A héten voltam egyszer-kétszer moziban (daemain-től még messze vagyok :)
Budapesti Tavasz - 1955
(r.: Máriássy Félix dp.: Illés György)
Évek óta kíváncsi vagyok erre a filmre mikor is láttam belőle pár kockát. A film képi világa Illés képei már akkor elvarázsoltak. Most kíváncsian ültem be, hogy mit is alkotott ez a két Mester, ahol Máriássy-t nem kell méltatni, Illésről meg elég csak azt tudni, hogy ő tanította a filmfotografálás művészetére Zsigmond Vilmost(The Deer hunter,Close encounters of the third kind),Kovács Lászlót(Easy Riders, Five easy pieces) valamint Koltai Lajost(megannyi magyra film és az oscar-ra nominált Maléna).
A film a magyar filmgyártás remeke "episzi" megvalósításával. Meglepődve tapasztaltam hogy milyen profi film. A rendezés, a kamera, a történet stb.. Látunk itt igazi nagytotáloka a lerombolt budapestről, tökéletesen bevilágított szoba belsőket és jelen van a filmben egy erős szókimondás is(meglepődve fogadtam hogy egy ilyen korai filmben amikor a zsidókat a dunába lövik, bár azt nem muataják, mégis milyen naturalista módon ábrázolják). Legnagyob hatással a színészek játéka(ami az akkori magyar filmeknek megfelelő "teátrális" jelggel bír), de legfőképp Illés munkája volt rám. A saját korát meghaladó operatőrről van itt szó, sok generáció "papijáról" aki talán ma a legérdemesebb a magyar mozgókép mestere címre.
10/8
-------------------------------------------------------------------------------------------
Meet the Fockers - 2004
(dir.: Jay Roach, dp.:John Schwartzman(Pearl Harbor,Seabiscuit))
Tökéletes példa arra, hogy az előző rész színvonalával megeggyező szintű folytatást is tud gyártani Hollywood. Végig nevetett és jól szórakozott a mozi Gaylord Focker "legújabb kalandjain". Az előző résztől semmivel sem rosszabb. Sőt!gyorsabb ütemű eősebb poéndömpinggel van dolgunk.
10/6
-------------------------------------------------------------------------------------------
Resident Evil: Apocalypse - 2004
(dir.: Alexander Witt)
Az elsőt nem láttam de mostmár nem is érdekel.A haverok Csudafilm helyett rángattak be erre.azóta is örök a harag... ;)
10/1
After the Sunset - 2004
(dir.: Bratt Ratner dp.: Dante Spinotti)
Két óra tökéletes szórakozás.bár a story alapján elsőre beugrott a kapj el ha tudsz szindróma, de Hayek kisasszony és ez az eszméletlenül hangulatos filmecske jó nőkkel, szép tájakkal, humoros történettel rögtön magával ragadott.
10/7
Oldboy - 2003
(dir.: Chan-Wook Park dp.:Jeong-hun Jeong)
Mivel az átsiai filmművészetet nagyon de nagyon nem ismerem sem a rendező korábbi munkáit, így nem tudok róla sajnso érdemben írni. Sajnos a Művész mozi nem egy technikailag jól felszerelt kánaán, de azért hogy végül a film kezdeténél leültünk a legelső sorba így elég maradandó élményt hagyott bennem. A filmmel kapcsolatos véleményemnek hangot talán csak Jancsótól idézve tuok adni: "Kurva jó!)
És mennyire igaz és jópofa amit a cinematrix.hu leírt a filmről: "Tarantinót letaszították a trónjáról, de zuhantában azért még megadta a filmnek a zsűri nagydíját.."
10/9
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Sorstalanság/Fateless - 2004
(dir.: Koltai Lajos dp.: Pados Gyula H.S.C.)
