Keresés

Moziajánló

2005. március 11., péntek 9:08
van lelked, dami, csapj bele! :)
0
2005. március 11., péntek 9:04
Millió dolláros bébi (Million Dollar Baby, 2004, forgalmazza: FF Film / UIP)

A Millió dolláros bébit egyetlen oldalról lehet csak kikezdeni, ez pedig az alapsztori. Ezen kívül olyan erős mindenben, hogy vétek nem az év filmjének kikiáltani. Clint Eastwood legutóbb A szív hídjai esetében rendezett ilyen hagyományosan, old school Hollywoodot idézve, mégis ilyen erőteljesen - kiváló munka, megérdemelte az Oscart. Paul Haggis forgatókönyvíró a - mint azt említettem - langyos alaptörténetet olyasfajta varázslattal dobta fel, amit nagyon kevesknek sikerül: a karakterek egytől egyig élnek, nem is akárhogy, nincs olyan elhangzó mondat, amit ne lehetne szeretni. Eastwood zenéje pont annyira tud magható lenni, amennyire kell (sokat tanulhatott Lennie Niehaustól), és sosem viszi túlzásba a használatát. Tom Stern operatőr úgy játszik a fénnyel, mint szegény, megboldogult Conrad L. Hall tette szinte minden filmjében, egyszerűen nincs hiba látvány terén (sem). Ehhez járul hozzá a Nincs bocsánatért már Oscart nyert, idén azonban "csak" jelölt Joel Cox, Clint "házivágója" is: gondoljunk csak arra a jelenetre, amikor Frankie kezet fog Maggie-vel, két másodperc alatt a színész-rendezőtől szokatlanul kb. 5-6 vágást láthatunk, de ennek olyan minőségi érzése van, ami (számomra legalábbis) abszolút felejthetetlen (és persze magát Eastwoodot is dicséri). A színészként sosem síró Piszkos Harrynél ezúttal csak eltörtik a mécses, alakítása simán a legjobb pályafutása során (persze azért nem jelent mondjuk Jamie Foxx szintű játékot). Morgan Freeman visszafogottan, Red Redding-szerűen hozza szerepét, naná, hogy Oscart ér. Hilary Swank, nos, úgy látszik, neki mindegy, mit kell eljátszania. Azt mindenképp hozzátenném, hogy ha ezek az úgymond tényezők külön-külön szerepelnének más filmekben, csak megemlítenénk őket, hogy "miatta jó ez a film", stb. De együtt egy olyan csodálatos filmélménnyel ajándékoztak meg, amiről végre elmondható, hogy joggal lett az Ocaron is "Az év filmje".

10/10
0
2005. március 11., péntek 8:45
Lemony Snicket: A balszerencse áradása (Lemony Snicket s A Series Of Unfortunate Events, 2004, forgalmazza: UIP)

Halvány fogalmam sincs (és ezek után nem is lesz) a Lemony Snicket-művekről, de a filmet követően ezt nem is bánom. Brad Burton... pardon, Silberling a Burton-stábbal (szerencsére Elfman nem komponált zenét ehhez) egy olyan üres fércművet rakott le az asztalra, aminek minden perce roppant kínos. Három regény lett egybegyúrva 95 percnyi játékidőre. Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy rendkívül töredezett a film, mert az. A lélektelen dialógusok, a roppant idegesítő alakítások (Jim Carrey sem nevettet már meg, Meryl Streepről ne is beszéljünk) és persze Silberling, még casperi "magasságokba" sem érő rendezése hozzájárul ahhoz, hogy a Lemony Snicket: A balszerencse áradása egy méregdrága, ám csodásan kinéző képeskönyv legyen - a mese vagy a történet varázsa nélkül.

3/10
0
2005. március 9., szerda 10:32
Aha!!! Tehát ezért!! Amúgy tényleg nem tudtam, a plázák multiplexeit viszonylag ritkán látogatjuk... De az biztos, hogy ez az ár nem gyakorol rám a végtelen sorok végigállásához elegendő hatást. (Most, hogy mondod, tényleg... meglepően olcsó volt a jegy, bár én első nekifutásra a kisteremmel, és a viszonylag látogatottalan filmnek tudtam be. (Talán ha 10-en voltunk...) Nincs kedvenc multiplex mozim, mindig az utunkba esőbe térünk be, ha alkalmas filmet játszanak elérhető időpontban. Az ár meg azért nem igazán releváns, mert mindig komplexebb a program, általában kávézunk és vacsorázunk is valahol.

