A fürdőszoba-ajtó rugdosásából kifolyólag eltört lábujj miatt csöppet hanyagolni voltam kénytelen a mozik látogatását, de tegnap végre Kata elfuvarozott a Corvinba. Lutherileg. Háááát, izéééé. Végül is nézhető, bár inkább hallgatnom kellett volna a (mellesleg igen csinos) ambuláns nővér tanácsára, és otthon felpolcolt lábbal játszanom a Killzone-al. Esetleg némi jeges borogatás kíséretében...
Tehát a film: 10/5. És ez azért gond, mert a tárgyalt témában ennél sokkal több is lehetett volna. Hihetetlenül jó volt a szereposztás, még Ustinov is játszott, és mégis... Valami nagyon hibádzott. A rendezői munka volt talán koncepciótlan. Meg a forgatókönyv. Mintha nem tudták volna igazándiból. hogy most mit is akarnak kihozni az ábrázolt karakterek megismertetéséből. Amúgy néha a párbeszédeket szörnyen erőltetettnek éreztem, talán a számba akartak rágni olyan dolgokat, amelyekre esetleg maguktól kellett volna rádöbbenniük a kis szürkéknek a fejemben. (Valamit azért elértek. Hétvégén elbicegtem az egyik csatolt résszel misére. A celebrálás közben körbejáró adománygyűjtő néni kosarába beleejtett párszáz forint csöppet más megvilágításba került a fejemben. De szükség volt erre??)
Sajnos egy életrajzi filmről, egy haladó gondolkodó tevékenységét bemutató moziról azzal a gondolattal jöttem ki, hogy nem ártott volna a film előtt csöppet áttanulmányoznom az aktuális kor történelmét, sőt magának Luther Mártonnak az életét is. A film feltárta ugyanis a tudásomban tátongó hézagokat, de semmivel sem járult hozzá azok betöméséhez. :((( Ez a másik nagy hiányosság. Igaz, én a Hitler filmen is csak kapkodtam a fejem, tök jó lett volna, ha előtte kicsit utána nyomozok a dolgoknak, és rájövök, hogy ki is volt, és mit is csinált a KeitlJodlBormannSpeerkutyafülehétszentség a háború utolsó napjaiban. De ettől függetlenül ott mégis gyökeres volt a különbség, azon film után jelentősen tágult az arról az időszakról rendelkezésemre álló információk köre. Na, mindegy.
Kata: "Hü, ez tökre unalmas film..." No, hát ennyi. Szimplán.