A filmről túl sok újat elmondnai nem tudok és nem is akarok.Ezt már megtették előttem az újságok és internetes portálok.(sajnos hétfőn láttam a filmet és azóta most kerültem netköelbe)
Alpári lesz ahogy leírom de ez az igazság.Egy kalap szat sem ér a film, nemhogy 3 milliárdot. Vki mondta hogy meglátszik rajta a három milliárd. Én ezt nem vettem észre. A film szépen le lett fényelve és egy szoftverrel "megbolondítva". Ezt a filmet sztem le lehetett volna forgatni a költségvetés 20%-ából. A bánk bán látványától sőt méretétől nem sokban különdbözik és azt is kihozták 6-800 milkóból. Reméletm, sőt hittem benne hogy tuti jobb lesz mint a Hídember.De nem lett az. A hídembert legalább egy hajdan volt jó rendező rendezte és nem egy tehetségtelen önimádó elsőfilmes amatőr. Eszméletlen primitív a film. Azt hittem hogy amit anno 13-14 évesen csináltam kisfilmemete milyen égő hogy a szereplők úgy mondják a szöveget mitn a verset. Nah annaka filmnek a költségvetése töredéke volt a sorstalanságnak, sőt morzsája, de azért elég ciki hogy abban és egy 3 milliárdos filmben a megszólalásig úgyanúgy beszélnek! Erre megvannak a rendezői taktikák hogy hogy lehet amatőr szereplőkkel színészként dolgozni.De nem hogy ez, hanem semmiféle taktikája, tapasztalazta, tudása nincs koltainak. Bár a forgatóköny íráshoz kertésznek sem túl sok köze.
Morricone zenéjét lehúzták sokan, nekem nem volt vele bajom.Az hogy rosszkor rossz helyen szólal meg az a rendező sara nem a zeneszerzőjé.
Amiben viszont nagyon nagyot csalódtam az Pados Gyula. A film fényképezése sjanos azt kell mondanom nem közelíti meg a kontroll színvonalát sem. Nem rossz, de ekkora pénzből egy "két-operaőrős" filtől azért jóval de jóval többet vártam.
A film bukott a berlinalén és még nagyon sok helyen fogja ezt tenni.Szánalmas és reménytelen az a küzdelem ami a filmhu-n kerszetül folyik hogy a híreket manipulálják és jó színben tüntessék fel ezt a "filmet".
A film sem a film esztétikáját sem kertész regényét nem tartja tizsteletben. Bár igaz, itt koltai a góré. Sebaj, szerintem ezt a qrva nagy pofára esést megérdemlte.
De vissza még pár szó erejéig a filmhez. Sztem kotlai egy könyvet filmezett le és nem egy történetet adaptált filmre. Eszméletlenül primitív ez az állandó 4-5 perces jelenetek utáni elsötétedés és kivilágosodás. A regényt amikor anno olvastam emlékszem hogy két dolog maradt meg bennem.1. fél nap alatt kiolvastam mert nem tudtam letenni annyira jól meg volt írva.igazi kalandregényként tartom számon. vki említette a road-movie kifejezeést.nah, az még jobb rá. 2. az a hozzáállás amit a főszereplő tnausít hogy a krematórium meg ez az egész tk természetes.megdöbbente és nagyon profi.
nah ezek totál hiányoztak a filmből. és a film nem lett érzelgős.koltai még az évek óta bevált hollywood-i klicéket sem, tudja alkalmazni. Marcelkánk meg beszélni nem tud. A magyra filmnek lett volna egy lehetősége hogy külföld felé nyisson de koltai a sutyerák elkúrta rendesen. Mi lett volna ha a film tényleg három milliárdból készült volna és még egy rendező is rendezi? A maygar filme letehett volna hosszú évek után vmit a nemzetközi asztalra. De ez nem történt meg. Éljen Sutyi. További sok-sok bukást kívánunk!
És még mindig tünődöm hogy egy ilyen tehetséges operatőr(aki egyébként itthon eléggé túl van értékelve, de ez szubjekív, márha a zsigmond vilmos, lókovács lászló párosra gondolok akikről itthon nem hallani semmit, pedig mai napig benne vannak a világ top5 dp-jében.)miért nem marad a fotgrafálásnál és miért üti bele az orrát olyanba amihez semmi köze?Talán sokat akar a szarka nem bírja a farka effektus jött létre?
ezt a filmet elbaszták
10/1