ezt ki lehetett számítani, ahogyan azt is, hogy mi lesz a kereskedők sorsa (na az egy jó jelenet volt). A vukik jelenléte kicsit erőltetett volt, de elmegy. Iad McDiramid viszont nagyon jó, ilyen egy igazi gonosz : sunyi, gyáva és csak akkor támad, amikor mindenki más gyenge, és pesze akkor a legnagyobb ütést méri ellenfeleihez. Kis SPOILER : ahogy Mace Windu-t elintézi, az talán a film egyik legsikerültebb jelenete. Benne van az uralkodó minden vágya és maga a Sith-rend lényege. És ahogy Yodával harcol, az is a nagy pusztítás elvén alapszik, ahogy az egész Birodalom uralma a félelemre támaszkodik. Na ennyit a SPOILER-ről. Ewan McGregor és Hayden Christensen jobban játszanak, mint az előző részben, érződik rajtuk, hogy tapasztaltabbak lettek. Natalie Portman gyönyörű, de itt csak annyi a funkciója, hogy megszülje a két kis Skywalkert. Egyébként zavaró, hogy csak úgy meghal. Mintha Lucas nem tudta volna megmagyarázni, ezért egy "csak úgy" indokkal kiszedi a sztoriból. Pedig ezzel még lehetett volna mit kezdeni. Viszont Darth Vader-re már máshogy néz az ember, ha a régi trilógiát nézi : sokkal tragikusabb lett az egész. Ez főleg az V. résznél van így, ami szerintem a sorozat magasan legsikerültebb része (főleg, hogy ott Irvin Kersnernek, a rendezőnek volt valamennyi beleszólása). És ami miatt szerintem különbözik a két trilógia egymástól, az nem a trükkök és nem csak Lucas, hanem Ben Burtt. Ő egy remek hangmérnök, szerintem szakmája legnagyobbja. Mind a hat rész hangeffektusait ő csinálta és ugye nem egy nagyon emlékezetes hanghatás van a Star Wars-ban. De azzal, hogy az I-II-III. részhez őt rakta be Lucas vágónak, nagy hiba volt. A III. részben volt ugyan társa, meg pesze Lucas dönt mindenről, mégis... Ez a percenkénti helyszínváltozás, és minden új jelenet előtt megmutatják részletesen a bolygót vagy épületet, ez egy idő után kezd rohadt unalmas lenni. Olyan töltelékszaga lesz. Meg felesleges trükkparádé. A kevesebb néha több. Nekem nincs bajom azzal, ha sokat fecsegnek, ha érdekes a párbeszéd. De hogy ezt mindig épületekkel helyettesítsék, az nekem nem jön be. :) Bár meg kell hagyni, voltak érdekes dolgok ebben is, de az ember nem erre vesz jegyet. A színházas jelenet viszont tetszett, örültem, hogy ilyet is lehet látni a Star Wars-ban. Örültem továbbá, hogy Jar-Jar ennyire mellőzve lett, valamint kedves poén, hogy a 10-15. percben a Millenium Falcon megint látható. Lucas-t nem vettem észre, bár állítólag benne van a filmben. Egyébként egyetlenegyszer éreztem a film alatt, hogy ütős filmet látok : mikor Darth Vader légzését először lehet hallani. Na az tényleg egy legenda születése. Ez az új trilógia sajnos nem lesz legenda, de most hogy teljes a sorozat, elmondhatom, hogy nagyobb panaszra sincs ok. Lucas elmesélte, milyen volt a Birodalom előtti idő, mikor még Jedi-lovagok voltak a galaxisban. És kiderült, hogy a sötét oldal izgalmasabb, míg a Jedik unalmasak (Mace Windu-val az élen, akinél humortalanabb Jedi nem is létezhet) és folyton szabály szerint élnek. Dante-nak a Shop-Stopban igaza volt...