Ezért nem vagyok tisztában az akciós napokkal.) Az a véleményem, hogy a Puskin, a Művész, vagy a Toldi speciális hangulatát egyik multiplex sem tudja visszaadni. Amiért érdemes oda betérni, azok a megafilmek jól kidolgozott hang- és képi hatásai...
0
2005. március 8., kedd 23:05
Azért volt 500 méteres sor tegnap a Westendben, mert ott hétfőn van a 650 Ft-os nap. De nem hiszem, hogy ezt nem tudod??!! :-)
0
2005. március 8., kedd 21:03
Tegnapi kószálásunk eredménye az Egy hulla, egy falafel, és a többiek... c. film volt. Kezdődött azzal, hogy a Westend pénztárainál úgy nagyjából 500 méteres sor álldogált (a film kezdése előtt két perccel!!!), ami nekem tökéletesen és véglegesen elvette a kedvem a mozitól. Hogy mi lehetett az oka, az teljességgel magyarázhatatlan, mindenesetre lehangoló volt. Kata persze nem hagyta annyiban (- Márpedig én meg akarom nézni ezt a filmet - felkiáltással) a sor elejére vágtázott, és egy ruhásszekrény alkatú manusra mosolyogva megvette a jegyet! 10 másodperc alatt!!! Ha ezt én tettem volna, most vlsznlg valamelyik korház intenzív osztályán innám a brómos teát... Azért tök sok előnye van, ha valaki nő, nem??  :))

Amúgy teljesen érdemes volt a szemtelenség, mert a film tök jó!! 10/8! Már csak a rettenetes ausztrál tájszólás miatt is érdemes volt megnézni. Szinte élveztem, pedig nem vagyok a magyar angolos élboly tagja. Igaz, hogy néha-néha egy csöppet leült a film, ami nálam nyújtózkodási és fészkelődési vágyat vált ki rendszeresen, de szerencsére csak ritkán kellett mocorognom.

Azért is jó volt nézni a filmet, mert visszavarázsolta zsenge ifjúságom albérletben eltöltött éveinek emlékét, valamint (nem tudom miért) az NDK-s építőtáborok hangulatát. Mindettől végigmosolyogtam a filmet, mi nem volt kis teljesítmény, a márciusi tél okán zökkent hangulatom miatt.

Szóval, jó volt a film. A párbeszédek eredetien pörögtek, minden egyes szereplő külön-külön kis világot volt képes felépíteni a saját karaktere köré. A forgatókönyv - szerintem - nagyon laza lehetett, sokszor éreztem úgy, hogy a színészek improvizálnak, átélhetően. Az egész annyira... hogy is mondjam... érezhetőre sikerült.

Ja, és klasszul megválasztott volt a zene, mindig eltalálták az éppen aktuális hangulatot. Még a Kabaré ifjúfasiszta betétdala (Tomorrow belongs to me - asszem) is flottul passzolt.

Kata: "A szereplők... és a zene... király!!!" Persze életem értelme főképp a két női főszereplő alakítását értékelte, és ebbeli véleményét - így Nőnap előestéjén - nem birizgáltam túlságosan. Pedig bennem volt a kisördög :))) De érdemes figyelni Noah Taylor játékát is, szerintem szuper.

Ajánlom a filmet mindazoknak, akik... hm... laktak albérletben, vagy koleszban. (Inkább koleszban...) Nekik bizonyosan át fog jönni a hangulat!!! :)))
0
2005. március 8., kedd 17:14
Tudjátok van az a mondás a pofonokról meg a papnéről, ennyi. ;-) 3,14SSSSZ!
0
2005. március 8., kedd 16:50
Csatlakozom. A Fűrész minden elvárásomat alultejesitette. Rossz szinészek, nulla feszültség, és unalmas Hetedik majmolás... pedig a kezdés alapján akár valami jó is kisülhetett volna belőle. És volt egy-két jó ötlet a filmben, de összességében nagyon gyenge próbálkozás volt.
0
2005. március 8., kedd 16:07
ki az a Kata?
0
2005. március 8., kedd 15:16
Azért ne ragadtasd el magad, remélem nem alszól ettől rosszul, mert nekem eddig az idei kedvencem.
0
2005. március 8., kedd 9:19
így igaz :)
0
2005. március 8., kedd 9:16
"Én azért ajánlom Nek(t)ed(k) a Fűrész, nálam eddig az idei év legjobbja."

