Keresés

Moziajánló

2005. május 13., péntek 9:49
5x2 (5x2 - Cinq Fois Deux, 2004, forgalmazza: Budapest Film)

5 epizód, 2 ember, 1 közös élet, visszafele sorrendben elmesélve. Francois Ozon legutóbbi filmje kb. ennyiből áll, és micsoda hatása van! Ereje legfőképp abban rejlik, hogy Nolantól és Noétól eltérően nem egy viszonylag rövid időszakot mesél el fordítva, hanem 7-8 évet, és az epizódok között eltelt időt fantasztikusan érzékelteti anélkül, hogy bármi módon is hangsúlyossű tenné. És, hogy mennyire változik az ember az együtt töltött évek alatt? A 17-18 perces szcénák olyannyira különböznek egymástól, hogy könnyedén elképzelhetőek akár 5 különböző párnak az életéből kiragadott momentumoknak. A francia rendező jelenetei egy házasságból ugyan kissé sablonosak (ha lineárisan közelítjük meg a dolgokat), de ami a Bergman-film előnye volt (, azaz a kapcsolat megoldására és átbeszélésére tett kísérletek), azt Ozon egy az egyben kihagyja. A két szereplő közti kommunikáció hiánya hatványozottan jelentkezik, a közönyösség mértéke pedig az egeket verdesi. De ha hasonlóságokat és ellentéteket keresünk, jóval többet fogunk találni ennél. Például az sem lehet véletlen, hogy a főszereplő Stéphane Freiss olyannyira hasonlít Erland Josephsonra. Remek film, ami főleg a rendezésnek köszönheti érdemeit.

8/10
0
2005. május 13., péntek 9:29
Azért ez nem olyan biztos. Érik a siker.
0
2005. május 13., péntek 5:13
Ezt részleteznéd egy cseppet?
most posts by TM
0
2005. május 13., péntek 4:54
LÁTTAM!
Kedves GL! Nem lettél jobb rendező és a párbeszédek sem lettek jobbak mint régen, de ismét gyerek lehettem amit mostanában egy film sem tudot megadni. Köszi
Az erő blablabla :)
0
2005. május 12., csütörtök 15:08
Így igaz, de nem ő az igazi főszereplő, hanem Tom Hanks és Audrey Tautou.
0
2005. május 12., csütörtök 13:51
Állítólag Jean Reno játsza a felügyelőt...:)))
0
2005. május 12., csütörtök 13:35
Én is olvastam a könyvet és már nagyon várom filmen is. Tom Hanks lesz az egyik főszereplő. Júliusban kezdik forgatni. Filmbemutató 2006.
0
2005. május 12., csütörtök 10:04
Már ajánlották ezt a könyvet, szóval mindenképpen elolvasom. Köszi.
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2005. május 12., csütörtök 4:07
Da Vinci kód? Az olyasmi mint A Biblia kódja 1.-2.? Átértelmezi az egész történelmet?
0
2005. május 12., csütörtök 3:42
Tadam
Olvasd el a Da Vinci kódot :)) ott többek között erre is választ kaphatsz (mármint egy lehetséges választ). Nem lőném le a poént, mert elég érdekes. Csak annyit hogyde kerestek/ őriztek vmit. Ha lusta vagy olvasni akkor filmen jővőre az is lesz:)
Hidd el a templomos lovagok nem csak úgy ész nélkül mentek oda, a filmet nem láttam de a kommentedből ítélve abból nem is derül ki.
Nézz utána jobban ( nem törikönyvben).
0
2005. május 12., csütörtök 2:12
Spoiler is van benne!

Jeruzsálem környékén ma is elég értelmetlen a helyzet, és amint ez a film is bizonyítja nem volt ez másképp 1000 éve, meg 2000 éve sem. Mivel hogy 3 világvallás is szent helyként tiszteli Jeruzsálemet (Zsidó, Iszlám, Keresztény) 2000 éve folynak érte a harcok. Ezért járnak oda a Keresztes lovagok öldökölni, meg hát gazdagságot keresni, az "Új világban". Egyszer az egyik győz, másszor másik. A film végén pl.: A Szaracénok 100 év után foglalták el újra a várost. Tehát a film arról akar szólni egyrészt hogy milyen értelmetlen dolog is ez. Nos ezt mindenki tudja, ezért nem kellett volna egy ekkora filmet leforgatni. De hát most divat ilyen filmeket csinálni, és kellett egy téma.

Másrészt még az is az értelme, ha Balian karakterét vesszük hogy a srác próbálja megtalálni lelki békéjét (vagy Istent stb.) És hát ez úgy sikerül neki hogy támad egy csodálatos, korát messze megelőző gondolata hogy élhetnénk békében is mind együtt Jeruzsálemben... A végső csata előtt ő is tudta hogy képtelenség győzni, de egy darabig feltartotta őket, így el tudta érni az ellenséggel az alkut, hogy ne öldössék már le az embereket, szabadon távozhassanak. És hát ez kicsit olyan mint a demokrácia kezdete... Ja. Nagyjából ennyi az értelme. Nem mintha én annyira szerettem volna, mivel ezek tök közhelyes mondanivalók, és nekem személyesen semmi újat nem mondott, tehát tökéletesen középszerű, felejthető film. Ennyi.
0
2005. május 12., csütörtök 1:46
Na azért ez nem ugyanaz. Annak volt értelme, mert egy "új világot" fedeztek fel, mégha - megjegyzem szemétség volt - nem is róla nevezték el. Annak, hogy a keresztesek ok nélkül odamentek Jeruzsálembe, majd feladták csomó veszteség árán, semmi értelme nem volt. Ennyi erővel francnak indultak el. Kolumbusz utazásának pedig volt értelme. Én nem bántom - nagyon -  a filmet, csak annyi, hogy ennyi erővel Jóska Pistának egy napjáról is lehetett volna filmet forgatni 1%-nyi költségvetéssel, aminek ugyanaz nem lett volna értelme. A Kingdom of Heaven filmek, a történetnek nem volt célja. Értelmetlenül harcoltak az emberek. Lásd: Trójában azért harcoltak az emberek, hogy megvédjék magukat, valamint a másik oldal pedighogy, megszerezze. A rettenthetetlennek is volt értelme, mert mindeni a saját hazááért harcolt, hogy megvédje. Ennek ellenére a Mennyei Királyságan a keresztesek egy olyan helyre kerültek, ahol semmi közük sem volt semmihez, ergó, miért nem maradtak otthon? Én megértem, hogy akkoriban mindenkit a hatalomvágy hajtott, a minél több föld, kincs, de ha úgyis feladta a kedves Orlando Bloom-unk a várost, akkor ezt már megtehette volna az ostrom előtt is jóval... Na ennyi, én nem szapulom a filmet többet, csak nekem nem tetszett.