Jesszus... azt a szánalmas filmet maximum az év legjobb viccének nevezném. Muszáj majd még bővebben is irnom róla, mert ilyesmit egyszerűen nem lehet szó nélkül hagyni..
0
2005. március 8., kedd 9:09
Csak egy, de csütörtökön nem marad ki. :)
0
2005. március 8., kedd 9:08
Mert abban nincsenek! :D
0
2005. március 8., kedd 9:05
no és a M$B? állítólag több mozi is vetíti már... :)
0
2005. március 8., kedd 9:05
no és a M$B? állítólag több mozi is vetíti már... :)
0
2005. március 8., kedd 9:04
én már csak azt nem értem, hogy ha ezeket az elmarasztaló jegyeket felfedezed a blade 3-ban, akkor paul anderson filmjeiben hogyhogy nem látod őket? :) ott van mind!
0
2005. március 8., kedd 8:56
Amerika kommandó: Világrendőrség (Team America: World Police, 2004, forgalmazza: UIP)

A forgalmazás milyenségéről most nem szeretnék írni, inkább a filmről. A kicsit vegyes kritikák ellenére én azért bizony nagyon sokat vártam az új Parker-Stone őrülettől, és bizony be kellett látnom, hogy nem kaptam mást, mint a South Parkot újra, csak ezúttal bábköntösben, és kicsit trágárabbul. Félreértés ne essék, az Amerika kommandó önmagában nem rossz film, de jóval kevesebb igazi ötletet vonultat fel, mint nagyhírű (vagy inkább  nagyon hírhedt elődje). A kikacsintások olykor jók, olykor egyáltalán nem jönnek be, és valahogy a teltházas Westend moziban úgy éreztem, talán a közönség is többet várt. Azért majdnem elégedetten távoztam/-tunk a teremből, de nagyrészt világos volt, miért is nem arathatott ez a film akkora sikert, mint a South Park.

6/10
0
2005. március 8., kedd 8:51
Penge: Szentháromság (Blade: Trinity, 2004, forgalmazza: InterCom)

Akinek bármi kétsége is lett volna afelől, hogy akár Norrington, akár Del Toro rendelkezik némi (szerintem több) rendezői kvalitással, az most meg is bizonyosodhat róla. David S. Goyer ugyanis nem több lelkes amatőrnél, akinek sikerült elérnie a New Line-nál, hogy harmadik forgatókönyvéből már ő maga dirigálhassa a fokhagymaszagú vadászatot. Nos, a Penge harmadik epizódja szánalmas lett, egy pillanatra se köszönnek vissza a régi elemek, sem hangulatában, sem kivitelezésében nem képes felnőni a korábbi két részhez. A rendezés satnya, az izgalom legcsekélyebb szikrája is hiányzik a filmből, a szerepek pedig iszonyatosan nevetségesek, kb. a Dracula 2000 szintjén mozognak (nem tudom, ki hogy van vele, de a szívtiprónak beállított, ultratehetségtelen, antihősöket alakító színészecskékből elegem van).

1/10
0
2005. március 8., kedd 8:44
Le a fejjel! (Le a fejjel!, 2005, forgalmazza: Hungaricom)

Gálvölgyi János említette több helyütt is, hogy magasról lesz*rja a kritikákat. Nos, ezt meg is értem, ugyanis sok mindenre nem lehet büszke a Le a fejjel! láttán. Tímár Péter jellegzetes stílusából a 2000-es évekre nem maradt meg semmi más, mint puszta vizuális kísérletezgetés, ami jelen esetben felesleges, idegesítő, és még azt a pirinyó lendületet is folyton megtöri. A sztori egy csöppet sem humoros (a Süsü, a sárkány viccesebb ennél), a színészek persze nem lépnek túl a Heti hetes által felállított mércén: mindenki azt hozza, amit más műsorban már láttunk tőle - szerintem óriási szégyen. Rengeteg dolog miatt bele lehet kötni a filmbe, de legyen elég annyi, hogy egy-két jellegzetes Tímár-poénon kívül bűnrossz a Le a fejjel!