Üdv.
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2005. május 12., csütörtök 1:36
Ennyi erővel azt is kérdezhetnénk, hogy "mi a francnak kellett Kolumbusznak felfedeznie Amerikát, mikor végül nem is róla nevezték el?"...
0
2005. május 12., csütörtök 1:29
Viszont a zenéje azért nem olyan rossz. Azt sajnálom, hogy nem Hans Zimmer volt a mesterszerző. :)
0
2005. május 12., csütörtök 0:56
Szerintem a válasz a törikönyvekben kellene keresni. Már ha nem hamisították meg őket.
0
2005. május 12., csütörtök 0:27
mi a fene értelme volt megcsinálni a Kingdom of Heaven-t?

valszeg a stúdió is feltette magának ugyanezt a kérdést látva a boxoffice adatokat:)
0
2005. május 11., szerda 23:39
Megnézve a Kingdom of Heaven-t nálam olyan 10/6.5 körül jött ki a vélemény, pedig Ridley Scott az egyik kedvenc rendezőm, viszont nagyon azt éreztem, mintha egy csonka filmet látnék és tényleg DVDn a rendezői változat 1 órával hosszabb lesz, vszinű az már királyság lesz
0
2005. május 11., szerda 22:32
Én azt imádom Orlando Bloomban, hogy már MÁSODJÁRA játszik középkori kovács szerepet! Hiszen robusztus, zömök, kigyúrt alkatával az isten is kovácsnak teremtette. :)
0
2005. május 11., szerda 22:32
Ha valaki tudja, hogy mi a fene értelme volt megcsinálni a Kingdom of Heaven-t, az szóljon, mert én még eddig nem jöttem rá. Mi a lóf*sznak kellett megvédeni Jeruzsálemet, ha utána úgyis feladták? Minek kellett egyáltalán odamenni??????
0
2005. május 11., szerda 22:12
Hát én úgy voltam vele hogy azt kaptam amit vártam, és hát nem vártam sokat. Ridley Scott filmje semmivel sem jobb vagy rosszabb mint a többi ilyen mostanában divatos, de szerintem már elég uncsi monumentális történelmi film. Szóval számomra semii olyat nem adott a film hogy feltegyem a polcomra.

Nem bírom Orlando Bloomot... A Gyűrűk Urában jó volt mint Legolas, de azóta egymás után csak Hollywoodi blockbusterekben szerepel, ami nem arról híres hogy kitűnő alakítások lennének benne... Meg eléggé fiatal, és kissé lányos alkat. Éppen ezért nem neki való ez a lovag, meg hadvezér szerep... Ja és már neki is Rékasi lesz a szinkronhangja?

Én a VOX-ban olvastam hogy Edward Norton is szerepel a filmben. Kerestem is mint állat, de nem találtam, tehát biztos ő volt a leprás király... Ha nem szinkronizálták volna, biztos felismertem volna a hangját.
0
2005. május 11., szerda 21:32
Na ez érdekes infó! Bár végig rendkívül vontatottnak tűnt a film, ugyanakkor összecsapottnak is, talán ezért? Nekem a nyilvánvaló "lopásokon" kívül egy kicsit Harry Potter érzésem is támadt, ahogy Balián egyik helyzetből a másikba csetlett-botlott, anélkül, hogy tudta volna, mit is akar, őt viszont már mindenki régi ismerősként üdvözölte. :)))
0
2005. május 10., kedd 10:01
:-))

Tegnap megnéztem a Kingdom of heavent. Azt kell mondjam, nekem bejött, bár egy picivel lehetett volna benne még több csata. A mozinetes 10/7-tel egyetértek, de valszeg másodjára már jobb lenne az arány. A lényeg, hogy a polcomon a helye.

Spoiler(?): kíváncsi voltam, ki alakítja a leprás királyt. Imdb szerint: Edward Norton. :-)))
0
2005. május 10., kedd 9:35
Pata-csata (Racing Stripes, 2005, forgalmazza: SPI)

Aranyos állatok, beszélnek is, csendes farm. Amerikában más nem kell, hogy sikert lehessen elérni, arra pedig csak a film megtekintését követően döbbenünk rá, hogy hiába szurkolt a mozi egész gyereksreglete a zebrából lett lónak (vagy fordítva), amit láttunk, az a nagy semmi volt. De jó is volt!

1/10
0
2005. május 10., kedd 9:34
Ne higgy neki, a xXx 2-n kevesebbet lehet szörnyülködni. ;)
0
2005. május 9., hétfő 19:20
vas 100/2 percent. ott asszem több maca volt :D:D:D
0