2/10
0
2005. március 8., kedd 8:40
A belső tenger (Mar Adentro, 2004, forgalmazza: Budapest Film)

Oscar-barát spanyol film - leginkább így lehetne jellemezni Alejandro Amenábar legújabb "remekét", ami után rettentő dühösen és feldúltan jöttem (haverom eleinte nem értette haragomat) ki a teremből. Szánalmas próbálkozás az eutanázia kérdéséről ráadásul úgy, hogy a főszereplőt a rendező egyáltalán nem teszi szimpatikussá idióta nézeteivel. A forgatókönyv sajnos amúgy is több sebből vérzik (gondoljunk csak a Bardem és a pap között lezaljó dilettáns, "magasröptű", lenéző csevegésre), ehhez hozzájárul a rendíkvül terjengős rendezés: Amenábar sok ember szemszögéből szeretné megmutatni a kérdéskört, ám a sokat markolni akarás vége egy unalomba fulladó, érdektelen filozofálgatás. Viszont a szereplőkre tényleg egy fikarcnyi panasz nem lehet.

3/10
0
2005. március 7., hétfő 12:26
Én azért ajánlom Nek(t)ed(k) a Fűrész, nálam eddig az idei év legjobbja.
0
2005. március 6., vasárnap 23:25
Azért legalább a nem emberi Drake eléggé kúl volt, nem? :-)
Legalábbis nekem nagyon bejött!
0
2005. március 6., vasárnap 22:26
Hát, mi pedig hétvégi mozizásként megnéztük az Oldboy-t. Nos, különös film. 10/3 (az egyik oldalról) és 10/7 (a másikról). Különös élmény, különös feeling... Ha annyit mondok, hogy dél-koreai, akkor azt hiszem, sokat elárultam. :))

Annyira idegen kultúra, nem? Idegenek az emberek, a mi izlésünknek kissé túljátszottak a reakcióik, a beszédük szinte elviselhetetlen, és végig gondban voltam a ki-kicsodával a nevek alapján. És ráadásul, hm... hogy is mondjam. Figyeltem a soromban ülö (bedöglött a hosszú ö és ü betü a ketyerén - elnézést érte, a fene sem tudja, mi lett velük) emberkéket, egyes részeknél mindenki eltakarta az arcát, vagy a kabátja alá bújt. Kata kilátásba helyezte, hogy csúnyán elintéz, lemészárol, bokán rúg, és egy hétig rabszolgasorsra ítél, amiért elvittem erre a filmre. (De még mindig élek!!! Hihihi!!!) :))

Amúgy meg, másrészröl, nagyon is jó film. Remek a cselekmény, végig feszített a tempó, halálosan jók a színészek, végül is valami egészen speciális élményt kínál. És csöpp betekintést enged a koreai hétköznapokba, melyek a körülményeket illetöen nem is annyira különböznek a miénktöl...

Olvastam a kritikáit, az-az igazság, hogy majd  mindenki nagyon is elragadottan nyilatkozott a filmröl. Azért én mégsem estem a földre töle, bár azért Kata berzenkedésével ellentétben egészen nézhetönek tartom.

Kata: "Ha csak ki mered ejteni a Fürész szót, azonnal borzalmas veszélybe kerül az életed!!! Te, meg a te horrorjaid!! Fúúúúúúúj!!"

Azért ajánlom ám a filmet, legalábbis azoknak, akik érdeklödnek a dél-koreai filmes mühelyek egy rendkívül eredeti darabja iránt!!
0
2005. március 6., vasárnap 22:13
padi: az angol trágár szavakat sosem lehet lefordítani szó szerint. Esetleg átültetni lehet egyik nyelvről a másikra. S különben is, melyik nyelvnek mi számít csúnyának. Ha egy szlováknak azt mondod, hogy "oltott nyúl!", az kb. annyit jelent, mintha egy magyarnak azt mondnád, hogy te hülye f***!
0